Cestování

Freud vás dostane!

Pokud se mě někdo zeptá, zda víno, či pivo, mám jasno, rozhodně pivo. Po víně pláču, většinou bez jakéhokoliv důvodu. Ti, kteří měli možnost být přítomni mému neustávajícímu nářku, mi víno už nikdy nenabízejí.

Hukvaldské pivo

Když jsem plánovala trasu na Slovensko do míst, kde se natáčel film Želary, narazila jsem v příloze jednoho Hukvaldyčasopisu na úžasný článek o malých pivovarech. Nadchla jsem se pro jejich návštěvu tak, že se ochutnávky piv z malých pivovárků staly významnou částí naší dámské jízdy.

Jedno z míst, kde se kola naší pojízdné ložnice zastavila, (o našem cestování se dozvíte více v článku Dvě baby v Transitu),byly Hukvaldy, rodiště Leoše Janáčka. V letech 1597-1972 se zde vařilo pivo Ondráš. Navázat na tradici pivovarnictví se povedlo až v roce 2003, kdy se v prostorách místního pohostinství začalo vařit kvasnicové pivo pod názvem Hukvaldské pivo. Původní značku Ondráš mají totiž registrované pražské pivovary. Celá produkce piva je v této hospůdce také spotřebována, Freudovo pivosvou troškou jsme přispěly i my.

Hospůdka U zastávky stojí v Hukvaldech už přes sto let. Můžete zde ochutnat Hukvaldskou světlou dvanáctku, polotmavou čtrnáctku a v létě také černou jedenáctku. Stojí to za to!

Za Freudovým pivem do Příbora

Na počest příborského rodáka Sigmunda Freuda se od roku 2004 vyrábí ve městě Příbor kvasnicové nepasterizované Freudovo pivo. Kde můžete tuto lahůdku ochutnat, najdete ZDE. V restauraci Oáza jsme se tenkrát malinko zdržely. Lidí na obsluhu tam všední den moc nebylo, a tak jsme po čase zůstaly u baru s paní výčepní samy. Freuda jsme si doslova zamilovaly. Na výraznou chuť třináctistupňového Benjamínka se nedá zapomenout. Musí se s ním však opatrně, v množství více než malém trošku podlamuje kolena.

Štramberský pivovar

Když se řekne Štramberk, mnozí si jistě vybaví místní tradiční perníkové pečivo ŠtramberkŠtramberské uši. O tom, jak název vznikl, se můžete dočíst ZDE. Mně však v paměti zůstalo především výborné pivo s dlouhou tradicí z místního pivovárku.

Ochutnaly jsme obě piva, která se zde v současné době vaří, světlý nefiltrovaný ležák a tmavý nefiltrovaný ležák s názvem TrubačTrubač. V době oběda byla místní hospůdka pivovaru doslova našlapaná hosty. Přesto byla obsluha neuvěřitelně milá. Protože jsme měly před sebou ještě kousek cesty na místo, kde jsme chtěly přespat, musely jsme si pivo vzít sebou. Balení, v jakém jsme si pivo odnesly, mě nadchlo. Žádná pet lahev, ale velice vkusně udělané klasické pivní lahve s originální etiketou.

Po ochutnání piva vím, že jsem nebyla ve Štramberku naposledy, kávová chuť tmavého piva se mi zaryla do paměti společně s úžasnou atmosférou malebného městečka. Pokud budete mít cestu kolem, rozhodně se zde zastavte, nebudete litovat!

Spoustu zajímavých informací týkajících se piva najdete TADY.

Přehlednou mapu českých pivovarů najdete ZDE.

 

7j

   
19.03.2010 - Doma - autor: Linda Wimmerová

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme