Reklama

brownies

Čokoládový týden musím začít receptem, ze kterého čokoládu ucítíte na dálku. Originální recept na brownies zdomácněl už i u nás. Když hotový „koláč“ nakrájíte na drobné kostičky nebo, jako já, vykrojíte kolečka, bude se krásně vyjímat i mezi cukrovím.

Doporučuji nechat si kousek čokolády k nalámání do těsta, protože kousky nerozpuštěné čokolády v moučníku jsou skvělé.

Suroviny

300 g 70 % čokolády
3 lžíce másla
3 lžíce velice silného espressa
1 hrnek cukru krupice
1/2 lžičky fleur de sol nebo obyčejné soli
2 lžičky vanilkového extraktu
3 vejce pokojové teploty
1 vrchovaté lžíce hladké mouky
1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky
2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

Postup

Troubu si předehřejeme na 160 °C a rošt dáme do středu trouby.

Ve vodní lázni rozpustíme 250 g nalámané čokolády, máslo a přidáme i silné espresso. Vymícháme do hladké směsi.

Cukr smícháme s vanilkou a solí. Použila jsem fleur de sel, což je zvláštní druh soli, nazývaný též jako „královna solí“. V překladu znamená solný květ a vzniká velice zřídka, pouze při současném působení několika přírodních jevů. Sbírá se ručně a je velice vzácná. U nás ji můžete koupit ve specializovaných obchůdcích, třeba na internetu.

Takže, cukr máme smíchaný, teď si vyšleháme vejce do krémovité konzistence. Přidáme do nich cukr, opět šleháme a nakonec vlijeme rozpuštěnou čokoládovou směs a vsypeme mouku.

Důkladně promícháme a vmícháme zbytek čokolády a ořechy, nasekané nahrubo.

brownies

Vlijeme do plechu, který jsme vyložili pečícím papírem. Srovnáme povrch a šoupneme do trouby.

Pečeme asi 40 minut nebo do doby, než máme krásně křupavý povrch.

brownies

Po vytažení z trouby necháme důkladně vychladnout a krájíme malé čtverečky, případně vykrajujeme tvořítkem kolečka. Pustíte-li se do koleček, musíte potom přemýšlet, co se „zbytky“ brownies. Napadá mě přidat je jako náplň do nějakých plněných košíčků, či k nepečeným kuličkám.

Co napadá vás?

brownies

Krásný advent přeje elly.