Vaření

Francouzské mléčné houstičky

mléčné houstičky

Krásně nadýchané a jemné. Toto typické francouzské pečivo seženete v obchodě, ale můžete si ho také upéct doma. Protože čerstvé, ještě teplé, je nejlepší. Hodí se třeba ke klidné nedělní snídani nebo ke každodennímu kafíčku.

Víkendové snídaně jsou u nás doma už zažitým, velice příjemný rituálem. Probudíme se, a když jsme líní, tak ještě v pyžamech začneme chystat velkou a bohatou snídani. Na velký stůl v jídelně připravíme kávu, čaj, džusy, vodu, ovoce, zeleninu a všechno možné ze spíže i z lednice.

Nebo naopak, a to často právě v neděli, snídáme na sladko. Upečená bábovka, koláče nebo závin střídají čerstvé rohlíčky s džemem. Nebo? Úžasné francouzské mléčné housky. Jsou tak dobré, že je ani nemusíte ničím namazat. Ale s domácím džemem nebo mléčnou marmeládou chutnají úplně neskutečně nebesky. S šálkem voňavé kávy jsou tím pravým svátečním jídlem.

Zamilovali jsme si je na dovolené ve Francii a od té doby je ráda peču i doma. Seženete je sice i v obchodě, ale domácí jsou prostě domácí.

Suroviny

  • 100 ml mléka
  • 1 lžička medu
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí (cca 20 g)

za jednu hodinu k tomuto základu přidejte

  • 80 ml mléka
  • 1 vejce
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • špetku soli
  • cca 300 g hladké mouky

mléčné houstičky pain au lait

Postup

Ve větší míse si smíchejte 100 ml mléka, med, 150 g hladké mouky a půl kostky rozdrobeného droždí. Vymíchejte hladké těsto. To nechejte přikryté odpočívat hodinu na teplém místě. Já celou mísu zabalím do velkého mikrotenového sáčku (původně sáčky do koše).

Po hodině kynutí přidejte zbytek surovin. Máslo použijte rozpuštěné a vychlazené. Mělo by vám vzniknout hladké, nelepivé těsto, které opět necháte hodinu kynout. Kdo má pekárnu na chleba, může použít program TĚSTO, dvakrát po sobě a nechat si těsto pohodlně vykynout i umíchat v pekárně.

Vykynuté těsto rozdělte na 20 dílků. Z těch uválejte na pomoučeném vále malé úzké housky, které můžete ještě shora dvakrát naříznout žiletkou, aby vypadaly opravdu jako francouzské „pain au lait“, ve kterých zářezy většinou bývají. Já jsem řezala, řezala, ale těsto extrémně kynulo, takže se mi zářezy téměř ztratily.

Připravené housky dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete vodou nebo rozšlehaným žloutkem, jak chcete. Já jsem je následně ještě lehce přecukrovala, takže jsem použila pouze vodu.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 15 minut. Houstičky však při pečení hlídejte a teplotu s délkou pečení přizpůsobte vaší troubě. Barva hotových housek by měla být světlá.

Nechejte úplně vychladnout a podávejte na sladko – na snídani, svačinu, večeři nebo jen tak k dobré kávě.

Zdroj receptu a fotografií: Bohyně kuchyně

Dobrou chuť přeje Elly.

Domácí pečivo je nejlepší. Spoustu receptů najdete i na našem magazínu.

housky se lněným semínkem

hamburger

toastový chleba

   
04.05.2016 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [41] Motty [*]

    Rybulka — #39 Jo, to já taky nevím, asi že jsem to já Sml30 Ale na tyhle houstičky mám vyloženě chuť to zkusit, ta fotka mě nalákala a komentáře taky. Tak uvidím, jestli tomu dám šanci, kvasnice jsem koupila dvoje, tak aby to těm druhým nebylo líto Sml30

    superkarma: 0 06.05.2016, 10:24:43
  2. avatar
    [40] Rybulka [*]

    Jinak hlásím, houstičky jsou výborné i druhý denSml67

    superkarma: 0 06.05.2016, 09:53:01
  3. avatar
    [39] Rybulka [*]

    Motty — #38 Vydrž, nevzdávej to! Nevim, jak je možný, že ti to nekyne. Já mléko trochu ohřeju v mikrovlnce, dávám živý kvasnice, tuším Uniferm, mísu balím vykynout do deky... Nevím, kde by mohl být zakopaný pes.

    1. na komentář reaguje Motty — #41
    superkarma: 0 06.05.2016, 09:52:33
  4. avatar
    [38] Motty [*]

    Rybulka — #35 Díky za povzbuzení, že se mi to taky třeba jednou podaří. Dneska jsem buchtu zkoušela a podle očekávání, těsto mi nenakynulo. Zatím koláč chladne a tak třeba bude dobrej i tak, nevypadá špatně, v nejhorším si seškrábu vršek s jahodama a drobenkou, ten snad bude i chutnej Sml30 Bohužel sem nejde dát fotka.

    1. na komentář reaguje Rybulka — #39
    superkarma: 0 05.05.2016, 19:53:22
  5. avatar
    [37] Rybulka [*]

    Upečeno, je to mňamka. Ač jsem zvyklá mít těsto pěkně vykynuté, tak takhle hodně vykynuté jsem neměla snad nikdy. Nemusíte se toho bát, dámy.

    Jen jsem se chtěla zeptat, proč se housky před pečením potírají vodou?

    superkarma: 0 05.05.2016, 18:25:36
  6. avatar
    [36] Rybulka [*]

    P.S. Houstičky už mi tu kynouSml30

    superkarma: 0 05.05.2016, 16:17:19
  7. avatar
    [35] Rybulka [*]

    Motty, měla jsem to jako ty. Dva pokusy o kynuté, obé skončilo v koši nepoživatelné. Ale nedala jsem se, zkuslila jsem to potřetí a od té doby peču i několikrát za týden a moje buchty a koláče jsou vyhlášené. Neházej flintu do žita, držím palce! Jo, a Pavlovu děláme takySml67

    Gerdo, taky mám ráda kynuté, uhnětu a pak si můžu jít dělat jinou práci, pak upeču, až se mi to hodíSml67

    1. na komentář reaguje Motty — #38
    superkarma: 0 05.05.2016, 16:16:56
  8. avatar
    [34] AmeA [*]

    Děkuju za recept vyzkouším Sml59

    superkarma: 0 04.05.2016, 20:24:40
  9. avatar
    [33] Motty [*]

    gerda — #31 gerda — #32 Moc díky!

    superkarma: 0 04.05.2016, 20:23:20
  10. avatar
    [32] gerda [*]

    Motty — #30jen to vyfoť, budeš mít pěknou památku na svůj první kynutý koláč!Sml67

    1. na komentář reaguje Motty — #33
    superkarma: 0 04.05.2016, 18:22:24
  11. avatar
    [31] gerda [*]

    Motty — #29Každá trouba peče jinak. Nech to vyhřát asi na 180, pak to tam s plechem frkni a mělo by to být zhruba do 30 minut hotové. Jestli nemáš vrtuli vzadu na horkovzduch (já nemám), tak doporučuju v půlce pečení v chňapkách plech otočit zepředu dozadu. Až začnou růžovět kraje kolem dokola a zlátnout seshora, mělo by to být hotové.

    1. na komentář reaguje Motty — #33
    superkarma: 0 04.05.2016, 18:14:20

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Motty [*]

    gerda — #28 Jestli se to povede, tak to snad i vyfotím Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #32
    superkarma: 0 04.05.2016, 17:52:22
  2. avatar
    [29] Motty [*]

    gerda — #26 A ještě prosím jak dlouho se to asi peče?

    1. na komentář reaguje gerda — #31
    superkarma: 0 04.05.2016, 17:51:42
  3. avatar
    [28] gerda [*]

    Motty — #27Tak to by mě fakt potěšilo. Opravdu je to snadné.

    1. na komentář reaguje Motty — #30
    superkarma: 0 04.05.2016, 17:51:09
  4. avatar
    [27] Motty [*]

    gerda — #26 Děkuju za rady, jsi hodná. Já to teda vyzkouším (hned v sobotu nebo v neděli) a pak dám vědět, jak to dopadlo. Sml67Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #28
    superkarma: 0 04.05.2016, 17:48:38
  5. avatar
    [26] gerda [*]

    Motty — #24Jestli můžu radit, zkus jako první tzv. lité kynuté těsto. To hravě vařečkou zamísíš, vykyne to zaručeně a pak to jen natáhneš na pečící papír na plechu. Těsto po vykynutí (cca 1 hodina) vyklopíš na plech s pečícím papírem, mokrýma rukama na něm těsto roztaháš, nahážeš na to jakékoliv ovoce /strouhaná nebo krájená jabka/, posypku, upečeš a pokrájíš řezy. Buchty a koláče se dělají z toho samého, ale tužšího. Chce to jen zažít úspěch. Nic tak dobře a krásně nevoní, jak kynuté pekoucí se těsto!!Sml67 A je zdravější, než práškové. Jen v tom nesmíš hledat složitosti, když to zvládli naši negramotní předkové bez jakékoliv techniky a vah, co teprve my?!Sml58 Jo, a to těsto se dělá od oka, opravdu se nic neváží. Půlku pytlíku hladké mouky, 1 lžička soli, 3 žloutky (bílky si šetři třeba na pusinky anebo štafetky) , teplé mléko do důlku v mouce v zadělávací nádobě, do toho nadrobit kostku kvasnic. Zasypat 3 lžícemi cukru. Počkat, až se rozpustí. Mléka do mouky přilít jen tolik, aby bylo měkké polotekuté těsto + 2 dl oleje - a to je všecko!! Kdybys tu byla, přišlo by ti k smíchu, čeho ses bála.

    1. na komentář reaguje Motty — #27
    2. na komentář reaguje Motty — #29
    superkarma: 0 04.05.2016, 17:41:21
  6. avatar
    [25] denkas [*]

    K snídani určitě neSml23. To radši doběhnu do krámu,než vstávat o 3 hodiny dřívSml80

    superkarma: 1 04.05.2016, 17:40:50
  7. avatar
    [24] Motty [*]

    gerda — #23 Asi jsem jako ty a taky potřebuju spíš to vidět než jen o tom číst Sml16 Jenže moje mamka umřela, když mi bylo 13 a nějak jsem se toho moc naučit nestihla a žádnou takovou obětavou tetu jako ty nemám. Ale máš pravdu, že třeba do dortu Pavlova bych se asi nikdy nepustila, kdyby mi to tchán pěkně krůček po krůčku neukázal a já pak zjistila, že je to fakt lehký. A už to umím stejně dobře jako on Sml67

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    superkarma: 0 04.05.2016, 16:13:14
  8. avatar
    [23] gerda [*]

    Motty — #19A teď mi napadlo - jestli jsi taky jako jáSml30 - nemáš někoho, kdo by ti to ukázal prakticky v kuchyni? Dodnes si pamatuju, jak za mnou přijela teta a místo vysedávání u kafe mi na ukázku válela a krájela listové těsto, ukazovala, jak se natáčí kremrole, šlehala do nich sníh...tou blbou metlou, jinou jsem tehdy nemělaSml15...teta už je chudák 9 let mrtvá, ale nikdy jí tu obětavost nezapomenu.Sml25

    1. na komentář reaguje Motty — #24
    superkarma: 0 04.05.2016, 15:59:01
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    Motty — #19Pevně věřím, že se ti to povede, ono stačí chtít.

    superkarma: 0 04.05.2016, 15:51:25
  10. avatar
    [21] kobližka [*]

    gerda — #18 Jé,to jsem celá já Sml30Sml22 dvakrát už nic nezkouším.

    superkarma: 0 04.05.2016, 15:41:14
  11. avatar
    [20] Mariena47 [*]

    Nějak mi ušla ta mléčná marmeláda,co to vlastně je?

    superkarma: 0 04.05.2016, 15:35:53
  12. avatar
    [19] Motty [*]

    gerda — #18 Však já jsem taky jednou vyzkoušela. Nic mi nenakynulo a tak prostě s droždím nemluvím Sml30 Ale ono se dá dělat spousta věcí i bez kvasnic, mám tolik receptů, které jsou jednoduché až hanba Sml30 Jenže v týdnu se k pečení vůbec nedostanu a o víkendu jen sem tam a tak si s nima bohatě vystačím. Přesto si tenhle recept uložím a třeba ho jednou zkusím, nalákalo mě na něm to, že housky "chutnají úplně neskutečně nebesky" Sml16Sml67

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    2. na komentář reaguje gerda — #23
    superkarma: 0 04.05.2016, 13:59:02
  13. avatar
    [18] gerda [*]

    Motty — #17To nemyslíš vážně, co je na tom za umění? Když jsou kvasnice sušené, smícháš se suchou moukou (ručně), přidáš přísady (ručně), promícháš všecko dohromady a pak už se to dělá docela samo.

    Když máš "živé" kvasnice, jediný rozdíl je, že je rozdrobíš do trochy teplého mléka a až se to tam rozpustí, přileješ k mouce atd - přišla jsem na to, že fakt nejlepší tuk je olej - všecko se to dobře promíchá, zakryje utěrkou a nechá hodinu na pokoji.

    To opravdu vůbec ale vůbec nic není a pokazit....pokazíš to snad, když to přesolíš anebo spálíš v troubě.Sml80

    Je škoda ochuzovat se o dobrá jídla jen kvůli tomu, že se kdovíproč bojíme jednou to aspoň zkusit. Já mám kamarádku, která se drží zásady, že co se jí jednou nepovede, nedělá podruhé. No, ale ta to aspoň teda vyzkoušelaSml30

    1. na komentář reaguje Motty — #19
    2. na komentář reaguje kobližka — #21
    superkarma: 0 04.05.2016, 13:48:36
  14. avatar
    [17] Motty [*]

    bobani — #6 Tam jsou ty hodiny jen dvě, ne? První část kyne hodinu a pak to všechno dokupy další hodinu. Recept se zdá jednoduchý a buchtičky vypadají lákavě, ale já s droždím pracovat neumím, tak se o to ani nebudu pokoušet, ještě bych přišla o pekáč, až by letěl oknem ven Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 04.05.2016, 13:22:52
  15. [16] bouzina [*]

    Ty vyzkousim vypadaji pekne

    superkarma: 0 04.05.2016, 12:46:56
  16. [15] alenabl [*]

    vypadají dobře - zkusímSml67

    superkarma: 0 04.05.2016, 12:26:55
  17. avatar
    [14] hubajda [*]

    ulozeno

    superkarma: 0 04.05.2016, 12:09:10
  18. avatar
    [13] gerda [*]

    elly — #12Jasně, to chápu, ale někdy už to bylo nepřiměřené.Sml33

    superkarma: 0 04.05.2016, 11:48:33
  19. avatar
    [12] elly [*]

    gerda — #7 Gerdo, bez reklamy to nejde. To přece sama víš. Kdyby nebyly reklamy, nemá sem kdo psát, protože nebude nikdo, kdo by nás a celý chod magazínu zaplatil :-)

    1. na komentář reaguje gerda — #13
    superkarma: 0 04.05.2016, 11:02:00
  20. avatar
    [11] 135evik [*]

    MňamSml67

    superkarma: 0 04.05.2016, 10:27:32
  21. avatar
    [10] kobližka [*]

    bobani — #6 Chuť bych na ně měla,ale ze stejného důvodu jako ty,se do nich nepustím.

    superkarma: 0 04.05.2016, 10:22:00
  22. avatar
    [9] vopis [*]

    Elly díky za recept Sml16 Už se na ně těším

    superkarma: 0 04.05.2016, 10:21:09
  23. avatar
    [8] gerda [*]

    bobani — #6A proč ne? Zaděláš těsto, jdeš si na hodinu číst (nebo okopávat zahrádkuSml30) - přepracuješ, máš další volnou hodinu....já mám kynuté těsto ráda za to, že neotravuje a počká. A když na ně nemám čas a ono vykynulo, srazím ho zpátky a je to. No, a třeba tvarohové kynuté těsto na knedlíky můžu dát i zamrazit, když je ho moc a ovoce málo.

    superkarma: 0 04.05.2016, 09:39:38
  24. avatar
    [7] gerda [*]

    Maria28 — #5Poslední dobou se tu opravdu vaří dobře a bez reklamy, to chválím.Sml22

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 04.05.2016, 09:37:23
  25. [6] bobani [*]

    hodinu odpočívat , hodinu kynout a opět hodinu kynout - tak to ani náhodou

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    2. na komentář reaguje kobližka — #10
    3. na komentář reaguje Motty — #17
    superkarma: 1 04.05.2016, 09:36:54
  26. [5] Maria28 [*]

    Domnívala jsem se, že redakce opět někde dostala housky zdarma a teď do nás buší reklamu prodejny. Jsem ráda, že tomu tak není.

    1. na komentář reaguje gerda — #7
    superkarma: 0 04.05.2016, 09:17:38
  27. avatar
    [4] elly [*]

    gerda — #1je to něco jako briošky

    superkarma: 0 04.05.2016, 08:30:40
  28. [3] anina4 [*]

    tak to si dám do plánu na příští víkend,sbíhají se mi sliny už nyní

    superkarma: 0 04.05.2016, 07:16:25
  29. [2] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 04.05.2016, 06:48:17
  30. avatar
    [1] gerda [*]

    To jsou vlastně takové malé dobré buchtičky bez náplně? Těsto je podle mě vhodné i na koláčky, kdyby se na to seshora dal třeba tvaroh a tak....

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 0 04.05.2016, 06:34:42

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme