Tři vítězky receptové soutěže o knížku Šárky Škachové, Rande s gurmánkou v české kuchyni, jsme vybírali společně s autorkou Šárkou. A dnes vám představíme tři vítězné recepty.

Kuře v pomerančích s rozmarýnem
kačenka0

Potřebujeme:
4 kuřecí prsa
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce balzamikového octa
150 ml čerstvé pomerančové šťávy
150 ml kuřecího vývaru
1 lžíci sekaného čerstvého rozmarýnu
1 lžíci třtinového cukru
1 lžíci másla
sůl a pepř na dochucení
filátka z pomeranče a rozmarýn na ozdobu

Kuřecí prsíčka opepříme a pět minut smažíme na rozpáleném oleji. Jednou obrátíme. Přelijeme 2 lžícemi octa, pomerančovou šťávou a vývarem. Posypeme rozmarýnem, osolíme a přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme 5 minut. Vmícháme cukr, máslo, zbytek octa a povaříme do zhoustnutí omáčky. Na talíři dozdobíme.
Vhodnou přílohou je rýže.



Čtenářka Beaute, náš druhý výherce, píše v soutěžním e-mailu: „Pořád jsem přemýšlela, jaký recept pošlu do soutěže o Šárčinu Gurmánku. Napřed jsem měla připravený ten šíleně složitý dort s vílama, co jsem dělala Zuzance k narozeninám, ale pak počasí rozhodlo za mě a nechalo dozrát na zahrádce poslední (snad) dvě rajčátka. Tak jsem se rozhodla podělit o recept na lehký oběd, nebo večeři, který je u nás velmi oblíbený.
Inspirovala jsem se v knížce Pod Toskánským sluncem od Frances Mayesové, kde popisuje různé druhy bruschett. Naše zamilovaná je ta prostě nejjednodušší.“

Bruschetta s rajčaty a bazalkou

Potřebujeme:
krajíce chleba, počet dle strávníků
rajčata - 1ks na dva krajíce chleba
česnek
bazalka
sůl
olivový olej



Nejdřív připravíme bruschetty. Krajíčky chleba pokapeme olivovým olejem a dáme opéct.  Od doby, kdy jsme doma namontovali náš milovaný kachlový sporák, je dělám přímo na něm na kamenné desce, dřív jsem pekla v troubě na plechu, nebo na sucho na pánvi.
Když se dělají v troubě, je dobré zároveň v ní nahřát talířky na podávání.
Mezitím nakrájíme rajčata na kostičky, posekáme bazalku a promícháme je spolu. Můžeme trošku zakápnout olejem a posolit dle chuti.
Opečené bruschetty potřeme stroužkem česneku a doslova na ně přimáčkneme rajčatovou směs. Šupneme na nahřáté talířky a podáváme.

„Je to neskutečně dobré a přitom jednoduché jídlo, které má snad stovky obměn. Nemáte rádi olivový olej, použijte slunečnicový. Místo bazalky tymián, nebo oregano... do rajčat přidat nakrájenou mozzarelu, nebo strouhnout parmazán (super je český sýr Gran Moravia, který ho skvěle nahradí).“

A poslední výherkyně, Alena Kaštánková, nám ke svému receptu napsala: Tytam jsou doby, kdy vepřové a hovězí maso vládlo domácímu i školnímu jídelníčku, kdy nám těžké knedlíky k nedělnímu obědu zcela znemožnily jakýkoliv další pohyb nejméně do pozdního odpoledne. Dnes z pekáčů (no spíše z mikrovlnek s grilem) často voní mnohem zdravější kuřátko nebo nám jsou naservírované těstoviny se zřetelnými kousky zeleniny. A nejen renomované restaurace, ale i leckteré hospodyňky přebírají recepty z italské, řecké nebo dokonce mexické kuchyně.
To bychom ale nebyli my Češi, kdybychom si tyto pochutiny neupravili tzv. „počesku“.
Jako příklad uvádím celou rodinou milované canelone...“

 

Italské Canelone (plněné palačinky)

Potřebujeme:
500 ml mléka
3 vejce
150 g hladké mouky
sůl
250 kysaného zelí
10 dkg anglické slaniny
10 dkg sýra


Vypracujeme klasické těsto na palačinky a tenké je usmažíme dozlatova. Palačinky poklademe anglickou slaninou, kysaným zelím a zabalíme. Vyskládáme je do vymazaného pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme.
Jednoduché, rychlé, ale i chutné a nápadité.


Všechny tři čtenářky jako výhru obdrží kuchařku Rande s gurmánkou od Šárky Škachové. Gratulujeme.


 

Reklama