Velikonoce jsou spojeny s celou řadou tradic a typickými pokrmy. U nás si velikonoční oslavy neumíme představit bez mazance, jehněčího či jarní nádivky. Zjednodušte si velikonoční pečení a vaření s výrobky Fiskars a nechte se inspirovat tradičními finskými velikonočními recepty.

Finská značka Fiskars je na trhu již neuvěřitelných 365 let a léta inovací přinášejí nadčasový design a dokonalou funkčnost do veškerého kuchyňského náčiní, které se stává nepostradatelným pomocníkem v každé domácnosti.

Řada výrobků Fiskars FunctionalForm zahrnuje mnoho inovativních položek navržených tak, aby splňovaly rozmanité potřeby moderní kuchyně. Používají se vysoce funkční materiály jako například protiskluzový povrch Softgrip™, nerezová ocel, silikon odolný proti vysokým teplotám či nylon vyztužený skleněnými vlákny.

Při velikonočním pečení se žádná hospodyňka neobejde bez nepřilnavého válečku na těsto, který svým ergonomickým tvarem předchází únavě rukou. Velmi nápomocná bude metla, jež nepoškrábe žádnou mísu, nebo horkuvzdorná stěrka na těsto či praktické skládací struhadlo. Na potření mazance se bude hodit nastavitená mašlovačka se silikonovými vlákny a na míchání a servírování pokrmů horkuvzdorné lžíce. A pro nečekané návštěvy je třeba mít po ruce otvírák od Jakoba Heideberga, aby je bylo čím uvítat, anebo sebe odměnit sklenkou dobrého vína.

  • Váleček na těsto s nepřilnavým povrchem (490 Kč)

FiskarsUž žádné lepení těsta na váleček - ocelový váleček Fiskars je potažený nepřilnavým povlakem, který zamezuje nalepení těsta na jeho povrch. Ergonomicky tvarovaná držadla zaručí pohodlí při práci. Váleček byl oceněn Red Dot design award 2010 a navrhl jej uznávaný designér Jakob Heiberg. Parametry: 31 cm, 394 g.

FiskarsMetla s dráty z nerez oceli potaženými silikonem se okamžitě stane vaší nejlepší kamarádkou při přípravě těsta. Nepoškodí ani nádobí s nepřilnavým povrchem a bez problémů se s ní dostanete i do okrajů pánví a hrnců. Opět z dílny Jakoba Heiberga. Parametry: 29,7 cm, 90 g.

  • Stěrka na těsto (125 Kč)

FiskarsStěrka na těsto má asymetrickou pracovní část ze silikonu – ve výrazné oranžové barvě, která je pro Fiskars typická. Stěrka vydrží teploty do 180°C. Asymetrický tvar umožňuje snadno dosáhnout do různých míst, ani kapka těsta nezůstane nazmar! Design stěrky navrhl Tobias Wandrup. Parametry: 26,5 cm, 50 g.

  • Mašlovačka se silikonovými vlákny (195 Kč)

FiskarsSilikonová mašlovačka má nastavitelnou pracovní část do tří poloh.

Vlákna mají speciální tvar pro zachycení většího množství oleje.

Pohodlné držadlo zaručuje maximální komfort při práci. Design:
Jakob Heiberg. Parametry: 18,5 cm, 48 g.

  • Jemné skládací struhadlo (325 Kč)

FiskarsSkládací struhadlo FunctionalForm, jemnéStruhadlo má tři polohy: plně otevřené pro strouhání přímo na jídlo; částečně otevřené, kde držadlo tvoří opěrku pro strouhání na talíř; a složené struhadlo pro snadné uskladnění. Velmi ostré břity jsou určeny pro snadné strouhání zázvoru, česneku, parmezánu, čokolády nebo citrónové kůry. Struhadlo získalo cenu IF Product design award 2010 a je dílem designéra Jakoba Heiberga. Parametry: 26,8 cm, 100 g.

  • Kuchařská špičatá lžíce FunctionalForm (195 Kč)

Fiskars Kuchařská lžíce FunctionalForm špičatáLžíce je vyrobena z nylonu vyztuženého sklenými vlákny a s okraji z tepelně odolného silikonu. Plochá hrana do špičky umožňuje lepší manipulaci a pohodlí při vaření nebo podávání jídla. Designérem lžíce je Jakob Heiberg. Parametry: 29,2 cm, 92 g.

  • Lopatka (195 Kč)

FiskarsLopatka je vyrobena z nylonu vyztuženého sklenými vlákny a má okraje z tepelně odolného silikonu pro lepší manipulaci a pohodlí při vaření a podávání jídla. Design Jakob Heiberg. Parametry: 28,2 cm, 80 g.

  • Vývrtka (350 Kč)

FiskarsPo náročném dni plném pečení si zasloužíte klidný večer s dobrou knihou a sklenkou kvalitního vína. S pomocí vývrtky Fiskars láhev odkorkujete snadno a rychle. Design Jacoba Heiberga. Parametry: 13,5 cm, 86 g.

FINSKÉ RECEPTY

Finské velikonoce – zkuste tradiční kaši mämmi!

FiskarsPříprava tohoto severského pokrmu není časově nenáročná, ale nezaměnitelná chuť této kaše vám námahu vynahradí. Mämmi je navíc ideálním jídlem pro jarní dietu – 100 gramů této finské pochoutky obsahuje jen 115 kalorií a spoustu vlákniny, železa a bílkovin!

Co budete potřebovat na 4 litry mämmi (cca 8 porcí):

  • 2,5–3 litry vody
  • 500 g žitného sladu
  • 750 g žitné mouky
  • 100 ml melasového sirupu
  • ½ kávové lžičky soli
  • 1 kávová lžička pomerančové kůry

Mämmi se připravuje ve třech krocích: vaření, pečení a chlazení.

Příprava:

Připravte si hrnec o objemu alespoň 5 litrů (na konci přípravy budete kaši vařit, je tedy třeba velkého hrnce). Smíchejte 100 gramů žitného sladu a 150 gramů žitné mouky. Tuto směs vložte do 500 ml vody o teplotě 60 – 70°C, nikoliv do vroucí vody! Míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Posypejte na vrchu trochou žitné mouky, poté zakryjte hrnec poklicí nebo čistou pevnou látkou. Na teplém místě nechte 2 hodiny stát.

Opakujte přechozí proces v novém hrnci (nyní postačí menší), poté přidejte novou směs k již hotové kaši a opět ponechte na teplém místě 2 hodiny. Takto postupujte, dokud nezpracujete všechny ingredience.

Nakonec přidejte sůl, melasu, nastrouhanou pomerančovou kůru a 10 minut povařte na silném ohni.

Pečení:

Vlejte kaši do hliněné formy nebo vymazaného pekáčku – naplňte však max. ze dvou třetin, kaše pečením ještě nabyde! Smíchejte 2 až 3 lžíce cukru s 1 litrem vody, touto směsí zalijte kaši na povrchu pomocí lžíce. Tato sladká vrstva ochrání mämmi před popraskáním. Pečte 3 hodiny v troubě předehřáté na 125°C.

Závěr:

Čerstvou mämmi nechte 4 až 5 dnů v lednici nebo na chladném místě. Během pobytu v chladu získá svou specifickou chuť. Podávejte v misce s plnotučným mlékem, smetanou nebo vanilkovou omáčkou a posypte moučkovým cukrem. Užijte si oranžové Velikonoce s Fiskars!

Finský velikonoční chléb

FiskarsČeský  mazanec je vyzkoušená klasika, ale což takhle letos upéct finský velikonoční chléb (finsky Pääsiäisleipä)? Tradičně je chléb podávám s krémovou pomazánkou, zvanou pashka. Pokud máte v rodině rozpor mezi milovníky suchého a plněného pečiva, tento recept splní požadavky obou skupin.

Ingredience:

Těsto

  • Chlebová mouka - 2,5 až 3 hrnky
  • Aktivní sušené droždí - 4,5 kávových lžic          
  • Cukr - 2 lžíce    
  • Sůl -1/4 kávové lžíce    
  • Voda - 1/2 hrnku
  • Měkké máslo nebo tuk na pečení - 1/4 hrnku     
  • Vejce – 3 celá
  • Strouhaná citrónová kůra - 1 kávová lžíce         
  • Strouhaná pomerančová kůra - 1 kávová lžíce   
  • Rozinky - 1/2 hrnku       
  • Nasekané mandle - 1/2 hrnku
  • Cukr - 1/4 hrnku

Krémová pomazánka               

  • Měkký smetanový sýr (např. mascarpone) - 1 balení (230 gramů)          
  • Mléko - 2 lžíce
  • Vanilka - 1/2 kávové lžíce nebo 1 vanilkový cukr
  • Sůl - 1/8 kávové lžíce
  • Moučkový cukr - 2 hrnky

Příprava těsta:

V malé mixovací míse ušlehejte z vaječných bílků sníh a postupně přidejte ¼ hrnku cukru. Ve velké míse vhodné na mixování smíchejte 1 hrnek mouky, droždí, 2 lžíce cukru a sůl a dobře vyšlehejte. Přidejte vodu o teplotě cca 50°C, máslo a vaječné žloutky. Šlehejte nízkou rychlostí do zvlhnutí, poté 3 minuty na střední rychlost. Ručně vmíchejte pomerančovou a citrónovou kůru, rozinky a mandle. Pozvolna pečlivě vmíchejte vyšlechané bílky a vytvořte měkké těsto. Přesuňte těsto na pomoučněný vál a propracujte jej, dokud nebude hladké a pružné, asi 3 až 5 minut. Těsto dejte do lehce vymazané mísy (olejem). Zakryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vyndejte těsto. Na pomoučeném válu z těsta vytvořte obdélník. Zarovnejte okraje a těsto dejte do vymazané chlebové nádoby o rozměrech cca 23x13 cm. Ostrým nožem udělejte podélný řez asi 6 mm hluboký středem bochníku. Přikryjte a nechte odstát na teplém místě, až řez bude skoro neviditelný. Pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 180°C, dokud nebude bochník zlatavě hnědý. Vyndejte z formy a podávejte teplý nebo studený.

Příprava pomazánky:

V malé misce smíchejte smetanový sýr, mléko, vanilku a sůl. Šlehejte do hladka. Dle chuti přidejte moučkový cukr a šlehejte, dokud pomazánka nebude nadýchaná.

Reklama