Magie

Hloh není jen spižírna pro ptáčky

Když se vydáte na procházku podzimní přírodou, můžete cestou obdivovat mnoho barevných pozůstatků dříve zelených částí samotné Matky přírody. Mimo listí hýřící teplými tóny je všude vidět i mnoho všelijakých bobulí. Jedním z těchto hojně se vyskytujících podzimních plodů jsou i temně rudé kuličky hlohu.

Nikdy jsem mu nevěnovala příliš pozornosti, prostě hloh tu vždycky ve své obyčejnosti tak nějak byl, až jsem zmínky o jeho velkém významu našla v knize Magická síla bylin od Denisy Fulmekové. Kniha, která je stejně jako bradavická škola plná čar a kouzel, nabízí mnohá využití při každodenním provozování magických rituálů. Když zapátráme ve spisech dávných Keltů, i zde k mému překvapení najdeme mnohá doporučení, kterak hloh použít. Naši keltští předkové hloh z hlediska magie ctili jako bylinu plodnosti, používali jej při svatebních obřadech či oslavách, zdobili jím májku a své místo měl i v posvátných hájích.

Hloh

Podle Ellen Evert Hopmanové tam, kde roste dub, jasan a hloh, lze spatřit skřítky! Mystický svátek Beltaine byl kdysi považován za den, kdy se poprvé otevíraly květy hlohu. Větvička hlohu podle keltských druidů umístěná nad kolébkou ochrání dítě před kletbami. Z historického hlediska léčení již v dobách Paracelsa představovalo víno vyrobené z hlohových plodů oblíbený lék na srdce. Vykopávky svědčí o úctě, v jaké byly plody tohoto výjimečného stromu uchovávány. V dobách nouze sloužily také jako náhrada mouky a posilující prostředek.

Vidíte, a já žila v mylné domněnce, že je to pouhá zimní spižírna pro ptáčky. :-) Když se podíváme i do starých moudrostí jiných národů, i staří Germáni pojídali tyto plody dodávající sílu syrové, nebo z nich připravovali povidla. Lidoví lékaři staré Číny používali hlohová povidla k hojení ran a Indiáni z oblasti Skalnatých hor z nich chystali posilující pokrmy. Sílu hlohu ctili lidé i z hlediska ochrany, věřili, že hloh odežene vše zlé, je-li vysazen jako živý plot, že zajistí ochranu dvoru, rodině i chovaným zvířatům… Ochranu této trny obdařené dřeviny měla zajišťovat jakákoliv část hlohu, údajně postačila dokonce i vycházková hůl z tohoto dřeva. 

Původ vědeckého rodového jména Crataegus odvozujeme z řeckého výrazu kratys, případně krataios (silný), který v sobě zahrnuje charakteristiku hlohového dřeva - tvrdé, odolné a chránící… Podle léčitelských veličin současnosti i minulosti pevné a silné však není pouze dřevo hlohu, ale také ochranné působení na lidský organismus, především pak na srdce. Této vlastnosti si povšiml i jistý irský lékař v polovině 19. století. Jeho ordinace se stala záhy Mekkou pro pacienty s nemocným srdcem, jeho způsob léčby pomocí hlohu byl velmi úspěšný. Tato nenápadná rostlina hraje významnou roli i v moderním přírodním lékařství.

U hlohu se sbírají květy a listy v době plného květu od dubna do května, v tomto období je obsah účinných látek v biomase nejvyšší. Správná doba pro sběr zralých moučnatých plodů (tzv. hložinky), které vypadají jako drobná, temně červená jablíčka, připadá na září až říjen. Malvice se používají pro přípravu čajů pouze zřídka, zato se s oblibou zpracovávají na víno či povidla. Plody hlohu jsou také součástí hotových léčivých preparátů, které se používají na posílení srdce a krevního oběhu, přičemž tento léčebný vliv zůstává stále pozitivní a neobjevují se žádné vedlejší účinky. 

Hloh

Hloh je dobrý pomocník při potížích tzv. stařeckého srdce, při poruchách prokrvení věnčitých cév srdce, také při mírnějších formách angíny pectoris a srdeční nedostatečnosti, při pocitech svírání u srdce, lehkých formách poruch srdečního rytmu a při náporech zrychlení srdeční činnosti.

Podle bylinkářů je hloh neodmyslitelnou součástí každé chřipkové čajové směsi, kromě toho posiluje srdeční funkci i při neklidu, poruchách spánku, stavech úzkosti, nervozitě nebo depresích. Zajímavostí této rostliny je i fakt, že dokonce pomáhá při lezení po horách ve vysokých nadmořských výškách, kde je už řidší vzduch, neboť zlepšuje zásobení organismu kyslíkem.

Hloh se používá jako čaj při:

- nervových srdečních poruchách

- při vysokém krevním tlaku a potížích oběhového systému

- při chřipce

- při poruchách spánku, neklidu, úzkostech, nervozitě

- při poruchách zažívání s Roemheldovým syndromem

- pro povzbuzení krevního oběhu

- jako srdeční likér

- jako srdeční kapky

- jako srdeční víno

   
12.11.2015 - Magie - autor: Helena Pelikánová

Komentáře:

  1. [14] 1anicka [*]

    nasbírala jsem si ho.ale nikde se nepíše,kolik kuliček na 1 čaj cca 300 ml ???

    superkarma: 0 18.11.2015, 13:44:53
  2. [13] 1anicka [*]

    proč šípky, když tam má být hloh?

    superkarma: 0 14.11.2015, 21:30:38
  3. avatar
    [12] RenataMor [*]

    divné foto

    superkarma: 0 12.11.2015, 19:07:34
  4. [11] Pavla_b [*]

    Rikina — #4 No to je pravda. A koukám, že opravy se tady nedočkáme.

    Kadla — #9 Sml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 12.11.2015, 14:30:21
  5. avatar
    [10] danusa37 [*]

    no nevím Sml16

    superkarma: 0 12.11.2015, 14:25:57
  6. avatar
    [9] Kadla [*]

    Ale děvčata, jděte s tou kritikou nehlohové fotky K ŠÍPKU Sml52Sml52Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #11
    superkarma: 1 12.11.2015, 11:40:25
  7. [8] tetička25 [*]

    No nevím, jak se sbírají květy dva měsíce duben a květen, hloh kvete tak rychle, že když nechytnete ten správný týden květu, tak máte po květech. A sbírají se květy když je jich tak polovina rozkvetlá, když už kvete celá ta skupinka, tak je pozdě. Nejlepší se narazit na mladé větvičky bez trnů, tam se zdrhne celá větvička.

    superkarma: 0 12.11.2015, 10:34:55
  8. [7] bobani [*]

    O omáčce z hlohu čtu poprvé

    superkarma: 0 12.11.2015, 09:12:32
  9. [6] ZdenaZ [*]

    ptáčkové si na hlohu pochutnávají velice rádi-syn mi přinesl větvičky hlohu na podzimní výzdobu a co zbylo jsem zasadila do hlíny na záhoně druhý den už to ptáčci okukovali a snažili se mlsatSml67

    superkarma: 0 12.11.2015, 08:53:27
  10. [5] Rikina [*]

    Jinak to není žádná novinka, že hloh je léčivý a že se z něj dělají i sirupy, vína, omáčky a marmelády... předkové uměli využít skoro všechno, co v přírodě našli. Akorát že je to pracné, stejně jako s těmi šípky na fotce, tudíž to dneska moc lidí nedělá. Sml80

    superkarma: 0 12.11.2015, 08:47:47
  11. [4] Rikina [*]

    Pavla_b — #2 No protože je to taky červené, ne? Sml57 Ostatně autorka sama píše, že dosud nevěnovala hlohu příliš pozornosti, tak jak by asi měla vědět, jak to vypadá? Sml80

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #11
    superkarma: 0 12.11.2015, 08:45:18
  12. avatar
    [3] Eliana [*]

    Na prvním obrázku je hloh, na druhém je však šípekSml16

    superkarma: 0 12.11.2015, 08:16:07
  13. [2] Pavla_b [*]

    Píšete o hlohu, proč jsou tedy na druhé fotce šípky? Sml80

    1. na komentář reaguje Rikina — #4
    superkarma: 0 12.11.2015, 08:12:27
  14. avatar
    [1] vladka321 [*]

    S hlohem by se mělo opatrně, přesto z něj každým rokem připravím výbornou omáčku, kterou mě naučila moje babička. Nám chutná a vždy si krásně zavzpomínáme. Má příjemně natrpkle zajímavou chuť Sml67

    superkarma: 0 12.11.2015, 00:45:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie