Domácnost

Historie konzervování

Pokud je pro vás práce v kuchyni koníčkem, určitě jste si oblíbili letní období. Na trhu i na zahrádce je dostatek čerstvého ovoce i zeleniny, máte k dispozici čerstvé bylinky, a proto se můžete pustit do kouzlení v kuchyni. Pokud totiž ovoce a zeleninu nespotřebujeme čerstvé, je na nás, abychom vymysleli, jak je uchováme pro další použití.

Žádná potravina totiž nezůstane čerstvá moc dlouho. Potraviny se kazí v důsledku přirozeného rozkladu organických látek. Rostou v nich kvasinky, plísně a bakterie. A pro tyto procesy je potřeba teplo, vlhko, vyvážené pH faktory a přísun kyslíku. Pokud jeden nebo více těchto faktorů omezíte, kažení potravin se výrazně zpomalí nebo ustane úplně.

První metodou konzervování bylo určitě sušení. Lidé sušili potraviny na vzduchu a slunci, a mohli je tak mnohem déle uchovávat. Sušení na slunci bylo ovšem možné jen v oblastech s horkým a suchým klimatem. Tam, kde byla zima a vlhko, muselo se při sušení využívat ohně a kouře. Ty navíc konzervování mnohonásobně urychlily a potraviny takto upravené měly zvláštní aroma.

Ve starověku začali lidé při konzervování potravin využívat sůl. Sůl vytáhne vlhkost z tkání, vysuší je a vytvoří prostředí, kde se nedaří zhoubným bakteriím. Nasolená masa a ryby byly díky své trvanlivosti jednou z hlavních potravin při dlouhých lodních plavbách.

Za pomoci cukru vyráběli naši předci nejrůznější sirupy, halvy, marcipán a další sladkosti. Tyto potraviny také dlouho vydržely a vyráběly se z ovoce a voňavého koření. Sladké potraviny ovšem nebyly tak využitelné jako ty slané.

Mezi další konzervační přísady patřil i dříve také ocet. Ten vytváří kyselé prostředí, ve kterém zhoubné bakterie nemohou přežít. Ocet se vyrábí z nejrůznějších surovin, z hroznového vína, obilovin, rýže i ovoce. Jako konzervační i dochucovací přísada je oblíbený i dnes.

Dříve se vědělo i to, že pokud se zamezí přístupu vzduchu k potravinám, zabrání se jejich zkáze. Ke konzervování masa se běžně používal med i olej, tedy potraviny, kterými nepronikne vzduch.

Postupně se konzervování stávalo běžným způsobem prodloužení trvanlivosti potravin. Vymýšlely se zajímavé recepty na nakládané směsi, džemy, marmelády, masa i ryby. Hojně se využívalo také koření.

V dnešní době je konzervování oblíbené především u majitelů zahrádek a ovocných sadů. Pokud vás baví, můžete si vykouzlit nepřekonatelné sladké i slané pochoutky, které nekoupíte nikde v žádném obchodě. Stačí jen zapojit fantazii a nebát se používat všechny možné i nemožné suroviny a přísady.

A jak na to? To se dozvíte z článků v rubrice Vaření...

S pomocí knihy Konzervování - Oded Schwartz zpracovala

   
13.07.2004 - Dům a byt - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [3] mirrea [*]

    sunnynka: díky

    superkarma: 0 13.07.2004, 15:41:53
  2. avatar
    [2] sunnynka [*]

    mirrea: bude, určitě

    superkarma: 0 13.07.2004, 15:12:29
  3. avatar
    [1] mirrea [*]

    Bez mučení přiznám, že ač vařím ráda, zavařování nemusím. Můj nejoblíbenější způsob konzervace je mrazák. Bude řeč i o mražení?

    superkarma: 0 13.07.2004, 13:28:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme