Vaření

Extra čokoládové kousky - Brownies

brownies

Čokoládový týden musím začít receptem, ze kterého čokoládu ucítíte na dálku. Originální recept na brownies zdomácněl už i u nás. Když hotový „koláč“ nakrájíte na drobné kostičky nebo, jako já, vykrojíte kolečka, bude se krásně vyjímat i mezi cukrovím.

Doporučuji nechat si kousek čokolády k nalámání do těsta, protože kousky nerozpuštěné čokolády v moučníku jsou skvělé.

Suroviny

300 g 70 % čokolády
3 lžíce másla
3 lžíce velice silného espressa
1 hrnek cukru krupice
1/2 lžičky fleur de sol nebo obyčejné soli
2 lžičky vanilkového extraktu
3 vejce pokojové teploty
1 vrchovaté lžíce hladké mouky
1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky
2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

Postup

Troubu si předehřejeme na 160 °C a rošt dáme do středu trouby.

Ve vodní lázni rozpustíme 250 g nalámané čokolády, máslo a přidáme i silné espresso. Vymícháme do hladké směsi.

Cukr smícháme s vanilkou a solí. Použila jsem fleur de sel, což je zvláštní druh soli, nazývaný též jako „královna solí“. V překladu znamená solný květ a vzniká velice zřídka, pouze při současném působení několika přírodních jevů. Sbírá se ručně a je velice vzácná. U nás ji můžete koupit ve specializovaných obchůdcích, třeba na internetu.

Takže, cukr máme smíchaný, teď si vyšleháme vejce do krémovité konzistence. Přidáme do nich cukr, opět šleháme a nakonec vlijeme rozpuštěnou čokoládovou směs a vsypeme mouku.

Důkladně promícháme a vmícháme zbytek čokolády a ořechy, nasekané nahrubo.

brownies

Vlijeme do plechu, který jsme vyložili pečícím papírem. Srovnáme povrch a šoupneme do trouby.

Pečeme asi 40 minut nebo do doby, než máme krásně křupavý povrch.

brownies

Po vytažení z trouby necháme důkladně vychladnout a krájíme malé čtverečky, případně vykrajujeme tvořítkem kolečka. Pustíte-li se do koleček, musíte potom přemýšlet, co se „zbytky“ brownies. Napadá mě přidat je jako náplň do nějakých plněných košíčků, či k nepečeným kuličkám.

Co napadá vás?

brownies

Krásný advent přeje elly.

   
04.12.2012 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [61] kubabi [*]

    Na brownies se chystám již delší dobu, možná zkusím konečně.

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:09:18

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [60] simaj [*]

    Mňam, brownies miluji, ale doma jsme je ještě nezkoušeli

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:07:43
  2. [59] marienka-m1 [*]

    to jsou chutě po obědě, akorát se mi nechce nic dělat a venku bílé nadělení, musím na poštu, tak to vezmu přes cukrárnu Sml16

    superkarma: 0 19.02.2013, 13:19:08
  3. avatar
    [58] ekleinovka [*]

    Teď piju kávu, a nic k ní, no není tohle Sml57Sml57Sml57,zítra udělám těsto na rohlíčky

    superkarma: 0 10.12.2012, 21:54:19
  4. [57] jithule [*]

    sbíhají se mi sliny

    superkarma: 0 09.12.2012, 18:58:33
  5. [56] anina4 [*]

    nelysek — #55 fakt jo?nemám vlašské ořechy,šlo by to i  s lískovými?

    superkarma: 0 09.12.2012, 06:56:01
  6. avatar
    [55] nelysek [*]

    nelysek — #54 vyzkoušeno, a jsou moc dobré Sml67, jen se po nich zaprášilo

    1. na komentář reaguje anina4 — #56
    superkarma: 0 09.12.2012, 03:40:30
  7. avatar
    [54] nelysek [*]

    Recept opsán a čeká na vyzkoušení Sml67, brownies mám moc ráda a moje děti také.

    1. na komentář reaguje nelysek — #55
    superkarma: 0 04.12.2012, 23:15:01
  8. avatar
    [53] ladouch [*]

    Tak to bych si dala.Sml58

    superkarma: 0 04.12.2012, 18:37:50
  9. avatar
    [52] daska59 [*]

    Já se na tohle tmavý cukroví fakt nechytám Sml80

    superkarma: 0 04.12.2012, 18:11:45
  10. [51] jithule [*]

    mňam

    superkarma: 0 04.12.2012, 18:02:42
  11. avatar
    [50] gerda [*]

    Trefa — #48 ono je hodně tuku v čokoláděSml58

    superkarma: 0 04.12.2012, 17:26:06
  12. avatar
    [49] gerda [*]

    elly — #46 ale jo. Od babičky jsem se naučila udělat dobrotu z mála. Není kumšt navařit, když je hojnost. Ale třeba prachobyčejné buchty, aby byly dobré, tak nemusí být drahé. Já peču často kynuté, poslední dobou nám velice vyhovuje kompotová litá buchta potažená džemem a čokoládou. Je za chvilku a chutná všem. Dáváš sem speciality, to se cení.Sml79

    superkarma: 0 04.12.2012, 17:25:41
  13. [48] Trefa [*]

    Trefa:prekvapilo me jak tam prijde malo masla.vyskousim.

    1. na komentář reaguje gerda — #50
    superkarma: 0 04.12.2012, 15:47:20
  14. [47] FAXÍK [*]

    takové cukroví neznám??

    superkarma: 0 04.12.2012, 15:23:20
  15. avatar
    [46] elly [*]

    gerda — #44 no ono to vaření, ani pečení není holt nejlevnější...

    1. na komentář reaguje gerda — #49
    superkarma: 0 04.12.2012, 15:23:13
  16. [45] zzandaa [*]

    A mě se ten recept líbí, někdy ho zkusím.

    superkarma: 0 04.12.2012, 14:50:01
  17. avatar
    [44] gerda [*]

    elly — #43 tak to máš dobrý zdroj na čokoládu, já blízko žádnou Ikeu nemám a tabulka dobré čokolády tady stojí vždycky přes dvacet. Neohrnuju nos nad tím receptem, ale suroviny na něj schválně kupovat nebudu, počkám, až mi zbude čokoláda po vánocích - pokud teda zbudeSml30

    1. na komentář reaguje elly — #46
    superkarma: 0 04.12.2012, 14:32:13
  18. avatar
    [43] elly [*]

    gerda — #40 Hodně drahých surovin?

    300 g 70 % čokolády    (3 * 15 Kč - může se použít čokoláda 60% IKEA)

    3 lžíce másla (celé máslo 28 Kč, 3 lžíce jsou kousek)

    3 lžíce velice silného espressa (používá "drahé" nespresso - 10 Kč)[/i]

     [/i]1 hrnek cukru krupice (cca 7 Kč)[/i]

    1/2 lžičky fleur de sol nebo obyčejné soli (to se ani nedá počítat)

    2 lžičky vanilkového extraktu (10 Kč?)

    3 vejce pokojové teploty (12 Kč)

    1 vrchovaté lžíce hladké mouky (pár korun)

    1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky (pár korun)

    2 hrsti nasekaných vlašských ořechů (10 - 20 Kč)[/i]

    Takže hromada cukroví za pár peněz...a povede se... vyzkoušeno!

    1. na komentář reaguje gerda — #44
    superkarma: 0 04.12.2012, 14:09:09
  19. avatar
    [42] elly [*]

    DCOlga — #37 tenhle recept je vlastnoručně vyzkoušený a povede se! Slibuji :-)

    superkarma: 0 04.12.2012, 14:04:54
  20. avatar
    [41] ema [*]

    Čokoládu miluji, ale tento typ cukroví mě vůbec nelákáSml80

    superkarma: 0 04.12.2012, 13:38:35
  21. avatar
    [40] gerda [*]

    DCOlga — #37 udělej čokoládové kuličky a máš jistotu. Proč čokoládu péct, když jde zpracovat jinak. Souhlasím, že je v tom hodně drahých věcí, aby se to pak nepovedlo.

    1. na komentář reaguje elly — #43
    superkarma: 0 04.12.2012, 13:01:41
  22. avatar
    [39] gerda [*]

    to bude určitě výborné, ale strašně syté. Během roku kdykoliv, na Vánoce už ne.

    superkarma: 0 04.12.2012, 13:00:36
  23. avatar
    [38] Hanula [*]

    Sml16na mě je to moc sladké...

    superkarma: 0 04.12.2012, 11:58:41
  24. [37] DCOlga [*]

    Brownies jsem dělala 2x. Jeden rok podle receptu uvedeného v časopisech, jednalo se o reklamu asi na čokoládu. Vloni se mi tento recept nechtělo hledat, tak jsem je dělala podle receptu z časopisu (teď už nevím kterého) kam posílají recety čtenáři. Bylo to hrozné, vůbec se to nedalo jíst. Nevím kde byla chyba, buď autorka peče divné cukroví, nebo udělala chybu redakce. Výsledek byl ten, že jsem to všechno vyhodila. Škoda práce a hlavně surovin, není to nikterak levný recept. Takže letos pokud se rozhodnu brownies dělat, tak určitě dohledám ten první recept.

    1. na komentář reaguje gerda — #40
    2. na komentář reaguje elly — #42
    superkarma: 0 04.12.2012, 11:53:52
  25. [36] doginka [*]

    lákavé to je,určitě  někdy  vyzkoušímSml22

    superkarma: 0 04.12.2012, 11:37:45
  26. avatar
    [35] Judo [*]

    Čokoládová rychlovka vypadá dobřeSml30

    superkarma: 0 04.12.2012, 11:32:45
  27. avatar
    [34] dajrin [*]

    Už podle fotek lákavé... Sml58, mňam Sml66.

    superkarma: 0 04.12.2012, 11:01:04
  28. [33] V19 [*]

    švagrina ich robieva, celkom mi chutiaSml22

    superkarma: 0 04.12.2012, 10:39:04
  29. [32] magic11 [*]

    dala bych si, ale dělat je nebuduSml80

    superkarma: 0 04.12.2012, 10:27:34
  30. [31] charles88 [*]

    vypadá to dobřeSml16

    superkarma: 0 04.12.2012, 10:19:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme