Zdraví

Hodné a zlé sacharidy


Těstoviny, především z kvalitní celozrnné mouky, obsahují velké množství komplexních sacharidů. Ty dodávají našemu tělu energii, kterou potřebuje, aby mohlo být aktivní.

Zároveň však dlouhodobě zasycují. Tak se vůbec nemusí dostavit neblahý nutkavý a neodbytný pocit hladu mezi pravidelnými jídly.

Není podstatné, zda dáme přednost kolínkům, špagetám nebo vřetýnkům. Bylo by však ideální, kdyby byly z celozrnné mouky. Pak jsou výborným prostředníkem k tomu, abychom mohli chutným a zdravým způsobem hubnout.

Nejnovější těstovinové diety nám umožňují, abychom se cítili dobře, a přitom trvale shazovali nadbytečné kilogramy. Podle vědeckých výzkumů mají totiž v těstovinách obsažené takzvané komplexní sacharidy hned trojí pozitivní účinek, který příjemně ulehčí hubnutí.

V pohodě – bez stresu

Sacharidy obsažené v těstovinách nejen zasytí, ale uvádějí do chodu tvorbu hormonů, které napomáhají spalování tuků a –  což je obzvlášť důležité – i tvorbu hormonu štěstí. Pro nás to znamená, že snížíme váhu zcela bez stresu a pocitu hladu.

Sacharidy (uhlohydráty) rozdělujeme do dvou skupin – sacharidy jednoduché a komplexní. První skupinu tvoří fruktóza (ovocný cukr), sacharóza (řepný cukr), laktóza (mléčný cukr) a několik dalších.

Mezi komplexní sacharidy řadíme škrob a celulózu, které jsou obsaženy v zelenině, luštěninách, obilovinách či celozrnných výrobcích.

Při běžném trávicím procesu se obilné (komplexní) cukry nejprve rozloží v ústech působením slin. K dalšímu štěpení dochází v žaludku a úplné strávení zařídí dvanácterník a střeva.

Pokud však spolkneme klasický bílý rafinovaný (jednoduchý) cukr, nastane v žaludku „cukrová reakce“, která ho dočasně ochromí (tuto reakci vyvolá už jedna kávová lžička).

Rafinovaný cukr je silně zásaditý, proto, aby docílil rovnováhu, musí žaludek vyloučit velké množství kyselin. Při časté dlouhodobé konzumaci jednoduchých cukrů se mohou v žaludeční stěně vytvořit vředy. Následkem vysokého příjmu se i do krve dostává velké množství cukru, jehož hladina musí být vyrovnávána vnitřními zdroji minerálních látek.

Časem dochází i k zahlenění aktivnějších vnitřních orgánů, např. srdce a ledvin. A v neposlední řadě dlouhodobě přijímané jednoduché cukry jsou i jednou z příčin vzniku cukrovky.

Proto je pro organizmus prospěšné upřednostňovat komplexní sacharidy. Při výběru potravin bohatých na sacharidy dávejte raději přednost potravinám nezpracovaným, jako jsou zelenina, luštěniny, obiloviny a těstoviny. Snažte se vyhnout upravovaným produktům.

Jak často jíte těstoviny? Myslíte si, že se po těstovinách tloustne? Nebo je naopak upřednostňujete? (Vždyť Italky jsou tak štíhlé!)

   
01.10.2008 - Zdraví - autor: Marie Šrámková

Komentáře:

  1. [26] dana11 [*]

    Kupuji sacharidy pouze jako fitness doplněk

    superkarma: 0 31.12.2012, 08:24:07
  2. [25] Zazuna [*]

    To, že Italky jsou štíhlé je nesmysl. Jižanky jsou obézní. Nemyslím si, že se po těstovinách nějak rapidně hubne. To bychom je museli jíst suchý bez omáček a všelijakých sýrů.

    superkarma: 0 15.10.2008, 09:40:21
  3. [24] Luckos [*]

    phoebe24: To není pravda! Možná jsi je koupila od nějaké špatné firmy. Já si jedny kupuju pravidelně a jsou výborné. Dokonce bych řekla, že jsou chutnější, než klasické těstoviny. A navíc jsou BIO.

    superkarma: 0 10.10.2008, 21:55:10
  4. [23] trojan1673 [*]

    italky nejsou tak hubený (jestli sem teda byla na správný pláži)já jim těstoviny tak dvakrát do týdne a zhubla jsem taky,jen se musíme správně vyčistit od toxinů a starat se o sebe.

    superkarma: 0 08.10.2008, 15:10:33
  5. avatar
    [22] shb [*]

    Ch.Z.Kochanská: ?? tak teď teda nevím, každopádně zaleželý potraviny jsou mnohem energetičtější... jinak bych asi radši teda volila rýži paraboiled nebo tmavou a těstoviny bezvaječné a brambory v krajní nouzi kdybych teda chtěla hubnout, což teda já nechci, zase jsem nějak zhubla

    superkarma: 0 02.10.2008, 12:18:03
  6. avatar
    [21] Solei [*]

    Iris: když do ní nedáš litr oleje, smetanu, šlehačku ani jiná aditiva tak jo - ale pak je to hnus velebnosti (nehledě na to, že se snižuje stravitelnost zeleniny a omezuje vstřebatelnost vitaminů a minerálů do organismu)

    superkarma: 0 02.10.2008, 08:52:17
  7. avatar
    [20] bokul [*]

    Mám ráda testoviny - dokonce velice, ale vzhledek k tomu, kolik v nich snim k obedu sacharidu - preferuji vice ryzi a brambory.

    superkarma: 0 01.10.2008, 18:14:17
  8. [19] Iris [*]

    testoviny miluji...a jak tu uz bylo podotknuto je lepsi si priplatit takze je lepe koupit italske,ale i nase Adriana je dobra...a co takhle zeleninova omacka?

    superkarma: 0 01.10.2008, 18:09:41
  9. avatar
    [18] Ch.Z. Kochanská [*]

    shb: Jo?
    Já měla na mysli to, že se řetězce zkracují tepelnou úpravou. Hubnu-li, nebudu např. rýžu a těstoviny rozvářet, fritovat brambory a podobně.

    superkarma: 0 01.10.2008, 18:09:39
  10. [17] xenie [*]

    proč z lidí dělat blbce ? smaozřejmě že samotné těstoviny extra kalorické nebudou, ale kdo dlabe suché nudle ? Tloustne se ze smetanových omáček a tučných sýrů na těch těstovinách, což už ví snad každý nad 15 let

    superkarma: 0 01.10.2008, 17:17:40
  11. avatar
    [16] phoebe24 [*]

    celozrnné těstoviny jsou natolik chuťově odporné, že většina lidí jich je schopna pozřít najednou pouze minimální množství. Takže hubnutí se dostaví i z tohoto důvodu.

    superkarma: -1 01.10.2008, 17:10:52
  12. avatar
    [15] shb [*]

    Ch.Z.Kochanská:ano, zaleželý potraviny nebo teda pokrm je má delší...

    superkarma: 0 01.10.2008, 16:34:16
  13. avatar
    [14] Solei [*]

    dneska jsme dostávali stravenky - mám na nich velký nápis "jste to co jíte" svádí mne to k opulentní večeři

    superkarma: 0 01.10.2008, 14:58:30
  14. avatar
    [13] Jájja [*]

    ech, to je zase jednou rádobyvědeckoodborný blábol

    superkarma: 0 01.10.2008, 14:55:37
  15. avatar
    [12] Ch.Z. Kochanská [*]

    Informace v článku nejsou kompletní, záleží i na délce molekulárního řetězce jednotlivých druhů sacharidů, které se mění i způsobem a délkou úpravy.

    superkarma: 0 01.10.2008, 14:09:39
  16. avatar
    [11] malá paní [*]

    jednou to stačí omlouvám se

    superkarma: 0 01.10.2008, 12:52:48
  17. avatar
    [10] malá paní [*]

    Těstoviny máme často ale je lepší si připlatit,levné jsou jak bláto

    superkarma: 0 01.10.2008, 12:51:47
  18. avatar
    [9] malá paní [*]

    Těstoviny máme často ale je lepší si připlatit,levné jsou jak bláto...

    superkarma: 0 01.10.2008, 12:51:00
  19. avatar
    [8] Tulinka [*]

    Nejradši mám penne a farfale

    superkarma: 0 01.10.2008, 10:07:33
  20. [7] Nase Veru [*]

    Solei:

    superkarma: 0 01.10.2008, 10:05:59
  21. avatar
    [6] Tulinka [*]

    Midsummer:asi tak nějak.
    Jinak těstoviny vařím hodně často,je to časově nenáročný

    superkarma: 0 01.10.2008, 10:03:41
  22. avatar
    [5] Midsummer [*]

    Netloustne se po ničem, pokud se toho jí přiměřeně, přiměřeně.

    superkarma: 0 01.10.2008, 09:49:17
  23. avatar
    [4] shb [*]

    díky, hezky napsaný, "vědeckopopulárně" "pro masy" tudíž srozumitelně

    jinak těstoviny jíme občas, tyto informace známe

    superkarma: 0 01.10.2008, 09:42:08
  24. avatar
    [3] Solei [*]

    ifulinkaa: Mipe: po těstovinách se netloustne, tloustne se po to co si k nim dáme - parmesán má 70% tuku, smetanové omáčky atd.

    superkarma: 0 01.10.2008, 09:41:16
  25. avatar
    [2] Mipe [*]

    Těstoviny mám moc ráda a jím je dost často,já teda po nich určitě netloustnu neb jím s mírou.

    superkarma: 0 01.10.2008, 08:26:03
  26. avatar
    [1] ifulinkaa [*]

    těstoviny mám často,jelikož je mám moc ráda ,jsou časově nenáročné. A že by se netloustlo? nepozoruji ani to,ani opak,tak těžko říci

    superkarma: 0 01.10.2008, 07:13:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme