Známá herečka Chantal Poullain, původem z Marseille, a šéfkuchař francouzské gastronomie Vladimír Honzák včera pokřtili ve francouzské restauraci Brasserie La Gare v Praze knihu Láska, duše a francouzská kuchyně.

Chantal je blízká tato kniha i proto, že příběh dává neodolatelný návod, jak dobře vařit a zároveň dobře žít. Kniha zkrátka vypráví o tom, jak připravovat jídlo tak, jak to umí jen Francouzi. Tedy s lehkostí, jednoduchostí a láskou.  

chantal

Americký bestseller o báječné cestě chutí, vůní a radosti z vynikajícího jídla je herečce blízký. Stejně jako autor knihy J.F. Twyman, i Chantal Poullain musela po krachu zásadního životního vztahu najít nový smysl svojí existence. Tajemství nejen francouzské kuchyně, ale i všeho životě, je dělat věci jednoduše a s láskou. I když česky moc nečtu, tenhle citát z knihy mohu klidně podepsat i já,“ řekla šarmantní herečka, která do všeho, co dělá, vkládá svoje dobré srdce. I proto dobře vypadá, žije, hraje a samozřejmě i výborně vaří. Jako každá správná Francouzka ví, jak je dobré jídlo důležité: „Jídlo vytváří vztahy a stmeluje lidi, proto je dobré propojit obchodní jednání s obědem nebo večeří, lépe se pak hovoří,“ vysvětlila Chantal savoir vivre.
A aby si včera lidé o voňavé Francouzské kuchyni jen nečetli, podávaly se ve francouzské restauraci Brasserie La Gare francouzské speciality, francouzské víno a jiné tamější delikatesy.

chantal

Nejlepší kuchařky? Naše maminky a babičky

Proč jsou těmi nejlepší kuchařkami pod sluncem naše maminky a babičky? Proč tělu i mysli prospívá, když jídlo připravujeme a vychutnáváme pomalu, místo abychom je rychle ukuchtili a zhltli? A proč česnek, ale i naše životy chutnají mnohem lépe, když do nich energicky praštíme, než když je zkoušíme opatrně ukrajovat? Na tyto a další zajímavé otázky kniha odpovídá.

chantal

Autor knihy James F. Twyman knihu sepsal na základě skutečného setkání s jedním podivuhodným francouzským kuchařem. Ten mu v kuchyni svého venkovského hotýlku názorně předvedl recept nejen na skvělá jídla, ale i na plný, vyrovnaný život. A také mu vysvětlil, proč tím nejdůležitějším kořením při každém vaření je láska.  

James F. Twyman: Láska, duše a francouzská kuchyně. Přeložila Denisa Štrbová, 239 stran, doporučená cena 234 Kč.

Vydává Synergie Publishing SE, 2013

Zdroj a foto: tisková zpráva

Reklama