Domácnost

Grilujte jako o život!

Vůně se pomalu plouží vzduchem, sliny se sbíhají, až člověk skoro vypadá jako bernardýn za horkých dní a stejně jako ono psisko ze známého českého filmu by spocíval skoro všechno, snad s výjimkou suchého chleba. I když, jak vědí ti, kteří se zajímají o historky z natáčení, dotyčný bernardýn ve skutečnosti sežral i několik krajíců suchého chleba a až když mu skývu polili petrolejem, znechuceně se od ní odvrátil.

Ale zpět k libé vůni šířící se vzduchem, nejčastěji z nejrůznějších zahrad a zahrádek. Když nahlédneme přes plot, zjistíme, že se jedná o v poslední době velmi oblíbenou činnost – o grilování. Kde jsou ty doby, kdy nám stačil na klacku opečený vuřt, maximálně klobáska? Dnes už si většina lidí letní večer na zahradě nedovede bez grilu představit.

(soutěž 8 – l)

Grily jsou různé – nejsnáze se obsluhují ty plynové, ale odborníci tvrdí, že jedině dřevěné uhlí dá jídlu tu pravou vůni a chuť. Na kvalitě grilu tedy výsledný produkt nemálo závisí, takže pokud si chcete opravdu pochutnat, nešetřete. Ačkoli grilovat se dá i nad ohništěm, na železném roštu, stačí jen pořádně rozdělat oheň, aby byl dostatek uhlí. A co by snad mohlo scházet na chuti, to vám plně vynahradí romantický zážitek.

A co všechno můžeme grilovat? Prakticky všechno, nejrůznějšími masy a klobáskami počínaje, přes patisony, brambory, houby, až po jablíčka sypaná skořicí. Pokud se ovšem rozhodneme pro maso, měli bychom vědět, jak správně připravit marinádu. Můžeme si sice nějakou koupit, ale ne každý dává přednost polotovarům. Takže pokud se rozhodnete pro domácí výrobu, počítejte s tím, že budete potřebovat především čerstvé bylinky – oregano, tymián, rozmarýn, ale můžete použít i mátu, bazalku nebo třeba saturejku. Do každé marinády patří také něco kyselého – troška octa, vína nebo citrónu, aby bylo maso křehké. Můžete ovšem použít i brusinky nebo třeba rybíz. Nezbytnou ingrediencí je také špetka kvalitního oleje. No a pak už přidáváte dle chuti – česnek, med, kmín, chilli, hořčici, zkrátka to, co máte rádi...

Tajemství grilování ovšem spočívá především v načasování – maso nesmí být na grilu ani příliš dlouho, aby se nezměnilo v podešev, ani příliš krátce, aby nezůstalo syrové – i když milovníci krvavých bifteků si samozřejmě mohou svou oblíbenou pochoutku připravit i na grilu. Zároveň je důležité správně regulovat plamen – ani moc, ani málo – a to je u grilů na dřevěné uhlí docela kumšt. A samozřejmě můžete maso podlévat – pivem, ale i vínem nebo třeba kyselou ovocnou šťávou.

A teď už jeden recept pro milovníky grilování:

Tuňák na grilu
Budeme potřebovat tuňákové steaky (takže žádná konzerva, ale pořádný flák syrového tuňáka), sekaný rozmarýn, olivový olej, sůl, citrón a česnek. Rozmarýn, olej, sůl, citrónovou šťávu a drcený česnek smícháme, potřeme tuňáka a necháte ho několik hodin uležet v chladu. Poté grilujeme na středním ohni, dokud se maso pod tlakem vidličky nezačne snadno oddělovat. Podáváme nejlépe s opečenými bramborami s bazalkou.
Dobrou chuť!

 

Grilujete ráda?
Na plynovém grilu nebo na uhlí?
Nebo dáváte přednost ohníčku?
Znáte nějaké skvělé grilovací recepty?
Nakupujete koření a marinády v obchodě?
Připravujete si všechno sama?
Stalo se Vám při grilování něco zábavného?
Přihodila se Vám při grilování nějaká nehoda?

Podělte se s námi o své oblíbené recepty i o zážitky z grilování a budete odměněny!

redakce@zena-in.cz

   
24.07.2006 - Dům a byt - autor: Ivana Kuglerová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [42] monca13 [*]

    mám ráda grilovaná jídla, ale máme jen domácí gril

    superkarma: 0 28.08.2006, 08:29:59
  2. avatar
    [41] bizonka [*]

    Grilování je mé hobby,mňam,ráda hamám

    superkarma: 0 04.08.2006, 08:17:10

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [36] Meander [*]

    jajynka:

    superkarma: 0 24.07.2006, 15:33:44
  2. avatar
    [35] algidda [*]

    jajynka: Tak to blahopřeji k nové práci.Taky bych jí brala.

    superkarma: 0 24.07.2006, 15:30:44
  3. avatar
    [34] jajynka [*]

    Meander:no já jsem čekala na to vyjádření 6 týdnů a bylo mi docela ouvej - bylo to dlouhý a hodně mě ničila ta nejista,víš.. A teď mám velkou radost a obulela jsem to - no , prostě asi zapracovaly napnutý nervy

    superkarma: 0 24.07.2006, 13:46:00
  4. avatar
    [33] Meander [*]

    jajynka: Mě teda nová práce nerozněžní, maximálně tak rozvášní

    superkarma: 0 24.07.2006, 13:38:58
  5. avatar
    [32] jajynka [*]

    Meander:ne - opravdu jím a piju. Svůj rozněžnělý projev jsem již vysvětlila ad.č.25. Prostě mám dneska velkou radost - dozvěděla jsem se, že mám novou práci, no... Tak holt mě ukamenujte

    superkarma: 0 24.07.2006, 13:33:08
  6. avatar
    [31] Meander [*]

    jajynka: Neříkej! Já myslela, že papáš a bumbáš.

    superkarma: 0 24.07.2006, 13:26:22
  7. avatar
    [30] jajynka [*]

    Yenn: já ho taky nežeru - já jím

    superkarma: 0 24.07.2006, 13:24:39
  8. avatar
    [27] jajynka [*]

    Yenn: ochutnej to a budeš to říkat taky . Jinak mluvím normálně, ale jsem dostala úžasnou (pro mě dost podstatnou informaci) a tak jsem to s tou něžností poněkud přehnala...

    superkarma: 0 24.07.2006, 12:46:36
  9. avatar
    [26] Meander [*]

    Yenn: No tak dík. Já tam koukla a orosila se.

    superkarma: 0 24.07.2006, 12:03:31
  10. avatar
    [23] malenina [*]

    Amálie: Orgán příjde, odejde a nic se nezmění. Naštěstí vyje nejspíš v koupelně a v předsíni, takže v ložnici není tak slyšet, jen když koukám na bednu. mladá tvrdila, že on prý nevyje, to jsme se s ní "nasmáli". Nu což, horší to má sousedka pod nima. Jinak známí grilují ve městě na dvorku, kousek od obrovské budovy Telecomu

    superkarma: 0 24.07.2006, 11:52:33
  11. avatar
    [22] Meander [*]

    Amálie: Spíš jako vražedný nástroj.

    superkarma: 0 24.07.2006, 11:51:22
  12. avatar
    [21] Amálie [*]

    Meander: Jasně, nástěnky poslouží jako podpal

    superkarma: 0 24.07.2006, 11:48:48
  13. avatar
    [20] Amálie [*]

    malenina: no potěš koště, vlčákovo vytí Co tam zavolat orgána pro rušení nočního klidu?

    superkarma: 0 24.07.2006, 11:46:21
  14. avatar
    [19] Meander [*]

    Amálie: Když se stěhuje škola a ze všech oken létají nástěnky?

    superkarma: 0 24.07.2006, 11:45:05
  15. avatar
    [18] Žábina [*]

    jajynka: já to ještě nezkoušela, ale známí tvrdí, že je to lepší než na obyč grilu

    superkarma: 0 24.07.2006, 11:44:55
  16. avatar
    [17] Amálie [*]

    Meander: co takhle na školní zahrádce ?

    superkarma: 0 24.07.2006, 11:43:55
  17. avatar
    [14] malenina [*]

    Amálie: Čím přemýšlejí? To bych zde raději neprezentovala Hajzlíci to jsou, grilovat přestali, zato tam teď od večera do rána vyje vlčák. Madam pracuje pouze v noci, jezdí pro ni taxi a mladej má nejspíš tak "tvrdé spaní", že mu to nevadí

    superkarma: 0 24.07.2006, 11:26:39
  18. avatar
    [13] Meander [*]

    Já bych i grilovala, ale nějak netuším kde

    superkarma: 0 24.07.2006, 11:25:46
  19. avatar
    [12] Amálie [*]

    malenina: ježišikriste, čim přemýšlejí? Jednak porušují vyhlášky, které toto přímo zakazují a jednak jsou to bezohlední hajzlíci. Pardon za to výrazivo

    superkarma: 0 24.07.2006, 11:19:27
  20. avatar
    [11] malenina [*]

    Amálie: I takoví se najdou. Bohužel zrovna v patře pod náma. Tenhle debilní nápad měli asi 3x. Ani je nenapadlo gril po grilování uhasit. Měli jsem vygrilováno v celém bytě

    superkarma: 0 24.07.2006, 10:26:22
  21. avatar
    [10] Amálie [*]

    malenina: on se najde debil, co je schopen grilovat na balkoně??? To je doufam jen vtip

    superkarma: 0 24.07.2006, 10:18:10
  22. avatar
    [9] jajynka [*]

    žábina: my grilujeme i na žulové desce a máš pravdu - je to super. Jinak používáme klasický grilík na dřevěné briketky a masíčko s medíkem je úplně baštózní

    superkarma: 0 24.07.2006, 10:10:29
  23. avatar
    [8] malenina [*]

    Hlavně negrilujte na balkóně

    superkarma: 0 24.07.2006, 09:49:29
  24. avatar
    [7] Žábina [*]

    a znáte grilování na mramoru? to je

    superkarma: 0 24.07.2006, 09:30:15
  25. avatar
    [6] Amálie [*]

    grilujem na klasickém ohni, vejde se nám na rošt tak 50 plátků masa, takže i velká společnost se nají najednou

    cca 2 metry okolo ohniště máme zapíchané svíčky s olejem proti komárům a fakt to funguje

    superkarma: 0 24.07.2006, 09:26:34
  26. avatar
    [5] vifina [*]

    Grilování je můj koníček. Grilujeme tak 3krát týdně a vždycky si pochutnáme.

    superkarma: 0 24.07.2006, 08:40:37
  27. avatar
    [4] JanaVi [*]

    Grily s dřevěným uhlím podle mého názoru strašně smrdí a s normálním dřevem se to nedá srovnat. Ale pytel se dá koupit v každém superhyper a nemusí se chodit do lesa

    superkarma: 0 24.07.2006, 08:29:05
  28. avatar
    [3] Beaute [*]

    Nejlepší a najvoňavěší grilování je na dřevu a ne na uhlí Akorát to trochu dýl trvá. ale to přece u grilovačky navadí. Pohoda

    superkarma: 0 24.07.2006, 03:12:21
  29. avatar
    [2] Léthé [*]

    Grilujeme , rožníme ....a hlavně chlastáme

    superkarma: 0 24.07.2006, 01:19:00
  30. avatar
    [1] Suzanne [*]

    Já grilování miluju Vrchním šéfkuchařem je u nás manžel, kterého to moc baví, takže já můžu sedět a nasávat tu vůni. Maximálně nakrájím zeleninu. Ale nejlepší na grilování je, že se sejdeme a spočineme.

    superkarma: 0 24.07.2006, 00:21:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme