Rodina

Hlad tě naučí!

Vím, jaké to je mít hlad jako herec. Vím, jaké to je mít na něco chuť, a nevědět na co. A vím, jak chutná přesvědčení, že některé jídlo nesním ani pod hrozbou smrti hladem!

„To sníš!“ tyčila se nade mnou a studenou krupicovou kaší učitelka ve školce a městská babička nad nedělní kachnou, ve které jsem se rýpala. „Dělej, tumluj se!“ Jídlo mě, díky diktátorským povelům těch, kteří to se mnou a mým žaludkem mysleli dobře, nebavilo. A zdržovalo od daleko důležitějších činností. Nepociťovala jsem často hlad, ale chuť, a tu je daleko těžší uspokojit, protože se na ni musí přijít. Chutě, na které jsem si přišla sama a pamatuji si je na jazyku dodnes, žaludek nenaplnily, přinášely však pocit nasyceného spiklenectví. Angrešt od sousedů, třešně ze stromu u okresky a šťovíky z louky.

Fikaně na mě šla babička z městyse. Chleba s medem nakrájela na úhledné kostičky a do velkého hrnku, který měl na dně malý obrázek, uvařila kakao. Nad horním rtem otisklo legrační knír. A já bez reptání vše snědla a vypila. Věděla jsem, že si babička dala práci. Nikdy mě nepobízela, nenutila. Věděla jsem, že se občas zlehka otočila a s úsměvem kvitovala, jak mizí jedna medová kostička za druhou. Babička z městyse to se mnou uměla.

 

hlad

Setinu jejího porozumění jsem u své budoucí tchyně hledala dlouho, ale nenašla.

Kdo nepracuje, ať nejí! Po mé nezdařilé asistenci při zabíjačce a fiasku na bramborovém poli, kde mě zeštípaly vosy, ušklíbla jsem se nad domácí koprovkou, která kdyby prošla žaludkem, mohlo to dopadnout. Někdy to zkrátka nedopadne a trávicí účinek je opačný. Jídlo sbližuje jen někdy a jen s někým. A mohou to být zdánlivě obyčejné šunkofleky nebo lečo.

Však tě hlad naučí! Městská babička kachnu schovala do trouby, zelí na sporák a knedlíky pod peřiny. A učinila tak šmytec mé touze s rozběhem do nich skočit. Tak jako jsem to měla dovoleno u babičky z městyse. Hubovala jen na oko. Někdy se i děda přidal a smáli jsme se u toho všichni. U babičky z městyse jsem často – během poskakování – svobodná bez sugerování chutí druhých – přišla na tu svou až tak, že jsem na ni dostala hlad!

   
26.06.2014 - Rodina - autor: Hana Novotná

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [37] llkacaba [*]

    Já bych nepozřela špenát a nejim skoro maso,jen párkrát do roka kuřecí,občas třeba klobásu.

    superkarma: 0 26.06.2014, 20:25:03
  2. avatar
    [36] samecka [*]

    gerda — #35 věř tomu, moje sousedka je to samé - čtyřicátnice, dva synci, cibulový základ je pro ni tabu. Ani vyvařená v polévce, nic, nic, nechápu! Netuším, co a jak vaří a hlavně jak to chutná.Sml43

    superkarma: 0 26.06.2014, 20:17:33
  3. avatar
    [35] gerda [*]

    Junon — #33 tohle celkem nechápu. Beru, že nesníš chleba se sádlem a cibulí. Že ti vadí francouzská cibulačka. Ale jíš třeba roštěnky? Guláš? Pečené maso?

    1. na komentář reaguje samecka — #36
    superkarma: 0 26.06.2014, 17:49:33
  4. avatar
    [34] Alena 12 [*]

    enka1 — #19 taky bych to nedala

    superkarma: 0 26.06.2014, 17:29:52
  5. [33] Junon [*]

    Sml23Od malička nejím cibuli. Jako dítě jsem seděla nad studenou polévkou s kousky cibule, kterou jsem následně byla poslána vylít do záchodu, nedostala jsem nic jiného, přesto jsem se cibuli jíst nenaučila. Ale moje téměř sedmdesátiletá mamka to stále nevzdává a při každé příležitosti mi vysvětluje jak je cibule zdravá.

    1. na komentář reaguje gerda — #35
    superkarma: 0 26.06.2014, 17:05:01
  6. avatar
    [32] gerda [*]

    marianaant — #26 víš, tohle je lidové jídlo z dob, kdy se od slunka do slunka pracovalo venku na poli a lidi byli rádi, když měli vůbec něco teplého do žaludku. Nebylo času na vyváření, chápu, že to bylo řešení. Nad chutí se lidi tolik nezamýšleli. Bílkoviny v tom byly, tak co...

    superkarma: 0 26.06.2014, 16:44:06
  7. [31] Zuza70 [*]

    enka1 — #19 Poučovat o hladu se asi nebudeme, že. Ale já s jistotou vím, že bych ta jídla nedala.

    superkarma: 0 26.06.2014, 16:22:30

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Suzanne [*]

    Jako dítě jsem neměla ráda vločkovou polívku a asi špenát. Nikdy mě nikdo nenutil. No a dneska pěkně papám všechno, až bych někdy potřebovala zastavit Sml52Sml52Sml52

    marianaant — #26 gerda — #20 To nám dělali ve školní jídelně Sml29 Zbožňovala jsem to Sml22 Někdy tam byly noky, a to byla teprve lahůdka Sml59

    superkarma: 0 26.06.2014, 16:14:42
  2. avatar
    [29] Jitullinka [*]

    Říká se: "Hlad je nejlepší kuchař" Sml58 a já si myslím, že to platí Sml58

    superkarma: 0 26.06.2014, 15:56:29
  3. avatar
    [28] Jirika [*]

    Hlad mě nenaučil nic. Pořádně jíst jsem se naučila až když moje drahá babička měla mozkovou příhodu a já, tehdy čerstvě po škole bez práce, jí začala každý den vařit teplé obědy. Nejhorší bylo vymyslet co uvařit, abych dodržela lékařské požadavky na dietu babičky, jinou dietu dědy a přitom využila maximum surovin vypěstovaných doma.

    superkarma: 0 26.06.2014, 15:04:28
  4. avatar
    [27] kobližka [*]

    U nás se jedlo,co se navařilo,peněz nazbyt nebylo a ani se nepamatuju,že bych se někdy rýpala v kachně.Takový přepych Sml31 To byl u nás svátek,když jsme jí měli k obědu.To samé jsem si přinesla i do své rodiny.Nikomu jsem extra nevyvařovala,když někdo něco nechtěl,ještě pořád byla možnost zakrojit si chleba.A chutě jsme měli tak nějak sjednocené,co někomu nechutnalo,tak jsem uvařila,když byl třeba mimo doomov,ale dvě jídla,abych se někomu zavděčila,to jsem teda nevařila.

    superkarma: 0 26.06.2014, 14:43:16
  5. avatar
    [26] marianaant [*]

    gerda — #20 Moje babička této polévce říkala "Hladká Ančka", vůbec nevím proč, ale zeptat se už nemůžu. Bylo to opravdu hnusné.Sml15

    1. na komentář reaguje Suzanne — #30
    2. na komentář reaguje gerda — #32
    superkarma: 0 26.06.2014, 14:34:05
  6. avatar
    [25] gerda [*]

    Lyoness — #22 jo, a taky záleží na výchozí surovině. Rozhodně bych to nedělala z droždí, co prodávají v 42 g kostkáchSml58.

    superkarma: 0 26.06.2014, 13:40:45
  7. avatar
    [24] gerda [*]

    Lyoness — #22 tak to jsi měla smůlu na špatnou úpravu.

    superkarma: 0 26.06.2014, 13:39:50
  8. [23] Helena Svatková [*]

    Hladovět se nemá.Sml16

    superkarma: 0 26.06.2014, 13:37:36
  9. [22] Lyoness [*]

    Rikina — #14 Jezis, nez pomazanku z drozdi, tak radeji suchy tvrdy chleba... Nebo drozdova polevka... eh.. az mi naskocila husi kuze... Sml31

    1. na komentář reaguje gerda — #24
    2. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 0 26.06.2014, 12:57:43
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    bonda — #17 tak to bylo na žalobu. Dietní chybu by přece jen špitál udělat neměl, od toho jsou tam odborníci.

    superkarma: 0 26.06.2014, 11:01:14
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    Zuza70 — #16 však mléková polévka žádná polévka není. Když jsem jako dospělá (u nás na Moravě se nedělá) uslyšela, co to vlastně je, zhrozila jsem se. Zavařit nudle do osoleného mléka, pche.Sml3

    1. na komentář reaguje marianaant — #26
    2. na komentář reaguje Suzanne — #30
    superkarma: 0 26.06.2014, 11:00:24
  12. avatar
    [19] enka1 [*]

    hubajda — #18 Zuza70 — #16 to asi, ženy, neznáte ten opravdový hlad

    1. na komentář reaguje Zuza70 — #31
    2. na komentář reaguje Alena 12 — #34
    superkarma: 0 26.06.2014, 10:41:00
  13. avatar
    [18] hubajda [*]

    Zuza70 — #16 ja jsem na tom podobne taky radeji budu hladem nez neco jist co nechci

    1. na komentář reaguje enka1 — #19
    superkarma: 0 26.06.2014, 10:33:43
  14. avatar
    [17] bonda [*]

    Neplatí na všechny, že až dítě vyhladoví, sní pak všechno. Mně se smál primář na dětském oddělení nemocnice, že ještě neviděl dítě umřít hladem. A pak mi za tři dny volal, ať si pro syna rychle přijedeme, jinak mu tam umře hladem. Vrátil ho v katastrofickém stavu, vypadal jak africké děti s nafouklým břichem. Když totiž něco do prázdného žaludku přijal, způsobilo to křeče a plynatost, takže pak už odmítal i vodu. Dostávala jsem ho z toho 2 měsíce.

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 26.06.2014, 10:24:07
  15. [16] Zuza70 [*]

    Hlad, že je nejlepší kuchař? Noo, nevím, nevím. Já, kdybych měla hlad ,,jako herec", tak bych stejně mlékovou polévku, rýžový nákyp či žemlovku nedala.

    1. na komentář reaguje hubajda — #18
    2. na komentář reaguje enka1 — #19
    3. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 26.06.2014, 10:01:00
  16. [15] MaVy [*]

    enka1 — #13 taky jsem slyšela,babička mě ládovala taky kuřecími játry a ty miluju zase dodnes Sml16,ted už i ten špenát i bez toho železa Sml67

    superkarma: 0 26.06.2014, 09:59:03
  17. [14] Rikina [*]

    S dětma je to těžký, se všema. Sml57 Včetně mě, když jsem bylo dítě, chleba s medem bych nepozřelo. Dodnes ho nepozřu. Med patří do čaje a to ještě velmi opatrně a ne do všech čajů. Sml80 Mí potomci to měli snadné, měli jsme psa, někdy více psů, a těm stačilo nenápadně naznačit a obratem zkonzumovali cokoli, co dítku zrovna nejelo. A ještě se koukali, že toho bylo málo. Co se týká tchyně, její přesvědčení, že k snídani musí, prostě musí být horké kakao (s výživným škraloupem, fuj) a nějaká sladká buchta, bábovka či koláč, to jsem nesla těžce. Ale neopovážila jsem se protestovat a chtít čaj a nedej bože snad rohlík se sýrem, nebo jinou zvrhlost. Naopak její moravské recepty, to bývala velmi příjemná překvapení, a dneska lituju, že jsem si nějaké nenapsala, neb tchyně již není mezi námi, a tudíž už to nikdy nikdo tak neuvaří. Mně teda asi dětská mlsnost zůstala doteď, protože koprovku, rajskou, pomazánku z droždí a jiné podobné lahůdky obcházím velikým obloukem. Sml57

    1. na komentář reaguje Lyoness — #22
    superkarma: 0 26.06.2014, 09:39:09
  18. avatar
    [13] enka1 [*]

    MaVy — #9 Špenát byl prý světový omyl - při přepisování hodnot železa do zprávy po výzkumu  se měla zapisující osoba splést o destinnou čárku a obsah železa byl tedy značně přehnán. Ale zas bychom přišli o Pepka námořníkaSml54

    1. na komentář reaguje MaVy — #15
    superkarma: 0 26.06.2014, 09:10:31
  19. avatar
    [12] enka1 [*]

    Já občas doma slýchala poněkud krutější hlášku - koncentrák na tebe, ale jen párkrát

    superkarma: 1 26.06.2014, 09:05:25
  20. avatar
    [11] enka1 [*]

    gerda — #2  u nás se říká  "na ovečky"Sml30

    superkarma: 0 26.06.2014, 09:03:21
  21. avatar
    [10] marianaant [*]

    Já jsem se do dneška nenaučila jíst růžičkovou kapustu, nevím proč, ale nemám ji ráda. Jinak doma jsem vždy jedla vše.Sml16

    superkarma: 0 26.06.2014, 09:00:54
  22. [9] MaVy [*]

    mě,když jsem byla málá nutila babička jen špenát,nikdy ho do mě nikdo nedostal, až v menze jednou něco tak krásně vonělo Sml16,od té doby si ho dám ráda Sml67

    1. na komentář reaguje enka1 — #13
    superkarma: 0 26.06.2014, 08:49:05
  23. [8] bobulebob [*]

    něco na tom bude Sml30

    superkarma: 0 26.06.2014, 08:44:17
  24. [7] Stendy [*]

    Hlad tě naučí! Velmi častá hláška doma.

    superkarma: 0 26.06.2014, 08:31:06
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    janavys — #3 Sml80

    superkarma: 0 26.06.2014, 08:27:18
  26. avatar
    [5] lenig [*]

    ano HLAD JE NELEPŠÍ KUCHAŘ Sml30

    superkarma: 0 26.06.2014, 07:26:27
  27. [4] Elis19 [*]

    My když nám doma něco nechutnalo jsme hned dostali poučení, co by za jídlo daly hladové děti v AfriceSml22Už si nepamatuji zda to mělo potřebný účinek ale s jídlem se nešerediloSml22Sml22Sml22

    superkarma: 0 26.06.2014, 07:10:12
  28. [3] janavys [*]

    Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 0 26.06.2014, 06:57:26
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    Tohle se u nás nepěstovalo. Snědlo se vždycky všecko a nikdo nevybíral. Nutit se nikdo nemusel. Po práci či lítání venku vytrávilo, spíš člověk koukal po přídavku. Kačena byla vzácné jídlo, takže by ostatní spíš ocenili, kdyby ji někdo nechtělSml36. Taky jsem v životě neslyšela o někom, kdo se nad ní ofrňovalSml23. Možná leda kdyby byla spálená nebo syrováSml30 A článek správně poukazuje na to, že záleží i na prostředí, ve kterém je jídlo podáváno. Chleba nabídnutý s úsměvem, pokrájený "na rybičky" a hned je to jiné.Sml67 Dětem se nemá věnovat zbytečně velká pozornost a utvrzovat je v přesvědčení, že v jídle mají velkou zbraň proti dospělým. Nejíš? Nejez, neubude...Sml80

    1. na komentář reaguje enka1 — #11
    superkarma: 2 26.06.2014, 06:57:23
  30. avatar
    [1] buldok [*]

    Né nadarmo se říká hlad je nejlepší kuchař.

    superkarma: 0 26.06.2014, 01:09:09

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme