Reklama

Co je typické pro české Vánoce? Asi se vám vybaví to, co je nejvíce spojeno s vaším dětstvím. Pro mě jsou to obrázky pana Lady, které se posílaly na vánočních pohlednicích, rozzářený stromeček, nazdobená okna, zapálené svíčky a vůně purpury a františků.

Pamatuji, jak jsme si kdysi vozili františky ze sousedního Německa. Možná soudruzi z NDR udělali chybu ohledně umělohmotných lžiček (jak bylo řečeno ve filmu Pelíšky), ale vonná vykuřovadla dělali teda na jedničku. K dostání byly černé, zelené, žluté a červené kousky, časem mám pocit, že přibyly i hnědé. A všechny voněly krásně. Tak jako moje Vánoce.

  • Možná i proto jsem měla ve své dospělosti najednou problém koupit dobrého františka jinde. Často špatně hořely, nevoněly, nebo byly cítit spíš po exotice než po ladovské zimě...

Zlom nastal před několika lety, když jsem si balíček františků přivezla z trhu na Křivoklátě. Už na první pohled byly jiné než ty z drogérií, které v posledních letech zavalily místní trh. A navíc krásně hořely a voněly. Po Vánocích...

foto: pavel a simona matějkovi, 270 23 roztoky 37, telefon 313 559 007, 737 709 619, e-mail simona.matejkova@centrum.cz

Nebyla jsem líná a podle adresy na obale kontaktovala paní Simonu Matějkovou, která františky s manželem vyrábí a dodává na několik málo míst. Kromě toho, že jsem si objednala poštou další velkou várku pro celou rodinu, jsem se dozvěděla i spoustu zajímavostí o jejich výrobě.

A už se nedivím, že je těžké udělat hezky voňavého františka. I zde totiž platí, že pro dobrý výsledek se práce musí dělat poctivě - a nešetřit na surovinách (měly by být přírodní), ani na lásce (ruční výroba snad ani jinak dělat nejde, zvlášť když se provozuje přímo doma v kuchyni jako je to u Matějkových).

„Františky se svou vůní kadidla neodmyslitelně patří do každé domácnosti, která se hlásí k tradicím Vánoc,“ potvrzuje moji představu typicky voňavé vánoční atmosféry (tedy spolu s purpurou, co tiše a ochotně voní na plotně, že) paní Simona, rodačka z Ostravy, jež se zabydlela na Křivoklátsku.

„Kadidlo neboli olibanum bylo jedním z darů, které přinesli tři králové, správně mudrci právě narozenému Ježíškovi,“ připomíná paní Simona, která se zabývá mimo jiné také bylinkami a aromaterapií.

  • Ptáte se, proč kromě zlata a myrhy právě kadidlo?

Odpověď je jednoduchá a řekne vám ji každý aromaterapeut: Vůně kadidla dokáže pomoci povznést se od pozemského trmácení k duchovnějším stránkám života, aniž by ovšem ztratil kontakt s realitou všedního dne. Navíc uklidňuje nervové napětí (a že je ho během vánočních svátků paradoxně dosti), zahání nespavost, úzkosti, a dokonce prý zmírňuje bolesti hlavy.

foto: pavel a simona matějkovi, 270 23 roztoky 37, telefon 313 559 007, 737 709 619, e-mail simona.matejkova@centrum.cz

Jak se dělá kvalitní františek

„Další důležitou součástí, která zajistí rozvonění kadidla ve františku, je rozemleté dřevěné uhlí,“ vysvětluje paní Matějková. A to prý nesmí být ledajaké, ale pouze z lipového dřeva, které má nejčistší hoření a nepřidává k vůni kadidla žádnou rušivou vůni.

Tak proto!

Pan Matějka si sám těží a suší (několik let) právě i dřevo, z kterého pak pálí dřevěné uhlí, jenž slouží jako „stavební materiál“ pro františky.

  • Víte, že lípa je českým národním stromem, jenž je zasvěcen mocnému Archandělu Michaelovi, který je ochráncem naší země? Paní Simona tvrdí, že s každým zapálením kvalitního františka si můžeme tuto ochranu připomenout.

Kontakt: Pavel a Simona Matějkovi, 270 23 Roztoky 37, telefon 313 559 007, 737 709 619, e-mail simona.matejkova@centrum.cz

A co vy, milé čtenářky, co se vám vybaví jako první, když se řekne Vánoce vašeho dětství? Napište nám do komentářů. Děkujeme.

Přečtěte si také: