Vaření

Gastronomické Krkonoše

Krkonošská kuchyně byla odedávna synonymem pro jednoduchá, leč vynikající jídla. Horalové dokonale respektovali nabídku matičky Země v každém ročním období, jejich strava tedy odpovídala dnes tolik populárnímu trendu sezónnosti a čerstvosti. Vítaným zpestřením jídelníčku byly různé svátky a posvícení. Mezi pilíře místní kuchyně patřily především brambory, zelí, houby a česnek.

Stálice krkonošské kuchyně

Jedním ze základu místní kuchyně byly brambory, které se připravovaly jednoduše, ovšem nápaditě. Vařily se ve slupce a pak se podávaly se solí a zapíjely mlékem nebo oloupané se solí a kmínem. Oblíbená byla i bramborová kaše a škubánky neboli kucmoch. Když se k neslitým uvařeným bramborám přidal česnek a lžíce sádla, vznikl krkonošský oukrop neboli česnečka, zaručená zbraň proti chřipce a nachlazení. Česnek vůbec měl a má v krkonošské kuchyni výsadní postavení. Dodává jedinečnou chuť pochoutkám jako je kuba či hubník, zcela nepostradatelný je pak v bramboráku, v Krkonoších zvaném bramborka. Často se pekly také sejkory, bramborové placky pečené přímo na suché plotně.

Velmi často používanou surovinou bývalo v krkonošských a podkrkonošských kuchyních zelí. Pekly se z něj zelníky, vařila se polévka. V některých domácnostech se dodnes připravuje také kysané roprachtické zelí. Je to velice křehké červené špičaté zelí, které se pěstuje výhradně v Krkonoších na větrných místech. Vítr totiž pomůže pevně zatočit jeho listy do charakteristického tvaru.

Významnou úlohu ve stravě horalů měly houby. Přidávaly se do polévek, omáček, spolu s brambory tvořily základ krkonošských pokrmů. Sloužily také jako nejlevnější, a tudíž nejrozšířenější koření. A kromě známých hříbků, křemenáčů, kozáků a lišek se sbíraly například i čirůvky, Jidášova ucha, opěnky či březnovky.

Nezbytnou přísadou byly také bylinky, nejčastěji z vlastních zahrádek - estragon, libeček, kerblík, meduňka, bazalka, bedrník, saturejka, brutnák a černobýl.

Vítaným zpestřením byly lesní plody jako maliny, ostružiny, jahody a především borůvky, ze kterých se připravují velké kynuté knedlíky zvané blbouny a výborné koláče. V zimě a na Vánoce se tradičně vařila muzika, tedy polévka ze sušeného ovoce jako jsou švestky, hrušky a jablka.

Polévka je grunt!

Polévky byly nedílnou součástí tradiční krkonošské kuchyně. Vařily se mléčné polévky, jako třeba hladká Ančka, které nahrazovaly bílkovinami maso, protože to bývalo jen v neděli a o svátcích či posvíceních. Další klasikou je couračka z kysaného zelí a také polévky ovocné, jež v létě osvěžily a v zimě příjemně zahřály. Královnou krkonošské kuchyně je ovšem kyselo. Polévka z chlebového kvásku a žitné mouky tvořila v podstatě základ horalské stravy a říká se o ní, že člověka postaví na nohy. Kromě kvásku se do něho dávají brambory, vajíčko a čerstvé nebo sušené houby.

Chléb náš vezdejší...

Maso se v chudých krkonošských chalupách jedlo jen výjimečně, nejčastěji u příležitosti svátku či posvícení, zato bez chleba by se horalové neobešli. Mnohdy sloužil jako jediná příloha k jídlům, sám býval hlavním jídlem či se do různých pokrmů přidával. Říkalo se, že jak se kdo srovná s chlebem, tak se srovná s lidmi. Proto měl být chléb vždy rovně ukrojen.

Krkonošské kyselo

jídloSuroviny: 200 g chlebového kvasu, 50 g másla, 10 g sušených hub (nebo 100 g čerstvých hub), 1 cibule, 4 vejce, 500g brambor, sůl, kmín, 1 litr vody.

Postup: Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín, houby a vývar z namočených hub. Takto připravené kyselo necháme zvolna asi půl hodiny vařit. Nakonec přidáme drobně krájenou a na másle osmaženou cibulku a ne příliš hustě umíchaná vejce. Do hotové polévky při servírování přidáme uvařené, oloupané a rozkrájené brambory.

Krkonošský bramborový koláč s jablky

jídloSuroviny: 200 g cukru krupice, 100 g máku, 200 g hladké mouky, 100 g vařených brambor, 3 vejce, 2 jablka, 100 ml smetany ke šlehání, 50 g sádla, 1 vanilkový cukr, půl prášku do pečiva.
Citronová poleva: 300 g cukru moučka, 3 lžíce vařícího mléka, 2 lžíce citronové šťávy.

Postup: Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Jablka očistíme a nakrájíme na malé kousky, nebo nastrouháme, brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme se smetanou, přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva a mletý mák. Úplně na závěr vmícháme rozpuštěné, ne příliš teplé sádlo a zlehka promícháme. Těsto dáme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut při 150°C. Pak necháme prochladnout, vyklopíme na kovovou mřížku a necháme zcela zchladnout. Polevu připravíme z cukru, do kterého přidáme mléko a citronovou šťávu, pořádně promísíme, až vznikne hladká hmota. Polevu rozetřeme na povrch koláče a necháme ztuhnout.

Dobrou chuť!

Zdroj: TZ MěÚ Trutnov

   
10.02.2012 - Vaření - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [28] tajnostii [*]

    také neznám

    superkarma: 0 27.02.2012, 20:44:30
  2. [27] Saritka [*]

    Tak to neznám.Sml23

    superkarma: 0 25.02.2012, 19:19:35
  3. [26] dtcalounictvi [*]

    Také mám ráda krkonošské specialitySml16

    superkarma: 0 17.02.2012, 12:14:27
  4. avatar
    [25] saruz [*]

    Krkonošské kyselo je skvělá dobrota. Sml67

    superkarma: 0 14.02.2012, 20:04:00
  5. avatar
    [24] haluška [*]

    8 rokov som tu a  kyselo som ešte nenašla odvahu ochutnať, presne ako hubník. A kvas sa tu predáva normálne v potravinách

    superkarma: 0 12.02.2012, 22:36:53
  6. [23] Trefa [*]

    TRefa:kyselo znam velice dobre,a hodne jsem ho varila.ale tady v obchde kvasek neni ke koupi.

    superkarma: 0 11.02.2012, 23:09:54
  7. avatar
    [22] Jindriska8 [*]

    Krkonošské kyselo,výborná pochoutka,ale bez mléka nebo smetany to není ta pravá pochoutka.

    superkarma: 0 11.02.2012, 22:54:32
  8. avatar
    [21] Pimpa D [*]

    Hladká Ančka! Sml59 Mana nebeská!Sml20Sml20

    superkarma: 0 11.02.2012, 20:59:13
  9. avatar
    [20] honzik101 [*]

    dnes se těžko schánějí i klasické kvasnice

    superkarma: 0 11.02.2012, 16:36:43
  10. avatar
    [19] trili [*]

    Kyselo je moc dobré.Vařila jsem ho bez kvasu.Ale orginál je orginál.

    superkarma: 0 10.02.2012, 23:47:16
  11. avatar
    [18] ladouch [*]

    Kyselo je velká dobrota, už jsem ho dlouho nevařila, kvas kupuji v pekárně, ale mají jen ten práškový, ale i tak je polévka moc dobrá.Sml59

    superkarma: 0 10.02.2012, 19:55:05
  12. avatar
    [17] navia [*]

    magic11 — #1 lidicka — #2 Chlebný kvas se ve východních čechách prodává leckde, normálně vám ho nalijí do kelímku. Ale kdysi jsem kupovala i práškový, který se musel rozmíchat ve vodě a nechat pár dnů odstát. Jo a moje teta, která se provdala na jižní Moravu a chtěla vařit kyselo si někde v pekárně vyprosila kus syrového chlebového těsta. Pak stačí do od kvasu špinavé sklenice přidat vlažnou vodu, žitnou mouku a nechat prokvasit.

    A u nás se do kysela přidává trocha mléka.

    superkarma: 0 10.02.2012, 19:34:14
  13. [16] jithule [*]

    zkusím

    superkarma: 0 10.02.2012, 17:51:31
  14. avatar
    [15] RosaGloriaDei [*]

    už před nějakou dobou jsem byla velmi překvapená informací, že do kysela se nedává zelí, myslela jsem, že je to něco jako zelňačka či kyselica

    superkarma: 0 10.02.2012, 17:29:42
  15. avatar
    [14] vmarta [*]

    ...skusim Sml59

    superkarma: 0 10.02.2012, 13:36:50
  16. [13] JanostikovaLenka [*]

    ZKUSIT SE MÁ VŠECHNO

    superkarma: 0 10.02.2012, 12:48:46
  17. avatar
    [12] ekleinovka [*]

    Kyselo,to milujeme doma všichni,a když jsme přímo ve spindlu,tak tam z chleba chutná nejvice

    superkarma: 0 10.02.2012, 12:48:05
  18. avatar
    [11] enka1 [*]

    carmi — #9 Můžu sem dát i recept, ale je to takový ten: než to člověk dostane do rukySml16, první se povede, druhý ne...zkrátka než na to člověk přijde

    superkarma: 0 10.02.2012, 12:41:28
  19. [10] FAXÍK [*]

    kyselo bych brala i bez toho kvasu

    superkarma: 0 10.02.2012, 12:28:30
  20. avatar
    [9] carmi [*]

    enka1 — #8 Dík, zkusím někde ochutnat.

    1. na komentář reaguje enka1 — #11
    superkarma: 0 10.02.2012, 12:12:27
  21. avatar
    [8] enka1 [*]

    carmi — #7 Zelňáky(zelníky) mají snad v každém obchodě, zkus kouknout a ochutnat, i když bývají dost moučné, ale většinou jsou dobré. V podstatě to jsou "sušenky" z kyselého zelí, mouky a mletých škvarků (v nouzi sádla)Sml16

    1. na komentář reaguje carmi — #9
    superkarma: 0 10.02.2012, 11:02:01
  22. avatar
    [7] carmi [*]

    enka1 — #6 A co to je? Představuju si to nějak jako bramboráky, ve kterých je do těsta přidáno kyselé zelí.

    1. na komentář reaguje enka1 — #8
    superkarma: 0 10.02.2012, 09:50:02
  23. avatar
    [6] enka1 [*]

    Zelňáky jsem pekla včera, jedna z mála věcí, které umím doře upéctSml22

    1. na komentář reaguje carmi — #7
    superkarma: 0 10.02.2012, 09:44:01
  24. avatar
    [5] enka1 [*]

    magic11 — #1 Dá se vyrobit i doma - gůgli na domácích pekárnách...domácí chléb..chlebový kvásek..............atp, najdeš desítky postupů

    superkarma: 0 10.02.2012, 09:42:35
  25. avatar
    [4] LudPa [*]

    Jde to i bez kvasu.

    superkarma: 0 10.02.2012, 09:27:31
  26. avatar
    [3] Žofie [*]

    Mňam, hned bych si něco dala...

    superkarma: 0 10.02.2012, 09:19:58
  27. [2] lidicka [*]

    kyselo bych si dala, akorát kde vzít kvas?Sml80

    1. na komentář reaguje navia — #17
    superkarma: 0 10.02.2012, 08:31:20
  28. [1] magic11 [*]

    Kdepak u nás na malém městě koupím chlebový kvas??

    1. na komentář reaguje enka1 — #5
    2. na komentář reaguje navia — #17
    superkarma: 0 10.02.2012, 08:15:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme