Novinky

Hlasujte v beránkové výzvě!

Velikonoční beránková výzva

Beránková výzva je za námi a vy můžete vybrat toho nejzajímavějšího, nejhezčího nebo nejsnadnějšího. Necháme to na vás. Můžete vybírat z několika úžasných beránků od našich čtenářek. Zvítězí recept po babičce, nebo moderní jogurtové těsto?

Beránková výzva skončila a v mém e-mailu se setkalo celé stádo beránků a beranů. Někteří přistáli bez receptu, jen fotografie, jako ten úvodní - od Dany Šupáčkové. Soutěže se bohužel bez receptu nemůže zúčastnit, ale je tak hezký, že vám ho musím ukázat.

Další beránky jsem vybírala hlavně podle toho, aby byl recept něčím zajímavý nebo tradiční.

Hlasovat pro beránky můžete v anketě pod článkem, a to až do čtvrtka 23. dubna, do 12.00. Beránek, který bude mít v tento čas nejvíce hlasů, vyhrává kuchařskou knihu Jany Florentýny Zatloukalové - Hovory s řezníkem.

Hovory s řezníkem...to abyste z těch beránků nebyli moc přeslazení. :-)

Tvarohový beránek s citronovou polevou

recept od čtenářky s nickem medulka

medulka - velikonoční beránek

Těsto

  • 2 hrnky hladké mouky (může být i polohrubá)
  • 2 hrnky krupicového cukru (já sladím méně, tak dávám jen 1)
  • 3/4 kostky másla (Hery)
  • 5 vajec
  • 1 kostka nebo vanička měkkého tvarohu 250 g)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru nastrouhaná citronová kůra

Citronová poleva

  • 5 lžic moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup

Oddělíme bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky se změklým máslem a cukrem vyšleháme do pěny, postupně přidáváme mouku a prášek do pečiva. Do směsi přidáme tvaroh a naposledy vmícháme opatrně sníh z bílků.

Těsto dáme do vymazané a vysypané formy na beránka. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.

Upečeného a vychladlého beránka na závěr potřeme citronovou polevou, která se připraví tak, že do citronové šťávy vmícháváme moučkový cukr, až vznikne hladká a lesklá hmota.

Tip: Než budete beránka vyklápět, dejte na formu na pár minut vlhkou utěrku, beránek se pak lépe vyklopí a je větší šance, že bude i s ušima. :-)

Jogurtový beránek

recept od čtenářky s nickem Kuty

Kuty - velikonoční beránek

Suroviny

  • 250 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • mléko dle potřeby

Postup

Všechny sypké suroviny smícháme a pak přidáváme tekutiny. Mléko přilejeme podle potřeby, aby těsto bylo tak akorát tekuté.

Formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.

Hrnečkový beránek

recept od čtenářky Markéty Sohlichové

Markéta Sohlichová - velikonoční beránek

Suroviny

  • 2 celá vejce
  • 1 hrníček moučkového cukru
  • 1 hrníček mléka
  • půl hrníčku másla (rozpuštěného) - je to asi 100 g
  • 1 hrníček hladké mouky
  • 1 hrníček polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžičky nastrouhané citrusové kůry (může být citronová i pomerančová)
  • půl hrnku nasekané hořké čokolády
  • hrubá mouka a máslo na vymazání formy
  • lžička marmelády

Postup

Vejce rozšleháme s cukrem do husté pěny, přidáme sypké suroviny, rozpuštěné máslo, pomerančovou nebo citronovou kůru (dle chuti) a nasekanou hořkou čokoládu. Vymícháme na hladké těsto.

Do dobře vymazané formy nalijeme těsto a dáme péct na 180 stupňů asi 30 minut. Pomocí špejle zkontrolujeme, zda není těsto uvnitř syrové. Upečeného beránka si každý může podle své vlastní fantazie dozdobit.

Beránek z kokosové formy

recept od čtenářky s nickem Ula

Ula - velikonoční beránek

Suroviny

  • 1 sklenka mléka
  • 14 dkg másla
  • 20 dkg cukru krupice
  • 35 dkg  polohrubé mouky
  • 1 ks kypřícího prášku
  • 1 lžíce citronové kůry
  • kokos na vysypání formy nebo strouhanka

Postup

Formu na beránka vymažeme a vysypeme. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Cukr utřeme s máslem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, mléko, mouku s kypřícím práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto lehce promícháme.

Třené těsto rozetřeme do připravené formy. Velikonočního beránka pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě. Po upečení vyklopíme beránka z formy a necháme vychladnout.

Třeného velikonočního beránka zdobíme podle fantazie. Na obrázku je jeden beránek s přídavkem kakaa a jeden bez.

Beránek po babičce

recept od čtenářky Moniky Schönové

Monika Schonová - velikonoční beránek

Dobrý den, posílám recept na beránka, kterého nám pékávala už naše babička, pak maminka a nakonec ho peču i já svým dětem.

Suroviny

  • 3 vajíčka
  • 15 dkg cukru krupice
  • 12dkg hladké mouky          

sníh

  • 3 bílky
  • 21 dkg cukru krupice

Postup

Ušlehat nalít do vymaštěné a moukou vysypané formy. Pečeme asi 45 min. na 200 stupňů. Po vychladnutí zdobíme sněhem.
Formu máme starou menší keramickou.

Sníh vyšlehat nad parou, můžeme přidat pár kapek citronu pro lepší ztuhnutí.

Tak který? :-)

Který beránek je nejlepší?

Možnost%
medulka - Tvarohový11,1
Kuty - Jogurtový17,9
Markéta Sohlichová - Hrnečkový29,8
Ula - Kokosový3,8
Monika Schönová - Babiččin37,4

   
16.04.2015 - Redakční novinky - autor: Kristina Vodičková

Komentáře:

  1. avatar
    [4] Suzanne [*]

    Já obdivuju všechny, co se pustí do pečení Sml16Sml67

    superkarma: 0 17.04.2015, 07:03:35
  2. avatar
    [3] kobližka [*]

    denkas — #1 Pravdu díš Sml22Sml22Sml22

    superkarma: 1 16.04.2015, 17:30:08
  3. [2] FAXÍK [*]

    každý je jinak krásný, tak ať vyhrají všechny Sml67

    superkarma: 1 16.04.2015, 16:08:30
  4. avatar
    [1] denkas [*]

    No abych řekla pravdu,tak na pohled mě nezaujal ani jeden Sml80 Soutěžní bych si představovala trochu jiný. Takže by to chtělo ochutnat. No nakonec ta chuť je nejdůležitější.

    1. na komentář reaguje kobližka — #3
    superkarma: 2 16.04.2015, 16:04:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme