O Vánocích se nemusíme jen nezdravě přecpávat. Předkládáme vám pár moc dobrých „bio receptů“ od naší čtenářky.

Dietní jablečný závin

Na 2 záviny: 400 g husté kysané smetany (bez tuku), 300 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 500 g jablek, skořice, ořechy
Příprava: Ohněteme vláčné těsto, rozválíme na utěrce. Na náplň smícháme oloupaná a nastrouhaná jablka, skořici a posekané ořechy. Není třeba přidávat cukr, záleží na sladkosti jablek. Pečeme v rozehřáté troubě (na střední teplotu) asi 40 minut.

Tortilla s ovocem
Půl broskve z konzervy a čtvrt banánu nakrájíme na kousky, smícháme se dvěma lžičkami sladkého nálevu. Přidáme jednu lžíci bílého jogurtu a vše rozmixujeme. Tortillu mírně nahřejeme a pak potřeme ovocnou směsí.

Kuličky  
100 g lískových ořechů, 100 g mandlí, 1 hrnek ovesných vloček, hrnek rozinek, (sojové) mléko, kokos                                       
Příprava: Ořechy, mandle a vločky rozemeleme. Rozinky den předem namočíme ve vodě, pak je pomeleme na masovém mlýnku. Do rozinek vpracujeme suchou část (mandle, ořechy, vločky), podle potřeby rozředíme sojovým mlékem nebo zahustíme sušeným soj. mlékem. Z hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu.

Pracky
1 hrnek mouky, 1 hrnek nastrouhaných vlašských ořechů, 3 pl sladu nebo medu, 6–8 pl oleje, 3 pl vody, 1 pl karobu (svatojánský chléb)
Příprava: Všechny ingredience smícháme a těsto důkladně propracujeme. Těsto necháme odpočinout v lednici. Potom ho plníme do formiček a pečeme při 180 stupních 8-10 minut. Vyklopené pracky obalujeme např. v kokosu.

Jablková buchta 
3 dl vlažné vody, 30 dkg celozrnné mouky, 4 pol. lžíce medu, 5 velkých nastrouhaných jablek (mohou být i kompotové) , 1/2 kostky aktivního droždí, 1 dl rozinek a nasekaných oříšku, 1,5 olivového nebo řepkového oleje. Promícháme, necháme vykynout a pečeme na vysypaném plechu při 175 stupních na 30-40 min. Po vychladnutí můžeme povrch natřít marmeládou a posypat kokosem.

Zdravé cukroví

Vanilkové rohlíčky

80 g přesáté celozrnné mouky (celozrnná špaldová mouka nebo celozrnná pšeničná mouka)
80 g hladké mouky
30 g ovocného cukru Fruktózy
100 g ořechů
100 g Hery
50 g ořechů
Na obalení:
2 vanilkové cukry a 30 g fruktózy
Postup: Vypracujeme těsto a hned vyválíme a vykrajujeme rohlíčky. Horké obalujeme v cukrové směsi. Pečeme na pečicím papíru nebo suchém plechu asi při 220 °C

Linecké koláčky
200 g celozrnné mouky (celozrnná špaldová mouka nebo celozrnná pšeničná mouka)
250 hladké mouky
50 g sójové hladké
250 Hery
140 g cukru fruktózy
2 žloutky
1 vanilkový cukr
50 ml citrónové šťávy
Postup: Vypracujeme těsto a necháme odležet minimálně 1 hodinu, nebo až do druhého dne. Z vyváleného těsta vykrájíme různé tvary a pečeme na pečicím papíru nebo suchém plechu asi při 220 °C zhruba 7 minut. Namažeme marmeládou dle vlastní chuti

Kokosové cukroví
120 g celozrnné mouky
150 g kokosové moučky
100 g Hery
80 g cukru Fruktózy
1 vejce
1 lžička prásku do pečiva
1 špetka soli
Postup: Vypracujeme těsto a necháme odležet minimálně 1 hodinu, nebo až do druhého dne. Pomocí strojku nebo mlýnku vytlačujeme různé tvary. Pečeme na pečicím papíru nebo vymaštěném plechu asi na 200 °C asi 10 minut.
Lze ozdobit čokoládovou polevou.
Musí se nejméně týden rozležet.


Bio cukroví

Karobové kuličky
Uvaříte kuskus, smícháte s jablečným moštem (nebo jinou ovocnou šťávou, např. šťávou z kompotu), přidáte stejné množství kokosu a rozinky, jednu lžíci sladěnky (slad z naklíčeného ječmene). Vytvoříte kuličky, které obalíte v karobu (přírodní náhražka čokolády - svatojánský chlebíček).

Ovocný salám
2 šálky sušeného ovoce, 100g mandlí, 1 šálku jemných ovesných vloček, kokosová moučka na obalování Ovoce pomeleme na masovém strojku nebo v mixéru (pokud je hodně tvrdé, můžeme ho předem namočit). Do pomletého ovoce přidáme namleté mandle a zahustíme vločkami. Vytvoříme hustou hmotu, ze které vyválíme salám. Ten potom obalujeme v kokosu. Salám uchováváme v alobalu v lednici a podle potřeby ukrajujeme kolečka na talíř se svátečním pečivem.

Perníčky
0,5 kg špaldové nebo žitné mouky, 16 dkg Hery (oleje nebo palmového tuku), 1 celé vejce, anýz, fenykl - umeleme, 1 lžička skořice, 4-6 větviček badyánu, 2 lžíce sladovitu
Postup: Rozmixujeme tuk s vejcem a sladinkou (nejlépe ručním šlehačem) a postupně přidáme mouku a koření. Vypracujeme těsto. Pokud je hodně suché, přidáme trochu vody. Těsto předěláme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň 2 hodiny v lednici. Potom vyválíme a vykrajujeme různé tvary a pečeme na plechu potřeném olejem.

Kokosové věnečky s jáhly
150 g špaldové mouky
150 g instantní jáhlové kaše (běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy)
70 g přírodního třtinového cukru
120 g kokosové strouhanky
120 g tuku
přírodní vanilkový cukr, voda
Čokoládová poleva: 2 lžíce práškového cukru, 2 lžičky kakaa, oříšek másla
Postup: Na válu smícháme všechny sypké přísady, přidáme několik lžic vody a s tukem vypracujeme pružné těsto. Hned protlačujeme přes šablonu na masovém strojku. Z válečku tvoříme malé věnečky nebo jiné tvary a klademe na suchý plech. Pečeme při 160 stupních Celsia do růžova. Chladné věnečky ozdobíme proužky polevy.
Příprava čokoládové polevy: V kastrůlku smícháme cukr s kakaem, přidáme několik kapek vody a mícháme, až dostaneme hustou kašičku. Potom dáme na mírný oheň nebo ještě lépe do vodní lázně, přidáme máslo a zahřejeme k varu. Za stálého míchání povaříme 1 minutu. Věnečky poléváme horkou polevou.

Krásné Vánoce přeje Nelysek

Reklama