mléčné houstičky

Krásně nadýchané a jemné. Toto typické francouzské pečivo seženete v obchodě, ale můžete si ho také upéct doma. Protože čerstvé, ještě teplé, je nejlepší. Hodí se třeba ke klidné nedělní snídani nebo ke každodennímu kafíčku.

Víkendové snídaně jsou u nás doma už zažitým, velice příjemný rituálem. Probudíme se, a když jsme líní, tak ještě v pyžamech začneme chystat velkou a bohatou snídani. Na velký stůl v jídelně připravíme kávu, čaj, džusy, vodu, ovoce, zeleninu a všechno možné ze spíže i z lednice.

Nebo naopak, a to často právě v neděli, snídáme na sladko. Upečená bábovka, koláče nebo závin střídají čerstvé rohlíčky s džemem. Nebo? Úžasné francouzské mléčné housky. Jsou tak dobré, že je ani nemusíte ničím namazat. Ale s domácím džemem nebo mléčnou marmeládou chutnají úplně neskutečně nebesky. S šálkem voňavé kávy jsou tím pravým svátečním jídlem.

Zamilovali jsme si je na dovolené ve Francii a od té doby je ráda peču i doma. Seženete je sice i v obchodě, ale domácí jsou prostě domácí.

Suroviny

  • 100 ml mléka
  • 1 lžička medu
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí (cca 20 g)

za jednu hodinu k tomuto základu přidejte

  • 80 ml mléka
  • 1 vejce
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • špetku soli
  • cca 300 g hladké mouky

mléčné houstičky pain au lait

Postup

Ve větší míse si smíchejte 100 ml mléka, med, 150 g hladké mouky a půl kostky rozdrobeného droždí. Vymíchejte hladké těsto. To nechejte přikryté odpočívat hodinu na teplém místě. Já celou mísu zabalím do velkého mikrotenového sáčku (původně sáčky do koše).

Po hodině kynutí přidejte zbytek surovin. Máslo použijte rozpuštěné a vychlazené. Mělo by vám vzniknout hladké, nelepivé těsto, které opět necháte hodinu kynout. Kdo má pekárnu na chleba, může použít program TĚSTO, dvakrát po sobě a nechat si těsto pohodlně vykynout i umíchat v pekárně.

Vykynuté těsto rozdělte na 20 dílků. Z těch uválejte na pomoučeném vále malé úzké housky, které můžete ještě shora dvakrát naříznout žiletkou, aby vypadaly opravdu jako francouzské „pain au lait“, ve kterých zářezy většinou bývají. Já jsem řezala, řezala, ale těsto extrémně kynulo, takže se mi zářezy téměř ztratily.

Připravené housky dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete vodou nebo rozšlehaným žloutkem, jak chcete. Já jsem je následně ještě lehce přecukrovala, takže jsem použila pouze vodu.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 15 minut. Houstičky však při pečení hlídejte a teplotu s délkou pečení přizpůsobte vaší troubě. Barva hotových housek by měla být světlá.

Nechejte úplně vychladnout a podávejte na sladko – na snídani, svačinu, večeři nebo jen tak k dobré kávě.

Zdroj receptu a fotografií: Bohyně kuchyně

Dobrou chuť přeje Elly.

Domácí pečivo je nejlepší. Spoustu receptů najdete i na našem magazínu.

housky se lněným semínkem

hamburger

toastový chleba

Reklama