Vaření

Gurmánky pod stromeček

Tři vítězky receptové soutěže o knížku Šárky Škachové, Rande s gurmánkou v české kuchyni, jsme vybírali společně s autorkou Šárkou. A dnes vám představíme tři vítězné recepty.

Kuře v pomerančích s rozmarýnem
kačenka0

Potřebujeme:
4 kuřecí prsa
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce balzamikového octa
150 ml čerstvé pomerančové šťávy
150 ml kuřecího vývaru
1 lžíci sekaného čerstvého rozmarýnu
1 lžíci třtinového cukru
1 lžíci másla
sůl a pepř na dochucení
filátka z pomeranče a rozmarýn na ozdobu

Kuřecí prsíčka opepříme a pět minut smažíme na rozpáleném oleji. Jednou obrátíme. Přelijeme 2 lžícemi octa, pomerančovou šťávou a vývarem. Posypeme rozmarýnem, osolíme a přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme 5 minut. Vmícháme cukr, máslo, zbytek octa a povaříme do zhoustnutí omáčky. Na talíři dozdobíme.
Vhodnou přílohou je rýže.



Čtenářka Beaute, náš druhý výherce, píše v soutěžním e-mailu: „Pořád jsem přemýšlela, jaký recept pošlu do soutěže o Šárčinu Gurmánku. Napřed jsem měla připravený ten šíleně složitý dort s vílama, co jsem dělala Zuzance k narozeninám, ale pak počasí rozhodlo za mě a nechalo dozrát na zahrádce poslední (snad) dvě rajčátka. Tak jsem se rozhodla podělit o recept na lehký oběd, nebo večeři, který je u nás velmi oblíbený.
Inspirovala jsem se v knížce Pod Toskánským sluncem od Frances Mayesové, kde popisuje různé druhy bruschett. Naše zamilovaná je ta prostě nejjednodušší.“

Bruschetta s rajčaty a bazalkou

Potřebujeme:
krajíce chleba, počet dle strávníků
rajčata - 1ks na dva krajíce chleba
česnek
bazalka
sůl
olivový olej



Nejdřív připravíme bruschetty. Krajíčky chleba pokapeme olivovým olejem a dáme opéct.  Od doby, kdy jsme doma namontovali náš milovaný kachlový sporák, je dělám přímo na něm na kamenné desce, dřív jsem pekla v troubě na plechu, nebo na sucho na pánvi.
Když se dělají v troubě, je dobré zároveň v ní nahřát talířky na podávání.
Mezitím nakrájíme rajčata na kostičky, posekáme bazalku a promícháme je spolu. Můžeme trošku zakápnout olejem a posolit dle chuti.
Opečené bruschetty potřeme stroužkem česneku a doslova na ně přimáčkneme rajčatovou směs. Šupneme na nahřáté talířky a podáváme.

„Je to neskutečně dobré a přitom jednoduché jídlo, které má snad stovky obměn. Nemáte rádi olivový olej, použijte slunečnicový. Místo bazalky tymián, nebo oregano... do rajčat přidat nakrájenou mozzarelu, nebo strouhnout parmazán (super je český sýr Gran Moravia, který ho skvěle nahradí).“

A poslední výherkyně, Alena Kaštánková, nám ke svému receptu napsala: Tytam jsou doby, kdy vepřové a hovězí maso vládlo domácímu i školnímu jídelníčku, kdy nám těžké knedlíky k nedělnímu obědu zcela znemožnily jakýkoliv další pohyb nejméně do pozdního odpoledne. Dnes z pekáčů (no spíše z mikrovlnek s grilem) často voní mnohem zdravější kuřátko nebo nám jsou naservírované těstoviny se zřetelnými kousky zeleniny. A nejen renomované restaurace, ale i leckteré hospodyňky přebírají recepty z italské, řecké nebo dokonce mexické kuchyně.
To bychom ale nebyli my Češi, kdybychom si tyto pochutiny neupravili tzv. „počesku“.
Jako příklad uvádím celou rodinou milované canelone...“

 

Italské Canelone (plněné palačinky)

Potřebujeme:
500 ml mléka
3 vejce
150 g hladké mouky
sůl
250 kysaného zelí
10 dkg anglické slaniny
10 dkg sýra


Vypracujeme klasické těsto na palačinky a tenké je usmažíme dozlatova. Palačinky poklademe anglickou slaninou, kysaným zelím a zabalíme. Vyskládáme je do vymazaného pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme.
Jednoduché, rychlé, ale i chutné a nápadité.


Všechny tři čtenářky jako výhru obdrží kuchařku Rande s gurmánkou od Šárky Škachové. Gratulujeme.


 

   
28.11.2008 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [19] jithule [*]

    Mopsička — #17 ano

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:40:14
  2. avatar
    [18] hubajda [*]

    nic pro me Sml23

    superkarma: 0 13.11.2012, 20:19:41
  3. avatar
    [17] Mopsička [*]

    Máte to suprově nazdobené, to dělá taky hodně pro mlsné jazýčkySml59

    1. na komentář reaguje jithule — #19
    superkarma: 0 24.10.2009, 17:50:38
  4. avatar
    [16] Myškomedvídek [*]

    jo joSml67

    superkarma: 0 28.05.2009, 10:39:23
  5. [15] FAXÍK [*]

    všechny recepty vypadají dobře

    superkarma: 0 21.04.2009, 13:09:15
  6. [14] Sahi [*]

    Je to zajímavé a dobré.Ještě kdyby mi to někdo uvařil.

    superkarma: 0 21.04.2009, 09:58:37
  7. avatar
    [13] lenoška [*]

    femme: no,jak jsi psala,že to nemá s pravou nic společnýho,tak jsem si představovala úplně něco jinčího

    superkarma: 0 01.12.2008, 16:49:15
  8. avatar
    [12] Žábina [*]

    Beaute: vypadá to dobře, už vím co budu mít dnes k večeři

    superkarma: 0 01.12.2008, 10:54:41
  9. avatar
    [11] femme [*]

    lenoška: maličkost? stejná maličkost jako když někdo dá do tiramisu pomazánkové máslo

    superkarma: 0 01.12.2008, 10:42:46
  10. avatar
    [10] alibaba47 [*]

    Vše to vypadá moc chutně! Gratuluji - já sama se bojím experimentovat,spíše se držím klasiky,protože se bojím neúspěchu

    superkarma: 0 01.12.2008, 10:08:26
  11. avatar
    [9] lenoška [*]

    femme: jo tahle maličkost,tak to pak jo

    superkarma: 0 01.12.2008, 07:16:31
  12. avatar
    [8] Meander [*]

    Aranžovat žluté potraviny na modrý talíř je velmi pitomý nápad

    superkarma: 0 30.11.2008, 21:15:43
  13. avatar
    [7] Beaute [*]

    femme: Ona ta moje taky není z tmavého. možná to tak vypadá na fotce, kde je už opečená. Nejčastěji používám chlaba typu ciabatta (peču si doma ze směsi z Lidlu)

    superkarma: 0 29.11.2008, 20:52:14
  14. avatar
    [6] femme [*]

    lenoška: pravá není rozhodně z tmavého chleba

    superkarma: 0 29.11.2008, 20:49:37
  15. avatar
    [5] lenoška [*]

    femme: a jak je pravá já jen,že i na Ischii nám byla podávána takhle

    superkarma: 0 29.11.2008, 12:37:36
  16. avatar
    [4] ellinor [*]

    Ježišikristecotoje?! Vepřo-knedlo-zelo v palačince? To se všichni zbláznili? Caneloni jsou těstoviny....to je teda vážně humus!

    superkarma: 0 28.11.2008, 15:20:47
  17. [3] Leidy [*]

    FAXÍK: souhlasím s tebou zajímavé...

    superkarma: 0 28.11.2008, 14:00:32
  18. avatar
    [2] femme [*]

    ale ta "Bruschetta s rajčaty a bazalkou" nemá s pravou Bruschettou nic společného

    superkarma: 0 28.11.2008, 13:36:09
  19. [1] FAXÍK [*]

    zajimavé recepty a nápady

    superkarma: 0 28.11.2008, 08:52:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme