Reklama

DSC_0146.jpg (174 KB)
Potřebujete minimum surovin. Brambory, sůl, pepř, máslo a smetanu. Kdo chce, může brambory doplnit nastrouhaným sýrem jako my. Ale i se samotnou smetanou jsou tak skvělé, že není potřeba je ničím doplňovat.

Důležité je nakrájet nebo nastrouhat brambory opravdu na tenké plátky. Až se brzy upečou a jsou šťavnaté.

Suroviny 

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • pepř
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 200 g sýra Krolewski 45%
  • 50 g másla

Postup

Brambory oloupejte, omyjte a osušte. Nakrájejte na velice tenké plátky. Můžete použít nástavec ke kuchyňskému robotu nebo ruční struhadlo, podobné jako vidíte na fotce. 

DSC_0117.jpg (143 KB)

Plátky by měly být tenké a stejnoměrné.

DSC_0118.jpg (120 KB)

Brambory dejte do velké mísy a nastrouhejte k nim sýr. Nahrubo. Ochuťte solí a pepřem.

DSC_0121.jpg (133 KB)

Nalijte smetanu. A velice důkladně promíchejte, aby byly všechny brambory obalené smetanou.

DSC_0126.jpg (139 KB)

Zapékací formu vymažte máslem a nasypejte do ní brambory se sýrem a smetanou. Urovnejte a na povrch dejte plátky másla.

DSC_0127.jpg (132 KB)

Kdo chce, může ještě povrch posypat trochou sýra. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C.

DSC_0129.jpg (128 KB)

Pečte asi hodinu, dokud povrch nezezlátne. Můžete zkusit napíchnout jeden plátek brambory někde ze středu a zkusit, jestli jsou už měkké.

Podávejte jen tak, se salátem nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Dobrou chuť přeje Elly.

Brambory z trouby na našem magazínu

Zapečené plněné brambory

brambory7.jpg (58 KB)

Krkovička pečená na bramborách

krkovice1.JPG (251 KB)

Snadná klasika - francouzské brambory

brambory5.jpg (76 KB)
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková