Halušky jsou sice národním pokrmem Slováků, ale jejich obliba i u nás je obrovská.

Halušky jsou noky z bramborového těsta. Tvoří součást slovenské, specificky liptovské, oravské a okolní kultury. Je to národní jídlo, které je velmi jednoduché na suroviny i čas.

Existuje mnoho receptů, jak halušky na závěr dochutit. Existují halušky s (kyselým) zelím, sýrem, někdo dělá i halušky s mákem a dokonce i halušky s povidly. Nejznámější jsou ale brynzové. Do nich se přidává brynza, halušky se navíc posypou slaninou a případně pažitkou. Podává se se sklenicí kyselého mléka.

My Vám dnes nabízíme recept, který je v Česku nejrozšířenější - na přípravu halušek se zelím a uzeným.

Příprava trvá asi 4060 minut. Recept je pro 4 osoby.

Tento recept a další najdete na www.namasle.cz/recepty-kuchare/1

Halušky se zelím a uzeným

halušky

Ingredience

  • 350 g hladké mouky
  • 200 g uzeného masa
  • 6 ks velkých brambor
  • 34 ks vejce
  • 2 ks sklenice sladkokyselého zelí
  • 2 ks cibule
  • hrst pažitky
  • cukr
  • voda na uvaření halušek
  • hladká mouka na jíšku
  • tuk

Postup přípravy

1. Brambory nastrouháme na jemno, osolíme, přidáme 12 ks vejce a hladkou mouku, vše zamícháme a vypracujeme řidší těsto (nesmí téct)

2. Z těsta pomocí lžičky vykrajujeme malé šišky, které hodíme do mírně osolené vařicí vody a vaříme cca 5 minut, záleží na velikosti šišek

3. Halušky vytahujeme pomocí cedníku a důkladně okapané je uchováváme v teple

4. Teplé halušky promícháme s podušeným zelím a jednotlivé porce sypeme připraveným uzeným masem.

Za redakci vám přejeme dobrou chuť!

Reklama