Zdraví

Fenomén káva

„Káva je pro člověka zlatem. A jako zlato i káva dává každému člověku pocit přepychu a nobility.“
Abd-al-Kadir, Chvála kávy, 1587 (indicie Těsnohlídek)

Nebeský dar, ďáblův nápoj nebo šálek štěstěny? Ať už je káva nazvána jakkoli, vždy byla a je symbolem pospolitosti a přátelství. Dlouholetá historie z ní udělala nejpopulárnější nápoj vůbec. Proč právě káva podněcuje družnost i u těch, kteří jsou jindy rezervovaní a jen stěží navazují nové kontakty?

Káva zkrátka více než jiné nápoje stimuluje lidské vztahy v téměř každém koutě naší země. Kavárny měly od počátku velký vliv na politické a obchodní dění. V kavárnách vznikly banky i burza, zakládaly se zde noviny a spisovatelé se tu setkávali se svými kolegy a obdivovateli.

Světová produkce zelené kávy na konci 20. století přesáhla šest milionů tun, zaměstnává bezmála třicet milionů lidí a stěží najdete někoho, kdo by ji sám neochutnal či o ní nikdy alespoň neslyšel. Káva je fenoménem současné civilizace, výnosný obchodní artikl a pro chudé v rozvojových zemích požehnáním, neboť jim poskytuje možnost zajistit svým rodinám obživu.

První kavárna na světě byla otevřena již roku 1652 v Londýně, pití kávy zde dosáhlo mimořádné obliby. Čaj a káva se tu časem staly tak populárními, že lidé začali hledat stále zajímavější místa k jejich konzumaci. Nastala éra exkluzivních zahrad, ovšem jen jako výsada bohaté privilegované třídy. Káva však vyvolávala nejen podiv a nadšení, ale i pobouření. Tak například právě v Londýně byla v roce 1674 zveřejněna Petice žen proti kávě, která mj. uváděla: „Káva způsobuje, že muži jsou po ní neplodní jako poušť, ve které se ta nešťastná zrna rodí.“ Možná tou pravou příčinou, proč muži nejevili o ženy takový zájem jako dříve, bylo jejich sdružování se nad šálkem černé kávy při pravidelných pánských jízdách.

Oblibu si v průběhu druhé poloviny 17. století našly kavárny i v řadě dalších evropských zemí. V Paříži roku 1686 jako první přivítal hosty ve své kavárně Francois Procope. S nevelkým zpožděním se pak kavárny objevily i za oceánem, v Severní Americe, ve městech na východním pobřeží – v Bostonu, New Yorku a Philadelphii.

Za 100 let i v Čechách

Prvními Čechy, kteří se s kávou na dalekých cestách setkali, byli zřejmě Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Uplynulo mnoho let od objevení tohoto nápoje, než se i u nás stala káva oblíbeným a rozšířeným „doplňkem“ domácností a restaurací. V Praze začal s kávou obchodovat Arab Georgius Hatalah il Damasky (u nás zvaný Jiří Deodat) koncem 17. století. Nejprve připravoval kávu ve svém bytě v Karlově ulici a jako pouliční prodavač ji nabízel všem kolemjdoucím. Od roku 1714 pak provozoval první kavárnu u Mostecké věže na Malé Straně. V polovině 19. století, kdy žilo v Praze více než sto tisíc obyvatel, fungovalo už padesát sedm kaváren. Káva se nejdříve pražila v domácnostech nebo kavárnách, ale postupně vznikaly speciální podniky určené k tomuto zpracování kávy – pražírny. K těm nejznámějším firmám v Praze patřily například firmy Kadlec, Vomáčka, Smrkovský a ve 30. letech minulého století pak zejména firma Meinl.

České kavárny na přelomu tisíciletí už však pozbyly mnohé z úloh, které v minulosti hrály. Už nejsou centrem politického dění jako v době národního obrození či místem setkávání svobodomyslných lidí a intelektuálů, jak tomu bylo během dlouhých let komunistického útlaku. Je to zkrátka logický důsledek změny politického klimatu, která navíc na český trh přinesla kavárnám řadu nových konkurentů.

