Bulvár

Halušky - národní pokrm našich slovenských bratrů

Halušky jsou sice národním pokrmem Slováků, ale jejich obliba i u nás je obrovská.

Halušky jsou noky z bramborového těsta. Tvoří součást slovenské, specificky liptovské, oravské a okolní kultury. Je to národní jídlo, které je velmi jednoduché na suroviny i čas.

Existuje mnoho receptů, jak halušky na závěr dochutit. Existují halušky s (kyselým) zelím, sýrem, někdo dělá i halušky s mákem a dokonce i halušky s povidly. Nejznámější jsou ale brynzové. Do nich se přidává brynza, halušky se navíc posypou slaninou a případně pažitkou. Podává se se sklenicí kyselého mléka.

My Vám dnes nabízíme recept, který je v Česku nejrozšířenější - na přípravu halušek se zelím a uzeným.

Příprava trvá asi 4060 minut. Recept je pro 4 osoby.

Tento recept a další najdete na www.namasle.cz/recepty-kuchare/1

Halušky se zelím a uzeným

halušky

Ingredience

  • 350 g hladké mouky
  • 200 g uzeného masa
  • 6 ks velkých brambor
  • 34 ks vejce
  • 2 ks sklenice sladkokyselého zelí
  • 2 ks cibule
  • hrst pažitky
  • cukr
  • voda na uvaření halušek
  • hladká mouka na jíšku
  • tuk

Postup přípravy

1. Brambory nastrouháme na jemno, osolíme, přidáme 12 ks vejce a hladkou mouku, vše zamícháme a vypracujeme řidší těsto (nesmí téct)

2. Z těsta pomocí lžičky vykrajujeme malé šišky, které hodíme do mírně osolené vařicí vody a vaříme cca 5 minut, záleží na velikosti šišek

3. Halušky vytahujeme pomocí cedníku a důkladně okapané je uchováváme v teple

4. Teplé halušky promícháme s podušeným zelím a jednotlivé porce sypeme připraveným uzeným masem.

Za redakci vám přejeme dobrou chuť!

   
17.08.2011 - Blog redakce - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [18] smailinka74 [*]

    Zbožňuju halušky,ale ne s brinzou,ale uzeným a zelím.joooooo.Ňaminka.

    superkarma: 0 11.06.2013, 18:10:55
  2. avatar
    [17] arminka [*]

    přítel je miluje, ale já moc ne Sml16

    superkarma: 0 05.11.2012, 23:25:00
  3. [16] Jarmila356 [*]

    Výborné jídlo, zkuste vmíchat do jídla trochu šlehačky a  uvidíte tu změnu...

    superkarma: 0 16.07.2012, 15:40:50
  4. [15] pavel61 [*]

    Často je doma děláváme a jsou výborné.Sml59

    superkarma: 0 27.03.2012, 12:16:16
  5. avatar
    [14] hubajda [*]

    to moje rodina moc nemusi

    superkarma: 0 21.12.2011, 21:58:19
  6. [13] Saritka [*]

    Já dělám halušky přes struhadlo s velkými dírami. Jsou krásně malé Sml59

    superkarma: 0 19.12.2011, 20:45:04
  7. [12] Milanka [*]

    Halušky vařím z pytlíku, na vok pánvi osmahnu uzené, anglickou apod. a dám do toho dělat kysané zeli. Halušky scedím a přidám do zelí a zamíchám. Někdy je dám na pekáč a dám je zapéct do trouby. Oboje je dobré

    superkarma: 0 24.08.2011, 18:51:00
  8. avatar
    [11] femme [*]

    halušky jsou vždycky to první jídlo, které mi slovenská teta uvaří, když k nim přijedu Sml67 Sml20 ale dělá je jinak Sml24

    superkarma: 0 19.08.2011, 16:01:41
  9. avatar
    [10] vmarta [*]

    mňamka...Sml67

    superkarma: 0 18.08.2011, 08:09:26
  10. avatar
    [9] pajda [*]

    Halušky dělám z pytlíku, ale oblíbené kombo je guláš + zakysaná smetana + zelný salát - tedy nevařený. A dělám je malinké, ne jako noky, vařím cca minutu a pak je opékám v rozpuštěné slanině.

    superkarma: 0 17.08.2011, 16:48:48
  11. [8] Lojen [*]

    Halušky mám rádaSml59,jinak než se zelím a uzeným jsem je zatím nejedlaSml23.

    superkarma: 0 17.08.2011, 14:42:57
  12. avatar
    [7] 38riki [*]

    Když halušky s brynzou, tak dopředu vím, že končím, až když mi skoro lezou z krku venSml54Sml67

    Bože, já je hned zítra udělám..Sml28

    superkarma: 0 17.08.2011, 14:30:43
  13. avatar
    [6] lalica [*]

    Já halušky také miluji, se zelím i s brynzou. Nejhorší je, když v " takérestauraci"  nahradí brynzu nějakou nechutnou bílou kaší. Nejvíce mi v poslední době chutnaly v restauraci Stará fara na Makově. Ty byly !!!

    superkarma: 0 17.08.2011, 12:39:24
  14. [5] Klára Křížová [*]

    Taky halušky milujeme. Jen se jich někdy přejím a pak se nemůžu půl hodiny hnout Sml67

    superkarma: 0 17.08.2011, 10:32:02
  15. avatar
    [4] sarce [*]

    Taky ráda vařím a v různých obměnách např. (kromě klasických s bryndzou,s cibulkou a se slaninou, nebo s uzeným a zelím), posypané nastrouhaným tvrdým sýrem, omáčkou z rozpuštěných měkkých sýrů a trochu smetany nebo z nivy omáčku)

    superkarma: 0 17.08.2011, 10:01:46
  16. [3] knihovna [*]

    Halušky jsou perfektní. Když nevím, co vařit, vždy to vyřeší Sml67 Sml16

    superkarma: 0 17.08.2011, 09:23:41
  17. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Myškomedvídek — #1 Sml67 též je milujiSml67

    superkarma: 0 17.08.2011, 06:58:09
  18. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    HALUŠKY MILUJISml59

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #2
    superkarma: 0 17.08.2011, 00:38:47

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme