Vaření

Fenomén svíčková omáčka: Patří mezi vaše oblíbená jídla?

Když jsem byla malá, moje babička vařila božskou svíčkovou! Když ji uvařila, byl to malý svátek. Jako děti jsme se tetelily, protože nám dopředu prozradila, že ji bude vařit. Pamatuji si, jak jsem usínala a jak se mi zavíraly oči, říkala jsem si, že už se jen 2x vyspím a bude ta svíčková…

svíčková

Můj malý brácha ji „užíral“ z hrnce, babička se vždycky zlobila, ale jen tak na oko, protože s tím počítala a vždy jí navařila víc. Naopak naše sestra ji nikdy nemusela a dnes ji nejí vůbec. Já mám lásku ke svíčkové dodnes. I když se přiznám bez obalu, neumím ji uvařit. Zkoušela jsem ji několikrát, ale nikdy to nebylo ono… takže mi ji někdo musí uvařit. A já jsem za to ráda, protože pořád je pro mne dobrá svíčková malým svátkem. 

Mnoho lidí má na svíčkovou svůj recept, který se mu osvědčil nebo se ho naučil díky své rodině. Vedle klasické a dobré svíčkové ale na internetu najdete tolik dalších receptů, které s původními surovinami nemají nic společného, dokonce jsem viděla v televizi recept na „rychlou svíčkovou“ s kuřecím masem…

Svíčková omáčka patří mezi perly české kuchyně. I když je to naše tradiční jídlo, univerzální recept na ni neexistuje.

Jak vidí svíčkovou omáčku naše redaktorka Vaření Elly Kolaříková?

EllySvíčková na smetaně je jídlo, na které si bohužel spousta začínajících kuchařek netroufne. Má asi zbytečně pověst něčeho, co není tak lehké uvařit. Možná to bude proto, že každý má zafixovanou nějakou vysněnou chuť svíčkové, většinou od babičky nebo maminky, a má strach, že se netrefí do její chuti. A je to dost dobře možné, protože chuť svíčkové ovlivňuje jak poměr použité kořenové zeleniny, tak způsob, kterým se připravuje. Zásadně její chuť ovlivní také použití jíšky nebo zvolené maso. Ne všichni totiž používají pravou hovězí svíčkovou, podle které vznikl název pokrmu.

Já sama používám maso z mladých býků, většinou falešnou svíčkovou, tedy zadní hovězí. Pravé svíčkové je mi na tuhle úpravu líto, to si z ní raději připravím steak nebo tatarák. :) V žádném případě omáčku nezahušťuji moukou. Na zahuštění používám pouze rozmixovanou a propasírovanou kořenovou zeleninu, kterou peču až dohněda, aby omáčka měla karamelový nádech. Do zeleniny potom přidám trochu husté smetany a už opravdu žádnou mouku. Je tak zdravější a zdá se mi, že i chutnější.

Zeptali jsme se Romana Vaňka, jaký má postoj ke svíčkové:

Roman Vaněk„Dobrý svíčkový je tolik, kolik je dobrých kuchařů v téhle zemi. Každý ji bude dělat jinou, svoji. Já ji mám rád. Akorát si myslím, že se musí dnes dělat trošku jinak, než se dělávala. Je to velmi staré jídlo.“

Takže se vyvíjí s dobou?
„Měla by. Určitě. My už dnes nemůžeme dělat omáčky, ve kterých stojí lžíce. Omáčky, v kterých bude spousta mouky…“

 

 

 

Jaký máte názor na svíčkovou vy? Patříte mezi milovnice svíčkové, nebo je vám lhostejná? Umíte ji uvařit? Jak ji děláte? Nebo si myslíte, že tento hutný pokrm do moderní kuchyně už nepatří?

Elly pro vás připravuje recept s návodem, jak na svíčkovou. Já se na něj těším. Třeba se mi konečně povede...

   
19.09.2014 - Gastronomie - autor: Klára Křížová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [107] Locika889 [*]

    AHojky, tak po přečtění úvodu tohoto článku se mi uplně vybavili mé vlastní pocity. Nám vařila svíčkovou vždy maminka, a už dlouho dopředu jsme se na ni moc a moc těšili. Tato obliba mi zůstala vlastně dodnes, vždy když se vracím domů z cest, těším se na máminu svíčkovou. Možná i proto jsem k jejímu vaření měla dlouhá léta respekt, nevěřila jsem si a říkala se, že tohle uvařit se mi nikdy nemůže podařit. Maso budu mít určitě tvrdé a omáčku?? Určitě se mi nepodař.

    Jednoho dne, na mne náhodou odkudsi na internetu vyskočil tento recept: https://www.dommo.cz/Magazin/Recepty/Recept-na-Hovezi-pecene-na-smetane-svickova

    řekla jsem si, že je to snad výzva a rozhodla se to tedy konečně zkusit.

    A výsledek?? Překvapivě vynikající, samotnou mne velice překvapilo, že ono ve výsledku člověk nemůže tolik pokazit. Jen do kynutých knedlíků jsem se nepouštěla a uvařila osvědčené Karlovarské.

    A od té doby k mamince ráda přijedu na tu její svíčkovou, ale i já sama ji velice ráda pozvu a pohostím :-)

    superkarma: 0 18.11.2014, 22:16:21
  2. avatar
    [106] wich [*]

    gerda — #99 Na bulgur jsi mi tu davala tip. Samozrejme jsem se k nemu jeste nedostala Sml52

    superkarma: 0 22.09.2014, 12:14:04
  3. avatar
    [105] Suzanne [*]

    Pohazování jablek a pomerančů se za nás provozovalo taky Sml22 Nejedna přednáška o zhůvěřilých dětech a chlebech v odpadkových koších proběhla. A myslím, že z nás jinak vyrostli poměrně normální jedinci Sml16

    Nebyla jsem z domova zvyklá na nějaké vyvařování, v neděli se spíš šlo na výlet, popř. se do dvanácti snídalo a oběd byl v pět. Dodnes je to moc krásný rituál, když jsem u rodičů - nedělní dlouhá snídaně s pokecem a velmi pozdní oběd. "Řád" pro mě není Sml23

    superkarma: 1 21.09.2014, 22:24:26
  4. [104] Rikina [*]

    A vlastně totéž dělám i bez dětí - taky jsem dnes v půl devátý večer hledala v krámě, co tam urvu k večeři, aby se to nemuselo dělat dýl než dvě minuty. Sml80 Podle mě poházené jogurty a pomeranče nemají žádnou souvislost s tím, jestli matky těch nezvedenců doma vaří nebo ne. To bude jinej výchovnej renonc. Sml24

    superkarma: 0 21.09.2014, 21:24:34
  5. [103] Rikina [*]

    gerda — #100 Mít dneska děti, tak je to můj případ Sml57 ani by mě nehlo trávit sobotní či nedělní dopoledne kuchtěním. Zvláště tehdy, kdyby potomci měli každý den ve škole oběd, tak to je o víkendu rozhodně nezabije rychlovka, nebo namazanej chleba. Je mnoho zajímavějších činností, které lze dělat v neděli. Až na to, že já bych v tom lidlu bloumala mezi regály až večer, cestou domů odněkud, hodinu před polednem bych byla s dětma někde na vejletě. Sml80

    superkarma: 0 21.09.2014, 21:21:04
  6. [102] Roland [*]

    Svíčkovou miluji a patří k mým oblíbeným jídlům.

    superkarma: 0 21.09.2014, 19:54:48
  7. avatar
    [101] 38riki [*]

    gerda — #100 Sml67 přesně. Moc bych za to nedala, že všechny mámy od rána sedí na facebooku.Sml54

    superkarma: 0 21.09.2014, 19:06:17
  8. avatar
    [100] gerda [*]

    38riki — #97člověk nechce zvedat prst, ale minulou neděli jsem byla shodou okolností nakupovat hodinu před polednem v Lidlu. Protože jsem měla navařeno z předchozího dne a oběd stačilo ohřát, tak jsem zajela na kole pro bílé jogurty. Žasla jsem, co tam bylo tou dobou maminek s dětma! Couraly se mezi regálama, nevěděly, co mají hodit do vozíku a bylo mi jasné, že tam teprve chytají inspiraci na nedělní obědSml30 Děcka nemají základ z domova, jí se chaoticky, pokud možno co nedá vůbec žádnou práci a je to za pět minut. Pak si matky stěžují, že nevyjdou s penězi...bodejť. No, a děti ve škole nejsou naučená na normální teplá jídla. Když si přečtu jídelníček ze školy, nemohla bych si stěžovat, je to pestré. Ale taky vidívám poházená jablíčka, pomeranče, rozšlapané jogurty...Sml15

    1. na komentář reaguje 38riki — #101
    2. na komentář reaguje Rikina — #103
    superkarma: 0 21.09.2014, 18:49:22
  9. avatar
    [99] gerda [*]

    wich — #98kdepak denněSml30, svíčková je u nás tak dvakrát za rok - naštěstí máme všichni rádi zeleninu, obiloviny typu bulgur, bílý jogurt a tak. Jediné, co nemusíme, tak uzeniny a červené maso. V podstatě jíme zdravě.

    1. na komentář reaguje wich — #106
    superkarma: 0 21.09.2014, 18:44:00
  10. avatar
    [98] wich [*]

    gerda — #88 Chapu, ale ani po odlehceni tahle jidla nejsou na kazdodenni stravovani. Dnesni zpusob zivota uz neklade naroky na energii. Jak rikal ing. Havlicek - driv si dal predek chleba se spekem a sel na pole. My ne. Poctivou ceskou (treba na kacku se zelim nedam dopustit Sml58)si dam jednou za cas pri prilezitosti. Uz vzhledem k vyskytu strevnich onemocneni.

    1. na komentář reaguje gerda — #99
    superkarma: 0 21.09.2014, 15:49:01
  11. avatar
    [97] 38riki [*]

    Eva_Fl — #95no to mi ani neříkej s tou školkouSml28. Ani se to člověku nechce věřit, co všechno je v těch "báječných státech" možné. Za mě v jídlnách dohled byl. A museli jsme sníst všechno, co jsme dostali na smradlavý tác. Dneska? Dneska tam sice dozor je taky, ovšem každému je úplný šumák, co děcko sní nebo co si s sebou vynese ven. A co se děje před školou nebo jídelnou, už se jich netýká vůbec. Na jednu stranu se jim ani nedivim, když pak běžně přijde rodič seřvat učitelku, co si dovolovala zvýšit hlas na jejich Pepíka, případně Máňu nebo jim dokonce něco vnucovat. Přece mají děti svá práva a nesmíš je omezovatSml57. Takhle si tady mnozí představujou demokracii. Že si můžou dělat, co se jim zlíbí.

    1. na komentář reaguje gerda — #100
    superkarma: 0 21.09.2014, 15:17:23
  12. avatar
    [96] Eva_CZ [*]

    38riki — #94 v ty jidelne neni dohled? Ja bych tam dohledla na to, jestli decka ji, co si naberou a musely by to snist TAM, nebo si to rovnou proste nebrat. Sml80 Ale je fakt, ze rozezranost vladne svetem a decka si nevazi niceho. Sml15

    superkarma: 0 21.09.2014, 15:04:36
  13. avatar
    [95] Eva_CZ [*]

    38riki — #94Sml22 JE to strasny. Zacina to doma, pak jdou deti do skolky - bud tam nemaji zadny jidlo a musi si nosit ( a nosi si zase koupeny hotovy jidlo typu tycinky + tekutej syr, kaloricka bomba, vyzivova hodnota 0 ), nebo je vedou k McD. Vedle je sice Chick-fil-A, kde by decka mohla dostat aspon polivku ( i kdyz pravdepodobne z plechovky ) a zdravejsi sendvic, ale ne, ony zerou den co den u McD. Videla jsem tam denne tytez deti - jezdila jsem si tam k sousedum na reckej salat s kuretem, pobliz jsem pracovala. O tom, ze ,,skolka" je tady jedna jedina mistnost, kde se spi v botickach na karimatkach, uz ani nemluvim. Cena tyhle ,,skolky" je od $1500/mesic.

    1. na komentář reaguje 38riki — #97
    superkarma: 0 21.09.2014, 15:02:53
  14. avatar
    [94] 38riki [*]

    Eva_Fl — #93tady je to s tím stravováním dětí bohužel podobný. Je pravda, že se sice jídelny snažej to jídlo zpestřit a obohatit o zeleninu, ovoce a zdravější potraviny, ovšem mnozí mazánci to stejně ne*erou. To pak máš vidět u jídelen poházené pomeranče, jabka, spratci se hážou jogurtama. Svačinu jich má od mámy nachystánu málokterý, vidíš je si kupovat pytlíky brambůrek a flašky kofoly. Však taky ty děti vypadajíSml15. Ale tam u "vás", to je stará vesta. Musí to bejt strašný...

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #95
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #96
    superkarma: 0 21.09.2014, 14:40:51
  15. avatar
    [93] Eva_CZ [*]

    38riki — #92Sml30Sml30Sml30Sml30Sml30 ja ti rozumim, varim fakt rada, ale nekdy me to uz sere, co porad vymyslet a .... navic VON miluje hutny zradla - a ja se pak cpu s nim a podle toho taky vypadam. Sml65

    Vis, ale traga jsou ty jejich deti - ve sklenickach detske vyzivy vidis parecky a jine sracky, mimina se cpou hranolkama s kecupem, matky je tahaj po nocich po restauracich a tak.... O jidle ve skolkach a skolach ani nemluvim

    1. na komentář reaguje 38riki — #94
    superkarma: 0 21.09.2014, 14:22:39
  16. avatar
    [92] 38riki [*]

    Eva_Fl — #91 kapku těm americkým krávám závidimSml24Vařim skoro každý den už pětadvacet let, ovšem popravdě už toho mám někdy plnou rdel.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #93
    superkarma: 0 21.09.2014, 14:13:03
  17. avatar
    [91] Eva_CZ [*]

    ...... abychom za nedlouho nebyly jako ty americky kravy, ktery ,,vari" tak, ze strci hotovy zradlo do MW.

    A to jen ty domaci kuchticky, zbytek se stravuje v restauracich. Oni totiz do tech restauraci MUSEJ.

    A jakkoliv miluju steak, denne bych ho jist nemohla. A maso, ktere se bezne pouziva na pripravu svickove, se jako steak pouzit NEDA. Pokud teda fakt nekdo neni tak taplej a nevari svickovou ze svickovy.Sml57

    1. na komentář reaguje 38riki — #92
    superkarma: 0 21.09.2014, 13:47:07

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [90] kobližka [*]

    gerda — #88 Sml22

    superkarma: 0 21.09.2014, 13:32:28
  2. avatar
    [89] novinka [*]

    Sml67 zrvona ji mám na sporáku Sml20

    superkarma: 0 21.09.2014, 12:14:00
  3. avatar
    [88] gerda [*]

    wich — #87já jeho názor pochopila trošku jinak. Ne, že se máme vzdávat tradičních jídel. Jen upravit receptury.Sml16

    1. na komentář reaguje kobližka — #90
    2. na komentář reaguje wich — #98
    superkarma: 1 21.09.2014, 11:20:09
  4. avatar
    [87] wich [*]

    Libi se mi nazor pana Vanka. Souhlasim s nim v tom, ze svickova a dalsi podobne kousky ceske kuchyne jsou zastarale. Kvalitniho hoveziho masa je dle me skoda k omacce a knedliku. To si radsi dam steak se zeleninou, ktery je raz dva a po jeho konzumaci neusnu Sml30

    Dnesni doba uz zada jine stravovani. Ceskou klasiku jen svatecne.

    1. na komentář reaguje gerda — #88
    superkarma: 0 21.09.2014, 09:01:03
  5. [86] Vikitorie [*]

    Eva_Fl — #76Já maso také špikuju, pokud tedy nezapomenu koupit špek a došla jsem nakonec k tomu, že ji pasíruju a část zeleniny - která mi v pasírovači zůstane, tak mixuju. Tím je napůl krémová a zároveň i pasírovaná. A co taky dělám, že když mi kousek špeku zbyde, tak ho hodím k zelenině a také propasíruju a výsledek je krásně provoněná omáčka

    superkarma: 0 20.09.2014, 19:33:43
  6. avatar
    [85] kobližka [*]

    samecka — #84 Klíďo Sml60

    superkarma: 0 20.09.2014, 17:33:50
  7. avatar
    [84] samecka [*]

    kobližka — #78dvacetkrát do roka?Sml57

    1. na komentář reaguje kobližka — #85
    superkarma: 0 20.09.2014, 16:41:05
  8. avatar
    [83] wich [*]

    Rada si ji dam a pochutnam si, kdyz prijedu k rodicum, jinak ne. Ani jsem ji nikdy sama od sebe nevarila a neplanuji to.

    superkarma: 0 20.09.2014, 11:48:11
  9. avatar
    [82] hubajda [*]

    Ivásek — #66to aj u me davam vic mrkve

    superkarma: 0 20.09.2014, 11:16:05
  10. avatar
    [81] diblice [*]

    svíčkovou miluju od poznání svýho prvního manžela, tchýně dělala skvělou, já se jí naučila až po rozvodu, ale dostalo se mi pochvaly od synka, že ji dělám stejně dobrou jako babička, na svíčkovou z dětství a kuchyně mé babičky a mého tatínka nemám dobrý vzpomínky, pro mně to vždy byla mrkvajda

    superkarma: 0 20.09.2014, 08:54:07
  11. avatar
    [80] paníliška [*]

    elly — #34 Já jsem schopná udělat svíčkovou klidně z krůtího prsa, a jak je dobrá. Sml20

    superkarma: 2 19.09.2014, 22:53:21
  12. avatar
    [79] šája [*]

    elly — #35 mě máma naučila dávat 1 díl petržele, 2 díly celeru, 3 díly mrkve Sml16 a funguje to Sml67

    A nechala jsem se inspirovat a bude v neděli. S citronkem a brusinkama a domácím knedlíkem, jak má být... Sml16

    superkarma: 1 19.09.2014, 22:22:55
  13. avatar
    [78] kobližka [*]

    samecka — #77 Já jí mám hrozně ráda Sml59

    1. na komentář reaguje samecka — #84
    superkarma: 0 19.09.2014, 21:00:20
  14. avatar
    [77] samecka [*]

    Nenávidím svíčkovou. Máma pracuje v gastroservisu, lidi se po tom můžou utlouct (myslivci si dodávají svoje maso). Fuj, nikdy už to nepozřu.

    1. na komentář reaguje kobližka — #78
    superkarma: 0 19.09.2014, 19:50:55
  15. avatar
    [76] Eva_CZ [*]

    Ja maso spikuju a svickovou pasiruju.Sml22

    1. na komentář reaguje Vikitorie — #86
    superkarma: 0 19.09.2014, 17:53:13
  16. [75] Vikitorie [*]

    Já ji mám akorát naloženou... , vařím ji poměrně často, je u nás oblíbená a kdo ji ode mne jedl, každému chutnala

    superkarma: 0 19.09.2014, 17:24:11
  17. avatar
    [74] gerda [*]

    Alena 12 — #72určitě se shodnem, svíčková je něco jiného.

    superkarma: 0 19.09.2014, 17:07:52
  18. avatar
    [73] chanahd [*]

    Omáčky obecně až tak moc nemusím. Svíčková mi stačí jednou za rok a bez brusinek. Já ji neumím, u nás ji dělává maminka a babička.

    superkarma: 0 19.09.2014, 16:29:39
  19. avatar
    [72] Alena 12 [*]

    gerda — #71JASNĚ ,ŽE BÍLÁ OMÁČKA JE DOBRÁ,ALE SVÍČKOVÁ TA MUSÍ MÍT BARVU NA TOM SE SNAD SCHODNEM NÉÉSml16

    1. na komentář reaguje gerda — #74
    superkarma: 0 19.09.2014, 16:14:49
  20. avatar
    [71] gerda [*]

    Alena 12 — #68a co je na bílé omáčce špatného - teda když se vaří rovnou a není to svíčková - copak ta k jídlu není?Sml80 Babička dělávala bílou nakyslou, ta byla vynikající.

    1. na komentář reaguje Alena 12 — #72
    superkarma: 0 19.09.2014, 15:21:04
  21. avatar
    [70] evelyn [*]

    aninas — #60ja ji teda nepasiruju, ale rucnim mixerem rozsleham, zelenina neni tim padem uplne na kasi, takze rozdil mezi pasirovanou a takle rozmixovanou nepoznasSml23

    superkarma: 0 19.09.2014, 15:19:07
  22. avatar
    [69] evelyn [*]

    gerda — #67jj, to jsem ti nekde videla, na nejakem vylete

    superkarma: 0 19.09.2014, 15:16:48
  23. avatar
    [68] Alena 12 [*]

    SVÍČKOVOU VÁŘÍM ČASTOSml16 DĚTI JI MAJÍ RÁDI,ALE BÍLOU TAK TU BY NEJEDLISml79TO NENÍ SVÍČKOVÁ,ALE BÍLÁ OMÁČKASml68

    1. na komentář reaguje gerda — #71
    superkarma: 0 19.09.2014, 15:10:24
  24. avatar
    [67] gerda [*]

    evelyn — #58a máte tam "morušky"? Já se o nich dočetla. Kniha Dinina, tam se o nich píše. Není to klikva, jsou to takové jako přízemní keříky - http://www.sverige.cz/ostruzinik-moruska-hjortron/

    to bych docela ráda ochutnala.

    1. na komentář reaguje evelyn — #69
    superkarma: 0 19.09.2014, 14:40:39
  25. avatar
    [66] Ivásek [*]

    gerda — #65 já ji mívám víc do oranžova - mám ráda sladší chuť, takže v rámci kořenové zeleniny u nás mrkev ve svíčkové převládá Sml16

    1. na komentář reaguje hubajda — #82
    superkarma: 0 19.09.2014, 14:39:53
  26. avatar
    [65] gerda [*]

    Ivásek — #61asi dali málo mrkve, já mám svíčkovou jako sluníčkoSml61

    1. na komentář reaguje Ivásek — #66
    superkarma: 0 19.09.2014, 14:38:07
  27. avatar
    [64] Jindriska8 [*]

    U nás vaří svíčkovou pouze manžel,dělá ji výbornou,lepší jsem nikde nejedlaSml16Sml16

    superkarma: 0 19.09.2014, 14:31:25
  28. avatar
    [63] delfi.na [*]

    svíčková ... takovou jakou dělala moje babička už nikdo neudělá Sml22Sml16

    superkarma: 0 19.09.2014, 13:17:36
  29. avatar
    [62] kobližka [*]

    Ivásek — #61 No vidíš a já si zase teprve teď všimla barvy té omáčky,je opravdu nechutná.Je škoda,že se sem občas dostanou i obrázky,které by tu ani být nemusely.

    superkarma: 0 19.09.2014, 13:15:58
  30. avatar
    [61] Ivásek [*]

    kobližka — #59 já to maso moc nezkoumala, zarazila jsem se u barvy omáčky... pravdu máš - flákota vypadá oschle... Sml24

    1. na komentář reaguje kobližka — #62
    2. na komentář reaguje gerda — #65
    superkarma: 0 19.09.2014, 13:02:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme