Zdroj fotek: Now Produktions

Tento salát se výborně hodí k bílému masu – pochopitelně, vždyť je plný bílého vína. Podávám ho tím pádem hlavně k rybám i ke kuřeti, skvělý je rovněž ke králičím specialitám.

Ingredience:

  • 800 g brambor typu A
  • 100 ml suchého bílého vína

Na zálivku:

  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hrst hladkolisté petržele a troška estragonu
  • 2 šalotky
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 1 jarní cibulka

Brambory oškrábejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Pak je nakrájejte na plátky o síle cca 1 cm, zalijte vínem a nechte vychladnout.

Smíchejte si všechny suroviny na zálivku (bylinky, šalotky a jarní cibulku nasekejte najemno), a jakmile budou brambory už jen vlažné, nikoliv horké, nalijte ji na ně. Opatrně promíchejte. Díky
tomu se všechny chutě do brambor dobře vsáknou.

Salát zakryjte fólií a nechte rozležet ideálně několik hodin v chladničce. Půl hodiny před podáváním (tj. klidně na dobu přípravy candáta) ho vyndejte ven, jeho chuť bude výraznější, když nebude úplně studený.

Autorkou tohoto receptu je kuchařka a novinářka Karolína Kamberské, která již brzy vydá další svoji knihu s názvem Každý den je svátek.

Další sbírka receptů vyjde ve vydavatelství Now Produktions.

Vyzkoušejte i další recepty z brambor:

Reklama