Novinky

Grilovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka

Čtenářka Vlaďka 006 griluje ráda. Poslala pár receptů i příhodu o tom, jak se gril týden v kuse nezastavil. Děkuji Vlaďko 006 za příspěvek. A k tzatziky - já nepoužívám žádnou směs koření. Stačí nastrouhat okurku, přidat jogurt, nadrcený česnek dle chuti, přidat olivový olej a citronovou šťávu, opepřit a osolit dle chuti. Miluju to. Nejvíce záleží na jogurtu. Z českého obyčejného tzatziki udělat nejdou. Nejlépe pravý řecký…

Grilovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka. Tohle heslo by u nás mohlo být na víkendovém pořádku.
Grilujeme rádi a často. I když není po ruce gril, dokážeme si poradit. Stačí pár šutrů či cihel, nějaká mřížka se vždycky najde. Nebo se vypálí vhodný pařez a přes něj se dají úzké, podlouhlé a samozřejmě omyté kameny. Nejdřív nehcáme všecho pěkně přejít plamenem, oheň je dobrá dezinfekce. Navíc máme rádi vůni pohody, kterou produkuje ohýnkový čoud. My se také necháme očoudit, nežerou pak tolik komáři.

Naposledy jsme grilovali, když jsme slavili manžela narozky. Gril se nezastavil týden v kuse. Grilované bylo k obědu i k večeři. K snídani pro změnu uzené z naší udírny. Skoro to vypadá, jako bychom byli výhradně masožravci. Tak to ale není. Ke grilovanému masu se výborně hodí zeleninové saláty či grilovaná zelenina.
Posílám pár typů, jež měly obrovský úspěch u návštěvníků.  Možná proto gril nestačil týden vychladnout. Vůně lákala blízké chatové sousedy a kamarádi se k nám rádi navraceli.

Grilované kuřecí špalíčky
1 kg kuřecích stehýnek
1 láhev černého piva
2 dcl slunečnicového oleje
po jedné čajové lžičce - rozmarýn, bazalka, tymián, zázvor, libeček
polévková lžíce worcestru, šťáva z jednoho pomeranče nebo mandarinky (protože jsem dělala šlehačkovou roládu s mandarinkovým kompotem, tak jsem do marinády slila šťávu z toho kompotu a taky to bylo dobré)
Bylinky a tekutiny smícháme dohromady. Přidáme stehýnka. Necháme 11  hodin v chladu odležet. Pak přidáme polévkovou lžíci soli, promícháme a necháme ještě hodinku stát. Grilujeme.

K tomu jsem udělala řecké tzatziki. Asi všichni znáte. Bohužel poslední dobou nemohu narazit na koření, co jsem kupovala vždy. Směs bylinek na tzatziki ale bez kopru. Ten kopr nám v tzatziki nechutná nikomu. Našla jsem něco podobného jako tzatziki. Myslím, že to byla zálivka v sáčku na jedno použití. Trochu jsem doplnila sušenými bylinkami - rozmarýn a bazalka. Místo bílého jogurtu dávám kysanou smetanu. Na jednu okurku dávám jednu smetanu a jeden sáček toho koření.

Nikdo ke špalíčkům pečivo nepotřeboval. Jedli jsme to s tzatziki a grilovanou zeleninou.
Na gril dělávám zeleninový mix, červená paprika, žlutá paprika, cibule, lilek, brambory ve šlupce, cuketa, malé cukrové kukuřičky.
Zeleninu pokrájím, dám na alobalový tác na gril. Obložím jí pokrájeným bylinkovým máslem. Griluji na mírně rozpáleném uhlí.

Uzený kapr
Na to padly dva kapříci.
Manžel švihnul od jeho tatínka z mrazáku kapra. Nechal rozmrazit. Prý, že ho mám ráno naložit. A hle, chybá lávky. Kapr nebyl vykuchaný. Byla jsem po snídani. Stít hlavu a vydloubnout oči zvládnu, mám léta vánoční praxe. Ale vykuchat. To ne. Moje maminka vždy říkala, že se musí dávat pozor, aby se nezajelo nožem do vnitřností, jinak se celý kapr může vyhodit. S hrůzou v očích jsem popadla nůž. pořádně jsem jej nabrousila. Klepala se mi ruka, pak žaludek. Moje lví ješitnost a snaha udělat manželovi hezkou oslavu narozenin, mi nedovolila couvnout. Rozpárala jsem kapry. Rozčtvrtila, posolila z obou stran, pokapala z obou stran citronovou šťávou a dvě čtvrtky naložila do hrnce, nato jsem nakladla pořádnou vrstvu čerstvé bazalky, na to na kolečka nakrájený citron, zase vrstvu kapra, bazalku a citron. Až se vše vyplácalo, uzavřela jsem nádobu. Naloženého kapras jsme druhý den vyudili. Aby mu v udírně nebylo smutno, přidali jsme k němu pár klobás a měsíc naložený bůček.

Posílám inspirativní fotky.

1

2

Krásný den.
Vlaďka006
Text nebyl redakčně upraven


Grilujete ráda?

  • Máte nějaký hodně dobrý recept?
  • Zažila jste neobvyklou grilovačku?
  • Grilujete vy, nebo váš muž?
  • Máte veselou historku z grilování…
  • Nebo super fotku jídla, které jste na ohni připravili?
  • Nebo grilování nesnášíte?

To vše a co vás napadne směřujte na redakční e-mail

redakce@zena-in.cz

Za příspěvek, který mne nejvíce osloví, jednu z vás odměním. Mám tu dvě velmi zajímavé kuchařky Zdeňka Pohlreicha. Bravo šéfe i s vybranými recepty na přiloženém DVD a Prostřeno bez servítků, 100 pokrmů současné kuchyně. A přiznám se, že osobně se mi obě kuchařky velmi líbí…

   
12.07.2012 - Čtenářské příspěvky - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. [16] olinka55555 [*]

    Čerstvě vyuzený kapr je delikatesa, jednou jsme jich udili snad dvacet - byli jsme je nalovit a pak následovalo kuchání, nakládání a uzení, ale čerstvě vyuzený kapr ještě teplý z udírny je nepřekonatelný. Kdo zkusil, ví, o čem píšu. Mňam ......

    superkarma: 0 13.07.2012, 00:24:52
  2. avatar
    [15] LudPa [*]

    Ty fotky jsou fakt inspirativní.

    superkarma: 0 12.07.2012, 22:31:46
  3. avatar
    [14] tajnostii [*]

    Hezká hostinaSml59

    superkarma: 0 12.07.2012, 20:30:41
  4. [13] magic11 [*]

    fotky jsou super, jdu vybílit lednici. A co na to hubnoucí klub, Vlaďko? Sml30Sml30

    superkarma: 0 12.07.2012, 18:22:44
  5. [12] dadma [*]

    Hm..vypadá to pěkně,taky bych si zakousla.

    superkarma: 0 12.07.2012, 17:10:10
  6. avatar
    [11] zsuzsika [*]

    chtělo by to ochutnávkuSml32

    superkarma: 0 12.07.2012, 15:37:54
  7. avatar
    [10] Jana Michalovičová [*]

    to je trestný takhle mučit Sml31

    superkarma: 0 12.07.2012, 15:31:11
  8. [9] Jala [*]

    Bezva recepty a ještě lepší fotky!

    Dobré koření na tzatziky je opravdu kumšt koupit. Mnohdy to dělám i bez speciálního koření, jen s bylinkami, trochou pepře, ale i s česnekem.

    superkarma: 0 12.07.2012, 15:23:41
  9. avatar
    [8] hubajda [*]

    to jsou ale fotecky delaji chute

    superkarma: 0 12.07.2012, 15:11:26
  10. avatar
    [7] vmarta [*]

    už mi tečou slinky Sml30

    superkarma: 0 12.07.2012, 15:07:29
  11. [6] petulka132 [*]

    Mňam....

    superkarma: 0 12.07.2012, 14:52:41
  12. avatar
    [5] Kytinkak [*]

    jen se zakousnout a papatSml30

    superkarma: 0 12.07.2012, 14:44:46
  13. [4] anina4 [*]

    ty,jo sbíhají  se mi docela sliny a to jsem po oběděSml16

    superkarma: 0 12.07.2012, 14:30:51
  14. avatar
    [3] Hanula [*]

    Sml16mňam

    superkarma: 0 12.07.2012, 14:24:37
  15. avatar
    [2] ladouch [*]

    Vypadá to moc dobře, musela to být skvělá pochoutka.Sml58

    superkarma: 0 12.07.2012, 14:20:30
  16. avatar
    [1] ekleinovka [*]

    Hezkyyyy,tak to je hostina :))

    Kus uzeného bych si dala,už mám zase choutky;)

    superkarma: 0 12.07.2012, 14:14:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme