Reklama

Stává se vám to někdy? Nezvladatelná chuť na NĚCO čokoládového. Ta poslední mě chytla jeden pošmourný zářijový podvečer...

čokoládový koláč

Tmavý čokoládový koláč se mi nedařilo v šedivém podzimním počasí vyfotit, snažila jsem se. A na druhý den ráno? Už nebyl ani kousek. :-) Většinou totiž rozdáme degustační porce všem v okolí. Sousedům, rodině a kamarádům. Je to milé, oni potom nezapomínají na nás, když něco dobrého uvaří nebo upečou, a skvělé taky je, že potom tu hromadu čokolády nejíme sami a zbytečně nekyneme. ;-)

Chuť na čokoládu byla tu a ve spíži poslední dvě tabulky čokolády. Našla jsem recepty na mnoho čokoládových moučníků. Nejvíce mě lákal jeden, na který byla spotřeba 700 g čokolády. :-D Čokoládový korpus, čokoládový krém, čokoládová poleva. No tak... recept jsem si přeložila a napsala na jinou příležitost. Potřebovala jsem trochu méně čokoládový.

A našla. Byl... BOŽSKÝ! K němu kopeček neslazené vyšlehané smetany. Ale pozor. Opravdu stačí kousek, maličký.

Suroviny

  • 125 g másla
  • 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 100 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 50 g holandského kakaa a ještě trochu toho samého na posypání

Postup

Čokoládu s máslem dáme do hrnce a rozpustíme, při mírné teplotě. Promícháme.
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Raději než cukr krupice na toto šlehání používám „caster“ cukr, který kupuji v Marks & Spencer. Vypadá jako velice jemný cukr krupice a je výborný na vyšlehání s vejci, protože výsledná směs je více našlehaná, jemnější, pěnovější. Ale cukr krupice určitě stačí. K vyšlehané směsi přidáme kakao a opatrně vmícháme čokoládu s máslem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, ve formě o průměru cca 20 cm. Pečení trvá asi dvacet minut.

Vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a před servírováním posypeme kakaem. Podáváme se šlehačkou.

Dobrou chuť přeje Elly.