Protože je léto v plném proudu a už si krásně užíváme prázdnin, přinášíme vám slíbené recepty na grilovaná masíčka! Po přečtení našich tipů určitě dostanete chuť na výtečné šťavnaté dobroty…

 

Roštěnky s bylinkovým máslem

použité suroviny: 4 silné roštěnky (asi po 200 g), hrubě mletý pepř, steakové koření, sůl a suroviny na bylinkové máslo

postup: roštěnky omyjeme, osušíme, nakrájíme, nakrojíme blánu po obvodu a naklepeme. Potom maso osolíme a okořeníme, dáme do misky a zalijeme olejem, necháme odležet v chladničce. Položíme na horký gril a po každé straně grilujeme asi 5 minut. Hotové maso můžeme ochutit několika kapkami citronové šťávy a podáváme s plátky bylinkového másla. Ten dáme na plátek horkého masa.

 

Losos na roštu s bylinkovým, česnekovým nebo koprovým máslem

použité suroviny: 4 plátky lososa, strouhanou kůru z jednoho citronu, 1 lžička citronového pepře, 1 velkou červenou cibuli, 1 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce olivového oleje a suroviny na druh použitého másla

Postup: lososa omyjeme, osušíme, vetřeme do plátků citronovou kůru a citronový pepř a vložíme do misky vedle sebe. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a položíme na plátky ryby. Potom smícháme bílý vinný ocet s olivovým olejem a lososa tímto přelijeme. Necháme odležet v chladničce a potom grilujeme na rozpáleném grilu 5-6 minut po každé straně. Maso dáme na talíř a ozdobíme bylinkovým máslem.

 

Kuřecí prsíčka s bylinkovým nebo koprovým máslem

použité suroviny: 4 kuřecí prsa, steakové koření, grilovací koření, snítka citronového tymiánu, sůl, olej a bylinkové máslo

postup: maso omyjeme, odblaníme, osušíme, naklepeme a nakrojíme po obvodu. Okořeníme, dáme do misky, zalijeme olejem a vložíme snítku citronového tymiánu a necháme v chladničce odležet. Potom maso grilujeme na horkém grilu asi 4 minuty po každé straně. Na horké maso dáme ochucené máslo.

 

Brambory v alobalu s bylinkovým máslem

Suroviny: brambory, olej, sůl, alobal a bylinkové máslo

Postup: brambory důkladně okartáčujeme pod tekoucí vodou a osušíme. Potřeme si alobal oleje a dáme na něj bramboru, navrch dáme proužek bylinkového másla a zabalíme každou bramboru zvlášť. Balíčky položíme na rošt a grilujeme asi 40-50 minut. Brambory několikrát obrátíme. Balíček rozevřeme vidličkou, brambory roztrhneme a vložíme bylinkové máslo. Podáváme horké jako přílohu ke grilovaným masům.

 

Kulinářský tip:

Naším tipem na velmi chutné ochucené máslo, abyste si jej nemuseli doma pracně vyrábět sami, je bylinkové máslo od firmy Meggle. Buď si můžete vybrat klasické bylinkové máslo nebo balíček s malými máslíčky, kde jsou bylinková, česneková másla a máslo steak&grill… Můžete si vybrat, na co máte zrovna chuť. Informace o dobrotách Meggle najdete na www.meggle.cz

 

Věra Forejtová, catering Praha

Reklama