Když jsem byla malá, moje babička vařila božskou svíčkovou! Když ji uvařila, byl to malý svátek. Jako děti jsme se tetelily, protože nám dopředu prozradila, že ji bude vařit. Pamatuji si, jak jsem usínala a jak se mi zavíraly oči, říkala jsem si, že už se jen 2x vyspím a bude ta svíčková…

svíčková

Můj malý brácha ji „užíral“ z hrnce, babička se vždycky zlobila, ale jen tak na oko, protože s tím počítala a vždy jí navařila víc. Naopak naše sestra ji nikdy nemusela a dnes ji nejí vůbec. Já mám lásku ke svíčkové dodnes. I když se přiznám bez obalu, neumím ji uvařit. Zkoušela jsem ji několikrát, ale nikdy to nebylo ono… takže mi ji někdo musí uvařit. A já jsem za to ráda, protože pořád je pro mne dobrá svíčková malým svátkem. 

Mnoho lidí má na svíčkovou svůj recept, který se mu osvědčil nebo se ho naučil díky své rodině. Vedle klasické a dobré svíčkové ale na internetu najdete tolik dalších receptů, které s původními surovinami nemají nic společného, dokonce jsem viděla v televizi recept na „rychlou svíčkovou“ s kuřecím masem…

Svíčková omáčka patří mezi perly české kuchyně. I když je to naše tradiční jídlo, univerzální recept na ni neexistuje.

Jak vidí svíčkovou omáčku naše redaktorka Vaření Elly Kolaříková?

EllySvíčková na smetaně je jídlo, na které si bohužel spousta začínajících kuchařek netroufne. Má asi zbytečně pověst něčeho, co není tak lehké uvařit. Možná to bude proto, že každý má zafixovanou nějakou vysněnou chuť svíčkové, většinou od babičky nebo maminky, a má strach, že se netrefí do její chuti. A je to dost dobře možné, protože chuť svíčkové ovlivňuje jak poměr použité kořenové zeleniny, tak způsob, kterým se připravuje. Zásadně její chuť ovlivní také použití jíšky nebo zvolené maso. Ne všichni totiž používají pravou hovězí svíčkovou, podle které vznikl název pokrmu.

Já sama používám maso z mladých býků, většinou falešnou svíčkovou, tedy zadní hovězí. Pravé svíčkové je mi na tuhle úpravu líto, to si z ní raději připravím steak nebo tatarák. :) V žádném případě omáčku nezahušťuji moukou. Na zahuštění používám pouze rozmixovanou a propasírovanou kořenovou zeleninu, kterou peču až dohněda, aby omáčka měla karamelový nádech. Do zeleniny potom přidám trochu husté smetany a už opravdu žádnou mouku. Je tak zdravější a zdá se mi, že i chutnější.

Zeptali jsme se Romana Vaňka, jaký má postoj ke svíčkové:

Roman Vaněk„Dobrý svíčkový je tolik, kolik je dobrých kuchařů v téhle zemi. Každý ji bude dělat jinou, svoji. Já ji mám rád. Akorát si myslím, že se musí dnes dělat trošku jinak, než se dělávala. Je to velmi staré jídlo.“

Takže se vyvíjí s dobou?
„Měla by. Určitě. My už dnes nemůžeme dělat omáčky, ve kterých stojí lžíce. Omáčky, v kterých bude spousta mouky…“

 

 

 

Jaký máte názor na svíčkovou vy? Patříte mezi milovnice svíčkové, nebo je vám lhostejná? Umíte ji uvařit? Jak ji děláte? Nebo si myslíte, že tento hutný pokrm do moderní kuchyně už nepatří?

Elly pro vás připravuje recept s návodem, jak na svíčkovou. Já se na něj těším. Třeba se mi konečně povede...

Reklama