Vaření

Gravad lax - marinovaný losos

Gravad lax (nebo také gravlax) je úprava lososa, která je populární ve Skandinávii. Jeho příprava je velice snadná a za dva dny, které ryba potřebuje k odležení a marinování, máte výbornou pochoutku.

marinovaný losos

Plátky marinovaného lososa koupíte většinou po 100–200 g, zatavené ve folii. Bývají pouze solené, občas naložené v kopru nebo jiných bylinkách. I pro domácí úpravu doporučujeme šetřit chutěmi a zůstat u té základní, slané. Další chuť můžete plátkům lososa dodat až následně, dobře zvolenou omáčkou.

V obchodech seženete také lososa uzeného zastudena. Ten se udí při teplotě nižší než 30 °C. Ideální je teplota mezi 20–27 °C. Při tomto uzení získá ryba specifickou chuť a vůni, ale neuvaří se.

Oba druhy můžete použít do mnoha předkrmů a chuťovek. Na našem magazínu jsme zveřejnili už mnoho receptů na využití této výborné ryby a všude, kam jsme používali za studena uzeného lososa, můžete použít i toho dnešního, domácího marinovaného.

Do základní marinády - směsi cukru a hrubé mořské soli, můžete přidat různé další chuti. Výborný je čerstvě mletý černý nebo bílý pepř, čerstvý kopr nebo zázvor. Podle některých severských receptů se přidává i alkohol, například vodka nebo bílý rum. Maso tak ještě více zkřehne.

Lososa marinujeme vcelku, zbaveného kostí (ideální je samozřejmě koupit filet), ale s kůží. Ve směsi soli, cukru a v chladu ho necháme odležet 48 hodin. Poté by měl být hotový, připravený k nakrájení na velice tenké plátky.

Podáváme ho s pečivem a výbornou domácí omáčkou, hořčičnou nebo koprovou, případně jinou, kterou si sami vymyslíme.

gravad lax - marinovaný losos

Marinovaný losos

  • 500 g kousek čerstvého lososa s kůží, bez kostí
  • 200 ml hrubé mořské soli
  • 200 ml cukru krupice
  • trochu čerstvě mletého černého pepře
  • 100 ml nasekaného čerstvého kopru

Sůl a cukr promícháme. Přidáme pepř a nahrubo nasekaný kopr. Polovinu této směsi vysypeme do hlubšího talíře. Položíme na lososa, kůží dolů a pořádně přimáčkneme. Zbylou směsí lososa zasypeme a přikryjeme, také přitlačíme. Bude úplně celý schovaný pod krustou ze soli a cukru.

Talíř přetáhneme potravinářskou folií a dáme do chladna, na 48 hodin. Během této doby asi čtyřikrát přetočíme. Když necháme lososa marinovat o den, dva déle, nic se neděje. Jen ho určitě nechávejte v lednici.

Marinovaného lososa očistíme o směsi a nakrájíme velice ostrým nožem na tenké plátky.

Podáváme s pečivem, omáčkou, kozím sýrem... jak máme rádi.

Hořčičná omáčka k marinovanému lososovi

1 lžíce octa
1 lžíce cukru
3 lžíce hořčice
1 žloutek
3/4 šálku olivového oleje
sůl a pepř
2 lžíce čerstvého jemně nasekaného kopru

Nejprve začneme šlehat ocet s cukrem a solí. Až se částečně rozpustí, přidáme hořčici, oleje, žloutek, pepř a opět šleháme, až vznikne jemná omáčka. Dochutíme ještě podle potřeby solí nebo špetkou cukru a přidáme kopr.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Uzený losos s avokádovým krémem
Nejchutnější lososová pomazánka
Šátečky s lososem a kozím sýrem
Panini - rychlé občerstvení z Itálie

   
08.12.2014 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [6] hubajda [*]

    to musi byt mnamka

    superkarma: 0 08.12.2014, 23:15:05
  2. [5] free [*]

    Sml67

    superkarma: 0 08.12.2014, 19:10:09
  3. avatar
    [4] řeřicha [*]

    tak to musí být dobrota Sml22

    superkarma: 0 08.12.2014, 13:28:28
  4. avatar
    [3] Suzanne [*]

    Dnes se mi úplně sbíhají sliny Sml29

    superkarma: 0 08.12.2014, 10:39:05
  5. [2] Klára Křížová [*]

    Hm to vypadá krásne

    superkarma: 0 08.12.2014, 09:00:33
  6. avatar
    [1] kaba [*]

    mňamka, to bych si dala Sml16

    superkarma: 0 08.12.2014, 07:02:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme