Vaření

Grilovaný tuňák s lehkým brokolicovým salátem

grilovaný tuňák

Krásné slunečné dny lákají na zahradu, na terasu a k rozpálení grilu. Kupte si krásné steaky z tuňáka, kterým stačí na grilu jen pár minut. Chutná, zajímavá a zdravá příloha? Brokolicový salát s baby karotkou a šalotkou.

Nemusíme pořád dokola grilovat ty stejné dobroty, i když karbenátky, klobásky, kuřecí steaky a křidýlka jsou dokonalou volbou. Grilovaný pstruh, makrela, losos nebo právě tuňák vám určitě také zachutnají. A když si vymyslíte ještě zajímavou přílohu, nebudete chtít nic jiného než experimentovat.

Suroviny

  • 4 vysoké steaky z tuňáka
  • sůl a pepř
  • trocha olivového oleje

brokolicový salát a pyré

  • 1 větší brokolice
  • 1 malá plechovka baby karotky Bonduelle
  • 1 šalotka
  • sůl a pepř
  • trocha olivového oleje
  • šťáva z poloviny citronu
  • trocha smetany

grilovaný tuňák

Postup

Tuňákové steaky jsou chuťově dokonalé už samy od sebe. Není proto nutné jejich chuť něčím přebíjet a nakládat maso do jakékoliv marinády. Postačí jim jen sůl a pepř, před grilováním trochu potřít olivovým oleje.

Steaky grilujeme z každé strany pár minut. Já to dělám tak, že si hlídám bok tuňáka. Barva masa se při propékání začíná měnit, je více světlá. Maso otáčím, když je světlá barva těsně pod polovinou výšky steaku. Po otočení opět hlídám barvu a z grilu sundám v okamžiku, kdy je uprostřed masa růžový pruh.

Takto ugrilované maso přendávám na nahřátý talíř a přiklopím nahřátou miskou. Podávám asi po pěti minutách odpočívání.

Brokolicový salát je dobré mít nachystaný ještě předtím, než dáte tuňáka na gril.

Brokolici rozeberte na růžičky a povařte v osolené vodě asi pět minut. Musí jen trochu změknout, ale zůstat křupavá a krásně zelená. Po pěti minutách sceďte přes cedník, do hrnce napusťte ledovou vodu a do ní brokolici ponořte. Zabráníte tak tomu, aby se její jasně zelená barva změnila v našedlou zelenou.

Po chvilce opět sceďte, vraťte do hrnce, a přidejte najemno nakrájenou šalotku. Ochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a přidejte trochu olivového oleje. Promíchejte.

tuňák s brokolicovým salátem a brokolicovým pyré

Jednu třetinu brokolice si dejte stranou, do vyšší nádoby, třeba do odměrky. Tuto část rozmixujte tyčovým mixérem na pyré. Pro zjemnění přidejte trochu smetany. Pyré můžete před podáváním prohřát.

Do zbylé brokolice se šalotkou přidejte scezenou baby karotku a promíchejte.

Brokolicový salát podávejte spolu s brokolicovým pyré a tuňákovými steaky. Ozdobit můžete balzamikovou redukcí.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
27.04.2015 - Grilování - autor: elly

Komentáře:

  1. [14] Martulka05 [*]

    Mňam, to vypadá skvěle! Výborný jsou i tyto recepty z tuňáka http://www.riomare.cz/recepty :)

    superkarma: 0 24.10.2015, 10:21:46
  2. [13] bobani [*]

    to vypadá dietně

    superkarma: 0 20.06.2015, 14:39:24
  3. avatar
    [12] Eva_CZ [*]

    elly — #11ok

    superkarma: 0 27.04.2015, 21:55:14
  4. avatar
    [11] elly [*]

    Eva_Fl — #10nebyl udělaný moc Sml24 Uvnitř byl syrový ;-)

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #12
    superkarma: 0 27.04.2015, 19:18:18
  5. avatar
    [10] Eva_CZ [*]

    Ten tunak je udelanej MOC! Ten se ji skoro syrovy. Ja ho teda nemam rada a navic ho uz nemuzu, ale zrovna u tunaka je mi to jedno.

    1. na komentář reaguje elly — #11
    superkarma: 0 27.04.2015, 16:57:31
  6. [9] Pavla_b [*]

    elly — #7 já bych si dala i toho tuňáka..ryby na grilu jsou fakt dobréSml67

    superkarma: 0 27.04.2015, 14:16:17
  7. [8] Pavla_b [*]

    elly — #7 manžel chce také vyzkoušet uzení ryb, jsem na to docela zvědavá

    superkarma: 0 27.04.2015, 14:14:46
  8. avatar
    [7] elly [*]

    Pavla_b — #6mňam! Tak to bych si taky dala.... A zatím nejlepšího kapra jsem jedla uzeného, když ho kamarád udil v domácí udírně. Ten neměl chybu a od té doby po udírně toužím :-)

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #8
    2. na komentář reaguje Pavla_b — #9
    superkarma: 0 27.04.2015, 13:45:54
  9. [6] Pavla_b [*]

    O víkendu jsme na roštu dělali kapra a taky neměl chybu.Sml22

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 27.04.2015, 12:56:26
  10. avatar
    [5] vladka321 [*]

    elly — #4Líbí se mi nejenom ta mňamka zde prezentová, ale tento gril by vážně stál za to. Moc se mi líbí plotýnkový střed na jemné, či malé kousky Sml67

    superkarma: 0 27.04.2015, 11:56:47
  11. avatar
    [4] elly [*]

    Léthé — #3Rybu nebo jiné maso, ale hlavně ten salát byl BOŽÍ!!! Fakt :-)

    Gril máme velký od Tchibo, je skoro stejný jako ten kulatý Weber, ale byl výrazně levnější. A teď máme tuhle "žabu" LotusGrill a od té doby co ho máme (začátek grilovací sezony), jsme ještě ten velký Tchibo nevytáhli. Tenhle stačí, skvěle se čistí a je hned rozpálený :-)

    1. na komentář reaguje vladka321 — #5
    superkarma: 0 27.04.2015, 11:21:31
  12. avatar
    [3] Léthé [*]

    Sakra, sakra sakra....čím dál víc přemýšlím o domácím grilu. I taková grilovaná zelenina je delikatesa. Ochutnala jsem nedávno grilovanou cuketu a je to fakt ňamka.

    A tohle Elly vypadá lákavěSml29...tuňáka nemusím, ale mohla bych tam prdnout jinou rybkuSml37

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 0 27.04.2015, 09:29:27
  13. [2] manislava [*]

    hm pěkné,mnamSml67

    superkarma: 0 27.04.2015, 07:48:31
  14. avatar
    [1] helmar [*]

    Mňam, tak rybky i zeleninku mám ráda! Taky střídáme různé druhy masSml67

    superkarma: 0 27.04.2015, 00:19:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme