Bulvár

Grilování na náhrobním kameni


Léto mám spojené s grilováním. I chytání bronzu si tak pro sebe nazývám, protože jak jinak nazvat činnost, při které se otáčíme jak na rožni, patláme ochrannými „marinádami“, abychom docílili stejnoměrné zlatavé kůrčičky?
A přiznám se, že i grilování za účelem zhotovení krmě je činnost podstatně zábavnější než pocení u plotny, kterou musím rozfajrovat za každého počasí, abych na ní uvařila alespoň bramboračku k obědu. O božském výhledu, který mi skýtá krajina kolem chalupy, svěžím vánku a zpěvu ptactva ani nemluvě.

Grilování je prostě pohoda. Sotva se večer oteplí, vytáhneme svůj v pořadí čtvrtý gril a opékáme. Možná není ani tak zajímavé, co opékáme, k tomu se možná také doberu, ale na čem. Všechny naše grily mají totiž více či méně pohnutý osud.
Máme velkou spotřebu. Ten první sloužil doslova do roztrhání těla, druhý uplaval v Karlíně, z třetího udělal manžel invalidu. Nebo to bylo naopak? Gril udělal invalidu z manžela? Bylo to tak trochu oboustranné.
Už jsem tady párkrát popisovala zchátralý stav naší chaloupky. Jednou se nám ucpal zflikovaný okap a manžel se ho rozhodl vyčistit. Chopil se žebříku, jak jinak než zflikovaného, ale zase ne natolik, aby mu nedovolil vylézt skoro až na střechu. Tam se podlý žebřík rozhodl dožít svůj prohnilý život a manžel s ním sletěl dolů. Na gril. Ulomil mu nohu a manžel si zlomil prst. Bylo to zkrátka fifty fifty. Pár měsíců jsme chybějící nohu podkládali cihličkou po vzoru dvojice „A je to“, až to manžel nevydržel a přivezl gril číslo čtyři. Trojka nějak dožívá u sousedů. Prý jim to na těch jejich pár vuřtíků stačí. Uvidíme, čeho se dočká čtyřka, ale zatím docela drží.

Ale co, grilování na koupeném grilu není zase nic tak zvláštního. To umí každý. Mnohem zajímavěji grilují naši známí. Rozdělají oheň, počkají, až vznikne žhavé uhlí, na které pak prsknou tály od kamen a na nich opékají. Oni jsou docela početná rodina s vyvinutým apetitem, tak nevím, jak by musel být jejich gril velký, aby naráz uspokojil všechny strávníky. Ale také to jde a pozorovat jejich dokonalou souhru je doslova zážitek srovnatelný s virtuozitou smyčcového kvinteta.

A už jste někdy grilovali na náhrobním kameni? Tak to jste o hodně přišli. Ne, teď si nedělám legraci ani nelíčím žádnou morbidní scénku z pokleslého hororu. To si prostě necháte u kameníka uříznout kus leštěné žuly (a kde jinde ji sehnat než v kamenictví u hřbitova), pěkně pod ní zatopte, lehce potřete sádlem a můžete grilovat. Lepší steak jsem nejedla. A vy?

Také grilujete?
Na čem, co a kde?
Máte nějakou příhodu z grilování?
Máte nějakou oblíbenou pochoutku?
Prozradíte, do čeho nakládáte?
Co grilujete kromě masa?
Máte nějakou grilovací kuriozitu?
Byli jste někdy na pravém americkém barbeque?

Pochlubte se, podělte se o recepty a zážitky z grilování a my nebudeme skoupí na dárek.

   
02.07.2007 - Společnost - autor: Dana Svobodová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [42] Tobbi [*]

    Yvaine: Když máme chuť na opékané buřty, jablka, cibuli, chleba...děláme táboráček. Když máme chuť na grilované maso, grilujeme. Nesmíš takhle podléhat televizi. Griluje se všude na světě, to že to máš spojené s Amerikou, je dané prostě tím, že je v televizi nejvíc americké produkce, takže vidíš-li někoho grilovat, bude to v devítí z deseti případů" ta rodina na předměstí", jak píšeš.

    btw: grilování je výrazně zdravější a není karcinogení

    superkarma: 0 08.07.2007, 13:25:33
  2. [41] 7kraska [*]

    Dnes jsem grilovaci kamen videla v obchode za 385 Kc.

    superkarma: 0 03.07.2007, 00:00:55
  3. avatar
    [39] Meander [*]

    Žábina: To je dobře, že to tak je. Já to vyřídím všem, co mají tenčí grilovací kameny, což jsou všichni, koho znám, že vlastní grilovací kameny. Snad se polepší.

    superkarma: 0 02.07.2007, 17:19:10
  4. avatar
    [38] Žábina [*]

    Meander: prostě to tak je ...ona ta deska nemusí být dlouhá 1,50 m, stačí když se tam vejdou dva nebo tři kousky masa vedle sebe

    superkarma: 0 02.07.2007, 17:08:14
  5. avatar
    [37] Meander [*]

    Z cluster: U nás krematorium není. Ale máti by se to mohlo líbit, vždycky byla děsně zimomřivá.

    superkarma: 0 02.07.2007, 15:00:55
  6. avatar
    [36] Z cluster [*]

    Meander: na tom hřbitově by to grilování bylo velice romantické. Z místního krematoria by se půjčily nějaké "serepetičky" a jelo by se

    superkarma: 0 02.07.2007, 14:48:59

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [35] Yvaine [*]

    Já grilování moc nemusím. Považuji to za americký import. Vždycky, když se někde griluje, vidím americkou rodinku někde na předměstí. Kam se podělo opékání buřtíků na ohni?

    superkarma: 0 02.07.2007, 14:36:44
  2. [34] teruna [*]

    Lucajsek: Ten kámen máme asi 30x20 cm velký, máme udělaný rošt, na kterém je postavený a tam se topí dřevem. Musí se stejnoměrně, aby kámen nepraskl.

    superkarma: 0 02.07.2007, 14:25:46
  3. [33] teruna [*]

    To je pravda, že na kameni je maso nejlepší, taky ho máme, ale ne ten náhrobní, nechali jsme si normálně uříznout leštěnou žulu a manžel si ji ještě vylepšil tím, že k ní navařil okraje a ucha, za která se to pak dá nést, když je horký a chce ho sundat. Topí se pod ním dřevem, nemusí se shánet dřevěné uhlí, jako jsme to dělali dřív, no prostě super. Moc všem doporučuji. Musí mít ale určitou tloušťku, jinak by tím teplem praskl. Dělám na tom i zeleninu, třeba celer, ten je moc výborný, ačkoli ho normálně moc nemusím a taky hermelíny, pořádně nakořeně a potřené trochou olivového oleje a zabalené ještě v alobalu. Ty se musejí nechat jen tak na okraji, aby se nespálily a pak jsou moc dobré. Vršek se odkrojí a ve vnitř vznikne rozpuštěný sýr skoro jako fondue, je to výborné.

    superkarma: 0 02.07.2007, 14:21:29
  4. avatar
    [32] Amálie [*]

    Kluci provizorně přivalili skruž, přes ní dali autozahrádku vypletenou pletivem (původně určeným pro králíky) a grilovali jsme. Jelikož se to osvědčilo, grilujem tak dodnes.

    superkarma: 0 02.07.2007, 13:59:06
  5. avatar
    [31] floo [*]

    Lucajsek: tak to hoď do alobalových misek, a až ke konci to dej na rošt, aby maso bylo ´mřížkované´, jinak s kamenem zkušenost nemám, ale ty misky jsou fajn, olej nekape na uhlí

    superkarma: 0 02.07.2007, 13:50:09
  6. avatar
    [29] Meander [*]

    Teď jsem to kondečně pořádně dočetla - "prohnilý život žebříku"!

    superkarma: 0 02.07.2007, 13:32:50
  7. avatar
    [28] fructia [*]

    Majucha: Ale tedy se hřbitovem

    superkarma: 0 02.07.2007, 13:32:32
  8. avatar
    [27] fructia [*]

    Majucha: Já jsem taky z jednoho vidlákova

    superkarma: 0 02.07.2007, 13:32:13
  9. [26] Lucajsek [*]

    děvčata, jak se to udělá s tím kamenem? My grilujeme normalne na roštu,ale nepřipadá mi to zdravý, jak to kape do uhlí ten kamen dam na rošt? nebo jak ho rozpálím ?

    superkarma: 0 02.07.2007, 13:31:51
  10. avatar
    [25] Meander [*]

    Žábina: Kdybych chtěla silnější, musím rozdělat oheň přímo u našich na hřbitově a grilovat tam. Nebo ty dokážeš manipulovat s metrákovou deskou?

    superkarma: 0 02.07.2007, 13:27:33
  11. avatar
    [24] Žábina [*]

    tyrkys: je to tak
    určitě minimálně 10 cm

    Meander: no to je právě ono..byl moc slabej

    superkarma: 0 02.07.2007, 13:25:23
  12. avatar
    [22] fructia [*]

    Majucha: Kde že bydlíš?

    superkarma: 0 02.07.2007, 13:21:13
  13. avatar
    [20] Meander [*]

    Taky jsme měli na chalupě žulový grilovací kámen. A pak jsem na něj jednou nalila rum, vzplálo to a bylo po šutru.

    superkarma: 0 02.07.2007, 13:16:40
  14. avatar
    [19] Meander [*]

    tyrkys: A navíc to nikdo neuzvedne.

    superkarma: 0 02.07.2007, 13:15:47
  15. avatar
    [18] tyrkys [*]

    Žábina: 15 cm? Grilovací kameny, které jsem viděla, měly cca 2 cm. 15 čísel se snad ani nerozpálí

    superkarma: 0 02.07.2007, 13:12:19
  16. avatar
    [17] Janecka [*]

    Taky grilujeme na kameni a je to .Po grilování setřeme špachtlí,umeju hadrem a je to.Gril máme taky,ale kámen je lepší.
    A takové kuřátko dělané nad ohýnkem ,ta kůrčička

    superkarma: 0 02.07.2007, 13:01:11
  17. [16] Dana Haklová [*]

    Samozřejmě že se žula nepoužívá jen náhrobní kameny, ale hřbitov je v každé vesnici...:-)

    superkarma: 0 02.07.2007, 12:47:50
  18. avatar
    [15] Jupíí [*]

    Nám se na žulu dost připékala šťáva z masa, a mizerně se to odstraňovalo. A je s ní mizerná manipulace- strašně těžký. Takže jsme zpátky u roštu.

    superkarma: 0 02.07.2007, 12:46:46
  19. avatar
    [14] Žábina [*]

    a ona žula se používá JEN na náhrobní kameny? já bych řekla že se používá všude možně, žulové desky mají prostě hodně využití..mimo jiné taky na grilování
    ale musí být minimálně 15 cm silné..jinak prasknou

    superkarma: 0 02.07.2007, 12:32:58
  20. avatar
    [12] Clerenc [*]

    My v sobotu grilovaly mořský pstruhy, krkovičku a zeleninu. Zapíjelo se to vínečkem a pivkem a byl to moc fajn den a večer

    superkarma: 0 02.07.2007, 11:55:41
  21. avatar
    [11] Maca.M. [*]

    Grilování mám opravdu ráda. Sama možnost grilování nemám, ale příležitostí, kde se mohu grilování účastnit mám dost, a pozvání vždy ráda přijmu.

    superkarma: 0 02.07.2007, 11:22:17
  22. avatar
    [10] Meander [*]

    Bydlím v paneláku, takže otázka grilování se mě jaksi netýká.

    superkarma: 0 02.07.2007, 11:21:33
  23. avatar
    [8] lilithheta [*]

    Emea: V naší oblíbené putyce taky grilujeme na náhrobním kameni a to masíčko je Už přemýšlíme, že si něco takového pořídíme i domů.

    superkarma: 0 02.07.2007, 10:23:31
  24. avatar
    [7] Juana [*]

    Grilujeme skoro po celý rok, když je slušné počasí, máme za sebou i grilování v únoru, když bylo 10 stupňů nad nulou . Grilovali jsem i tenhle víkend, jak v sobotu, tak v neděli. Jenom to u nás není večerní akce, ale odpolední, děláme takový pozdní oběd. Grilujeme kuřata, vepřové, zeleninu (papriky, lilky, cukety, cibuli, rajčata), klobásy, starý chleba na topinky a zkoušela jsem i čerstvé placky z mouky, ty taky měly úspěch. Jo a včera na zkoušku i hermelín v alobalu, bylo to mňam.

    superkarma: 0 02.07.2007, 10:02:47
  25. avatar
    [6] Pentlička [*]

    Já jsem tvor grilováním téměř nepolíbený. Absolvovala jsem to 1x, pozvala mě kamarádka. Masíčko bylo dobré, pivečko taky i zeleninka, ale že by to byla taková slast, to zas ne.

    superkarma: 0 02.07.2007, 09:11:40
  26. avatar
    [5] fructia [*]

    Grilovat na náhrobním kameni? Já vím, je to kus nepoužitého kamene na daný účel, ale i tak..... Kdybych věděla, kde jsem ten kámen zakoupila, bylo by mi špatně

    superkarma: 0 02.07.2007, 08:49:34
  27. avatar
    [4] AnoliV [*]

    jj to taky znám, to taky máme

    superkarma: 0 02.07.2007, 07:55:49
  28. avatar
    [3] Emea [*]

    Taky taťka griluje na náhrobním kameni

    superkarma: 0 02.07.2007, 07:53:46
  29. avatar
    [2] trdlo [*]

    Canadian: taky nevim, jakou kuriozitu maji na mysli, mozna ty ugrilovany koule by se kvalifikovaly . Mne se coby nouzovka osvedcil gril, kde dreveny uhli se dalo do rafku kola (cim vic lidi, tim vetsiho auta by bylo treba) a na nej se usadil rost z trouby.

    superkarma: 0 02.07.2007, 02:40:43
  30. avatar
    [1] Canadian [*]

    1. ANO
    2. Na grilu, maso, na zahrade
    3. Nekolik. Naposledy si panove, z neznameho duvodu, sedli na bocni rost a malem jim uhorely koule meli upito, cize reakce snizene
    4. Mam.
    5. Do vseho, podle fantazie. Vcera to bylo cosi o horcicnem zakladu.
    6. Zkousela jsem zeleninu, to nebylo blby.
    7. Co se tim mysli?
    8. Prave ted

    superkarma: 0 02.07.2007, 00:08:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme