Italské grissini

Domácí tyčinky jsou velice snadné a rychlé. Když zapojíte děti, které v kuchyni pomáhají rády, tak máte za chvíli několik plechů plných tyčinek. Upečené jsou za chvíli a vy máte křupání, u kterého jste si jistí, co obsahuje. Prostě dokonalé tyčinky.

Já tyhle tyčinky nepeču z obyčejné hladké mouky, ale z mouky na pizzu. Přijdou mi tak chutnější. Velice ráda přímo do těsta přidávám různé bylinky a přísady. Skvělý je čerstvý nasekaný rozmarýn, najemno nasekané černé olivy, sušená rajčata, nastrouhaný parmezán.

Suroviny

  • 620 g hladké mouky
  • 390 g vody
  • 2 lžičky instantních kvasnic
  • 1,5 lžičky soli
  • 30 g olivového oleje
  • Na posypání: sůl, kmín, rozmarýn, strouhaný parmazán, pepř… prostě co máte rádi

Postup

V kuchyňském robotu s hnětacím hákem smíchejte všechny sypké suroviny, pomalu přilévejte vodu a olej. Míchejte, dokud nebude těsto hladké a pružné.

Těsto přikryjte a nechejte kynout 1,5–2 hodiny.

Plechy vyložte pečicím papírem a troubu nahřejte na 220 °C.

Těsto rozdělte na 4 části, ty vyválejte a rozkrájejte na pásy. Tyto pak kruťte a natahujte, tvarujte tyčinky na délku plechu. Nebo můžete z celé hromady oddělovat kousky těsta, které vytáhnete a vyválíte do tvaru tyčinek. Ty nemusí být po celé délce stejně silné, naopak jsou zajímavější, když jsou trochu „rustikální“.

Tyčinky pokládejte vedle sebe, ale nechávejte trochu místa, protože ještě malinko nakynou.

Před vložením do trouby je potřete vodou smíchanou s olivovým olejem (můžete použít kuchyňský postřikovač, pokud máte) a posolte.

Dají se taky sypat různým sypáním. Nám ale nejvíc chutnají jen tak jednoduše.

Pečeme dozlatova 20–25 minut.

Podáváme jen tak, nebo se dají balit do plátečků šunky.

Skvělé jsou namočené v domácí chilli marmeládě nebo česnekovo-jogurtovém dipu.

Dobrou chuť přejí Bohyně kuchyně.

Čtěte také

Reklama