Vaření

FOOD pro ty, kdo chtějí lépe jíst

V Česku vzniká nová síť restaurací FOOD, které nabízejí vyvážená a kvalitní jídla v pracovním týdnu. Lidé se už nemusí bát přejídání. V Česku vzniká zcela nová síť restaurací označených logem FOOD, ve kterých se lidé v pracovním týdnu mohou najíst dle principů kvalitního stravování a pravidel boje s obezitou. Od začátku března bylo do této sítě zařazeno téměř 600 restaurací v celé ČR a další budoupřibývat v příštích měsících.

Vznik nové sítě restaurací je pokračováním evropského projektu na podporu zdravého stravování zaměstnanců, který před 7 lety iniciovala Evropská unie ve spolupráci se společností Edenred, jenž se specializuje na zaměstnanecké benefity a je známá vydáváním stravenek Ticket Restaurant. „Obezita je největším problémem veřejného zdraví v tomto století a Česká republika je první zemí, v níž nová síť restaurací FOOD bude fungovat v celostátním rozsahu,“ uvedl generální ředitel společnosti Edenred Martin Bulíř.

„Restaurace označené logem FOOD musí splňovat několik základních podmínek: mít na jídelním lístku alespoň dvakrát týdně jedno zeleninové nesmažené jídlo, možnost objednat si menší porce, mít v menu jídla méně kalorická a zeleninové saláty jako hlavní jídlo. Vyžadovány jsou také zeleninové a nesmažené přílohy a energeticky méně vydatné polévky,“ uvedla Lucie Prášková, koordinátorka projektu ve společnosti Edenred. „Tyto zásady vzešly právě z evropského projektu FOOD,“ doplnila.

Restaurace do nově vznikající sítě nominují sami strávníci a uživatelé stravenek Ticket Restaurant, kteří ve webovém formuláři na www.ticketka.cz odpovídají na otázky týkající se nabídky denního menu jimi zvolené restaurace. Ta je do sítě FOOD zařazena, pokud splňuje alespoň 5 z 8 kritérií programu. Ze strany společnosti Edenred probíhá následná kontrola. „Restaurace označené logem FOOD může každý zaměstnanec pohodlně vyhledat od svého pracovního stolu ve vyhledávači provozoven na www.edenred.cz nebo na www.ticketka.cz, případně si stáhnout mobilní aplikaci Ticketka pro chytré telefony s iOS a Android. Aplikace vyhledá FOOD restaurace v okolí dle GPS lokace,“ uvedla Prášková.

Cílem projektu sítě FOOD je zajistit zaměstnancům možnost vědomé volby v oblasti vyvážené stravy a pauzy na oběd. Nekvalitní stravování je totiž jednou z hlavních příčin rostoucí obezity v zemích EU a počtu lidí s cukrovkou a dalšími civilizačními chorobami. Naopak kvalitní a vyvážená strava kromě zdravotních aspektů zároveň přispívá i k růstu produktivity práce.

V ČR startuje projekt FOOD restaurací také z toho důvodu, že tuzemsko je podle Světové zdravotnické organizace zemí, kde trpí obezitou nejvíce lidí z celé Evropy (28,7 procenta). České zdravotnictví pak na léčbu nemocí spojených s nadváhou a obezitou vydá ročně 38,5 miliardy korun.

„Lidé dnes nemají mnoho času na pravidelný oběd a často nevědí, kde si zajistit kvalitní a vyváženou stravu. Proto jsme se rozhodli pro jednoduchou a efektivní cestu - vytvořit síť prověřených restaurací, ve kterých každý den budou k dispozici i jídla, která mají rozumnou kalorickou hodnotu. Současně poskytujeme strávníkům formou mobilních aplikací a web vyhledávačů jednoduchý způsob, jak takovou restauraci najít,“ řekl ředitel marketingu společnosti Edenred Pavel Kusý.

Vaření obědů a jídel dle zásad programu FOOD přitom není nijak náročné. Z čerstvého průzkumu mezi evropskými restauracemi vyplývá, že není ani dražší, ani nevyžaduje delší čas. „S tím, že vaření zdravých jídel není náročnější, souhlasí více než polovina tuzemských restaurací, ale v zemích západní Evropy jsou to v průměru dokonce dvě třetiny,“ sdělila Lucie Prášková. S tím souhlasí i známý český šéfkuchař a spolumajitel Perfect Canteen Filip Sajler: „Vařit z lokálních a kvalitních surovin již není problém, protože jsou stále dostupnější a je to i celosvětový trend. Ať již se jedná o zeleninu, kvalitní maso, ale i další ingredience. Majitelé restaurací tak mohou bez větších problémů připravovat taková jídla, která vyhovují principům čerstvosti, lokálnosti, sezónnosti a pestrosti stravy. Pokud je někde problém, tak spíše v tom, že někteří restauratéři a kuchaři nemají odvahu změnit svůj lety zavedený přístup a vaří stále neefektivně a v principu bez jakékoliv ekonomické kalkulace.“
***
Edenred, vydavatel stravenek Ticket Restaurant® , je světovou jedničkou v oblasti předplacených korporátních služeb, navrhuje a dodává řešení, která zlepšují efektivitu organizací a posilují kupní sílu jednotlivců. Tato řešení umožňují společnostem účelně a efektivně spravovat:

  • Zaměstnanecké výhody (Ticket Restaurant, Ticket Benefits, Ticket Junior, Ticket Alimentation, Ticket CESU a další)
  • Řízení firemních nákladů (Ticket Čistý, Ticket Profi Card, Ticket Car, Ticket Clean Way, Repom, atd.)
  • Incentivní a odměňovací programy (Ticket Compliments, Ticket Kadeós atd.)

Skupina také spolupracuje s veřejnými institucemi při řízení jejich sociálních programů (Ticket Service)
Akcie společnosti jsou kotovány na burze NYSE Euronext Paris. Edenred působí ve 42 zemích světa s více než 6 000 zaměstnanci, má téměř 660 000 klientů z firemního a veřejného sektoru, 1,4 miliónů smluvních partnerů a 41 milionů příjemců.
V roce 2014 činil celkový objem emise 17,7 mld €, z čehož téměř 60 % bylo generováno na rozvíjejících se trzích.
Značka Ticket Restaurant® a všechny ostatní obchodní názvy programů a služeb Edenred jsou registrované ochranné známky
společnosti Edenred SA.

Nechte se inspirovat FOOD recepty od Filipa Sailera:

Sashimi z lososa s červeným pepřem, citronovým dresinkem a sezamovým olejem

jídlo

8 porcí

500 g vrchního filetu z lososa na sashimi – červeny pepř – 3 citrony – 20 g černého sezamu – 1 až 2 lžičky cukru – 12 lžic sezamového oleje – 10 lžic sojové omáčky Kikkoman – 3 vaničky směsi klíčků Sakura mix

Sezam na sucho opražíme v pánvi. Vrchní filet nakrájíme na tenké plátky a upravíme na talíř. Z citrónové šťávy a kůry, sojové omáčky a cukru vymícháme dresink. Pokapeme jím plátky lososa, přidáme červený pepř, sezam a přelijeme rozpáleným sezamovým olejem. Ihned podáváme s klíčky.

Variace mini burgers s lososem a zeleninovými lupínky

jídlo

6–8 porcí

Sýrova křehká bulka: 250 ml mléka – 100 g másla – sůl – 150 g hladké mouky – 4 vejce – 50 g sýru typu gruyere

Mléko rozehřejeme spolu s máslem, trochu osolíme, vmícháme mouku a odstavíme. Do těsta zamícháme vejce, poté sýr nakrájený na kostičky – trochu sýra necháme stranou, nastrouháme a bochánky jím posypeme. Pomocí dvou lžic tvarujeme bochánky a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C asi 20 minut dozlatova.

500 g pupku lososa krájeného na kostičky – hrst kopru – sůl – pepř – olivový olej – citronová šťáva – 1 šalotka

jídlo

Kopr a šalotku nakrájíme najemno, vymícháme s lososem krájeným na kostičky, promícháme s olejem, citrónovou šťávou a kůrou, se solí a pepřem.

4 vařena křepelčí vajíčka a 50 g lososového kaviáru na ozdobu – 100 g creme fraiche – střik ginu – lžíce krájené pažitky – 80 g okurky krájené na kostičky – sůl

Vše dobře vymícháme v hladkou omáčku. Upravíme do bulky a podáváme.

Jemná houstička: 175 g hladké mouky – sůl – 1 lžička cukru – 1 lžička prášku do pečiva – 1 lžička sušených kvasnic – 100 ml teplého mléka – slunečnicový olej na potřeni

Mouku, sůl, cukr, sušené kvasnice a prášek do pečiva promícháme, poté přilejeme vlažné mléko a vypracujeme v hladké těsto. Vložíme do mísy vymazané olejem a necháme hodinu vykynout. Poté těsto propracujeme, rozdělíme na potřebný počet kousků a potřeme olejem. Necháme 30 minut stát a kynout pod vlhkou utěrkou. Poté vaříme na páře 10–12 minut dle velikosti.

500 g lososa filet 12–16 ks – lžíce krájeného čerstvého zázvoru – 1 chilli paprička (dle chuti) – 3 lžíce rýžového octa – 2 ks šalotky – 80 ml světle sojové omáčky – 2–3 stroužky česneku – 2 lžíce hnědého cukru – sezamový olej

Na oleji zvolna restujeme jemně krájenou šalotku, zázvor a česnek dozlatova, na závěr přidáme chilli dle chuti. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Poté zastříkneme octem, zalijeme sójovou omáčkou a zredukujeme. Vypneme a do teplé omáčky vložíme kousky lososa. Necháme krátce proležet.

Naplň: Několik lístků koriandru – 60 g pražených drcených arašídů – 2 mala čínská zelí krájená najemno

Na lupinky: 1 menši celer – 3 mrkve – palmový olej na smažení – sůl

Zeleninu nakrájíme na jemné plátky a usmažíme dozlatova a dokřupava. Osolíme a podáváme.

Více informací najdete na www.edenred.cz nebo http://ticketka.edenred.cz/food-2015/

 

 

   
06.03.2015 - Diety - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme