Vaření

Francouzská cibulačka

francouzská cibulačka

Na vaření pravé francouzské cibulačky jsem se chystala už dlouho. Teď, když jsem ji konečně vyzkoušela, tak nevím, proč jsem z ní měla takový respekt. Hlavním a nejdůležitějším úkolem je vytrvat při opékání cibule. A výtečná polévka je na světě!

Pročetla jsem spoustu receptů na internetu a v kuchařkách a nejvíce jsem se inspirovala na stránkách šikovného mladého kuchaře, o kterém jsem dosud ani netušila. Mrkněte...

Suroviny

500 g cibule
100 g másla
trochu bílého vinného octa
1 dcl suchého bílého vína
sůl a pepř
tymián nebo jiné oblíbené bylinky, které se do této polévky (podle vaší chuti) hodí
3 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
1 l domácího vývaru - masového nebo zeleninového

francouzská bageta nebo pár plátků bílého toastového chleba
sýr Gruyére

Postup

Cibuli si nakrájíme na tenká půlkolečka. V hrnci rozpustíme máslo, na které cibuli vsypeme. V žádném případě máslo nenahrazujte olejem nebo čímkoliv jiným. Chuť másla je prostě nenahraditelná. :-)

příprava na cibulačku

K cibuli přidáme bobkový list a bylinky, které jsme si vybrali, a restujeme asi pět minut, dokud cibule nezměkne. Poté snížíme teplotu a přichází zdlouhavá fáze míchání a hnědnutí cibule, která zaplní celou vaši kuchyni a vlastně i ostatní místnosti úžasnou vůní. Při této části vaření nám cibule zkaramelizuje, krásně zhnědne a rozvine svou dokonalou chuť. Je důležité vydržet, míchat a hlídat, alespoň hodinu. Cibule se vám začne také trochu přichytávat k hrnci. Neděste se a míchejte. Vytrvale. :-)

Až je cibule krásně hnědá a voňavá, přidáme asi půl lžíce bílého vinného octa a víno. Opět důkladně promícháme a necháme tekutinu vyvařit. Zasypneme lžící hladké mouky, důkladně promícháme a zalijeme vývarem.

Dochutíme solí a pepřem a ještě provaříme, alespoň půl hodiny.

Hotovou polévku rozdělíme do mističek a nahoru dáme plátky francouzké bagety, které posypeme sýrem a dáme zapéct do trouby pod gril. Tady jsem se trochu držela rady ze stránek šikovného kuchaře Keby a na polévku jsem dala větší kostičky toastového chleba, aby se lépe nabíraly na lžíci. Přiznám se ke strašnému barbarství. Zmiňovaný originální sýr jsem prostě neměla poruce, takže nastoupila improvizace a na toastovém chlebu je „obyčejný“ ementál. Ale opravdu ementál, žádná náhražka. :-) Takže budiž mi odpuštěno. :-)

Polévka má nasládlou chuť a je prostě dokonalá!

Dobrou chuť přeje elly.

   
24.04.2012 - Předkrmy - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [39] brnky [*]

    Jen doplním, že to s tou jednou bagetkou nám řekl rodilý francouz, prý jim stačí... nám tedy nikoli, nakonec jsme jich měli každý min. 6.

    superkarma: 0 10.08.2013, 09:42:54
  2. [38] brnky [*]

    Vyzkoušeno, moc nám chutnala. Bagetek jsme měli každý několik, jedna se mi zdála málo.

    superkarma: 0 10.08.2013, 09:30:13
  3. [37] brnky [*]

    Zajímavý recept, vyzkouším ho Sml67

    superkarma: 0 01.08.2013, 07:43:47
  4. [36] simaj [*]

    Vypadá dobře, dělám ji trošku jinak, ale myslím, že výsledná chuť je prakticky stejná

    superkarma: 0 20.03.2013, 22:10:36
  5. avatar
    [35] delfi.na [*]

    včera jsem vařila, postup trošičku jiný, ale výsledná chuť skvělá Sml58

    superkarma: 0 21.01.2013, 12:20:32
  6. [34] vintage [*]

    vařím ji jinak, kilo cibule rozdělím na dvě poloviny, jednu smažím dozlatova na oliváči, pak zasmažím trochou mouky, přidám koření (dávám kmín, kuličky pepře, bobkáč, provensálské koření, bylinky a trochu bílého vína - polévka je lepší trochu nakyslá), zaleju slepičím vývarem z kostky a vařím asi čtyřicet minut, potom přidám druhou půlku syrových cibulí a vařím dalších cca 45 minut až hoďku. do misky naleju polévku, nahoru opečený toast, na něj plátek sýra a zapeču

    superkarma: 0 18.01.2013, 10:32:32
  7. avatar
    [33] dajrin [*]

    Tuto polévku jsem viděla několikrát v pořadu Prostřeno, ale neláká mě... Sml16 To ale neznamená, že nemůže být dobrá.

    superkarma: 0 27.09.2012, 22:45:49
  8. avatar
    [32] LudPa [*]

    alespoň hodinu, bejvávalo, teď se snažím práci si ulehčovat, zkouknu recept znovu, jak to obejít...

    superkarma: 0 02.07.2012, 19:22:36
  9. [31] novail [*]

    Já ji jednou ochutnala v restauraci a podotýkám, že to nebyla restaurace 4.cenové skupiny, to bych se asi neodvážila Sml16 a nijak mně nenadchla.

    superkarma: 0 06.06.2012, 17:27:03

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] tajnostii [*]

    Vypadá dobřeSml22

    superkarma: 0 11.05.2012, 23:23:18
  2. avatar
    [29] Yannize [*]

    teeeeda, tak na tu se chystám už spoustu let a neměla jsem zatím odvahu.

    myslím, že do francouzské by ale měla přijít bílá cibule (to jsem někde vyčetla).

    vždycky mě odradí vinný ocet a bílé víno, to u nás doma nikdy neníSml80 tak možná zkusim cibulačku na pivuSml52

    superkarma: 0 27.04.2012, 10:50:07
  3. avatar
    [28] elly [*]

    Jala — #27 jsou tam velice měkké kousky cibule. Některé kousky se rozvaří úplně, což polévku lehce zahustí.

    superkarma: 0 25.04.2012, 09:49:54
  4. [27] Jala [*]

    Cibuli miluju, ale tuto polévku jsem nikdy nedělala, ani nejedla. Ta cibule je tam křupkavá, jsou tam kousky nebo se úplně rozvaří skoro do krému?

    1. na komentář reaguje elly — #28
    superkarma: 0 24.04.2012, 23:36:37
  5. [26] Trefa [*]

    Trefa:cibulacku tedy tuto polevku vubec nevarim.jiz jsem slysela recepty v televizi.odvahu na ni nemam.

    superkarma: 0 24.04.2012, 22:27:09
  6. [25] xenie [*]

    Takže se vaří celkem minimálně 1,5 hodiny ? Hm, děkuji, to si ji raději dám v restauraci, i když věřím že může být dobrá...

    superkarma: 0 24.04.2012, 22:15:26
  7. avatar
    [24] Florencie [*]

    wich — #8 A neni on nějakej divnej? Sml52

    superkarma: 0 24.04.2012, 20:11:16
  8. avatar
    [23] Florencie [*]

    Nikdy nebude taková, jako v Paříži Sml16

    superkarma: 0 24.04.2012, 20:09:44
  9. avatar
    [22] ekleinovka [*]

    Cibuli nemůžu,ani tepelně zpracovanouSml80

    superkarma: 0 24.04.2012, 19:29:17
  10. [21] kocicih [*]

    vyzkousim

    superkarma: 0 24.04.2012, 19:25:25
  11. avatar
    [20] daska59 [*]

    Hodinu tedy nevydržím míchat. Však já si to nějak usnadním....Sml30

    superkarma: 0 24.04.2012, 17:35:46
  12. [19] jithule [*]

    vypadá dobře

    superkarma: 0 24.04.2012, 16:52:25
  13. [18] step1 [*]

    Cibulačku dělám, ale určitě není francouzská, protože ji hodinu nemíchám. Sml30

    superkarma: 0 24.04.2012, 13:56:16
  14. avatar
    [17] hubajda [*]

    ja cibuli nemusim a chlap takove polevky neji ma rad klasiku

    superkarma: 0 24.04.2012, 13:03:33
  15. avatar
    [16] capkova [*]

    Dala bych si a v tom talířku je ji nějak málo.

    superkarma: 0 24.04.2012, 12:52:55
  16. avatar
    [15] saruz [*]

    Cibulačku dělám jinak, tak vyzkouším i tento recept s vínem. Sml22

    superkarma: 0 24.04.2012, 10:32:40
  17. [14] cilani [*]

    hodinu míchat cibuli skutečně nebudu. Byť doma cibuli milujeme a můžeme ji téměř ve všem, nechce se mi s polívkou babrat tak dlouho. Ale vůně smažící se cibule je úžasná..

    superkarma: 0 24.04.2012, 09:27:11
  18. avatar
    [13] delfi.na [*]

    dělám ji podobně, akorát nemíchám cibuli tak dlouho, takže pouze nechám zesklovatět, víno musí být Sml22 a je super i tak

    superkarma: 0 24.04.2012, 09:17:04
  19. [12] Roland [*]

    Cibulačku vařím úplně jina. Asi před 14 dny jedna z účastnic Prostřeno vařila cubulačku tímto způsobem. Také ji servírovala v miskách a nahoře dala bagetu se sýrem.

    superkarma: 0 24.04.2012, 09:13:52
  20. [11] FAXÍK [*]

    určitě je výborná polévka, ale já vařím jiné Sml80

    superkarma: 0 24.04.2012, 09:04:35
  21. [10] Saritka [*]

    Chutnat může,  manžel by si dal, cibuli může na kila.Sml30

    superkarma: 0 24.04.2012, 08:49:45
  22. avatar
    [9] Kytinkak [*]

    cibulové jídla nemusím, ale neříkám, že nemůže být dobráSml22

    superkarma: 0 24.04.2012, 08:44:22
  23. avatar
    [8] wich [*]

    O cibulačce jsem kdysi uvažovala, ale moje chuť byla zažehnána, když jsem kdysi před lety smažila cibulku, přítel přišel zrovna domů a sdělil mi, že tu hrozně smrdí pot Sml31 Od té doby cibuli v kucyhni nepoužívám vůbec.

    1. na komentář reaguje Florencie — #24
    superkarma: 0 24.04.2012, 08:38:23
  24. avatar
    [7] wich [*]

    magic11 — #5 Napadlo mě něco podobného Sml57

    superkarma: 0 24.04.2012, 08:33:35
  25. avatar
    [6] ladouch [*]

    Cibulačku dělám trochu jinak, ale máme ji rádi.Sml58

    superkarma: 0 24.04.2012, 08:04:31
  26. [5] magic11 [*]

    hodinu stát u cibule opravdu nebudu Sml23Sml52

    1. na komentář reaguje wich — #7
    superkarma: 0 24.04.2012, 08:00:35
  27. avatar
    [4] vmarta [*]

    to může být dobrotka

    superkarma: 0 24.04.2012, 07:59:37
  28. [3] funnka [*]

    nejím nic kde je cibuleSml23 kromě zelí

    superkarma: 0 24.04.2012, 07:56:02
  29. [2] lidicka [*]

    Odrazuje mně to dlouhé mícháníSml15

    superkarma: 0 24.04.2012, 07:15:02
  30. avatar
    [1] Jindriska8 [*]

    Cibulačku vařím,ale jinou,tak bude změna,vyzkouším nový recept.Sml22

    superkarma: 0 24.04.2012, 00:46:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme