Reklama

OBILéto se nezadržitelně blíží, a s ním i večery strávené s přáteli a rodinou a také samozřejmě dlouho očekávané grilování! Během posledních let propukl v Česku doslova grilovací boom a většina z nás některý z grilů, na kterých se dá vykouzlit spousta dobrot, vlastní. Zaměříme se proto na jeho údržbu, aby z něj byly všechny pokrmy po zimě vždy vynikající a zdraví neškodné.

Proč je pravidelná údržba důležitá?

Hlavním důvodem je kvalita připravovaného jídla. Pokrmy připravované na čistém, udržovaném grilu jsou bez připalovaného tuku, tudíž zdravější. Zároveň se pravidelnou údržbou prodlužuje životnost grilovacího zařízení.

OBITip odborníka:
„Nejen důsledná údržba zabrání možným komplikacím při zahradním grilování. Je nutné dbát také na bezpečnost a používat ochranné prvky jako jsou rukavice, zástěry a kvalitní grilovací příslušenství,“ zdůrazňuje Milena Göpfertová, ředitelka OBI Karlové Vary.

Jak se o gril starat?

Každý typ grilu vyžaduje odlišný způsob údržby. Obecně řečeno pro udržování čistého grilu potřebujete několik pomůcek, které lze sehnat například v hobbymarketech OBI. Těmi jsou: nádoba s teplou vodou, kuchyňská houbička, plastová škrabka, speciální čisticí prostředek na mytí grilů a kartáč pro čištění roštů.

Grily na dřevěné uhlí

OBITzv. kotlový gril u nás patří mezi nejoblíbenější. Vzhledem ke své velikosti nezabere moc místa a snadno se přemisťuje. Před i po každém grilování by se měl rošt vypálit, aby došlo k likvidaci všech nežádoucích a škodlivých látek. Poté kartáčem odstraňte všechny nečistoty. Zaschlé mastnoty se snadno zbavíte pomocí houbičky na nádobí a speciálního čističe na grily. Zakoupit si můžete i ekologicky nezávadné čisticí prostředky.

Elektrické grily

OBIÚdržba elektrických grilů probíhá v několika krocích. Velkou pozornost věnujte tomu, aby voda nepronikla tam, kam nemá. Gril vždy nejprve odpojte z elektrické sítě. Během grilování se snažte zamezit hromadění tuku na roštu a v grilovací komoře, usnadníte si tak úklidové práce. Odpojte knoflík regulující teplotu a plastovou škrabkou očistěte vnitřní strany grilovací komory. Po odstranění pevných nečistot komoru otřete za použití čisticího prostředku hadříkem. Vyčistěte spodní odtokovou misku od přebytečného tuku a nasaďte zpátky regulační knoflík.

Plynové grily

OBIV případě plynových grilů existují dva způsoby, jak nežádoucí zbytky odstranit. První způsob je velmi podobný jako u grilů na dřevěné uhlí. Spočívá v mechanickém odstranění nečistot z roštu za pomoci kartáče a následné vypálení nečistot. To provedete tak, že nastavíte regulátor na vyšší stupeň a zavřete poklop. Proces trvá okolo 10 minut. Během druhého způsobu musí být gril vypnutý a odpojený od přívodu elektrického proudu. Otevřete vrchní poklop a odšroubujte varný rošt. Za pomoci čisticího prostředku důkladně vytřete prostor pro hoření a ocelovým kartáčem vyčistěte, po odmontování hořáku, jeho vnitřní části.

Pokud víte jak na to, není údržba grilu složitá. A opravdu se vyplatí, nejen, že pokrmy z grilu budou chutnější, ale také vám gril déle vydrží v perfektním stavu.

Více najdete na www.obi.cz