Vaření

Extra čokoládový koláč

Stává se vám to někdy? Nezvladatelná chuť na NĚCO čokoládového. Ta poslední mě chytla jeden pošmourný zářijový podvečer...

čokoládový koláč

Tmavý čokoládový koláč se mi nedařilo v šedivém podzimním počasí vyfotit, snažila jsem se. A na druhý den ráno? Už nebyl ani kousek. :-) Většinou totiž rozdáme degustační porce všem v okolí. Sousedům, rodině a kamarádům. Je to milé, oni potom nezapomínají na nás, když něco dobrého uvaří nebo upečou, a skvělé taky je, že potom tu hromadu čokolády nejíme sami a zbytečně nekyneme. ;-)

Chuť na čokoládu byla tu a ve spíži poslední dvě tabulky čokolády. Našla jsem recepty na mnoho čokoládových moučníků. Nejvíce mě lákal jeden, na který byla spotřeba 700 g čokolády. :-D Čokoládový korpus, čokoládový krém, čokoládová poleva. No tak... recept jsem si přeložila a napsala na jinou příležitost. Potřebovala jsem trochu méně čokoládový.

A našla. Byl... BOŽSKÝ! K němu kopeček neslazené vyšlehané smetany. Ale pozor. Opravdu stačí kousek, maličký.

Suroviny

  • 125 g másla
  • 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 100 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 50 g holandského kakaa a ještě trochu toho samého na posypání

Postup

Čokoládu s máslem dáme do hrnce a rozpustíme, při mírné teplotě. Promícháme.
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Raději než cukr krupice na toto šlehání používám „caster“ cukr, který kupuji v Marks & Spencer. Vypadá jako velice jemný cukr krupice a je výborný na vyšlehání s vejci, protože výsledná směs je více našlehaná, jemnější, pěnovější. Ale cukr krupice určitě stačí. K vyšlehané směsi přidáme kakao a opatrně vmícháme čokoládu s máslem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, ve formě o průměru cca 20 cm. Pečení trvá asi dvacet minut.

Vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a před servírováním posypeme kakaem. Podáváme se šlehačkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
30.09.2014 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [25] iřka [*]

    zkusím

    superkarma: 0 30.11.2016, 19:04:36
  2. [24] KARLA KREPELKOVA [*]

    Kdyz ctu recept, tak abych mela aspon kousek cokolady a zahnala chut.Zkusim,jenom aby se mi povedl.

    superkarma: 0 14.10.2014, 16:02:30
  3. avatar
    [23] kutliki [*]

    Tehle recept vypadá dobře. Celkem snadný a není na něho potřeba mnoho surovin. Takové recepty bývají nejlepší. Hned si ho ukládám. Sml22

    superkarma: 0 04.10.2014, 18:14:27
  4. [22] dudikovam [*]

    Peču ho také jen se po něm zaprášíSml58

    superkarma: 0 04.10.2014, 12:06:55
  5. avatar
    [21] evelyn [*]

    Se tady tomu rika kladdkaka, ze je to takove lepici i po upeceni, neni porovita, ja to nemam moc rada, dam si jen pidikousek a jsem plna, ale ja nema rada ani cokoladu, zvlast tu vysokoprocentni.

    superkarma: 0 02.10.2014, 11:45:51
  6. [20] pohadka [*]

    elly — #19 Je ti odpuštěno Sml33 Já se obětovala a "vyluxovala" část krabice s čokoládou Sml20 a zbytek rodiny tak zachránila minimálně před zubním kazem, žlučníkovým záchvatem, oblečením od čokolády, kilama navíc, atd. Ještě že mě mají!!!

    superkarma: 0 30.09.2014, 16:48:21
  7. avatar
    [19] elly [*]

    pohadka — #18pardon Sml52 To jsem nechtěla...nebo vlastně chtěla Sml30

    1. na komentář reaguje pohadka — #20
    superkarma: 0 30.09.2014, 13:08:37
  8. [18] pohadka [*]

    Sice nijak lákavě nevypadá, ale podle vypsaných surovin musí být výborný. Dala bych si hned. A rovnou si jdu něco dobrýho najít, protože mi elly vyprovokovala svým článkem chuť na čokoládu.

    1. na komentář reaguje elly — #19
    superkarma: 0 30.09.2014, 12:45:49
  9. avatar
    [17] Žofie [*]

    Už jsem si vytiskla recept Sml22

    superkarma: 0 30.09.2014, 12:30:59
  10. avatar
    [16] buldok [*]

    Hned bych si dala.

    superkarma: 0 30.09.2014, 11:49:32
  11. avatar
    [15] řeřicha [*]

    Sml67Už jsem ho dělala je výborný Sml22

    superkarma: 0 30.09.2014, 10:22:15
  12. avatar
    [14] gerda [*]

    určitě je moc dobrý a není to dusivkaSml30 Řekla bych, že by byl krásný v kombinaci s bílou šlehačkovou čepicí. A ještě bych si tam dala višně...jéžiš, radši si to nepředstavovat. Sladké moc nemůžu, kalorie taky nemůžu...no nic, dopiju své hořké kafe a pohlídám obědSml52 A takový nástolec jsme měli kdysi taky, jenomže do růžovaSml16. Kde je mu konec...přesně na takové moučníky je na stůl výborný.

    superkarma: 0 30.09.2014, 09:45:49
  13. avatar
    [13] *modrá [*]

    není to takový ten co k němu dávají višně ??

    superkarma: 0 30.09.2014, 09:43:11
  14. avatar
    [12] elly [*]

    datura — #11je to jen hromada čokolády s vysokým obsahem kakaa...tak je tmavě hnědý Sml16

    superkarma: 0 30.09.2014, 09:15:29
  15. avatar
    [11] datura [*]

    Mně připadá jako spálený, chuť bych na něj teda nemělaSml15

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 30.09.2014, 09:09:25
  16. avatar
    [10] elly [*]

    luneta — #8 marianaant — #9strašně blbě se to fotilo. Je to tmavý, byla tma a někdy lituju, že mi chybí "profi" světla. Proto se snažím vařit, péct a fotit přes den, kdy je světlo lepší. Tohle byla fakt rychlovka a zoufalá čokoládová potřeba :-D

    superkarma: 0 30.09.2014, 08:46:34
  17. avatar
    [9] marianaant [*]

    taky se mi vzhledově moc nelíbíSml15

    1. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 0 30.09.2014, 08:18:24
  18. avatar
    [8] luneta [*]

    moc hezky nevypadáSml80

    1. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 0 30.09.2014, 08:10:50
  19. [7] Nikar [*]

    Mňam, mňam, mňam, hned bych si kousek dalaSml59

    superkarma: 0 30.09.2014, 07:50:27
  20. avatar
    [6] elly [*]

    maja2010 — #4děkuji. Opravím. Psala jsem včera s migrénou Sml15

    superkarma: 0 30.09.2014, 07:26:52
  21. avatar
    [5] elly [*]

    gerda — #2Právě, že bez mouky. Je to takový ten vlhký dezert...

    superkarma: 0 30.09.2014, 07:26:34
  22. [4] maja2010 [*]

    gerda — #2 myslím, že v textu bude překlep a mělo by se péct ve FORMĚ o průměru cca 20 cm, ne "troubě o průměru cca 20 cm..." Sml30

    a pak se to asi musí nechat vychladnout a v té formě zatuhnout, aby to drželo...

    1. na komentář reaguje elly — #6
    superkarma: 0 30.09.2014, 07:16:57
  23. avatar
    [3] gerda [*]

    gerda — #2tak jsem se zasnila, že neumím skloňovat, aspoň to tak vypadáSml52

    superkarma: 0 30.09.2014, 06:39:33
  24. avatar
    [2] gerda [*]

    a tam vůbec nepřijde žádná mouky? Chuť bych měla náramnou, to jo, ale čím to drží? Miluju čokoládové moučníky, od mala byl můj nejmilejší PařížskýSml20

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    2. na komentář reaguje maja2010 — #4
    3. na komentář reaguje elly — #5
    superkarma: 0 30.09.2014, 06:38:52
  25. [1] zwiki [*]

    Dobré ráno a dobrou chuť všem Sml16

    superkarma: 0 30.09.2014, 06:26:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme