Vaření

Gulášek - chlapské jídlo

Neznám chlapa, který by neměl rád guláš. Když se chystáme na nějakou akci, na které se podává guláš (lhostejno jaký – vepřový, hovězí, srnčí, kančí…), chlapi řičí blahem. Jak by ne, kusy masa, pořádná chuť a k tomu výborný knedlík či čerstvý chleba. Kdo by odolal.

goulash

Guláš je natolik oblíbené jídlo, že v mnoha městech probíhají každoročně gulášové slavnosti. Ve Valašském Meziříčí, kam na Gulášfest jezdíme my, bývá k ochutnání okolo čtyřiceti různých druhů. Tradiční i méně tradiční, ze pštrosího i klokaního masa, sojový, s houbami. Vybere si každý.

Kdo si myslí, že guláš je pokrm z našich končin, mýlí se. Pochází z maďarska, odkud k nám přišel i se svým názvem. Ten je odvozen ze slova „gulya“, což znamená stádo hovězího dobytka. Důležitou součástí je kromě masa i cibule a v Maďarsku není guláš nikdy zahušťován moukou. Touto zásadou se při přípravě guláše řídím i já. Cibule musí být v mém guláši stejně jako masa a tato cibule nám guláš dostatečně zahustí a zároveň mu dodá úžasnou chuť.

Další nezbytnou součástí klasického guláše je i paprikové koření. Nemusí být vždycky pálivá, většinou se používá sladká. Pikantní, pálivý guláš je však velice oblíbený. Komu nestačí říz z koření, přidá si na guláš ještě hromadu syrové cibule.

Na výslednou barvu guláše má vliv nejen použité paprikové koření, ale i osmahnutí masa. To smažíme na sádle! Žádné dietní verze s olejem nebo nevímčím. Sádlo. Na něm osmahneme maso pěkně dohněda.

Suroviny

hovězí maso
cibule
sůl a pepř
sladká i pálivá paprika
česnek
majoránka
sádlo

Postup

Cibuli nakrájíme nadrobno nebo na půlkolečka. To podle toho, jakou máte cibuli v guláši rádi. Když dělám verzi pro děti, cibuli nakrájím najemno, aby o ní ani nevěděly. Když pro dospělé, jsem ráda, když je v guláši cibule cítit.
Maso nakrájíme na kostky. Ve větším hrnci rozpustíme sádlo a připravenou cibuli na něm osmažíme. Po chvíli přidáme maso, osolíme, opepříme a okořeníme paprikou. Důkladně promícháme a necháme osmahnout dohněda. Poté ztlumíme, zalijeme trochou horké vody, přiklopíme poklicí a necháme dusit.
Průběžně doléváme horkou vodu a dusíme doměkka.
Ke konci vaření přidáme podle chuti česnek a majoránku.

Podáváme s knedlíkem nebo chlebem.

Maggi Nápady Šťavnatý guláš

MaggiOlíbený guláš budete mít díky Maggi Šťavnatému guláši na stole za chviličku.

Místo hodin strávených u sporáku a hledání správné kombinace koření jednoduše vezmete očištěné hovězí maso nakrájené na kostky, vložíte do pečícího sáčku spolu s 2 polévkovými lžícemi oleje a směsí koření Šťavnatý guláš a dáte péct. Guláš se s Maggi stává záležitostí rychlého a čistého vaření, jehož výsledek zachutná všem. Recept je samozřejmě bez přídavku glutamanu sodného a konzervantů. Více na www.maggi.cz

   
24.09.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [154] holčice [*]

    Miluju guláš Sml16

    superkarma: 0 28.04.2013, 09:58:55
  2. [153] simaj [*]

    Gulášek můžu, ať už s knedlíkem nebo pečivem, vždy je výborný

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:21:01
  3. [152] denisa23 [*]

    Gulášek je nejlepší z klížky,mńam,už bych si dala.

    superkarma: 0 20.03.2013, 17:41:49
  4. [151] marienka-m1 [*]

    cibulicka — #150 klidně i s chlebem Sml16

    superkarma: 0 20.02.2013, 10:55:46

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [150] cibulicka [*]

    Hned bych si dala se šesti....

    1. na komentář reaguje marienka-m1 — #151
    superkarma: 0 06.10.2012, 23:23:36
  2. [149] majoneza [*]

    Guláše se aspoň pořádně najím, když jsou k němu nadýchané knedlajsky, tak parádaSml59

    superkarma: 0 06.10.2012, 15:59:56
  3. avatar
    [148] denkas [*]

    Teda,já dostala chuť na guláš!!

    superkarma: 0 06.10.2012, 00:16:24
  4. [147] planda0 [*]

    mňamka celá rodina si vždy pochutná

    superkarma: 0 02.10.2012, 10:44:17
  5. [146] lelaba [*]

    Zrovinka jsem vařila segedínský gulášek, po kterém se doma jen zaprášilo:)

    superkarma: 0 30.09.2012, 19:31:51
  6. [145] Jala [*]

    Tolik komentářů za jediný den ke guláši, no to teda zírám.

    Jinak já guláš až tak nemusím, ale ten můj chutná celé rodině - tak jim ho občas udělám.

    Proč ne?

    superkarma: 0 24.09.2012, 23:33:17
  7. [144] Reni [*]

    Určitě domácí guláš je ten nejlepší. Sml59

    superkarma: 0 24.09.2012, 21:39:46
  8. [143] jukl [*]

    gulášek můžu

    superkarma: 0 24.09.2012, 20:26:51
  9. [142] holčice [*]

    guláš mám moc ráda Sml16

    superkarma: 0 24.09.2012, 20:11:34
  10. [141] jithule [*]

    Jindriska8 — #100 dala bych si hned

    superkarma: 0 24.09.2012, 20:05:23
  11. avatar
    [140] arminka [*]

    Jindriska8 — #100 ty tu teda děláš chutě, mi by chutnal i s chlebem, mňam Sml16

    superkarma: 0 24.09.2012, 20:00:30
  12. avatar
    [139] arminka [*]

    tajnostii — #132 teda ty mi děláš chutě,ten už jsem neměla ani nepamatuju...

    superkarma: 0 24.09.2012, 19:57:59
  13. [138] PEPI11 [*]

    Já dělám hlavně z klišky, ale mám ráda i vepřový a houbový Mám různé guláše moc ráda.

    superkarma: 0 24.09.2012, 19:34:51
  14. avatar
    [137] Jindriska8 [*]

    tajnostii — #136 S nalámaným chlebem jsme nezkoušeli.Sml23

    superkarma: 0 24.09.2012, 19:33:17
  15. avatar
    [136] tajnostii [*]

    Jindriska8 — #135 A je to jak za babiček,nalámeš to do talíře a rychlovka.Sml30Sml30Sml30Sml30Sml30

    To určitě okusSml22

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #137
    superkarma: 0 24.09.2012, 19:26:04
  16. avatar
    [135] Jindriska8 [*]

    tajnostii — #133 DěkujiSml22

    1. na komentář reaguje tajnostii — #136
    superkarma: 0 24.09.2012, 19:20:41
  17. avatar
    [134] Jindriska8 [*]

    tajnostii — #132 To je taky pochoutkaSml22

    superkarma: 0 24.09.2012, 19:20:25
  18. avatar
    [133] tajnostii [*]

    Jindriska8 — #100 Musím pochválit,máš to pěkné a u nás i s rohlíkemSml59Sml59Sml59Sml59

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #135
    superkarma: 0 24.09.2012, 19:04:37
  19. avatar
    [132] tajnostii [*]

    Guláš je u nás často a to kančí-pochoutkaSml22

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #134
    2. na komentář reaguje arminka — #139
    superkarma: 0 24.09.2012, 19:03:23
  20. avatar
    [131] Pentlička [*]

    Guláš mám moc ráda, ale zrovna zdravé jídlo to není. Takže ho jídávám málokdy Sml80

    superkarma: 0 24.09.2012, 18:52:18
  21. [130] jerenika [*]

    repete :)

    superkarma: 1 24.09.2012, 18:28:55
  22. avatar
    [129] daska59 [*]

    Souhlasím, že guláš jedině na sádle! Krupicovou kaši taky neuvaříte z vody Sml16

    superkarma: 1 24.09.2012, 17:38:01
  23. avatar
    [128] ekleinovka [*]

    Guláš jsem vařila v sobotu, ještě segedin,aby měli doma na výběr

    superkarma: 0 24.09.2012, 17:13:57
  24. avatar
    [127] SNÍŽEK [*]

    takový kvalitní gulášek chutná každému,nejen chlapům Sml67

    superkarma: 0 24.09.2012, 17:09:58
  25. [126] olinka55555 [*]

    Guláš je prima, vařím hovězí, vepřový, segedýn, buřtový, hovězí někdy červený - s paprikou a česnekem a majoránkou, někdy hnědý - jen sůl a pepř, ale hodně cibule dávám vždycky. Guláše  jíme s čímkoli - v podstatě se k němu hodí skoro všechny přílohy, od brambroráku přes knedlíky až po rýži nebo těstoviny a chleba.

    Chtěla jsem dnes uvařit k večeři špagety, ale nejspíš z toho bude buřtguláš:-)))))

    superkarma: 0 24.09.2012, 16:12:25
  26. [125] cilani [*]

    kobližka — #106 to jakože toho je moc nebo taky potřebuješ větší talíř? Pro mě spíš málo..

    Jindriska8 — #100 Mňam...Sml67 Ale, že to nedáš do hlubokého talíře, takhle se to musí blbě jíst. Mám ráda hodně šťávy, takže mám svou polévkovou misku (takovou širší, spíš něco mezi miskou a hlubokým talířem) a z té baštím i guláše (neber to jako kritiku, spíš je to moje neschopnost nezkydat vše kolem..) Bože ale jak ho vidím, mám chutě, hned bych se k tobě pozvala...Sml58

    superkarma: 0 24.09.2012, 15:53:12
  27. avatar
    [124] Krupová [*]

    guláš je u nás klasika. A k tomu zakrojený čerstvý chlaba nebo šest knedlí.

    superkarma: 0 24.09.2012, 14:22:11
  28. avatar
    [123] kobližka [*]

    Jindriska8 — #121 Já samozřejmě  vůbec nezpochybňuju kvality tvého gulášku,ten bych si dala,ale mě nějak vadí přeplněné talíře,ale to i hrnky,třeba s kafem.Věřím,že ses nenaprdla,já to si blbě napsala....Sml58

    superkarma: 0 24.09.2012, 14:08:50
  29. avatar
    [122] Žofie [*]

    Jindriska8 — #100  To je velká krása Sml59

    superkarma: 0 24.09.2012, 13:47:37
  30. avatar
    [121] Jindriska8 [*]

    kobližka — #106 No vidíš a můj chce mít plný talíř a ještě si přidá.Sml16

    1. na komentář reaguje kobližka — #123
    superkarma: 0 24.09.2012, 13:26:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme