Vaření

Grilovací sezona: 4 koření

Na své cestě po Tunisu jsem se zamilovala do místní kuchyně. Není se co divit, protože je opravdu skvělá. Ale o tom vám ještě napíšu. Přivezla jsem si s sebou taky některá úžasná koření, která jsem si nakoupila na trhu. Jedno z nejúžasnějších je koření s názvem 4 spices - čtyři koření. A hned jsme ho vyzkoušeli na něčem hezky českém - grilované krkovičce.

4 koření

Co ke grilovanému masu s tuniským kořením? No přece čerstvou i grilovanou zeleninu v tuniské keramice. Kromě koření jsem si také dovezla typické barevné misky, ve kterých jsem naservírovala přílohy.

4 spices - čtyři koření

Směs koření, která se hodně používá ve Francii, ale často také v arabské kuchyni. Jak už název napovídá, obsahuje čtyři různá koření - pepř (bílý, černý nebo oba dohromady), hřebíček, muškátový oříšek a zázvor. Některé varianty směsi obsahují namísto pepře nové koření nebo skořici namísto hřebíčku.

Chuť i vůně je velice nevtíravá, jemná, ale zároveň příjemně orientální. Zamilovala jsem si toto koření na první nádech.

Koření můžete použít do polévek, ragú, zeleninových směsí i k masu. Výborné je do paštik a terin, také do nejrůznějších omáček.

4 koření na grilované krkovičce

Plátky krkovičky s kostí nebo bez kosti by měly mít výšku alespoň 2 cm. Klidně i tři. Koření rozmícháme v oleji. Maso omyjeme, osušíme a pořádně potřeme ze všech stran připravenou marinádou. Necháme pár hodin nebo přes noc odležet v chladu.

4 koření

Asi hodinku před grilováním maso vytáhneme z lednice. Osolíme z obou stran a necháme ohřát na běžnou teplotu.

Rozpálíme gril. My jsme ten náš, s poklopem, rozehřáli na 150 °C. A mezitím, co se gril rozehřívá, můžeme připravit ještě skvělou zeleninovou přílohu.

grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina

  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 2 rajčata
  • asi 20 zelených oliv
  • čerstvý tymián
  • olivový olej
  • sůl

Na grilovanou zeleninu vlastně můžete použít libovolné druhy. Které máte rádi, které jsou zrovna dostupné, které máte v lednici. Já jsem ještě nedávno neměla ráda olivy, v Tunisku mi zachutnaly a teď je dávám všude. :-)

Na pánvičku s kovovými uchy vlijeme trochu olivového oleje. Přidáme nakrájenou papriku, cuketu a olivovy. Osolíme, přidáme tymián a dáme ihned po gril, který se třeba teprve rozehřívá. Přiklopíme grilem nebo poklicí. Zelenina už se postupně začíná grilovat. Až vypadá, že už trochu změkla, tak přidáme i rajčata a lilek.

grilování

Až je gril rozehřátý na 150 °C, kolem pánvičky naskládáme připravené maso. Grilujeme společně, maso otáčíme, zeleninu grilujeme. Trvá to asi 20 minut, podle tloušťky masa.

Grilovanou zeleninu si přesypeme do misek, do jiných zase můžeme dát zeleninu nasekanou - čerstvou. Třeba papriku, rajče a okurek, které jen dochutíme solí a olivovým olejem.

zelenina ke grilování

Maso necháme asi deset minut odpočinout a pustíme se do hodování.

A kdo rád griluje, ten se může zúčastnit soutěže o kurz grilování pro dvě osoby s michelinských šéfkuchařem Romanem Paulusem. Mrkněte sem. Já sama to určitě zkusím...

Dobrou chuť přeje Elly.

   
20.06.2014 - Grilování - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [1] Jindriska8 [*]

    To by bylo pro mě!Sml67

    superkarma: 0 24.06.2014, 01:11:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme