Recept je celý vyladěný do podzimní chuti a to hlavně díky švestkám. Omáčka z nich voní jako povidla a ke grilované vepřové panence se hodí naprosto skvěle. 

Suroviny

maso

  • 600 g vepřové panenky
  • sůl
  • pepř
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 švestky
     

omáčka

  • 25 velkých švestek
  • 100 g anglické slaniny
  • 5 lžic třtinového cukru
  • pepř
  • sůl
  • čerstvý tymián
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 3 lžíce likéru Cointreau

Postup

Slaninu, kterou jste si připravili na omáčku, nakrájejte na kostky a dejte opéct na pánvičku. Švestky na omáčku rozkrojte na poloviny. Osm švestek nechejte stranou, zbytek přidejte k anglické slanině. Promíchejte a opékejte společně na střední teplotu. Švestky se rozvaří a postupně začnou tmavnout.

DSC_0017.jpg (88 KB)

Přidejte balzamikový ocet a likér Cointreau. Zvyšte teplotu, aby se vyvařil alkohol a štiplavá chuť octa. Často míchejte, aby se omáčka nepřichytila. Vsypejte cukr, snižte teplotu a nechejte cukr rozpustit.

Ochuťte solí, pepřem a tymiánem. Nakonec přidejte i zbylé švestky, které už jen asi dvě až tři minuty povařte v omáčce, aby zůstaly vcelku.

DSC_0020.jpg (97 KB)

Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na válečky silné asi 5 centimetrů. Švestky si nakrájejte na malé kousky a každý kousek švestky zabalte do malého plátku anglické slaniny. Uprostřed každého válečku z panenky udělejte nožem díru a vmáčkněte do něj švestku ve slanině.

DSC_0026.jpg (97 KB)

Medailonky z vepřové panenky ze všech stran osolte a opepřete.

Grilujte po obou stranách, z každé strany jen pár minut, aby maso nebylo příliš vysušené.

Podávejte s horkou omáčkou, čerstvým pečivem nebo opečenými brambory.

Recept jsem připravila pro Grillzónu, ale bylo by škoda vás o něj ochudit.

Dobrou chuť přeje Elly.

Vepřovou panenku si můžete připravit podle našich receptů

Vepřová panenka se šalvějovým máslem

X-20170530122020896.jpg (191 KB)

Plněná vepřová panenka s cuketou

jamie1.jpg (85 KB)

Vepřová panenka s bulgurem a quinoou

DSC_0139.jpg (117 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Reklama