Reklama

grilovaný hermelín

Grilovaný hermelín je nejen král sýrů, ale i král letních grilovaček. Tohle velice snadné a rychlé jídlo z grilu je prostě oblíbené. Navíc se dá doplnit zajímavou omáčkou a přílohou a najednou máte plnohodnotný oběd z grilu.

Nebo můžete hermelín ugrilovat a doplnit brusinkovou omáčkou a křupavou bagetou. Výborný bude také se svěžím letním salátem. Hlavní je, že vždycky chutná skvěle a není s ním moc práce.

Suroviny

  • 4 grilované hermelíny
  • koření na dochucení (kupte si hermelín na gril, kde je koření v balení)
  • alobal
  • 1 kg brambor
  • 100 ml horkého mléka
  • 100 g másla

na omáčku

  • 200 g čerstvě nasbíraných hub (lesní směs je ideál)
  • 2 šalotky
  • kousek másla
  • sůl a růžový pepř
  • špetka kmínu
  • čerstvý tymián
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup

Ze všeho nejdříve si dejte vařit brambory na kaši. Až jsou uvařené, slijte vodu, zalijte brambory horkým mlékem a přidejte máslo. Rozmačkejte nebo použijte tyčový mixér či šlehač. Prostě postup takový, jak jste zvyklí dělat doma bramborovou kaši.

Hermelín vyndejte z obalu. V sáčku připravené koření rozmíchejte s olejem, případně použijte vlastní koření nebo čerstvé bylinky. Ve směsi oleje a koření obalte hermelín ze všech stran.

Dejte hermelín na připravený plátek alobalu a pořádně uzavřete.

Houbovou omáčku připravíte velice snadno.

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Šalotku nakrájejte najemno.

Rozehřejte pánvičku. Dejte do ní kousek másla, na které dejte osmahnout šalotku. Po pěti minutách přidejte houby. Osolte a ochuťte pepřem a kmínem. V případě potřeby podlijte trochou vody a tepelně zpracujte po dobu asi 10 minut.

Přidejte smetanu, čerstvý tymián a nechejte probublávat dalších 10 minut. Zdá se vám omáčka moc řídká? Na chvíli zvyšte teplotu a nechejte vyvařit trochu tekutin.

Hermelín grilujte z obou stran, z každé strany asi pět minut.

Na talíř dejte bramborovou kaši a omáčku, nahoru hermelín. Když do něj zakrojíte, krásně vám vyteče do bramborové kaše.

Dobrou chuť přeje Elly.

Sýr je výborný! Inspirujte se recepty na našem magazínu.

domácí uzený sýr

grilovaný kozí sýr

plněný hermelín

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková