Vaření

Food blogerka Tina: Historické recepty by dnes neprošly, jsou složité, a to nejen na přípravu

Milá food blogerka Tina, Slovenka žijící v Praze, skvěle vaří, miluje a sbírá staré, historické recepty a spolupracuje se značkou KitchenAid. Přečtěte si zajímavý rozhovor.

Vždy mám radost, když potkám zajímavé ženy. To se mi podařilo díky naší akci spojené s vařením, kde jsme testovali výrobky známé značky KitchenAid. Spolu s námi přišla se svými recepty vařit food blogerka Tina. Protože pracuje s KitchenAid, představila nám několik skvělých pomocníků. Tina sršela energií, přinesla upečené dorty a crumble, ze kterých jsme všichni padli do kolen. Byly tak dobré! Proto jsem tuto food blogerku musela vyzpovídat a domluvit se s ní na tom, že její blog představíme i našim čtenářkám.

Najdete na stránce www.tinajedoma.eu, určitě se na něj podívejte.

Tina a jitrnice

Jak vznikl nápad, že si uděláš blog?
Vždycky jsem ráda psala deníky, a tak jsem chtěla jeden, se kterým bych se mohla pochlubit veřejně. A všichni se mě na recepty pořád ptali. A odpovídat každému zvlášť se mi nechtělo, zveřejnění receptu mi přišlo jako skvělý způsob, jak se o ně podělit. Focení mě také vždy moc bavilo a vařit se u nás musí každý den. Takže jsme spojila příjemné s užitečným.

Týna

Proč název Tina je doma?
Byla jsem a pořád jsem doma. Žena v domácnosti. Doma s dětmi, pekla jsem, vařila a tvořila. A tak mi tento název přišel logický. Blog není jen o kuchyni, ale celkově o mně, o mé rodině.

Jaký máš vztah k vaření?
Vztah k vaření se u mne projevoval postupně. Vždy sem byla ráda v kuchyni, ale spíš jako pozorovatel, nebo jako občasná výpomoc. Ale nenapadlo mě, že bych tam něco já sama připravila. Až když jsem se vdala a měla děti, začala jsem se o jídlo víc zajímat. S tím přišlo i učení a zkoušení nových věcí. Ale můj vztah k vaření ovlivnil manžel a moje maminka a vlastně celá rodina, kde se vždy dobře vařilo.

zmrzklina

Pro koho nejraději a nejčastěji vaříš?
Nejraději a nejčastěji pro rodinu a přátele.

Pomáhají ti v kuchyni i děti?
Ty starší, Rút a Benedikt, když byli malí, tak pomáhali.  Nyní ne a už jen konzumují. Ale nejmladší dcera, Abi, je v kuchyni ráda a myslím, že má k vaření a pečení nejvřelejší vztah. Všichni tři jsou schopni si navařit, takže jsem spokojená.

Jaké máš ráda recepty? Zkoušíš i nové věci?
Mám ráda staré recepty, historické. Ty sbírám po antikvariátech, hledám ve starých kuchařských knihách. Ale vývoj jde dopředu, a proto je pro mne důležité se učit stále novým věcem, objevují se nové suroviny apod. To mě láka stejně jako historické recepty.

Týna

To mě zajímá, jaké jsi objevila poklady ve starých knihách?
Jeden z nejzajímavějších receptů je předpis na dort, který není velmi starý ale zajímavý tím, že suché suroviny se váží podle vajec. Mouka podle toho, kolik vážila všechna vajíčka, a cukr podle váhy žloutků. Ale takto pekly ještě naše babičky.

Zkoušíš recepty, co najdeš, vařit?
Ano zkouším, ale mnohé by dnes neprošly. Jsou složité, a to nejen na přípravu. Ale i suroviny se časem změnily.

Jaký recept je podle tebe přímo skvostný, který jsi objevila?
Jeden z mých nejoblíbenějších je Radeckého rýžový nákyp.  Ale hlavně jsem vděčná „historii“ za majonézu a holandskou omáčku.

Recepty najdete zde:

Jaké suroviny se v nich objevují, dají se sehnat i dnes?
Nejvíc mě překvapilo používání citrónů. Myslela jsem si, že je to jen výdobytek dnešních dní a možností. Ale používali ho často, aby dosáhli kypření a vylepšili chutě. Rozhodně to nebyla exotika. Skoro v každém sladkém receptu z první republiky je použitý citrón. A někdy pomeranč.  Víc si vážili a používali exotické koření - kardamon, pravou vanilku, hřebíčky.

kichen aid

Napadá tě nějaká kuriozita, kterou bys měla zmínit?
Když člověk začne zkoumat historii receptů a surovin zjistí, že mnoho věcí není tak, jak se zdá. Mnoho věcí máme zaškatulkované, ale v skutečnosti to bylo jinak. Například maďarská a slovenská kuchyně jsou ovlivněná tureckou kuchyní. Nebo také rumunskou. Taky brynza, která je považovaná za slovenský skvost, je zřejmě právě z Rumunska od pastýřů ovcí.

A například v časech půstu se v oblasti Bratislavy často jedly vajíčka ze slimáků - hlemýžďů. Byla to pochoutka, která se připravila a naložila na podzim, a potom na jaře před Velkou nocí se prodávala na trzích.

Týna

Máš takový nějaký recept na svém blogu?
Moje rizoto Risi e bisi vychází ze starého receptu Leonarda da Vinci. A též Radeckého rýžový nákyp je vlastně historický kousek :). Je překvapující, kolik receptů má vlastně „vojenskou“ minulost.

Chystáš se natáčet také videorecepty?
To by byla určitě skvělá věc. Já si všechno dělám sama, a při tvorbě receptů, které nejprve vždy testujeme, pracuji sama. Co mi zabere dost času. A tak sem ještě nesebrala odvahu natáčet. Příprava videa je určitě náročnější a nejen časově. Potřebovala bych se to naučit a hlavně se osmělit :). Ale věřím, že se pustím i do takovéto prezentace receptů.

Týna

Máš nějaké oblíbené suroviny?
Máslo, to miluju. A potom hlavně zeleninu.

Jaká kuchyně ti vyhovuje – tím myslím typ – například thajská, asijská, italská…
Nejraději máme italskou kuchyni. A já osobně ještě francouzskou. Myslím, že z těchto dvou vychází gastronomie jako taková. Ale miluji i maďarskou a slovenskou kuchyni, které jsou mojí srdcovou záležitostí.

Tina je domaMartina Schmidt je 38 letá bloggerka  www.tinajedoma.eu, má 3 děti (18,17,11 let) Jejími koníčky kromě vaření je historie, pěstování květin, knihy, turistika a jazyky. Jejím snem je mít v Liptově dům se zahradou a velkou kuchyní, kde by mohla pořád hostiny pro rodinu, známé a pro lidi, kteří mají rádi dobré jídlo. Miluje Itálii a ráda se sem vrací. V Čechách žije 19 let.

Recepty blogerky Tiny najdete na www.tinajedoma.eu a na blogu KitchenAid http://blog.kitchenaid.cz/, krásné výrobky KitchenAid najdete na http://kitchenaid.cz/.

   
06.06.2016 - Gastronomie - autor: Klára Křížová

Komentáře:

  1. avatar
    [29] gerda [*]

    Klára Křížová — #28Aha, tak to jsem nevěděla. Pak mi ale není docela jasné, proč vlastně o tom píšou...Sml80 To nemůže vydržet dlouho, podle mého názoru.

    superkarma: 0 18.06.2016, 14:30:08
  2. [28] Klára Křížová [*]

    gerda — #27No ale blogeři ostatní neučí vařit... píší své dojmy, své zkušenosti, jak se jim co povedlo atd... inspirují ostatní. Na rozdíl od jiných blogů jsou práve food blogy dělané s láskou k jídlu a ti lidé ve většině jídlu, surovinám, rozumí a umí vařit. Co neumí, zkouší a podílí se s ostatními. Netvrdí o sobě, že jsou profíci. Je to jiný formát, než je kuchařská kniha.

    1. na komentář reaguje gerda — #29
    superkarma: 0 16.06.2016, 12:25:56
  3. avatar
    [27] gerda [*]

    elly — #26Možná jsem to napsala nejasně. Myslila jsem to tak, že když někdo učí druhé vařit, tak by měl mít napřed sám v malíčku základy. Teprve pak o sobě může říct, že je dost dobrý na to, aby si udělal vlastní stránku s recepty. Být originální, přijít s něčím novým, objevným. Neučit to, co je v každé jiné kuchařce. Já naprosto chápu radost z povedeného jídla, ale to ještě z člověka nedělá kuchaře, to trvá leta, než se dopracuje jistoty. Je doba rychlokvašek - ve všem - a zdá se mi, že má málokdo trpělivost počkat, až to bude stát za to. Amatérů jsou všude mraky, amatér jsem i já. Nemůžu sem napsat, kdo mi v dnešní době připadá výborný a nevšední v receptech, ale jsou takové výjimky a vážím si jich, protože mi stojí za to se od nich učit.

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #28
    superkarma: 0 11.06.2016, 17:57:48
  4. avatar
    [26] elly [*]

    gerda — #24"pokud jsou to knihy sepsané odborníkem". Kdo je, podle tebe, odborník? Kuchař profesionál? Mnohdy je lepší zapálený amatér, který pátrá, zkouší, ladí a o výsledek se potom podělí, než znuděný profík. Znám mnoho autorů dokonalých kuchařek, a ani jeden z mých oblíbených není "odborník - profík".

    1. na komentář reaguje gerda — #27
    superkarma: 0 08.06.2016, 12:00:19
  5. [25] Klára Křížová [*]

    gerda — #24No někoho baví kuchařky, jiného internet a videorecepty, takže je dobře, když je na výběr.

    superkarma: 0 08.06.2016, 10:24:17
  6. avatar
    [24] gerda [*]

    kobližka — #18Já mám doma všelijaké tištěné kuchařky, baví mě o jídlech číst a pokud jsou to knihy sepsané odborníkem, je to studnice vědomostí. Třeba Česká strava lidová - to je prostě bible. Lidové kuchařky jsou docela oříšek, protože lidová jídla nemívala přesné receptury. Kuchařky si předávaly zkušenosti ústně a vařilo se od oka, bez vážení. Taky to tak dělávám, až na ojedinělé případy (zákusky) váhu nevytahuju. Ty staré kuchařky vlastně předběhly dobu, jen na sdílení zkušeností neměly internet.

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #25
    2. na komentář reaguje elly — #26
    superkarma: 0 07.06.2016, 06:19:10
  7. avatar
    [23] RenataMor [*]

    sympatická

    superkarma: 1 06.06.2016, 23:58:02
  8. [22] tudlik [*]

    Moc hezké stránky Sml16

    superkarma: 0 06.06.2016, 21:56:53
  9. [21] Gabka [*]

    Tino, dávám si tvůj blog do oblíbených Sml59Sml67

    superkarma: 0 06.06.2016, 21:49:58
  10. [20] klika [*]

    kobližka — #18Ano, tak to je, mě taky nebaví kuchařky, raději hledám na netu

    superkarma: 2 06.06.2016, 21:28:30
  11. [19] klika [*]

    Krásný blog, velmi inspirativní Sml67

    superkarma: 2 06.06.2016, 21:27:55
  12. avatar
    [18] kobližka [*]

    Asi je třeba si uvědomit,že pořád vyrůstá nová mladá generace žen,které se teprve vařit učí.A třeba je nebaví kuchařské knihy (ostatně mě taky ne,abych se přiznala Sml58) nu a tak v rámci těch moderních technologii se raději podívají na pěkné obrázky,nebo video.Což já taky,když hledám nějaký recept,kouknu na videokuchařku.A proč ne Sml80Nejsem ovšem žádná extra kuchařka,vařím proto,abychom neumřeli hlady,ale je spousta žen,které to mají i jako koníčka.A začít musí jednou každá,tak proč ne zrovna tím rýžovým nákypem...

    1. na komentář reaguje klika — #20
    2. na komentář reaguje gerda — #24
    superkarma: 4 06.06.2016, 20:16:23
  13. [17] Klára Křížová [*]

    gerda — #16JJ, proto je dobré, že se zase navrací láska k vaření a surovinám, ke kvalitním a poctivým věcem. Sml67

    superkarma: 2 06.06.2016, 16:00:38
  14. avatar
    [16] gerda [*]

    Klára Křížová — #14No ano, asi se na to musím dívat z pohledu kuchaře začátečníka, pro kterého je zázrak i rýžový nákyp. Protože při dnešní úrovní rychlovaření je správné, když se podá jídlo nepošizené. Jen by se z toho neměla dělat věda. Co zvládly naše babičky při práci kolem domu, zvířat a pole, by mohly nové hospodyňky s automatkama a robotem zvládnout levou zadní. Ale chtěla bych vidět současnou ženu, jak dělá třebas vynikající bramborové placky (recept za pár šupů a s jednoduchými přísadami) - jenom je k tomu potřeba "lidské sádlo".Sml30

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #17
    superkarma: 0 06.06.2016, 15:43:31
  15. [15] Klára Křížová [*]

    Pavla_b — #13Paní jen říká, že ji překvapilo jeho využití v době půstu na Slovensku, že ho nakládali na podzim a pak ho o půstu jedli. Přišla na to, když pročítala staré knihy o jídle. Mě to tedy zajímavé přijde. Já jsem takovou informaci neměla, pokud vy ano, chápu, že to pro vás objevné nebylo.

    superkarma: 3 06.06.2016, 15:22:29
  16. [14] Klára Křížová [*]

    gerda — #11Možná nejsou složitá pro vás, ale je řada lidí, kteří chtějí vařit rychle a snadně, ne si s jídlem vyhrát. A těch je bohužel většina. Dneska je řada lidí, kteří místo aby zapli mixér, tak si raději jsou koupit polotovar, natož aby vzali do ruky šlehač, vařečku a jiné kuchyňské ruční náčiní. A tak to je, lidi jsou líní vařit a já jsem ráda za vlnu obrození ve vztahu k vaření. I když tomu přispěly TV pořady různých kvalit, mraky vydaných kuchařek, o jídle a surovinách se začalo mluvit. Musím pochválit všechny, kdo si dělají své stránky (blogy, miniweby..) a svůj vztah k vaření v podobě různých receptů a vychytávek sdílejí s ostatními. Myslím, že tato paní mezi ně rozhodně patří.

    1. na komentář reaguje gerda — #16
    superkarma: 4 06.06.2016, 15:17:31
  17. [13] Pavla_b [*]

    Šnečí "kaviár" není žádná novinka Sml80, rýžový nákpy je úplně obyčejný, paní objevila fakt Ameriku.

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #15
    superkarma: 0 06.06.2016, 14:54:02
  18. avatar
    [12] elly [*]

    Jsem ráda, že jsem Tinu díky vaření v Chefparade poznala. Je moc milá a její blog je stejný jako ona :-) Řadím mezi své oblíbené :-)

    superkarma: 4 06.06.2016, 14:45:37
  19. avatar
    [11] gerda [*]

    Klára Křížová — #7Jo, ale od paní, která založí stránku s recepty, by člověk čekal přece jen něco onačejšího. Sml80 Dávat recepty na jídla všedního dne, to opravdu nic objevného není. A navíc ještě tvrdí, že historická jídla jsou složitá a pracná - to platí u některých. Když si představíme, že se hospodyňky klidně obešly bez techniky a všecko dělaly vlastníma rukama jen se základními pomůckami (šlehací metly, maso se sekalo řeznickou "kolíbkou"), pak se musíme této myšlence leda smát. Paní má prima koníčka - což je chvályhodné a přeju jí ho - ale asi nemá dostatečné základy a objevuje Ameriku.

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #14
    superkarma: 6 06.06.2016, 14:44:33
  20. avatar
    [10] Kadla [*]

    Klára Křížová — #7To mátu pravdu. Ale mne spíše překvapilo, že ten recept na nákyp považuje paní Tina za "skvostný", ze kterého má velkou radost. Protože to je fakt úplně obyčejný nákyp...

    superkarma: 4 06.06.2016, 14:07:24
  21. [9] ajinka1986 [*]

    Moc hezký blog Sml25Sml16

    superkarma: 2 06.06.2016, 13:48:27
  22. [8] Klára Křížová [*]

    Moc hezký blog Sml59

    superkarma: 2 06.06.2016, 13:46:30
  23. [7] Klára Křížová [*]

    gerda — #2Tak ho děláte podle starého tradičního receptu, který vás nejšpíš naučila babička nebo maminka a na kterém se časem nic neměnilo, to je dobré Sml67

    1. na komentář reaguje Kadla — #10
    2. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 4 06.06.2016, 13:44:07
  24. avatar
    [6] gerda [*]

    janavys — #5Naštěstí máme přebohatý výběr ostatních, všedních a levnějších. Skutečně dobrý kuchař dokáže zužitkovat všechno, co má na dosah a nedodává si laciného lesku vzácnými a nedostupnými surovinami. Na tom je založena např. čínská kuchyně. A jak je vyhlášená! Já si velmi vážím knížky Rok v české kuchyni od Úlehlové-Tilschové. Vyšla i pod názvem Staročeská kuchyně. Tam je naprosto všecko...a hlavně z toho nedělá vědu.

    superkarma: 0 06.06.2016, 12:10:28
  25. [5] janavys [*]

    To že příprava podle starých receptů trvá dlouho není ten největší problém. Ale sehnat opravdu kvalitní suroviny je někdy velká práce a útok na peněženku. A některé ingredience jsou pro normálního člověka nedostupné. Sežeňte běžně mišpule, artyčoky, koňské nebo oslí maso apod., na pultech zrovna často neleží.Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 4 06.06.2016, 11:54:52
  26. avatar
    [4] gerda [*]

    Kadla — #3Jojo, a je jenom naše blbost, že to nedovedeme prodat. Možná bych ty své bramboráky mohla jinak pojmenovat a začít blogařitSml57

    superkarma: 1 06.06.2016, 11:20:10
  27. avatar
    [3] Kadla [*]

    gerda — #2Faktžejo.. Pravdu díš, předsedo Sml30: Je to úplně obyčejný rýžový nákyp, tak jak ho normálně děláme doma...

    1. na komentář reaguje gerda — #4
    superkarma: 1 06.06.2016, 11:11:28
  28. avatar
    [2] gerda [*]

    Mrkla jsem na rýžový nákyp....nic proti, ale co je na něm zvláštního? Takle to dělávám odjakživa a nenapadlo by mě, že o tom musím sepisovat blogy.Sml80 Jediný rozdíl je v pojmenování, s Radeckým by mě to ve snu nenapadlo. Možná ještě tak s jabkamaSml30 S fúdblogerkama se roztrhl pytel, kéž by se začal trhat s jinou tématikou. Do vaření kecá každý, i jáSml52

    1. na komentář reaguje Kadla — #3
    2. na komentář reaguje Klára Křížová — #7
    superkarma: 5 06.06.2016, 10:49:37
  29. [1] meme [*]

    Koukla jsem a moc se mi blog Tiny líbí.Je vidět,že vaří s láskou!!!

    superkarma: 1 06.06.2016, 10:43:09

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme