Vaření

Grilujeme ryby: Pstruh lososovitý s citronovou polentou

Chcete si udělat opravdu výtečnou nevšední a velmi chutnou večeři? Máte rádi ryby? Vyzkoušejte náš prověřený recept na snoubení chutí středomořské kuchyně.

ryba

Pro grilovanou rybu jsme si vybrali polentu - přílohu, známou především v italské kuchyni.

polenta

Budete potřebovat:

  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 400 g instantní polenty
  • sůl
  • pepř
  • nastrouhaná kúra z 1 citronu
  • šťáva z 1 citronu
  • hrst čerstvé bazalky
  • 3 stonky jarní cibulky

Postup:

Uvařte vývar, do vroucího vývaru za stálého míchání pomalu přisypávejte polentu, když polenta zhoustne, odstavte z plamene. Přidejte nakrájenou cibulku, bazalku, kůru a šťávu z citronu, sůl a pepř. Buď podávejte hned jako kaši, nebo jako my – přendejte do vymaštěného pekáčku, uhlaďte a nechte vystydnout. Po vystydnutí dejte pekáček do ledničky. Polenta pěkně zatuhne, budete ji moci krájet buď na kostičky, nebo na plátky, které následně můžete také grilovat nebo osmažit na velmi malé vrstvě oleje. Získá tak křupavou kůrku, vevnitř bude hezky vláčná. Citron jí dodá zajímavou chuť, která se k rybě hodí.

polenta2

Jak zpracovat rybu?

ryba2

Rybu – pstruha lososovitého očistěte pod tekoucí vodou, usušte. Osolte, opepřete a zevnitř vložte bylinky na ryby dle chuti (například tymián, hladkolistou petrželku).

tymian¨

Dovnitř jsme také kvůli lepší chuti dali kolečka citronu zbavená kůry. Pokud máte kovové držáky na ryby na gril, použijte je. Dají se sehnat v různých hobbymarketech a jsou výtečným pomocníkem pro grilování ryb, zejména oceníte snadné otáčení.

Instantní polenta z kukuřičné krupice – Kukuřičná polenta (hustá kaše z kukuřičné krupice) patří mezi nejrozšířenější pokrmy na Balkáně, v Rumunsku a severní Itálii. Kvalitní instantní polenta je vyráběna speciální technologií pomocí páry, a tak zachovává většinu cenných látek, ale též nezaměnitelnou kukuřičnou chuť a vůni. Instantní polenta je hotová během 3 -5 minut! Výborně chutná jako narychlo opečené placičky okořeněné jako bramborák. Milovníkům sladké chuti nic nebrání v experimentovaní se skořicí a sušeným ovocem či čerstvými borůvkami, ostružinami nebo malinami. Pozor, polentové placičky lze i grilovat! Stačí je jen vhodně okořenit – na to dejte pozor, protože pokud ji nedáte nějakou chuť, její chuť je nevýrazná. Patří mezi jídla doporučená pro zdravý jídelníček.

 

rajce

Jak se nám ryba a citronová polenta povedly, vidíte na fotografiích. Jako doplněk jsme použili i grilovaná cherry rajčátka (lépe se grilují ty na stonku). Je to výborné, vyzkoušejte!

   
15.07.2014 - Maso a ryby - autor: Klára Křížová

Komentáře:

  1. [16] lucinka.bartosova [*]

    buldok — #7 Tak zkuste polentu s trhaným masem. Našla jsem super recept tady: 

    http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/tipy-zdrave-vyzivy/Zdravy-netradicni-pokrm---polenta-s-trhanym-masem__s639x8426.html

    Je to chutný a moc zdravý recept a taky vím, co jím Sml16

    Jinak polentu miluju a s pstruhem si ji určitě v týdnu dám. Sml16

    superkarma: 0 16.07.2014, 12:59:30
  2. [15] evamagdalena [*]

    Ještě jsem ho nikde neviděla. Vypadá lákavě, hned bych si dala....

    superkarma: 0 15.07.2014, 17:38:18
  3. avatar
    [14] dasena [*]

    Ivásek — #13 hlavně dobře zapítSml30

    superkarma: 0 15.07.2014, 16:52:27
  4. avatar
    [13] Ivásek [*]

    Klára Křížová — #10 my ho měli takhle:

    1. na komentář reaguje dasena — #14
    superkarma: 0 15.07.2014, 15:01:24
  5. [12] jureckova [*]

    lososovitý pstruh je výborný Sml67

    superkarma: 0 15.07.2014, 14:00:55
  6. [11] Helena Svatková [*]

    Hned bych se nechala pozvat.Sml16

    superkarma: 0 15.07.2014, 13:52:24
  7. [10] Klára Křížová [*]

    Ivásek — #3 Je moc dobrá!

    1. na komentář reaguje Ivásek — #13
    superkarma: 0 15.07.2014, 12:32:05
  8. avatar
    [9] hubajda [*]

    hm to muze byt dobrota ,hned bych si dala

    superkarma: 0 15.07.2014, 12:03:19
  9. [8] patricia077 [*]

    Miluji ryby a pstruha mám nejradši klasicky na másle nebo na grilu s bylinkami mňam :-)..

    superkarma: 0 15.07.2014, 11:43:11
  10. avatar
    [7] buldok [*]

    Ryby bohužel nejím.

    1. na komentář reaguje lucinka.bartosova — #16
    superkarma: 0 15.07.2014, 10:35:56
  11. [6] doginka [*]

    řeřicha — #5 Sml22 Já také Sml67

    superkarma: 0 15.07.2014, 10:23:32
  12. avatar
    [5] řeřicha [*]

    rybu na jakýkoliv způsob...Sml67

    1. na komentář reaguje doginka — #6
    superkarma: 0 15.07.2014, 10:14:19
  13. avatar
    [4] gerda [*]

    Tak pstruha bych rozhodně kukuřicí nekazila.

    superkarma: 0 15.07.2014, 09:06:28
  14. avatar
    [3] Ivásek [*]

    tuhle rybu jsme dělali dva týdny zpět - zvenku vypadá jako pstruh, maso má ale jako losos (jen ne tak tučné).. je to luxusní jídlo Sml67

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #10
    superkarma: 0 15.07.2014, 08:40:03
  15. avatar
    [2] LudPa [*]

    Ty rybí kleštičky jsou fajn.

    superkarma: 0 15.07.2014, 07:28:59
  16. [1] libuno [*]

    Může to být báječné.

    superkarma: 1 15.07.2014, 00:38:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme