Bulvár

Hledá se česká (bio)buchta


Máte rádi biopotraviny? Aktuální průzkum poukazuje na skutečnost, že 62 % bioproduktů v českých obchodech pochází ze zahraničí. I to je bezesporu jedním z důvodů jejich vysoké ceny, obzvlášť v případě čerstvých potravin. Nová kampaň se pokouší nabídnout řešení.

 

Akci realizuje v Praze a Brně ekologické Hnutí DUHA (HD) a měla by motivovat více českých výrobců k produkci ekopotravin. Při vlastním průzkumu oslovili 77 velkých tuzemských potravinářských podniků a pouze pětina uvedla, že vyrábí biopotraviny, i když možnost, že by takové produkty v budoucnosti mohli vyrábět, odmítla pouze třetina dotázaných.

 

České zemědělství tak prý zbytečně přichází o příležitosti. „Poptávka po biopotravinách závratně roste a spotřebitelé chtějí v obchodech najít domácí, české zboží z ekologického zemědělství, říká Kateřina Kotásková z Hnutí DUHA. „Proto jsme zvolili kampaň, která osloví velké množství lidí. Umožní tisícům lidí, aby se na velké pekárny, mlékárny, výrobce uzenin a další podniky sami obrátili a požadovali lepší nabídku českých biopotravin.“

 


Jde o to, že HD v rámci své akce „Hledá se česká buchta“ využívá plakátů, reklamních ploch ve vagónech Českých drah a vozech městské hromadné dopravě, citylightů i bannerů na silně navštěvovaných webech. Tam všude apeluje na občany, aby prostřednictvím emailů oslovovali výrobce potravin a požadovali od nich více ekologických výrobků.


A Kateřina Kotásková pokračuje: „Skoro dvě třetiny bio zboží v obchodech pochází z dovozu. Přitom mléko, obilí nebo zeleninu a další suroviny by klidně mohli dodávat domácí zemědělci. Hlavně základní potraviny – bio chleba, uzeniny, maso nebo mléčné výrobky – z české výroby na zdejším trhu často prostě nejde sehnat. České zemědělství i naše krajina tak zbytečně přichází o velkou příležitost.”

 

Seznam výrobců potravin, na které se svým apelem můžete obrátit, je na www.ceskebiopotraviny.cz .

 

Jste spokojeni s nabídkou biopotravin v místě vašeho bydliště? Věříte, že s nárůstem domácích producentů ekovýrobků klesne i jejich cena?

   
06.05.2008 - Společnost - autor: Michal Chalupa

Komentáře:

  1. avatar
    [22] Ťapina [*]

    Blueberry: Larvy ano. A taky lepší věci, svalovci a tak.

    superkarma: 0 07.05.2008, 09:44:41
  2. avatar
    [21] Solei [*]

    Blueberry: často se jako postřik používají látky, které jsou biologicky odbouratelné a rozkládají se na v půdě využitelné prvky.
    Navíc jsou postřiky a jejich aplikace docela nákladné, takže bych počítala s tím, že v rostlině evropského původu není víc postřiků než je nutné. Když pak srovnám jestli si mám dát chleba z pšenice, kterou asi stříkali proti plísni nebo tu pšenici na které ta plíseň už je tak zvolím tu postříkanou.

    superkarma: 0 07.05.2008, 09:21:45
  3. avatar
    [20] Solei [*]

    Daduna: samozřejmě že vyrůstaly v nedostatku, taky hodně lidí umíralo na tuberkulózu, kterou mohli kromě jiného získat z mléka.
    Proč myslíš, že lidé i v dřívějších dobách měli zdravotní problémy. Dnes lidé žijí déle nejenom díky lepší lékařské péči, ale také se zlepšilo složení a kvalita stravy.
    Dnes se ťi dělá špatně, že by sis dala chleba na kterém je plíseň, zatímco tvoje prababička by ho prostě okrojila, to skrojené by hodila slepici, pak by si od té slepice vzala vajíčko s snědla k tomu okrojenému chlebu.

    superkarma: 0 07.05.2008, 09:18:43
  4. avatar
    [19] závislá na čokoládě [*]

    Dát za bio jablka jednou tolik než za normální mi připadne divné o ostatních potravinách nemluvím. Jedné, co kupuji je bio mléko, to je opravdu dobré a když se zkazí, je klasické zkyslé a ne zapáchající hnedá hmota

    superkarma: 0 07.05.2008, 09:13:51
  5. avatar
    [18] Solei [*]

    Vivian: protože je rostlina schopna přijmout určité množství látek, při biovýrobě se často stává, že rostlině tyto látky nejsou vůbec poskytnuty.
    V pravěku a středověku byla velmi oblíbená na pěstování pšenice dvouzrnka, pšenice obecná se začala pěstovat více až ve chvíli, kdy se zdokonalily pěstitelské postupy a začalo se hnojit a chránit před škůdci a chorobami. Takže teď je vlastně rostlina, která byla vyvinuta aby maximálně využila všechnu péči bez péče - tím vzniká to, že nezvládá. To stejné je i u zvířat, současná plemena jsou vyšlechtěna aby dávaly několikanásobně víc mléka než původně tradiční plemena (viz. Hereford a Česká červenka). To je prvním důvodem deficitu. Druhým důvodem deficitu je to, že rostlina ty vitamíny a minerály, která by jinak zabudovala do svého organismu využívá ke své obraně proti patogenům. Ono, pokud je rostlina napadena plísní, začne se do jejího cévního systému roznášet nejen aflatoxin z té plísně, ale ona sama začne produkovat jedy na svou obranu. Příručka pro biovýrobu má 16 stran i s obsahem a zahrnuje všechna spektra. Když si ji člověk prolistuje zjistí, že množství povolených příměsí (nežádoucí rostliny, plísně, poměr napadení škůdcem) je několikrát vyšší než poměr povolený u konvenčního pěstování.

    superkarma: 0 07.05.2008, 09:13:17
  6. avatar
    [17] OlgaMarie [*]

    Tak jsem si chtěla udělat pošušňáníčko. Nové brambory, mléko(mimo do kafe ho roky nepiju), máslo a okurkový salát. Koupila jsem si biomléko. Chutnalo, jako mléko, které jsem znala z dětství, leč sranděru jsem měla příšernou. Ale snížila se moje hmotnost. Zlaté a .

    superkarma: 0 07.05.2008, 09:00:17
  7. avatar
    [16] Daduna [*]

    mindulinka: pokud je "biotele" vykrmeno těmito "biopotravinami" zákonitě vyrůstá z nedostatku. Nechápu. To chceš říct, že v dřívějších dobách, kdy nebyly postřiky, vyrůstala všechna teleta z nedostatku? Že neměla živiny a vitamíny? Troufla bych si nesouhlasit. Proč bychom telata měli cpát chemií?

    superkarma: 0 07.05.2008, 08:44:28
  8. avatar
    [15] Aja [*]

    Jednou je to Kateřina Kotásková a jednou Kateřina Kotíková?

    superkarma: 0 07.05.2008, 08:19:40
  9. avatar
    [14] Blueberry [*]

    Ťapina: Jsou skrkavky ve svalech?

    superkarma: 0 06.05.2008, 23:48:04
  10. avatar
    [13] Ťapina [*]

    Blueberry: No jistě, ale taky se to nedělá z plezíru (taky to není zadarmo). Škůdci a plísně jsou škodlivější, než ty postřiky. To prase si snad taky radši odčervíš, než bys prováděla mnou níže popsaný postup, ne?

    superkarma: 0 06.05.2008, 23:02:03
  11. avatar
    [12] Blueberry [*]

    Ťapina: Nemyslim, ze by se postrikovani delalo proto, aby rostliny byly jedovate. Ale ze ty rostliny jedovate jsou, to je nasledek toho postrikovani. A jestli si jeste nekdo dneska mysli, ze vsechny ty herbicidy, pesticidy a insekticidy jsou zdravi naprosto neskodne, to mi hlava nebere.

    superkarma: 0 06.05.2008, 22:56:43
  12. avatar
    [11] Vivian [*]

    mindulinka: proč by měla mít nestříkaná pšenice "deficid" minerálních látek?

    superkarma: 0 06.05.2008, 22:10:36
  13. avatar
    [10] Ťapina [*]

    Blueberry: A ne? Ono se dělá proto, aby ty rostliny byly jedovaté? Taky jsem slyšela historku o jedné "bio" masné výrobě, bez chemie. Porazilo se prase, ze střev se vyházely hrsti škrkavek a pak se do toho naplnily jitrnice, akorát ta střeva víc praskala

    superkarma: 0 06.05.2008, 22:03:43
  14. avatar
    [9] Blueberry [*]

    Takze ono je postrikovani vlastne zdrave, ze?

    superkarma: 0 06.05.2008, 20:52:39
  15. avatar
    [8] ToraToraTora [*]

    mindulinka: proč by bio mělo mít nedostatek prvků a vitamínů, to je snad o tom, že je pěstováno bez chemie a ne na poušti. Bio je sice módní záležitost, alé tvé výroky jsou sci-fi

    superkarma: 0 06.05.2008, 18:16:09
  16. avatar
    [7] Domcaca [*]

    Tak spokojená s nabídkou v okolí mého bydliště nejsem vůbec..Máme tu jen jeden krámek zabývající se bio potravinama,kosmetikou atd.. A ty ceny sou přímo zdrcující..:-D
    Bylo by to hodně fajn,kdyby se začalo vyrábět něco českýho a ceny biopotravin by šly dolů...

    superkarma: 0 06.05.2008, 17:07:18
  17. avatar
    [6] kareta [*]

    Solei: jj, tak nějak normálně Ale byznys je to dobrý..

    superkarma: 0 06.05.2008, 16:58:35
  18. [5] mindulinka [*]

    Solei: To, že "biopotravina" vyroste v nedostatku prvků a min. látek je jistota. Další věcí je, pokud je "biotele" vykrmeno těmito "biopotravinami" zákonitě vyrůstá z nedostatku - ono je buclaté a vypadá zdravě, ale pokud v potravě nemá dostatek vitamínů a živin (bez uměle vyrobených krmiv to ani nejde, aby jich mělo dostatek), tak jak je potom z něj ten "bioplátek" masa zdravý? Já neříkám, že používat pesticidy je bůhvíjaká výhra, ale oni mají svojí ochranou lhůtu, která se musí dodržovat. Kontroluje se nejen spotřeba přípravků v ochraně rostlin, ale jejich dávkování na hektar, včetně kontrol postřikovače (aby nedávkoval omylem více nebo méně). A ze zkušenosti můžu říci, že naši zemědělci opravu nemají financi a sakra si rozmyslí, jestli ten postřik mají dělat nebo ne. Takže kupovat "bio" je pro mě předražená módní hysterie.

    superkarma: 0 06.05.2008, 16:33:16
  19. avatar
    [4] Solei [*]

    mindulinka: samozřejmě, že obsahuje jedovaté toxiny, zatímco velká část postřiků lze z rostliny umýt.
    Souhlas, je to móda.
    Navíc se zde nemyslí ještě na jednu věc, na kterou chce DUHA poukázat. Že daná potravina může být bio jak chce, ale její doprava už tak moc bio není.

    superkarma: 0 06.05.2008, 16:17:11
  20. [3] mindulinka [*]

    Jak asi vyroste dítě, když bude mít nedostatek vitamínů a minerálních látek? Nemoci nebude léčit lékama? Vyroste z něj člověk se zdravým imunitním systémem???

    superkarma: 0 06.05.2008, 15:54:26
  21. [2] mindulinka [*]

    Tak trochu dělám v zemědělství a z větší míry můžu říct, že bio = módní záležitost a tahání peněz z lidí. Pokud zemědělec pěstuje rostliny nebo chová zvířata tak, aby výsledný produkt byl bio, neznamená to, že ten produkt echt zdravý. V dnešní době nelze bez použití postřiků vypěstovat kvalitní potravinu. Musím uvést, že většina zemědělců se opravdu snaží z finančních důvodů postřiky minimalizovat na ty nejnutnější. Otázkou je, že pokud je vypěstovaná bio pšenice - s minimalizací hnojení a bez postřiků - zda je opravdu zdravá. Může být zdravá, když s jistotou má deficid prvků a min. látek? A pokud je napadena chorobou (a že je vždy něčím napadena) - neprodukuje ta choroba (např. houbová) jedovaté toxiny???

    superkarma: 0 06.05.2008, 15:53:13
  22. avatar
    [1] Solei [*]

    naprosto mi vyhovuje jak sortiment tak cena. Biopotraviny kupuji minimálně, systémem co mi přijde pod ruku a vypadá to dobře a je to za dobrou cenu. Když vedle biohrušky bude ležet hruška z konvenčního zemědělství a budou za stejnou cenu, koupím si tu která se mi bude líbit.

    superkarma: 0 06.05.2008, 15:48:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme