pstruh.jpg (68 KB)

Čerstvého pstruha omyjte zvenčí i zevnitř a pořádně osušte. Poté můžete na pár hodin naložit do čerstvých bylinek, oleje a pepře. Pstruh nic víc nepotřebuje. Solit ho doporučujeme až těsně předtím, než ho dáte na gril.

Pstruh má tak chutné maso, že není nutné přebíjet překombinovanými směsicemi koření na ryby. Nezapomeňte na přílohu - čerstvý salát, kterých v létě není nikdy dost.

Při grilování pstruha dávejte pozor na čas. Stačí mu jen chvilka, aby maso zůstalo pěkně šťavnaté a pevné. Když ho grilujete dlouho, maso se začne rozpadat. Na grilování můžete použít speciální mřížky na ryby, do kterých pstruha zavřete, a dobře se vám s ním na grilu manipuluje. My jsme grilovali na mramorovém kameni, který jsme předem potřeli trochou oleje. Pstruh se ugriloval perfektně, kůže se nikde nepřichytila a byla křupavá.

V obchodě vybírejte jen čerstvé ryby, které nezapáchají, mají pevné maso a jasné, čisté oko. 

Suroviny

  • 4 vykuchaní pstruzi
  • hrubozrnná sůl
  • pepř
  • olivový nebo slunečnicový olej
  • zelená petrželová nať
  • máslo

na salát

  • hlávkový nebo ledový salát
  • cherry rajčata
  • zelená petrželová nať 
  • 125 g mozzarelly
  • zastudena lisovaný řepkový olej
  • bzenecký vinný ocet na saláty
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • sůl 
  • pepř

IMG_20180610_145413.jpg (163 KB)

Postup

Pstruhy namažte olejem, ochuťte pepřem a můžete lehce posypat bylinkami. Kdo chce, může přidat 1 stroužek česneku na všechny 4 ryby. Ať chuť česneku nepřebije chuť ryby. Nechejte pár hodin odležet. Před grilováním osolte. 

Pstruha grilujte 10 až 15 minut z každé strany. Otáčejte opatrně, ať se vám nesloupne kůže. Ta je totiž na pstruhovi výborná.

Hotového pstruha na talíři posypejte čerstvou, nasekanou petrželovou natí a položte na něj pár plátků másla, které se ihned rozpustí. Můžete lehce pokapat citronem. 

Podávejte se salátem.

Jak na salát?

Olej, ocet, agávový sirup, sůl a pepř prošlehejte v misce metličkou. Saláty nakrájejte nebo natrhejte, petržel nasekejte najemno, rajčata rozkrojte na poloviny. Promíchejte. Přidejte natrhanou mozzarellu a zalijte zálivkou. Společně promíchejte a ihned podávejte.

Náš tip: Pokud chcete, aby pstruh chutnal zase trochu jinak, posypejte ho namísto petrželové nati, nasekaným koriandrem nebo citronovým tymiánem. Čerstvé bylinky mu dodají úžasnou chuť!

Dobrou chuť přeje Elly.

Jaký salát připravit ke grilovanému pstruhovi?

Italský rajčatový salát panzanella

panzanella4.jpg (105 KB)

Listové saláty s olivami a sušenými rajčaty

salat.jpg (93 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Reklama