Vaření

Hlávkový salát od jara do podzimu

hlávkový salát

Salát, který si vypěstujete na vlastní zahrádce nebo který koupíte čerstvý na trhu. Tradiční chutná pochoutka, kterou si určitě každý pamatuje už z dob svého dětství. U nás se dělal jednoduchý, se sladkokyselou zálivkou a vypraženým špekem. Jak u vás?

Když jsem byla malá, měli jsme doma velkou zahradu, na které rostly domácí rajčata, papriky, ředkvičky, kedlubny, jahody a spousta další zeleniny i ovoce. A také velké množství hlávkového salátu. Nejčastější úprava této křupavé dobroty byla zálivka s trochy octa, cukru a vody, doplněná o špek, dokřupava vypražený. To byla dobrota!

Co si pamatuji, tak se podobně dělal v každé domácnosti. S chutí jsme z mísy vybírali středové, světlé a nejkřupavější lístky. O ty větší, tužší, až takový zájem nebyl.

K hlávkovému salátu se vracím velice ráda i ve své vlastní kuchyni. Hlavně když dostanu plnou bednu čerstvě sklizených hlávek ze zahrádky rodičů.

hlávkový salát

Hlávkový salát - locika setá, locika salátová

Výborný chutný zdroj mnoha vitaminů a zdraví prospěšných látek. Existuje velké množství odrůd, barevných i chuťových variací. Podle odrůdy ho můžete sklízet od jara až do podzimu. Světle zelené lístky střídají tmavě zelené, ale i načervenalé, opět podle toho, jaký salát si zasadíte nebo koupíte.

Před úpravou salát zbavte vnějších velkých listů. Bývají hodně silné a nahořklé chuti. Nechejte jen ty světlejší, jemnější. Když sklízíte salát brzy, většinou postačí odstranit jen jednu řadu listů, ostatní už jsou výborné. Natrhejte na jednotlivé listy, důkladně operte a osušte. V utěrce nebo použijte odstředivku.

Pro výbornou chuť salátu použijte zálivku, která salát doladí k dokonalosti. Nebojte se ani tepelné úpravy salátu. Výborné tipy na netradiční úpravu salátu najdete na stránkách Jany Florentýny Zatloukalové - Kuchařka pro dceru.

Já jsem tentokrát salát upravila „retro“, tak jak mi chutnal v dětství. A byl fakt super!

hlávkový salát

Tradiční hlávkový salát se sladkokyselou zálivkou a špekem

  • 3 hlávkové saláty, ideálně co nejmladší
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 150 g špeku nebo slaniny
  • sůl a pepř
  • trocha vody

Připravený, omytý a osušený hlávkový salát dejte do mísy. Na pánvičku dejte na malé kostičky nakrájený špek a za občasného míchání, na vysokou teplotu (ne úplně nejvyšší), nechejte vyškvařit.

Když je špek křupavý, slijte zbytečnou mastnotu a do pánve přidejte ocet, cukr a asi 4 lžíce vody. Promíchejte, a až se cukr rozpustí, ochutnejte. Nyní můžete doladit podle vaší chuti. Přidat ocet, cukr nebo i trochu vody. Dochuťte solí a pepřem. Až má zálivka ideální chuť, dejte ji vychladit.

Vlažnou, spíše studenou, zálivkou přelijte připravený salát a promíchejte. Ihned podávejte.

Jak připravujete hlávkový salát vy? Tradičně nebo máte své vlastní vychytávky?

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
30.07.2015 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [12] kobližka [*]

    Mám děsně ráda ledový salát Sml8 přidám cherry rajčátka,ředkvičky,trochu majonézy a v toubě udělám česnekové rohlíky,to se můžeme utlouct Sml67

    superkarma: 0 30.07.2015, 17:57:13
  2. avatar
    [11] Eva_CZ [*]

    elly — #9 a ja mam ten mastnej salat rada a mam ho fakt rada i vecer, pokud zbude od obeda, kdy uz je ten salat nevabne vypadajici a ovadlej, ale porad dobrej. Sml54

    superkarma: 0 30.07.2015, 14:47:59
  3. avatar
    [10] marianaant [*]

    Salát můžu v jaké koliv úpravě. Náš pes ho měl rád se smetanou.

    superkarma: 0 30.07.2015, 14:30:29
  4. avatar
    [9] elly [*]

    kantor10 — #8když ten špek opravdu dobře vyškvaříte a mastnotu z pánve slijete, tak to hnusně mastný není Sml16

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #11
    superkarma: 0 30.07.2015, 10:10:54
  5. [8] kantor10 [*]

    já tam jen nemám rád ten špek,je to pak hnusně mastný

    1. na komentář reaguje elly — #9
    superkarma: 0 30.07.2015, 10:03:57
  6. [7] bobani [*]

    mňam

    superkarma: 0 30.07.2015, 09:08:42
  7. [6] ZdenaZ [*]

    miluji různé druhy salátů i z různými zálivkamiSml67

    superkarma: 0 30.07.2015, 07:50:16
  8. [5] prototype [*]

    Moc dobré Sml67

    superkarma: 0 30.07.2015, 07:39:05
  9. avatar
    [4] gerda [*]

    takhle dělala salát moje babička, já se vždycky snažila o to, abych cukr trochu zkaramelizovala, špek křupal a ještě jsem pak přidala malinko másla, mělo to lepší chuť.

    superkarma: 0 30.07.2015, 07:20:20
  10. avatar
    [3] renda4141 [*]

    Ještě bych tam kápla trochu smetany Sml16

    superkarma: 0 30.07.2015, 06:20:51
  11. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Takhle ho mam nejradeji, ale delam ho s ruznymi zalivkami a kombinuji i s jinou zeleninou.

    superkarma: 0 30.07.2015, 03:14:24
  12. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Třtinový cukr

    „Nebojte, já jsem tam dala cukr třtinový a ten je zdravý, klidně si tu buchtu dejte…“ Tak tohle slyším opravdu často. Víte, asi teď zklamu všechny ty, co v dobré víře, v rámci zdravého životního stylu, upřednostňovali cukr třtinový, ten má však úplně stejný glykemický index jako obyčejná klasická sacharóza, tedy cukr bílý. Jedinou výhodou hnědého cukru je zanedbatelné množství minerálních látek, jako je vápník, hořčík či železo. To je však díky kyselinotvornému charakteru cukru zcela nepodstatné

    Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/potraviny-radoby-zdrave-pryc-vsak-s-nimi-i.htm#ixzz3hKakkDYJ

    superkarma: 0 30.07.2015, 02:45:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme