DSC_0036.jpg (98 KB)

Obrácený jablečný koláč je chutný především díky zkaramelizovanému cukru, který se po upečení a vyklopení koláče objeví na jeho povrchu. Jemné a křupavé těsto, které k tomuhle koláči patří, ladí skvěle s jablky i karamelem. Příprava nezabere moc času a výsledek stojí za vyzkoušení.

DSC_0005.jpg (95 KB)

Suroviny na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 140 g Hery máslová příchuť
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 - 3 lžíce ledové vody

Suroviny na náplň

  • 1200 g letních jablíček
  • 200 g cukru krupice
  • 150 g Hery máslová příchuť

Postup

Nejdříve si vypracujte těsto. Vychlazenou Heru zpracujte se zbylými surovinami. Ideální bude, když těsto propracujete v robotu, abyste ho příliš neohřáli. Až nebude těsto lepit, dejte ho do misky a nechejte hodinu vychladit v lednici. Mezitím si připravte jablka.

Jablka oloupejte, odstraňte jadřince a nakrájejte na osminky. Dejte jablka do mísy a posypejte asi 50 g cukru. Promíchejte.

Troubu si předehřejte na 190 °C.

Formu o průměru asi 23 až 25 cm si důkladně vymažte částí připravené Hery. Její dno posypejte dalšími 50 g cukru. Na cukr naskládejte proslazená jablka. Posypeme zbylým cukrem.

DSC_0024.jpg (103 KB)

Vychlazené těsto rozválejte na průměr formy a přikryjte jím jablka ve formě.

DSC_0032.jpg (82 KB)

Těsto propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečte asi 50 minut. Ihned po upečení vyklopte na talíř.

Podávejte teplé nebo studené. Výborným doplňkem ke koláči je vanilková zmrzlina a šlehačka.

Náš tip: Jablka můžete nakrájet i na drobné kostičky nebo tenké plátky a do formy dát je více vrstvách, které budete prosypávat cukrem. Vyzkoušejte, co vám bude nejvíce vyhovovat.

DSC_0042.jpg (83 KB)

Dobrou chuť přeje Elly.

Jablka nebo hrušky? U nás máme recepty na všechno!

Tipy na skvělé snídaně

59ef23f508177DSC-0332.jpg (86 KB)

Alsaský jablkový koláč

kolac.jpg (82 KB)

Jablkový závin našich babiček

strudl.jpg (374 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama