Reklama

Milá food blogerka Tina, Slovenka žijící v Praze, skvěle vaří, miluje a sbírá staré, historické recepty a spolupracuje se značkou KitchenAid. Přečtěte si zajímavý rozhovor.

Vždy mám radost, když potkám zajímavé ženy. To se mi podařilo díky naší akci spojené s vařením, kde jsme testovali výrobky známé značky KitchenAid. Spolu s námi přišla se svými recepty vařit food blogerka Tina. Protože pracuje s KitchenAid, představila nám několik skvělých pomocníků. Tina sršela energií, přinesla upečené dorty a crumble, ze kterých jsme všichni padli do kolen. Byly tak dobré! Proto jsem tuto food blogerku musela vyzpovídat a domluvit se s ní na tom, že její blog představíme i našim čtenářkám.

Najdete na stránce www.tinajedoma.eu, určitě se na něj podívejte.

Tina a jitrnice

Jak vznikl nápad, že si uděláš blog?
Vždycky jsem ráda psala deníky, a tak jsem chtěla jeden, se kterým bych se mohla pochlubit veřejně. A všichni se mě na recepty pořád ptali. A odpovídat každému zvlášť se mi nechtělo, zveřejnění receptu mi přišlo jako skvělý způsob, jak se o ně podělit. Focení mě také vždy moc bavilo a vařit se u nás musí každý den. Takže jsme spojila příjemné s užitečným.

Týna

Proč název Tina je doma?
Byla jsem a pořád jsem doma. Žena v domácnosti. Doma s dětmi, pekla jsem, vařila a tvořila. A tak mi tento název přišel logický. Blog není jen o kuchyni, ale celkově o mně, o mé rodině.

Jaký máš vztah k vaření?
Vztah k vaření se u mne projevoval postupně. Vždy sem byla ráda v kuchyni, ale spíš jako pozorovatel, nebo jako občasná výpomoc. Ale nenapadlo mě, že bych tam něco já sama připravila. Až když jsem se vdala a měla děti, začala jsem se o jídlo víc zajímat. S tím přišlo i učení a zkoušení nových věcí. Ale můj vztah k vaření ovlivnil manžel a moje maminka a vlastně celá rodina, kde se vždy dobře vařilo.

zmrzklina

Pro koho nejraději a nejčastěji vaříš?
Nejraději a nejčastěji pro rodinu a přátele.

Pomáhají ti v kuchyni i děti?
Ty starší, Rút a Benedikt, když byli malí, tak pomáhali.  Nyní ne a už jen konzumují. Ale nejmladší dcera, Abi, je v kuchyni ráda a myslím, že má k vaření a pečení nejvřelejší vztah. Všichni tři jsou schopni si navařit, takže jsem spokojená.

Jaké máš ráda recepty? Zkoušíš i nové věci?
Mám ráda staré recepty, historické. Ty sbírám po antikvariátech, hledám ve starých kuchařských knihách. Ale vývoj jde dopředu, a proto je pro mne důležité se učit stále novým věcem, objevují se nové suroviny apod. To mě láka stejně jako historické recepty.

Týna

To mě zajímá, jaké jsi objevila poklady ve starých knihách?
Jeden z nejzajímavějších receptů je předpis na dort, který není velmi starý ale zajímavý tím, že suché suroviny se váží podle vajec. Mouka podle toho, kolik vážila všechna vajíčka, a cukr podle váhy žloutků. Ale takto pekly ještě naše babičky.

Zkoušíš recepty, co najdeš, vařit?
Ano zkouším, ale mnohé by dnes neprošly. Jsou složité, a to nejen na přípravu. Ale i suroviny se časem změnily.

Jaký recept je podle tebe přímo skvostný, který jsi objevila?
Jeden z mých nejoblíbenějších je Radeckého rýžový nákyp.  Ale hlavně jsem vděčná „historii“ za majonézu a holandskou omáčku.

Recepty najdete zde:

Jaké suroviny se v nich objevují, dají se sehnat i dnes?
Nejvíc mě překvapilo používání citrónů. Myslela jsem si, že je to jen výdobytek dnešních dní a možností. Ale používali ho často, aby dosáhli kypření a vylepšili chutě. Rozhodně to nebyla exotika. Skoro v každém sladkém receptu z první republiky je použitý citrón. A někdy pomeranč.  Víc si vážili a používali exotické koření - kardamon, pravou vanilku, hřebíčky.

kichen aid

Napadá tě nějaká kuriozita, kterou bys měla zmínit?
Když člověk začne zkoumat historii receptů a surovin zjistí, že mnoho věcí není tak, jak se zdá. Mnoho věcí máme zaškatulkované, ale v skutečnosti to bylo jinak. Například maďarská a slovenská kuchyně jsou ovlivněná tureckou kuchyní. Nebo také rumunskou. Taky brynza, která je považovaná za slovenský skvost, je zřejmě právě z Rumunska od pastýřů ovcí.

A například v časech půstu se v oblasti Bratislavy často jedly vajíčka ze slimáků - hlemýžďů. Byla to pochoutka, která se připravila a naložila na podzim, a potom na jaře před Velkou nocí se prodávala na trzích.

Týna

Máš takový nějaký recept na svém blogu?
Moje rizoto Risi e bisi vychází ze starého receptu Leonarda da Vinci. A též Radeckého rýžový nákyp je vlastně historický kousek :). Je překvapující, kolik receptů má vlastně „vojenskou“ minulost.

Chystáš se natáčet také videorecepty?
To by byla určitě skvělá věc. Já si všechno dělám sama, a při tvorbě receptů, které nejprve vždy testujeme, pracuji sama. Co mi zabere dost času. A tak sem ještě nesebrala odvahu natáčet. Příprava videa je určitě náročnější a nejen časově. Potřebovala bych se to naučit a hlavně se osmělit :). Ale věřím, že se pustím i do takovéto prezentace receptů.

Týna

Máš nějaké oblíbené suroviny?
Máslo, to miluju. A potom hlavně zeleninu.

Jaká kuchyně ti vyhovuje – tím myslím typ – například thajská, asijská, italská…
Nejraději máme italskou kuchyni. A já osobně ještě francouzskou. Myslím, že z těchto dvou vychází gastronomie jako taková. Ale miluji i maďarskou a slovenskou kuchyni, které jsou mojí srdcovou záležitostí.

Tina je domaMartina Schmidt je 38 letá bloggerka  www.tinajedoma.eu, má 3 děti (18,17,11 let) Jejími koníčky kromě vaření je historie, pěstování květin, knihy, turistika a jazyky. Jejím snem je mít v Liptově dům se zahradou a velkou kuchyní, kde by mohla pořád hostiny pro rodinu, známé a pro lidi, kteří mají rádi dobré jídlo. Miluje Itálii a ráda se sem vrací. V Čechách žije 19 let.

Recepty blogerky Tiny najdete na www.tinajedoma.eu a na blogu KitchenAid http://blog.kitchenaid.cz/, krásné výrobky KitchenAid najdete na http://kitchenaid.cz/.