Vaření

Holandské perníčky

Receptů na vánoční cukroví není nikdy dost. Někdo se drží klasiky, kterou peče léta, jiný experimentuje. Určitě se však lépe zkoušejí recepty, se kterými má dobrou zkušenost někdo, koho známe.

sušenky

Tak je to i s dnešním receptem. Přišla s ním moje sousedka, že má recept na perníčky, které mají chuť jako oblíbené sušenky Lotus, které dává mnoho restaurací a kaváren jako malý pamlsek ke kávě. A protože její rodina tyhle sušenky zbožňuje, recept hned vyzkoušela a přinesla mi ho otestovat.

Díky použitému koření je jejich chuť opravdu podobná, i když tvarem a strukturou připomínají více klasické perníky. Vynikne na nich vytláčený vzor, tak doporučuji použít buď dřevěnou formu nebo váleček s reliéfem, který se používá třeba na zdobení fondánových dortů.

Suroviny

  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g jemně mletých neloupaných mandlí
  • 130 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup

Cukr, vejce a máslo utřeme do pěny. Smícháme mleté mandle s kořením, moukou a práškem do pečiva. Tuto suchou směs vmícháme do máslové směsi. Vypracujeme hladké tuhé a voňavé těsto, které necháme v lednici do druhé dne odpočívat.

holandské perníčky

Na druhý den si připravíme formičky, vál, váleček, všechny pomůcky, které chceme při pečení používat. Podle druhu použitých formiček je buď vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo jen vysypeme moukou. Pokud použijeme váleček s reliéfem, tak nejprve vyválíme placku tlustou asi 0,5 cm obyčejným hladkým válečkem a až na poslední válení použijeme váleček se vzorem. Z takto vyváleného těsta vykrajujeme tvary klasickými formičkami na perníky.

Kdo použije dřevěné vyřezávané formičky, tak ty stačí jen vysypat moukou a těsto do formičky namáčknout, vyklepnout.

Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, asi 10 až 15 minut. Ihned po vytažení potřeme rozšlehaným bílkem a ještě na půl minuty vrátíme do trouby.

Už nijak nezdobíme.

Z uvedeného množství těsta bude asi 60 perníčků.

Krásné vánoční pečení přejí Elly a Irenka.

   
10.12.2014 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [11] KARLA KREPELKOVA [*]

    Musim vyskouset.

    superkarma: 0 10.12.2014, 17:45:09
  2. [10] Pavla_b [*]

    Moc pěknéSml59

    superkarma: 0 10.12.2014, 10:48:07
  3. avatar
    [9] gerda [*]

    elly — #8já je někdy udělám, jsou krásně zdobné. V lednu máme taky co slavit, tak to bude vzácnější.

    superkarma: 0 10.12.2014, 09:47:53
  4. avatar
    [8] elly [*]

    gerda — #5Ani nemusí být obdelníkové, můžou být jakékoliv tvary. Sousedka dělala kolečka, hvězdičky, komety. Na tě páskách měla nejhezčí reliéf, tak jsem je použila na fotku :-)

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 10.12.2014, 08:47:58
  5. [7] theplana [*]

    Ty formičky jsou úžasný Sml16

    superkarma: 0 10.12.2014, 08:08:42
  6. avatar
    [6] gerda [*]

    a jak tak uvažuju - co by mohly pokazit 2 lžíce medu?Sml80Asi bych je tam dala. A místo prášku teda sodu? Tu do perníčků dávám, prášek ne e. Jenže s práškem to bude asi tvrdší, tudíž líp vynikne reliéf....no, už se do toho motám, tak vyklízím poziceSml52

    superkarma: 0 10.12.2014, 08:01:38
  7. avatar
    [5] gerda [*]

    elly — #4Před svátkama má každý hlavu v pejru. Ale ty perníčky vypadají opravdu skvostně, i bez medu. Já už dělat další nebudu, ale napadlo mi, že když nejsou ty pravé formy, možná by stačilo vtisknout těsto do těch našich klasických plechových, trošku poprášených moukou uvnitř. Aby byl reliéf na vrchu. I obdélníkové se přece najdou.

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 10.12.2014, 07:56:58
  8. avatar
    [4] elly [*]

    Sml52Sml52Sml52 chybička se vloudila. Myslím na perníčky a píšu medové Sml52 Snažím se kontrolovat po sobě pravopisné chyby a nechám tam tohle Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 0 10.12.2014, 07:46:36
  9. avatar
    [3] kaba [*]

    ten med ! to je vtipný Sml23

    superkarma: 0 10.12.2014, 07:02:04
  10. [2] slavuska [*]

    medové perníčky bez medu?Sml30

    superkarma: 0 10.12.2014, 01:00:50
  11. avatar
    [1] margot [*]

    a nebyl by recept na více Lotus, méně perník?Sml58

    superkarma: 0 10.12.2014, 00:26:39

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Průzkum Kia
Koupelna a toaleta
Jak perete? Odpovězte a získejte dárek
Karlovy Vary, cestování a relaxace

Náš tip

Doporučujeme

Probíhající soutěže