dýňová výzva

Oranžová, žlutá, zelená. Ať má barvu jakou chce, mezi našimi čtenářkami je velice oblíbená. Sešly se nám desítky receptů, ze kterých jsme vybraly ty nejzajímavější, které lákají k vyzkoušení. Protože je jich opravdu hodně, přinášíme vám dnes druhou polovinu těch, které postupují do finálového hlasování.

S každou další výzvou chodí více a více receptů. Nejen receptů, čím dál více krásných fotografií. Jsme za to rádi a s chutí pro vás tyhle výzvy připravujeme. Já sama jsem nadšená z inspirace a už mám vybráno několik receptů, které chci rozhodně vyzkoušet. Dnes vám nabídneme rizoto, cheesecake, sušenou dýni a zapečenou dýni vejci.

Opět nápadité recepty. Dnes navíc můžete hlasovat a vybrat vítězný recept. Hlasování najdete v anketě na konci článku.

HLASOVÁNÍ PROBÍHÁ DO PÁTKU 27. LISTOPADU, DO 12 HODIN.

dýňové rizoto

DÝŇOVÉ RIZOTO

sonizna

  • 1000 g dýně
  • 14 g sůl
  • 14 g pepř černý mletý
  • 7 g muškátový oříšek
  • 2 lžíce olej olivový
  • 70 g máslo čerstvé
  • 1 ks cibule
  • 250 ml víno bílé
  • 1,5 l vývar drůbeží
  • 100 g sýr parmezán
  • 120 g mascarpone
  • 300 g rýže kulatozrnné

Dýni oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, osolíme, opepříme a dochutíme 2 lžícemi olivového oleje. Dáme stranou.

Cibuli nakrájíme najemno a smažíme ji na másle asi 5 minut. Poté přidáme rýži a pořádně ji zamícháme, aby se na ni obalilo máslo.

Zalijeme vínem a 2-3 minuty povaříme. Poté postupně přiléváme vývar až do uvaření rýže. Trvá to tak 30 minut. Odstavíme z ohně a vmícháme parmazán, dýňové pyré, mascarpone.

Osolíme a opepříme. Přidáme špetku muškátového oříšku.

sušená dýně

SUŠENÁ DÝNĚ

Deta

  • 5 kg očištěné dýně
  • 1 l octa
  • 5 l vody
  • 2 kg cukru
  • 100 g citronové kůry
  • 2 celé skořice
  • asi 10 kousků hřebíčku

Dýni nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm. Krájíme do velkého hrnce, nebo do dvou malých. Dýni zalijeme vodou s octem a necháme 24 hodin luhovat. Druhý den vodu slijeme a dýni propláchneme. Prosypeme cukrem a necháme dalších 24 hodin stát (vodu nepřidáváme, dýně pustí šťávu). Další den dýni 5 minut společně s kořením povaříme v puštěné šťávě, necháme okapat a sušíme. V sušičce to trvá den.

dýňová výzva

ZAPEČENÁ DÝNĚ S VAŘENÝMI VEJCI

vendy.z

  • 1 lžíce petrželová nať
  • 1 lžička kari
  • 2 ks  cibule
  • 2 - 3 špetek  muškátový oříšek
  • 2 stroužky česnek
  • 1 kg dýně
  • 6 ks vejce
  • 2 lžíce kysaná smetana
  • 1 lžíce máslo na smažení
  • 15 dkg  sýra
  • 1 kelímek smetana ke šlehání

zapečená dýně s vařenými vejci

Dýni nakrájíme na hranolky nebo na kostičky a dáme vařit do vody  asi na 7 - 10 minut. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a osmažíme ji na lžíci másla. Vejce uvaříme natvrdo, česnek prolisujeme, petrželku nasekáme nadrobno a tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle.

Z dýně slijeme vodu a rozmačkáme ji společně s kořením a osmaženou cibulí na kaši. Tu potom přeneseme do máslem vymazané formy či pekáče a poklademe plátky vařených vajec, ty posypeme nasekanou petrželkou a strouhaným sýrem.

Smícháme obě smetany a ochutíme prolisovaným česnekem, muškátovým oříškem, solí, pepřem. Vše zalijeme okořeněnými smetanami a dáme péct.

Dýňový pokrm upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Zapečenou dýni s vejci podáváme s různě upravenými brambory nebo s pečivem. Při přípravě můžeme také nakrájet vařené brambory na kolečka a dát je pod dýni a na vejce.

dýňový cheescake

DÝŇOVÝ CHEESECAKE

lenboda

KORPUS

  • 150 g kakaové sušenky (koka jsou u nás nej)
  • 50 g másla

NÁPLŇ

  • 500g dýně hokkaido
  • 400g krémový sýr
  • 180g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 a 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku

Postup

Dýni omyjeme, zbavíme pecek, nakrájíme na menší kostky a vaříme do změknutí. Scedíme, rozmixujeme a necháme zchladit. Pečící formu vyložíme pečícím papírem a na dno upěchujeme sušenkovou směs (rozdrcené sušenky s máslem). Sýr a cukr umícháme dohladka, přidáme vejce, dýňové pyré, škrob a koření. Hladký krém nalijeme na sušenkový základ, několikrát s formou klepneme o stůl, aby vyšly bubliny a dort nepraskal, potom formu obalíme ze spodu alobalem a vložíme do většího pekáče s vodou. Pečeme při 170 °C asi 50 minut. Zdobíme podle vlastní fantazie, my jsme zvolili sušenkové prsty a pavučinu z čokolády.

Finálové recepty jsou zveřejněny. První část najdete ZDE.

A hlasování může začít...

Reklama