Dobrá rada na konec
Mohlo by se zdát, že je zbytečné radit dnes komukoli, jak uvařit dobrou kávu. Vždyť většina z nás si ji každodenně připravuje, mnozí vypijí za den i několik šálků tohoto moku. Řeknete si, co je na tom, dát do šálku lžíci voňavého prášku a zalít horkou vodou. To zvládne i malé dítě! Ale přece, měli bychom dodržovat alespoň ta nejzákladnější pravidla. Kupříkladu, většina milovníků a znalců kávy se roztřese při pomyšlení na kávu, která prošla varem. Správná teplota vody používané na zalití kávy by měla být 93 °C, v samotném šálku pak 85–87 °C, také by se měl dodržovat optimální poměr, tzn. dvě lžičky kávové směsi na dva decilitry vody a káva by se neměla vyluhovat déle než 4 až 6 minut. Stejnou důležitost hraje čerstvost kávových zrn, čerstvost umletých zrn a vody, jakož i pečlivě vyčištěné nádobí používané k přípravě kávy.
Káva by tedy neměla být jen každodenní běžnou rutinou, kterou síla zvyku odsouvá kamsi na okraj naší pozornosti, a větší péče spojená s její přípravou se nám jeví jen jako ztráta času v přecpaném harmonogramu všedního dne. Rychlá snídaně, posrkávání v poklusu, tak abychom se ještě přitom stačili umýt, obléci, vypravit děti do školy.
Pití kávy by mělo být pohlazením, důvodem k pozastavení se v tom uspěchaném světě, časem nejen pro obchodní jednání, ale také pro povídání se svými blízkými, s přáteli, pro společné chvíle v kruhu rodiny. Dopřejme jí potřebný čas. Jedině tak nás odmění tou správnou chutí a vůní, které vyvolávají onen nepopsatelně příjemný pocit. Nejen na jazyku…


Z článku Fenomén kávy, převzato z www.lideazeme.cz
   
06.11.2006 - Zdraví - autor: Markéta Breníková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [48] vráně [*]

    superkarma: 0 10.12.2006, 23:55:46
  2. avatar
    [47] Štěpka [*]

    kafe je moje droga

    superkarma: 0 06.12.2006, 20:09:09
  3. [43] Rikina [*]

    Tohle mě míjí. Káva mi sice hezky voní, ale vůbec nechutná. V žádné podobě. Ani nejím věci, v kterých je káva přítomná - zmrzlinu, zákusky s kávovým krémem a podobně. A pokládám za diskriminaci, že v každé slušné restauraci sice dělají X druhů kávy, ale čaj uvaří sotva ten nejsprostší pytlíkový a ještě se divně koukají, že nechci kafe.

    superkarma: 0 06.11.2006, 22:46:30
  4. avatar
    [42] man-mimo [*]

    anika: bezkofeinový kafe?

    superkarma: 0 06.11.2006, 20:59:09
  5. avatar
    [41] Henri [*]

    Vivian: může, ale to chce jiné tlaky.

    moje kdysi skoro tchýně dělala opravdu úžasnou kávu, v džezvě a hrála si s tím, pro ní to byl opravdu obřad (ostatně jako vaření čehokoliv), ale od té doby už zalitého "turka" ba ani překapávané nevím co nemůžu ani cítit. Tak zůstávám u Toccaty od Dove Egberts.
    Jinak vynikající kávu dělají v kavárně Slávia - už jsem tam dlouho nebyla, měla bych zajít.

    superkarma: 0 06.11.2006, 20:29:26
  6. avatar
    [39] Ťapina [*]

    Vivian: No, to si taky dělám. Akorát to musí dělat člověk, kterej to i pije, jednou mi ho dělala kamarádka a to byla katastrofa

    superkarma: 0 06.11.2006, 19:40:11
  7. avatar
    [38] malenina [*]

    astra: Co k nám přišla návštěva, každý na nás koukal jako na blázny, že dáváme vodu do mikrovlnky

    superkarma: 0 06.11.2006, 19:24:52
  8. avatar
    [37] sanvean [*]

    Vivian: jasně, když ti lógr klesne na dno, chutná to úplně normálně ;)

    superkarma: 0 06.11.2006, 18:17:21
  9. avatar
    [36] Vivian [*]

    chuanita: turek s mlíkem??

    superkarma: 0 06.11.2006, 17:36:56
  10. avatar
    [33] Vivian [*]

    Juana: po instantním je mi taky blbě, protože to není kafe ale humus

    superkarma: 0 06.11.2006, 14:58:33

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [32] Vivian [*]

    Eliza: jinak máš ale pravdu. Mletá káva se musí zalívat vroucí vodou. Jak ji nechám chvilku chladnout, tak se káva pořádně nespaří 85 °C už je dost málo. Káva se musí spařit tak, aby ten lógr klesl všechen ke dnu. Když voda není vroucí, tak zůstane část lógru plovat na hladině a při pití zalézat mezi zuby a škrábat v krku, což je Chladnější voda může být fakt jen na instant (což už u mě ale není káva )

    superkarma: 0 06.11.2006, 14:57:45
  2. avatar
    [31] Juana [*]

    Vivian: No jó, nechytej mi za slovo.... Kafe zalitý horkou vodou stejně nepiju, neb mi po tom bolí žaludek a kavíčko z džezvy by mi asi už taky položilo. To jsem to dopracovala, jedinej hříšek jsem měla - dobrý kafe - a už to nemůžu. A nejhorší je, že je mi poslední dobou blbě i po instantním.

    superkarma: 0 06.11.2006, 14:54:51
  3. avatar
    [30] Vivian [*]

    Eliza: minimálně 100 °C? Copak voda může mít víc?

    superkarma: 0 06.11.2006, 14:54:11
  4. avatar
    [29] Eliza [*]

    Tak mam pocit ze nekde kus clanku nekde upadlo. To co pisou o zalevani kavy jze vztahnout opravdu jen na instantni. Jak v dzezve, tak v presovaci se mleta kava sparuje vodou minimalne 100°C a to je pak piticko
    co na to redakce?

    superkarma: 0 06.11.2006, 14:05:01
  5. avatar
    [28] Vivian [*]

    Juana: (15) To JE turek, to, o čem ty píšeš Zalitej lógr není turek, to je český kafe

    superkarma: 0 06.11.2006, 13:30:13
  6. [27] Pianistka [*]

    Ono je něco jiného tu kávu jen "spařit", což je naše české zalití horkou vodou a mít půl hodiny lógr než to vypijem. A něco jiného je kávu "vařit" v džezvě a pak pít přecezenou.

    superkarma: 0 06.11.2006, 13:22:08
  7. avatar
    [26] V.Nováková [*]

    já miluju RICORE se lžičkou medu a trochou smetany...mňam !

    superkarma: 0 06.11.2006, 13:12:16
  8. avatar
    [24] astra [*]

    malenina: Hmm,to jsem ještě neslyšela a nezkoušela

    Jinak jsem si koupila v Hypernově výborné smetánky do kávy s příchutí Irish cream Je to takové to platíčko jednotlivě balených kalíšků,je to dovoz z Německa,stojí jen 15kč a jsou fakt výborné

    superkarma: 0 06.11.2006, 12:59:24
  9. avatar
    [23] Vivian [*]

    Nepiju kvůli "pocitu nobility" (zdravím překladatele ), ale kvůli psychotropnímu účinku kofeinu

    superkarma: 0 06.11.2006, 12:55:46
  10. avatar
    [22] bamofi [*]

    Instantní káva s mlékem po ránu - to musím mít, to mě dobře nastartuje. Teď zrovna mám na stole kávu č. 2 a doma si odpoledne dám č.3. Mňam, mňam

    superkarma: 0 06.11.2006, 12:49:50
  11. avatar
    [21] malenina [*]

    astra: Velká pěna z instatního kafe se udělá, pokud vodu ohřeješ v mikrovlnce

    superkarma: 0 06.11.2006, 12:36:07
  12. avatar
    [20] astra [*]

    Doma si dělám instantní kávu.Vodu vařím na sporáku v klasické konvici a těsně před varem jí na chvíli odstavím a za chvilinku z výšky naliji do šálku,udělá to hezkou pěnu Ale jinak miluji presso a jiné druhy káviček v útulných kavárničkách

    superkarma: 0 06.11.2006, 12:27:19
  13. avatar
    [19] malenina [*]

    gerda: Z vlastní zkušenosti vím, že hnusně

    superkarma: 0 06.11.2006, 12:02:42
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    malenina: právě. Kdyby se turek nezalil vroucí vodou, semleté kafe by plavalo navrchu a jak by se to asi pilo?

    superkarma: 0 06.11.2006, 11:19:07
  15. avatar
    [16] malenina [*]

    Bez kafe si to už neumím představit. Piju rozpustné a to se nezalívá vařící vodou. Ale pokud vím, tak turek ano.

    superkarma: 0 06.11.2006, 10:57:55
  16. avatar
    [15] Juana [*]

    Jo? Káva se nezalívá horkou vodou? A co takhle příprava v džezvě, to se má nechat třikrát překypět, a je to teda jiný kafe než nějakej turek

    superkarma: 0 06.11.2006, 10:39:30
  17. avatar
    [14] gerda [*]

    Aja: no jo, ale my byli na cyklotúře, tak to jinak ani nešlo. Byla jsem unešená, jak ta káva dobře chutnala i jako prachsprostý turek po návratu z dovolené, dělala jsem z ní tiramisu - mňam! Škoda, že je to tak daleko, nechce se mi platit poštovné kvůli malému množství....

    superkarma: 0 06.11.2006, 10:22:12
  18. avatar
    [13] Aja [*]

    gerda: Čertvá mletá káva by se měla dát v něčem uzavřená do lednice

    superkarma: 0 06.11.2006, 10:08:43
  19. avatar
    [12] gerda [*]

    já vím, že správná příprava má být v džezvě, ale stejně pořád dělám toho turka na dovolené jsem si nechala v pražírně kávy pomlít pár deka a to bylo něco!!! Kafe mi vonělo napřed v tašce a pak doma ve špajzu tak, až jsem ho musela zavřít do plechové krabičky. Nechci, aby to vypadalo jako reklama, ale pro mě to byl prostě zážitek, nikdy jsem v pražírně nebyla http://www.volny.cz/kaficko/index.htm

    superkarma: 0 06.11.2006, 10:06:29
  20. [11] tornado-lou [*]

    milovnici kavy hlavne nepiji turka.

    superkarma: 0 06.11.2006, 09:42:50
  21. avatar
    [10] Aja [*]

    Landriel: No jistěěě....žádný instant!

    superkarma: 0 06.11.2006, 09:19:06
  22. avatar
    [9] Landriel [*]

    Vanily: taky mě to zaskočilo, podle některých receptů se káva nechává vzkypět dokonce několikrát...

    superkarma: 0 06.11.2006, 09:15:19
  23. avatar
    [8] cmelda [*]

    miluju vuni kavy ale kavu nepiju

    superkarma: 0 06.11.2006, 09:07:01
  24. avatar
    [7] ddeenniissaa [*]

    Hned si ji jdu uvařit

    superkarma: 0 06.11.2006, 08:57:48
  25. avatar
    [6] Mam [*]

    Káááva to je fakt dobrý ráno, s kávou a

    superkarma: 0 06.11.2006, 08:48:50
  26. avatar
    [5] svetluszka [*]

    zrovna jednu piju, jinak bych bylacelej den k ničemu...

    superkarma: 0 06.11.2006, 08:47:38
  27. avatar
    [4] Dudlajlama [*]

    Bez kavy by byly me dny pouhou sedi

    superkarma: 0 06.11.2006, 08:10:18
  28. avatar
    [3] Evikus [*]

    Já mám radši čaj, a to zejména Roibos mňam. Jinak jsem dneska četla, že káva vážně ohrožuje spermie a tím i schopnost oplodnit, na co to zase ti vědci přišli

    superkarma: 0 06.11.2006, 07:45:40
  29. avatar
    [2] Vanily [*]

    Když to teď po sobě čtu,zjišťuji,že bych si taky měla dát kafe a nastartovat myšlení.

    superkarma: 0 06.11.2006, 07:15:12
  30. avatar
    [1] Vanily [*]

    Tak jsem hned po ránu zmatena Káva že se nezalívá vroucí vodou???myslela jsem,že tohle platí o instantní kávě.Proč tedy milovníci a znalci kávy např. z východu kávu dokonce kávu vaří a nechávají vzkypět v nádobě k tomu určené???A onen odporný výluh vzniklý zalitím pomlaté kávy a zamícháním/zvaný turek) nedokáže pozřít snad nikdo jiný nežli Češi....

    superkarma: 0 06.11.2006, 07:13:52

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme