Bulvár

Hlavně žádné cenovky na dárcích a lilie pro starší dámy

Víme, jak se správně chovat ve společnosti? Věřím, že většina z nás o tom minimálně nějaké povědomí má. Někdy ale není na obtíž si to trochu připomenout. Proto by nejspíš v knihovničce každého z nás, komu něco říká slovo bonton, neměla chybět kniha Michaely Šindelové a Marie Formáčkové „Vysoká škola bontonu“, kterou v tomto roce vydalo nakladatelství XYZ.

Zkušenosti z praxe

Autorky rady, jak se chovat ve společnosti, jen nepapouškují, ale především se snaží vycházet ze své praxe. Michaela Šindelová pracovala jako tisková mluvčí Divadla na Vinohradech a v současné době píše knihy, ve kterých se orientuje na profily osobností české kultury (např. monografie Hany Zagorové nebo Štefana Margity). Marii Formáčkovou můžete znát z časopisů Vlasta nebo Květy, ve kterých pracovala jako šéfredaktorka.

(soutěž 11 – k) 

Kniha nabízí pět set tipů, jak se chovat nejen na večírku, ale také v restauraci nebo mezi kolegy. Rozdělení do tří hlavních částí pomáhá vyhledat si rychle to, co právě potřebujete. Každou kapitolu navíc doplňují upozornění na možná faux pas.

Nejen o jídle, těle a pozdravech

První část se zabývá slavnostmi a hosty. Víte, kdo koho má ve společnosti pozdravit první? Zda se ruka může políbit, nebo je to jen přežitek? Možná se vám vybavují hodiny občanské výchovy na základní škole. Ale jistě velmi zajímavým doplněním je i kapitola o řeči těla nebo o tom, jak byste se měla chovat v dopravních prostředcích.

Mnohé rady vám budou připadat jako zbytečné opakování něčeho, co běžně děláte. Ale opakování je matka moudrosti a myslím si, že informace o tom, co by měl obsahovat životopis nebo jaké existují formy společenského podniku, se občas hodí každému. 

faux pas a řeč těla
„Porušování intimní zóny (kratší vzdálenost než 45 centimetrů) dokáže vzbudit v člověku nevoli, nervozitu, u někoho vrcholí strachem, u jiného až agresí.“

faux pas a dárky
„Nikdy na dárku nesmí zůstat cenovka! Na větší akci hostitel dárky nerozbaluje, proto je nezbytné připojit k nim lístek, aby obdarovaný věděl, od koho dárek je. Velmi nevhodné je dávat dárek, který jste očividně získali zdarma: tedy například označené propagační výrobky firem."

faux pas a květiny
„Zvlášť starší dámu můžete velmi urazit, dáte-li jí kytici květů obecně považovaných za hřbitovní (chryzantény nebo bílé lilie).“
                                                                                                                          Ukázka z knihy


Druhá část knihy nazvaná Prostřený stůl pomůže každému, kdo občas pořádá doma večeře pro přátelé, i tomu, kdo zajde na jídlo do restaurace s někým blízkým nebo s obchodními přáteli. Kapitola z velké části radí, jak se chovat k lidem z různých koutů světa. Připomíná, co je v jednotlivých zemích při stolování slušné nebo naopak zakázané. Také prakticky uvádí příklady, jak jíst některá trochu problematická jídla.

Jak co jíst

Kotleta s kostí – Maso oberete vidličkou a nožem, poté můžete kost vzít do ruky. Ovšem jen v případě, že se zakládá miska na oplachování prstů.

Salát – Hlávkový salát bývá při stolování oříškem. Je totiž považováno za nevhodné krájet si ho nožem a vidličkou. Jsou-li listy obrovské, nezbývá nic jiného, než je nechat na talíři.
                                                                                                                           Ukázka z knihy


Poslední kapitola se věnuje oblečení. Je pravda, že nejspíš v této části nesplňuji uvedené rady bontonu. Trochu mě vyděsilo, v jakém počtu je důležité mít saka, kalhoty či kostýmy. Ale tato část knihy se spíše specializuje na lidi, kteří pracují na úřadech nebo vyšších místech. Proto může být spíše inspirací přečíst si, jaké oblečení se doporučuje vzít si na pracovní cestu, ale také na cvičení. Nezapomíná se ani na rady pro muže. Docela se hodí poradit partnerovi, jak dlouhou by měl mít kravatu či jaké ponožky jsou zcela nevhodné ke společenským kalhotám.

Rad nabízí publikace Vysoká škola bontonu mnoho. Možná někdy až příliš rozvádí události, se kterými se vy osobně nikdy nesetkáte. Ale víte, co se říká? Nikdy neříkej nikdy a kdo z nás by si přál připadat si ve společnosti jako někdo, kdo se po dvaceti letech vrátil z buše?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SOUTĚŽ - SOUTĚŽ - SOUTĚŽ - SOUTĚŽ!

Odpovězte správně na otázku a zúčastněte se slosování o 5 knih Vysoké školy bontonu z nakladatelství XYZ.

soutěžní otázka: "Jak se říká pětiletému výročí sňatku?"

a) papírová svatba
b) dřevěná svatba
c) splněný plán

Své odpovědi vkládejte ZDE.

Soutěž trvá do čtvrtka 27. července.

   
24.07.2006 - Kultura - autor: Iveta Šafránková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [86] Meander [*]

    Emanunel: Pod článkem je nápis "Své odpovědi vkládejte ZDE." A vždycky se najde ichtyl, co nerozumí psanému slovu...

    superkarma: 0 26.07.2006, 12:17:52
  2. [85] Emanunel [*]

    Dřevěná svatba

    superkarma: 0 26.07.2006, 11:57:42
  3. avatar
    [83] Jeremi [*]

    *Kotě*: Podle toho, co jsem viděla na vlastní oči, tak kecali. Ládujou do sebe špagety vidličkou a lžící od Bolzana po Sicílii.

    superkarma: 0 25.07.2006, 21:22:20
  4. avatar
    [82] *Kotě* [*]

    Jeremi: jedni naši známí Italové (mimochodem takoví přiměření snobíci, kteří si potrpí na bontón a mírný luxus) nám říkali, že lžíci podají v restauraci ke špagetám jen cizincům, ale nemají k nim za to přílišnou úctu

    superkarma: 0 25.07.2006, 19:09:01
  5. avatar
    [81] Jeremi [*]

    Ale je fakt, že umění sníst špagety pouze vidličkou (drženou v pravé ruce), si Italové cení. Ačkoliv ho tedy ovládá asi tak stejné procento Italů jako tady ten rybí příbor.

    superkarma: 0 25.07.2006, 17:09:40
  6. avatar
    [80] Jeremi [*]

    *Kotě*: No, nevím - byli jsme v Itálii naposledy teď v květnu a lžíci tam ke špagetám přinesli i v jedné velmi dobré a poměrně drahé restauraci. A pravé Italy jsem tak viděla jíst v restauracích špagety mnohokrát.

    Amálie: A nechceš nás varovat, kde je ten strašný podnik, kde člověka považují za snoba, když chce k rybě rybí příbor?

    superkarma: 0 25.07.2006, 17:03:28
  7. avatar
    [79] Meander [*]

    Úchvatné, tak je to v učebnici pro HŠ blbě a já jsem za debila

    superkarma: 0 25.07.2006, 16:39:39
  8. avatar
    [78] *Kotě* [*]

    Vivian: pravdu díš

    superkarma: 0 25.07.2006, 15:52:56
  9. avatar
    [77] Vivian [*]

    Meander: na špagety se povoluje toliko vidlice

    superkarma: 0 25.07.2006, 15:49:34
  10. avatar
    [76] Meander [*]

    *Kotě*: A nůž snad jo?

    superkarma: 0 25.07.2006, 15:10:30
  11. avatar
    [75] *Kotě* [*]

    Meander: ale víš, že Ital by na špagety lžíci nikdy nepoužil?

    superkarma: 0 25.07.2006, 15:04:27
  12. avatar
    [74] Meander [*]

    Amálie: Taky jsem extrémně citlivá na chování obsluhy. A když mi donesli ke špagetám příbor a mému požadavku na lžíci se divili, mohl mě vzít běs...

    superkarma: 0 25.07.2006, 14:24:15
  13. avatar
    [73] Amálie [*]

    ad rybí příbory : tuhle jsem si dala v restauraci svého oblíbeného pstuha na grilu a donesli mi jen obyč příbor. Jenže já to umim líp rybím, tak jsem je o něj požádala. Sice ho přinesli, ale těch poznámek o snobanovi, to jste nezažily! Mě tak nas*ali, že mě přešla chuť

    superkarma: 0 25.07.2006, 13:51:13
  14. avatar
    [72] Jeremi [*]

    Vivian: No, ono třeba svíčková Stroganoff se dá taky docela dobře sníst lžící a přesto by ses asi podivila, kdyby Ti to tak v restauraci naservírovali.

    superkarma: 0 25.07.2006, 12:44:32
  15. avatar
    [71] Vivian [*]

    Meander: žejo? Taky mě to hned napadlo

    Gabi: však ryba se dá jíst i obyč. příborem

    superkarma: 0 25.07.2006, 11:19:27
  16. avatar
    [70] Gabi [*]

    Vivian: mám doma rybí příbory , ale velké množství restaurací je postrádá

    superkarma: 0 25.07.2006, 11:01:49
  17. avatar
    [69] Meander [*]

    amazona: Ty jsi ale chytrá holka

    superkarma: 0 25.07.2006, 10:44:45
  18. avatar
    [67] Vivian [*]

    Jeremi: a ještě k tomu to držely jak prase kost

    superkarma: 0 24.07.2006, 23:22:00

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [66] Jeremi [*]

    Vivian: Jasně - po nástupu do školky jsem utrpěla kulturní šok, že po mně chtějí, abych jedla jenom lžící. Neuměla jsem to.

    superkarma: 0 24.07.2006, 23:03:30
  2. avatar
    [65] Vivian [*]

    Jeremi: já jsem zase odmalička jedla příborem a věděla jsem, že do pusy se strká pouze vidlička, a hrozně mě překvapilo, že některé děti jedly všechno lžící (včetně knedlíků, které jim maminka předtím rozdloubala) a nebo olizovaly nůž jako o život
    Doma jsme sice měli příbor toliko základní, ale jisté povědomí o etiketě stolování nám rodiče přesto vštípili .

    superkarma: 0 24.07.2006, 22:59:57
  3. avatar
    [64] Jeremi [*]

    Suzanne: Tohle byla taková ta zapšklá baba, co se prostě potřebovala pohádat a jakákoliv záminka jí byla dost dobrá.

    A pokud jde o ty rybí příbory (pořád), tak my jsme je vždycky nejen měli doma, ale i používali. Až někdy do maturity jsem žila v představě, že takhle to mají doma všichni.

    *Kotě*: Ale to by třeba zrovna tchánovi mohlo vyhovovat, kdyby ho ostatní zbožně sledovali, jak papinká, ne?

    superkarma: 0 24.07.2006, 22:47:56
  4. avatar
    [63] Vivian [*]

    Suzanne: když já jsem v natřískané MHD obvykle plná negativna

    superkarma: 0 24.07.2006, 22:28:09
  5. avatar
    [62] Suzanne [*]

    Jeremi: Vivian: holky, mně se tohle v tramvaji ani v metru v životě nestalo Většinou jsem svědkem toho, jak před jedním důchodcem vyskočí ze sedaček dva lidi

    superkarma: 0 24.07.2006, 22:16:01
  6. avatar
    [61] Vivian [*]

    Jeremi: dobrý nápad, s tou alergií

    superkarma: 0 24.07.2006, 22:14:48
  7. avatar
    [60] Suzanne [*]

    Moji rodiče mají doma rybí příbory

    superkarma: 0 24.07.2006, 22:14:35
  8. avatar
    [59] *Kotě* [*]

    Tak všechno je jinak - prošla jsem šuplíky a zjistila jsem, že rybí příbor vlastním bohužel pouze jeden. Takže jedině, že bych pozvala význačného hosta na rybu, vzorně mu prostřela rybí příbor a všichni ostatní bychom ho nábožně sledovali, jak jí.

    superkarma: 0 24.07.2006, 22:10:16
  9. avatar
    [58] Jeremi [*]

    Vivian: Já Tě chápu. Mně třeba přijdou takovéhle knihy užitečné právě v tom, že poskytnou tu teorii a dají mi možnost dopředu uvážit, co zvládnu a co už ne a čemu se případně ve společnosti raději vyhnout. Když Tě někdo pozve na rybu, můžeš se vždycky vymluvit na alergii a dát si biftek.

    superkarma: 0 24.07.2006, 22:06:09
  10. avatar
    [57] Vivian [*]

    Jeremi: já ti rozumím
    Ty se možná pohybuješ v jiných společenských kruzích, ale já jsem s libůstkama, jako je rybí příbor, nikdy do styku nepřišla, a tak mám holt v tomto směru mezeru Teoreticky jsem sice v klasické etiketě vzdělána, ale praxe mi místy chybí
    Chtěla jsem teď napsat, že si myslím, že stačí, když se člověk umí chovat v situacích, s nimiž dnes a denně přichází do styku, ale teď si uvědomuju, že člověk by měl být připraven na vše Kdyby mě teď někdo pozval do nóbl podniku na rybu, byla bych v řiti Takže si mezery asi co nevidět doplním

    superkarma: 0 24.07.2006, 21:46:56
  11. avatar
    [56] Jeremi [*]

    Vivian: Ad 2 - před deseti dny mě v tramvaji sprdla jakási paní, že jsem si troufla sednout (s tím sedmiměsíčním pupkem) na místo pro invalidy. Správně jsem se podle ní totiž měla péct na druhé straně, kam pražilo polední slunce. Podotýkám, že jsem nastoupila do poloprázdné tramvaje a sedla jsem si tam, kde to pro mě bylo nejpohodlnější.

    Jistěže jsou ulice plné lidí, kteří mají v pravidlech slušného chování daleko podstatnější mezery než je rybí příbor. Ale rozhodně tím nemůžu omlouvat svoje prohřešky. Když se ukáže, že nevím, o co jde v Othelovi (kromě toho profláknutého uškrcení na závěr), tak se taky nebudu obhajovat tím, že "Franta Hrobník v životě nepřečetl ani komiks".

    superkarma: 0 24.07.2006, 21:33:48
  12. avatar
    [55] Vivian [*]

    Právě jsem pobyla dvě hodiny ve městě.
    Situace č. 1: Vycházím z prodejny, proti mě se do dveří dere chlupatý chlap v propoceném tílku, jako by si mě ani nevšiml, natož aby mě nechal nejdřív vyjít ven, vrazí do mě pupkem a jde dál...
    Situace č. 2: Stojím v narvaném metru, pode mnou volné místo, nastupují lidi, všimnu si mezi nima šedovlasé paní, tak si nesedám, aby si sedla ona, ale mezi nastupujícími se najednou prodere slečna, vrazí do mě, dupne mi na palec a řekne přísně: Dovolíte? Já bych si ráda sedla. A sedne si a začte se do časopisu.
    Šedovlasá paní se chytí tyče, přítomní okolosedící mladí i staří "gentlemani" si zaujatě prohlížejí reklamy na protější stěně...

    Myslím, že v seznamu českých nedostatků v etiketě jsou rybí příbory až někde u posledního místa...

    superkarma: 0 24.07.2006, 20:27:11
  13. avatar
    [54] Jaštěrička [*]

    Vivian: Naprostý souhlas.Mě by bohatě stačilo,kdyby si třeba můj nadřízený při obědě nestrkal nůž do pusy.Mám pak chuť mu jednu střelit stejně jako bych to udělala svému mladšímu synkovi, bontón nebontón

    superkarma: 0 24.07.2006, 16:21:31
  14. avatar
    [53] Meander [*]

    Já pro změnu doma ryby nekonzumuji a dávám si je jedině v restaruaci. Neumím rybu pořádně udělat.

    superkarma: 0 24.07.2006, 16:10:10
  15. avatar
    [52] Jeremi [*]

    *Kotě*: Rozumím - před tchánem nedostatky ve vybavení domácnosti radši pečlivě tajíš.

    superkarma: 0 24.07.2006, 16:08:18
  16. avatar
    [51] *Kotě* [*]

    Jeremi: je fakt, že tchánovci rybí příbory mají a při jejich návštěvách u nás jsem se jim rybu nabídnout neodvážila.


    Ovšem můj způsob konzumace ryb je obecně tak obskurní, že stejně radši jím ryby jen doma

    superkarma: 0 24.07.2006, 15:54:35
  17. avatar
    [50] Jeremi [*]

    *Kotě*: No, zrovna Ty jsi mě teda těžce zklamala! A to Ti tchán dovolí? Ale vcelku se moc nedivím - právě minulý týden jsem se pokoušela koupit další sadu rybích příborů (na chatu) a je to dost beznadějné.

    superkarma: 0 24.07.2006, 15:48:45
  18. avatar
    [49] Vivian [*]

    Jeremi: podobně jako *Kotě* V soukromí domova konzumuju ryby běžným příborem (v restauraci jsem rybu ještě nejedla)... Ostatně ani neznám nikoho, kdo má doma rybí příbor... A nemyslím si, že bych se tímto nějak znemožnila. Myslím, že se páší mnohem horší přestupky proti etiketě, než je absence speciálních příborů v běžné domácnosti...

    superkarma: 0 24.07.2006, 15:47:30
  19. avatar
    [48] *Kotě* [*]

    Jeremi: v restauraci pochopitelně jím rybu rybím příborem, ale domů jsem si ho fakt nepořídila. Takže ano, jsem na tom jako Vivian, měla bych se nad sebou zamyslet, ale v soukromí domova konzumuji ryby běžnou vidličkou a nožem.

    superkarma: 0 24.07.2006, 15:39:39
  20. avatar
    [47] Jeremi [*]

    Vivian: No, jestlis nikdy nejedla rybu (maximálně porcované filé), tak je to v pořádku. Ale jestli jíš normálním příborem např. pstruha, tak už to stojí za zamyšlení.

    superkarma: 0 24.07.2006, 15:16:49
  21. avatar
    [46] Vivian [*]

    Jeremi: já jsem taky ještě nikdy nejedla rybím příborem...
    A nepovažuju se proto za burana

    superkarma: 0 24.07.2006, 14:53:47
  22. avatar
    [45] Jeremi [*]

    Gabi: No jo, to znám - měla jsem možnost absolvovat naprosto úžasný kurs společenského chování a byla jsem v šoku, kolik mých spolužáků vidělo prvně v životě rybí nůž nebo pro ně bylo překvapením, že košili s krátkým rukávem pod sako tedy skutečně nee. A všechno to byli lidé s VŠ vzděláním, kteří čas od času musejí někde "reprezentovat vlast". Byla jsem za šprta, protože jsem dokázala poznat nejen rybí příbor a dezertní vidličku, ale i vidličku na šneky, vidličku na ústřice a zmrzlinovou lžičku.

    Meander: S tou hruškou jsi fakt dobrá.

    superkarma: 0 24.07.2006, 14:46:31
  23. avatar
    [42] Vivian [*]

    Gabi: copak dezertní vidlička... blbý je, že spousta lidí nezná ani antiperspirant

    superkarma: 0 24.07.2006, 14:35:03
  24. avatar
    [41] Gabi [*]

    Dámy, my tady řešíme, jak pojídat různé složitosti a specialitky a většina lidí z mého okolí pomalu neví, co je dezertní vidlička a rybí příbor (a to se často jedná o lidi na vysokých manažerských postech)
    P.S.: Moje setra mě a mému maželovi kdysi vynadala do snobů (to jsme se jí snažili vysvětlit, proč sportovní hodinky s gumovým páskem nejsou nejvhodnější k večerním šatům či obleku) - tak nevím, co by řekla na tuhle diskuzi

    superkarma: 0 24.07.2006, 14:33:43
  25. avatar
    [40] Meander [*]

    Když mně mango vůbec nechutná. Zkusila jsem všechno možné exotické ovoce a všechno má na mě takový divně exotický pašmak Děkuju, nechci.

    superkarma: 0 24.07.2006, 14:31:58
  26. avatar
    [39] Gabi [*]

    Meander: na mango volím postup Hecula Poirota, ale musí být tak akorát zralé a nůž a lžíce vhodné Bohužel esteticky to úplně nevypadá

    superkarma: 0 24.07.2006, 14:29:14
  27. avatar
    [37] Meander [*]

    gerda: Jednoduše, je jim jedno, že to cintají všude kolem

    superkarma: 0 24.07.2006, 14:27:27
  28. avatar
    [36] Vivian [*]

    Takových knih není nikdy dost, ale mám dojem, že je asi nikdo nečte A to ne proto, že by lidi neuměli konzumovat salát nebo loupat hrušky...

    superkarma: 0 24.07.2006, 14:19:27
  29. avatar
    [35] gerda [*]

    Meander: mango mně docela zachutnalo. Zdá se mi, že je tam taková sympatická chuť po jehličí, je to zvláštní a dobré. Ale konzumace.... já jsem si poprvé myslila, že to půjde snadno, tak jako třeba avokádo, ale šeredně jsem se spletla. Pokecané bylo všecko kolem. Jak to jen ti Indové dělají, že jsou z toho i kompoty?

    superkarma: 0 24.07.2006, 14:10:53
  30. avatar
    [34] Meander [*]

    gerda: Ufff. Tak to bych měla problém. Ta chlupatá pecka drží jak zběsilá. Naštěstí mango ani jiné exotické ovovce nejím

    superkarma: 0 24.07.2006, 13:49:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme