Vaření

Guláš, vepřoknedlo a svíčková. To je česká klasika

Můj oblíbenec, Zdeněk Pohlreich, kdysi v nějakém pořadu prohlásil, že jediné typicky české národní jídlo je smažák. Doufám, že až tak tragické to s naší kuchyní nebude a že se, především mezi krajovými jídly, najdou úplné skvosty.

Česká kuchyně je ovlivněna kuchyní německou a rakouskou. Mezi nejrozšířenější tradiční jídla patří vepřo-knedlo-zelo, svíčková a guláš. Mezi lidmi ovšem kolují desítky, snad i stovky odlišných receptů na tyto pokrmy. Každý má ten svůj oblíbený recept, oblíbenou chuť a většinou není ochotný experimentovat a zkoušet uvařit jinak.

svíčková

Když jsem byla malá, tak jsem opravdu věřila, že svíčková se dělá ze svíček. Ale samozřejmě že nedělá. Často se totiž nedělá ani z pravé svíčkové, ale používá se na ni maso kdejaké. Hlavně v restauracích. Někdo říká svíčková každé smetanové omáčce z kořenové zeleniny. Ten jediný a správný recept na svíčkovou asi neexistuje.

Já vařím svíčkovou tak, že hovězí maso prošpikuji anglickou slaninou, osolím, opepřím, stáhnu maso provázkem a ze všech stran opeču na rozpáleném oleji. Opečené maso přendáme do pekáčku a na olej vhodím nakrájenou cibuli, posléze i mrkev, celer a petržel. Osmahu a přidám do pekáče. Lehce podliju vodou a dám péct do vyhřáté trouby.

Mezitím, co se maso peče, tak dám do hrnce vařit ještě několik mrkví, kus celeru a petržel. Nejlepší je vařit v hovězím vývaru. Zeleninu po uvaření rozmixuji, spolu se zeleninou v troubě, propasíruji, dochutím, zjemním smetanou a omáčku již ničím nezahušťuji. Takováto svíčková chutná všem v mém okolí. Dokonce prý více než ta babiččina. :-)

guláš

S dalším „národním“ jídlem, gulášem, je to stejné. Co člověk, to jiný recept, jiný druh masa, jiné koření. Někdo zahušťuje, jiný ne. Jednu ze zásad dobrého guláše se však vyplatí dodržovat. Aby byl guláš opravdu výborný, musíte použít stejné množství cibule jako masa. A půl máte hotovo. S přílohou si hlavu nelámejte. Mnohdy postačí krajíc dobrého čerstvého chleba.

Vepřo-knedlo-zelo. Spolu s vychlazeným pivem je modlou každého správného chlapa. Pěkně mastňoučké kusy vepřového masa, knedlíky polité výpekem a zelíčko. Kdo by odolal? Snad jen ten, kdo si hlídá linii či trpí na nemocný žlučník. Ostatní si na tomto jídle určitě pochutnají. Když si v kuchyni rádi hrajete, připravíte třeba tři druhy knedlíků, zelí červené i bílé a dva druhy masa. Fantazii se meze nekladou. Zelí může být dochucené do sladka nebo do kysela. Jak má kdo rád.

vepřo knedlo zelo

Jaké české jídlo máte nejraději vy? Některé ze tří v článku, nebo úplně jiné?

Redakčí tip

gulášMaggi Nápady Šťavnatý guláš

Olíbený guláš budete mít díky Maggi Šťavnatému guláši na stole za chviličku.

Místo hodin strávených u sporáku a hledání správné kombinace koření jednoduše vezmete očištěné hovězí maso nakrájené na kostky, vložíte do pečícího sáčku spolu s 2 polévkovými lžícemi oleje a směsí koření Šťavnatý guláš a dáte péct. Guláš se s Maggi stává záležitostí rychlého a čistého vaření, jehož výsledek zachutná všem. Recept je samozřejmě bez přídavku glutamanu sodného a konzervantů.

   
07.09.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [88] charles88 [*]

    vypadá to dobřeSml59

    superkarma: 0 20.03.2013, 09:35:07
  2. [87] marketka77 [*]

    My mame svickovou vic oranzovou - no asi vic mrkve..ale svickovou bych mohla jist petx denne kazdy denSml30

    superkarma: 0 24.09.2012, 08:23:30
  3. [86] honzule8 [*]

    vypadá to výborněSml59

    superkarma: 0 13.09.2012, 12:19:48
  4. avatar
    [85] nugyna [*]

    mnam mnam...vsechno

    superkarma: 0 10.09.2012, 23:01:33
  5. [84] ova9 [*]

    mnam...mnam, jeste kdyby nam  to obcas nekdo pripravil

    superkarma: 0 10.09.2012, 22:54:56
  6. [83] Jala [*]

    RosaGloriaDei — #81 Sóju mám taky ráda, moc důležité je ji správně okořenit.

    superkarma: 0 09.09.2012, 23:48:49
  7. avatar
    [82] hubajda [*]

    RosaGloriaDei — #81 take selam soju ale ne gulas to by me zrejme chlap nejedl ja davam do rizota a nebo jen tak ji orestuji a brambor no vetsinou do jidel ktere se pecou kde neni soja ve vode ci omacce take jsem delala karbanatky a nikdo nepoznal ze jsou sojove

    superkarma: 0 09.09.2012, 23:26:01
  8. avatar
    [81] RosaGloriaDei [*]

    umím jen ten guláš...zato i sojový :-)

    1. na komentář reaguje hubajda — #82
    2. na komentář reaguje Jala — #83
    superkarma: 0 09.09.2012, 23:22:40
  9. avatar
    [80] Eva_CZ [*]

    A do gulase davam mraky cibule - ale ja davam tuny cibule skoro do vsecho. Poprdime. Sml22Sml64Sml30

    superkarma: 0 09.09.2012, 22:36:26
  10. avatar
    [79] Makynka [*]

    Já mám nejraději svíčkovou, knedlo vepřo dělám s červeným a bílým zelím a špenátem. Když už stojím u sporáku, tak ať je na výber Sml16  Ale z pytlíku nevařím vůbec, od té doby co mám děti by mě to ani nenapadlo.

    superkarma: 0 09.09.2012, 22:23:05
  11. avatar
    [78] hubajda [*]

    gerda — #68 ja davam cervenou papriku hned na zacatku na osmazenou cibulku a jen kratce orestuji nebot kdyz je tam dele tak je pak horka

    superkarma: 0 09.09.2012, 21:43:29
  12. avatar
    [77] hubajda [*]

    Suzanne — #70 ja si jej take dam jednou za rok tak stejne delam rizky take jen jednou maximalne dvakrat moc smazena jidla nedelame je to na nas moc tezke

    superkarma: 0 09.09.2012, 21:41:27
  13. avatar
    [76] hubajda [*]

    Ferdulka — #71 ja to take rikam neni nad domaci gulasek

    superkarma: 0 09.09.2012, 21:37:29
  14. avatar
    [75] hubajda [*]

    Trefa — #67 mam kamosku a tohle jidlo nezvladne uvarit nebo jo ale neda se jist zna jen pecene kure burt gulas ve kterem je plno oleje vari jen same rychlovky sup sup a je hotovo nezna ani pstrosi vejce (mlete maso a uvnitr je vejce) vse kupuje buchty nepece nebot je neumi jo kdyz koupi v sacku pernik tak ho udela a da do nej tatranky hodne si libuje v tucnem jidle

    superkarma: 0 09.09.2012, 21:36:08
  15. avatar
    [74] hubajda [*]

    pajda — #66 ja davam tri velke cibule a myslim ze to staci

    superkarma: 0 09.09.2012, 21:32:22
  16. avatar
    [73] Eva_CZ [*]

    Vsechno to miluju a vsechno to varim a varim to s laskou. A Amici by se uzrali.

    superkarma: 0 09.09.2012, 18:23:38
  17. [72] Gabka [*]

    vařím šechno, klasiku a Maggi nápady (když nemám čas se vybavovat v kuchyni)

    superkarma: 0 09.09.2012, 17:06:16
  18. avatar
    [71] Ferdulka [*]

    Maggi nápady nepoužívám a guláš si opravdu uvařím radši svůjSml22.

    1. na komentář reaguje hubajda — #76
    superkarma: 0 09.09.2012, 08:27:13
  19. avatar
    [70] Suzanne [*]

    Já se teda přiznám... všechna tato jídla klidně obětuju a dám si ten smažák Sml30

    1. na komentář reaguje hubajda — #77
    superkarma: 0 09.09.2012, 08:23:13
  20. avatar
    [69] ekleinovka [*]

    kobližka — #62 hubajda — #63 Děkuju Sml16Sml16Sml16

    superkarma: 0 08.09.2012, 20:46:39
  21. avatar
    [68] gerda [*]

    pajda — #66 je to asi kuchařská pověra. Při ceně cibule radši přidám maso a cenově se to skoro vyrovnává, ale cibulí opravdu nic nezkazíš. Na guláš je dobře cibulku hodně osmažit a pak na to dát zatáhnout kostky masa. Guláš je vděčné jídlo, do toho se dá přidat cokoliv co je po ruce, já mám moc ráda segedín. Jen mě překvapilo, že ta červená paprika se má prý přidávat až ke konci vaření, rozpuštěná v troše tuku, že aby se neztrácela barva. To asi dělám léta špatně.Sml80

    1. na komentář reaguje hubajda — #78
    superkarma: 0 08.09.2012, 18:50:57
  22. [67] Trefa [*]

    Trefa:ceska tradicny jidla.to snad uvari kazda kucharka.neni potreba maggi napady.

    1. na komentář reaguje hubajda — #75
    superkarma: 0 08.09.2012, 18:33:34
  23. avatar
    [66] pajda [*]

    Moc by mě zajímalo, kde se vzalo to o té cibuli. V životě jsem tam tolik cibule nedala a na můj guláš se přitom stojí fronta přes celou vesnici. A všichni chválí...kamarád šéfkuchař taky dává na kilo masa dvě větší cibule - a nikdy nikde to prý jinak neviděl, pokud teda nechtěli opravdu hodně šetřit.

    1. na komentář reaguje gerda — #68
    2. na komentář reaguje hubajda — #74
    superkarma: 0 08.09.2012, 17:01:25
  24. avatar
    [65] tepito [*]

    knedlo zelo vepřo si dám ráda,ale nic se nemá přehánět.S dobrým pomálu...

    superkarma: 0 08.09.2012, 07:15:26
  25. avatar
    [64] Jagea [*]

    Ona taková kachýnka s červeným zelím a bramborovým knedlíčkem má taky něco do sebe...Sml16

    superkarma: 0 08.09.2012, 01:10:27
  26. avatar
    [63] hubajda [*]

    ekleinovka — #58 pekne Sml79Sml79

    1. na komentář reaguje ekleinovka — #69
    superkarma: 0 07.09.2012, 23:25:09
  27. avatar
    [62] kobližka [*]

    ekleinovka — #58 To se ti povedlo Sml59

    1. na komentář reaguje ekleinovka — #69
    superkarma: 0 07.09.2012, 21:27:41
  28. avatar
    [61] Kytinkak [*]

    nojo, česká klasika je stejně nejlepšíSml67

    superkarma: 0 07.09.2012, 21:19:51

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] ladouch [*]

    Všechna tato jídla doma dělám, a mí chlapi je milujou, jsou knedlíkožrouti, naštěstí nejsou obézní, stačí to vyběhat.Sml22Sml22

    superkarma: 0 07.09.2012, 20:50:32
  2. [59] jerenika [*]

    Taky mám alergii na některé potraviny, a je fakt, že to i kolikrát poruším... a pak si to za to pokušení pěkně odskáču. Jenže, kdo má pořád odolat... Sml32

    superkarma: 0 07.09.2012, 20:48:00
  3. avatar
    [58] ekleinovka [*]

    denkas — #31 Tak a to už je přímo provokace Sml32 Sml30

    Co já bych za to dala, kdybych nebyla alergická na spousty potravin. Takhle jenom slintám,ale ....

    Život je krásný i bez kusu žvance...

    jím jen to ,co můžu, a přesto je mi sladce.

    Schoulím se k taťkovi na ramínko,

    k tomu si nalejem kvalitní vínko...

    Hořící svíčka  lehce osvětlí interiér,

    život je krásný, kašlu na alergie !!!

    Sml76 Sml76

    1. na komentář reaguje kobližka — #62
    2. na komentář reaguje hubajda — #63
    superkarma: 1 07.09.2012, 20:30:39
  4. avatar
    [57] nika1 [*]

    Mňam. Miluju všechna česká jídla. ;)

    superkarma: 0 07.09.2012, 20:12:57
  5. [56] jukl [*]

    všechno to vypadá moc hezky

    superkarma: 0 07.09.2012, 19:59:04
  6. [55] Jala [*]

    Pentlička — #50 Ty asi budeš mladší ročník - soudím podle sebe. Já jsem zelí taky dost dlouho neměla v oblibě, ostatně jako hodně věcí. Ale postupně se i chutě začaly měnit, takže dnes si to zelí ráda dám. Musí se ale dobře udělat.

    superkarma: 0 07.09.2012, 18:55:16
  7. [54] Jala [*]

    daska59 — #53 No já jsem si ji dvakrát v restauraci dala - v Praze. jednou byla vynikající - už nevím, kde to bylo, nějaká obyčejná hospůdka. A před nedávnem v Café Louvre na Národní třídě.

     Prý dělám lepší, říkal manžel.

    superkarma: 0 07.09.2012, 18:52:47
  8. avatar
    [53] daska59 [*]

    Všechno můžu, jen tu svíčkovou bych si nikdy nedala v restauraci.Tu jedině domácí.

    1. na komentář reaguje Jala — #54
    superkarma: 0 07.09.2012, 17:59:57
  9. avatar
    [52] arminka [*]

    všechny tři jídla miluji,hlavně když jsou domácí - bez éček od MaggiSml16

    superkarma: 0 07.09.2012, 17:10:06
  10. [51] Bi [*]

    Tak z tohohle nejím nic. Ale ostatním dobrou chuť

    superkarma: 0 07.09.2012, 16:35:31
  11. avatar
    [50] Pentlička [*]

    Nenávidím zelí, takže vepřo, knedlo, zelo určitě ne. Guláš a svíčkovou ano, ale jen párkrát do roka, je to pěkně kalorická bomba. Nejraši mám pečené kuřecí stehno, bramboy s pažitkou a okurkový salát, toho bych se užrala.

    1. na komentář reaguje Jala — #55
    superkarma: 0 07.09.2012, 16:01:27
  12. [49] Jala [*]

    Z tohoto tria miluju svíčkovou i vepřo-knedlo-zelo.

    Guláš ani ne, ale zbytek rodiny moc, tak dělám vše. Jsem ráda, že to všem chutná.

    A ještě taková kachýnka několk hodin pečená s dvěma druhy knedlíků a dvěma druhy zelí ...

    Ne často, ale už se mi sbíhají sliny ...

    Nejraději mám ovšem ryby a zeleninu a taky to nejčastěji dělám. Fakt si nedělám srandu.

    superkarma: 0 07.09.2012, 15:51:56
  13. avatar
    [48] gerda [*]

    a ze sladkých jídel máme nejradši kynuté knedlíky z tvarohového těsta s mákem a máslem. Dovnitř nejlíp švestky, ale i povidla.

    superkarma: 0 07.09.2012, 14:44:12
  14. avatar
    [47] Suchanda [*]

    Já mám hláááádSml6

    superkarma: 0 07.09.2012, 14:31:21
  15. avatar
    [46] tajnostii [*]

    Všechny tři jídla vařím a dost často-to My můžemeSml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 07.09.2012, 14:17:23
  16. avatar
    [45] dajrin [*]

    Ty fotky jsou tak úžasné, že bych si hned s chutí jednu porci dala... Sml16...Sml22

    superkarma: 0 07.09.2012, 13:39:23
  17. [44] DCOlga [*]

    Občas vařím všechny 3 uvedená jídla a z nich mám nejraději svíčkovou. Než knedlo-vepřo-zelo mám radši moravského vrabce, protože malé kousky masa se lépe vypečou (nikdo v rodině nemá rád tlusté maso) a radši mám bramborový než houskový knedlík.

    superkarma: 0 07.09.2012, 13:30:06
  18. [43] 1021965 [*]

    Všechna tři uvedená jídla máme všichni rádi a často je vařím. Určitě patří k českým specialitám.

    superkarma: 0 07.09.2012, 12:58:09
  19. [42] Roland [*]

    Nemůžu říct, které jídlé z těchto třech upřednostňuji - miluji je všechny a moc. Nejčastěji ale asi vařím guláš, pak zelí na nejméně svíčkovou.

    superkarma: 0 07.09.2012, 12:57:13
  20. avatar
    [41] hubajda [*]

    vsechny jidla varim je to ceska klasika ktera chutna myslim vsem

    superkarma: 0 07.09.2012, 12:20:30
  21. avatar
    [40] ekleinovka [*]

    Všechny tyhle jídla doma letí, většina jsou chlapi, takže klasiku milují

    superkarma: 0 07.09.2012, 12:13:33
  22. avatar
    [39] Altamora [*]

    Typicky české jídlo je třeba dršťková polévka. Tu asi jinde nedělají. Nebo kde co v trojobalu, to snad jen Češky obalí cokoliv, třeba i lístky jitrocele. Ale opravdu nejlepší ze všech českých receptů jsou bramboráky, ať už jsou z kteréhokoliv kraje. A taky naše valašská kyselica, tu dokonce vaří různě každá z žen naší rodiny. Každá je skvěláSml66.

    superkarma: 0 07.09.2012, 11:40:12
  23. avatar
    [38] Krupová [*]

    výborné, taky si tu slintám po klávesniciSml52

    superkarma: 0 07.09.2012, 11:33:56
  24. [37] babočka12 [*]

    česká klasika a moje oblíbená jídlaSml16

    superkarma: 0 07.09.2012, 11:30:39
  25. [36] doginka [*]

    Kachnu se zelím a s bramborovým knedlíkem,ještě segedínský guláš miluji Sml67

    superkarma: 0 07.09.2012, 11:06:48
  26. [35] cilani [*]

    Husu, tu můžu hezky se zelím a knedlíkem... Slintám..

    superkarma: 0 07.09.2012, 10:57:48
  27. [34] Madiva33 [*]

    Všechna tři jídla vypadají na obrázcích lákavě.....jenom ochutnat Sml16 ....tedy až na svíčkovou

    superkarma: 0 07.09.2012, 10:57:35
  28. avatar
    [33] saruz [*]

    Manžel je gulášovej, ten by mohl snídat, obědvat i večeřet a na svačinu by si jej dal taky. Sml30

    superkarma: 0 07.09.2012, 10:57:07
  29. avatar
    [32] blesksoft [*]

    já kuře s nádivkou s kopřivama a všechno sladké

    superkarma: 0 07.09.2012, 10:40:07
  30. avatar
    [31] denkas [*]

    Všechny tři jídla mám ráda!!Sml59A nejen tytoSml30 Ještě třeba buřtguláš,škubánky s mákem,bramborák,šukofleky,brambory s tvarohem ,řízek s kaší ,či salátem,....

    1. na komentář reaguje ekleinovka — #58
    superkarma: 0 07.09.2012, 10:35:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme