grilované placičky

Mleté maso je oblíbená surovina, díky které budete mít oběd nebo večeři na stole v krátkém čase. Ať už maso použijete do polévky, na grilování, jako náplň do paprik, k zapékaným jídlům, jako jsou lasagne. Vždycky sklidíte úspěch.

Při grilování z něj můžete udělat karbanátky, kuličky, náplň do burgerů nebo, jako dnes naše čtenářka Jana, placičky na špejli. Doplnila je svěžím dipem a připravila si i verzi pro ošklivé počasí.

grilované placičky

Suroviny

na placičky

  • 1 kg mletého masa (ideálně mix vepřového a hovězího)
  • velká hrst libečku, petrželky a pažitky
  • 1 starší rohlík
  • 1 cibule
  • 1 menší vejce
  • sůl, pepř, sladká paprika

na dip

  • 1 bílý jogurt z Valašska
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 stroužek česneku
  • pažitka
  • sůl, pepř

gril

Postup

Mleté maso dáme do mísy, přidáme veškeré nasekané bylinky, rozmixovaný starší rohlík, najemno nakrájenou cibuli a vejce. Ochutíme solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. Masovou směs důkladně promícháme a postupně tvoříme placičky. Pokud se směs rozpadá a placičky se špatně tvoří, přisypeme trochu strouhanky. Jednotlivé placičky napícháme na špejle a grilujeme.

Při nepříznivém počasí osmažte placičky na grilovací pánvičce lehce pokapanou řepkovým olejem Lukana.

grilované placičky

Dip je velmi jednoduchý - jogurt, majonézu, nasekanou pažitku a prolisovaný česnek smícháme dohromady, ochutíme solí a pepřem a pak už jen podáváme k hotovému masu.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Mleté maso jako základ pro vaše grilovací pokusy

domácí burger se zkaramelizovanou cibulkou a čedarem

kuřecí karbanátky

hovězí karbenátky s červenou řepou

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama