Vaření

Grilování ryb nemá chybu: vyzkoušeli jsme!

Léto a teplé večery přímo vybízejí ke grilování. Navíc, obliba grilování je pro nás společenskou záležitostí. Sešli jsme se minulý týden s přáteli a přemýšleli jsme, jak bude vypadat naše páteční grilovačka. Napadlo nás, že jsme dlouho negrilovali ryby, při tom je to stejná pochoutka, jako dobře upravené a naložené maso. 

ryba

Páteční nákup se týkal návštěvy pražského Tesco Eden, kde jsme kolem oběda nakupili čerstvé ryby – pstruhy, mořského vlka, pražmu a klasického lososa s kůží. Grilování proběhlo v sobotu, takže ryby byly od pátku uchovány v dolním boxu v chladničce.

Večerní setkání s přáteli jsme uvedli předkrmem – „tatarákem“ z čerstvého syrového lososího masa. Byl doplněn opečeným toustovým chleben a avokádovým salátem. Pro úvod to byla opravdová mňamka.

ryba

Dále už jsme rozdělali žhavé uhlí a začali jsme grilovat.

K rybám se také hodí lahodné dipy, zvolili jsme tři, každý ochutnal nejen kousek každé z grilovaných ryb, ale také ze dvou druhů salátu a ze tří dipů – studených omáček. Grilování jsme pojali jako klasickou ochutnávku – ryby jsme grilovali postupně – nejprve pstruhy, následně mořské vlky a pražmy. V závěru této delikátní „žranice“ přišel na řadu klasický losos.

ryba

Ryby jsme pro grilování pojali také chuťově různorodě: Pstruh na másle, mořský vlk s česnekem a pražmu na bylinkách. Lososa jsme marinovali v růžovém pepři, jeho chuť v kombinaci s rybím masem je výtečná.  Co se týká kvality ryb: Všechny byly ve velmi dobré kondici. Bylo vidět, že je maso čerstvé. Kůže ryb a její reakce na tlak byla velmi pružná, oči ryb byly nezkalené a rybí vůně masa, ničím nenarušená.

Variace na dipy ke grilovaným rybám – vyzkoušeli jsme a jsou skvělé!

ryba

Nivový dip

Potřebujete:

  • 100 g zlaté nivy
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • Pepř

Postup: Nivu nakrájejte na kousky a spolu se zakysanou smetanou rozmixujte dohladka. Je-li dip příliš hustý, můžete ho naředit trochou mléka. Podle chuti přidejte čerstvě mletý pepř.

Mangový dip s koriandrem

Potřebujete:

  • 1 dobře vyzrálé mango
  • svazek koriandru
  • 1 šalotka
  • sůl, pepř
  • půl lžičky cukru
  • šťáva z ½ limetky

Postup: Dužninu manga nakrájejte nadrobno a rozmělněte vidličkou. Přidejte najemno nasekanou šalotku a nať koriandru. Ochuťte špetkou soli, pepře a trochou cukru. Nakonec vmíchejte čerstvě vymačkanou šťávu z limetky.

Kaparová omáčka

Potřebujete:

  • 2 lžíce kaparů
  • 1 malý bílý jogurt
  • 4 lžíce majonézy
  • půlka cibule
  • 2 lžíce bílého vína
  • 1 lžíce sekaného kopru
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • ½ lžičky cukru

Postup: Kapary sceďte a nasekejte nadrobno. Jogurt smíchejte s majonézou a s vínem, přidejte nasekanou půlku cibule, kapary a kopr. Nakonec dip ochuťte solí, pepřem a cukrem.

ryba

Pokud jsme vás dostatečně navnadili, pak si i vy ugrilujte rybu, na kterou máte chuť! Poznámka redakce – pro grilování celých ryb se hodí speciální mřížky ve tvaru ryby, do které rybu sepnete a můžete jí dobře obrátit.

Testovali jsme čerstvé ryby z prodejny Tesco, takže zde jsou informace o možnosti nákupu ryb v síti Tesco:

Kde nakoupíte čerstvé ryby?

V  25 obchodech společnosti Tesco najdete přibližně šest desítek chlazený ryb. Jejich nabídka se v každém obchodě liší, ale vždy najdete lososa filet bez kůže a s kůží, tresku obecnou filet, candáta, pstruha a kapra. Přibližně ve dvou desítkách prodejen najdete rybu čerstvou, jako je například kapr, lín, amur či pstruh. Tesco je jedním z mála maloobchodních řetězců, u kterého si můžete zakoupit i živé ryby.

Tesco

   
01.08.2013 - Maso a ryby - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [15] ar [*]

    my grilujeme hlavně pstruhy,makrely a lososa,vše je  mňamka

    superkarma: 0 02.08.2013, 17:09:03
  2. [14] V19 [*]

    grilované pstruhy sú lahôdkouSml16

    superkarma: 0 01.08.2013, 16:56:41
  3. [13] FAXÍK [*]

    hned bych si jednu rybičku dala Sml67

    superkarma: 0 01.08.2013, 16:27:41
  4. avatar
    [12] terezalah [*]

    My doma pravidelně grilujeme makrélky :) Ale toto vypadá bááječně ...super tip  Sml67

    superkarma: 0 01.08.2013, 16:10:15
  5. [11] ova9 [*]

    ..........planujem grilovani.......manzel dnes chytil pekneho kaprika..uz se tesime

    superkarma: 0 01.08.2013, 15:51:59
  6. avatar
    [10] kobližka [*]

    Jo,na rybu bych se dala pozvat Sml22

    superkarma: 0 01.08.2013, 15:22:04
  7. [9] doginka [*]

    Grilované ryby miluji,ale u nás v Tescu nemají nic. Asi tak 2x do roka čerstvého pstruha,když ho mají v letáku,ale mají jen pár kusůSml15

    superkarma: 0 01.08.2013, 11:57:44
  8. avatar
    [8] Hanula [*]

    Sml16o víkendu budeme rybičky grilovat....Sml22

    superkarma: 0 01.08.2013, 09:51:42
  9. [7] Klára Křížová [*]

    Teifarova — #3 Tu mřížku jsem ted viděla v Makru

    superkarma: 0 01.08.2013, 09:16:15
  10. avatar
    [6] dasena [*]

    RYBY MOC NEGRILUJEME, RADŠI S NIMI DĚLÁM JINÉ POKUSYSml16

    superkarma: 0 01.08.2013, 09:11:46
  11. avatar
    [5] saruz [*]

    Ryby přes léto grilujeme často, nejvíce pstruhy a lososa. Příště k tomu musíme vyzkoušet ten mangový dip. Sml22

    superkarma: 0 01.08.2013, 07:50:07
  12. avatar
    [4] marde [*]

    Ryby mám rádaSml16

    superkarma: 0 01.08.2013, 07:19:02
  13. avatar
    [3] Lucipírek [*]

    To vypadá úžasně, budeme si také muset pořídit mřížku na ryby Sml67

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #7
    superkarma: 0 01.08.2013, 07:17:04
  14. avatar
    [2] lenig [*]

    máme rádi grilované makrely (třeba) Sml59Sml67

    superkarma: 0 01.08.2013, 06:31:03
  15. [1] lidicka [*]

    Grilovaného pstruha bych si docela dalaSml22

    superkarma: 0 01.08.2013, 05:37:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme