Spolu s tradičními českými pokrmy se na náš vánoční stůl stále častěji dostává také exotické ovoce. Tatam jsou doby, kdy se stály nekonečné fronty na banány a pomeranče, to už dnes považujeme za samozřejmost, nikoliv za exotiku. Pojďte se s námi podívat na nejčastější exotické návštěvníky našich obchodů.

Papaya

  • papaya má hruškovitý tvar a lososově růžovou až oranžovou barvu dřeně, je měkká a šťavnatá. Konzumuje se dřeň bez jadérek nebo se přidává do salátů. Může se také kandovat, přidává se do zmrzlin a má široké využití v kosmetice a parfumerii.

Litchi

  • litchi jsou malé plody ve tvaru ořechu se světlou růžově červenou slupkou a nejedlou peckou. Oloupané a vypeckované litchi se konzumuje přímo nebo se přidává do salátů. Najít ho můžete také mezi konzervovaným ovocem a přidat jej k rybě nebo masitým pokrmům. Litchi se dá celkem úspěšně vypěstovat i v našich domácnostech, ale je to poměrně náročný proces, a navíc je potřeba hodně vlhka.

Kumquat

  • kumquat je podlouhlý trpasličí pomeranč se světle oranžovou slupkou a dření. Plody se omyté konzumují i se slupkou (pokud nejsou chemicky ošetřené), přidávají se k pečenému masu nebo do salátů. V Austrálii se z plodů destiluje likér.

Datle

  • čerstvé datle na našem trhu sice seženete, ale málo a poměrně draze. Častěji jsou k dostání sušené. Plody jsou podlouhlé červenohnědé a používají se do sladkých jídel nebo moučníků. Vyrábějí se z nich cukry, šťávy, likéry, z pecek se lisuje olej. Široké využití nachází také v kosmetice, vyrábí se z nich třeba mýdlo. Jsou poměrně bohaté na energii, ale stejně tak jsou kalorickou bombou. Obsahují vápník, železo, draslík i měď. Pokud trpíte nespavostí, datle jsou pomocníkem z přírody přímo skvělým. V arabských zemích jsou datle používány jako uspávací prostředek.

Avokádo

  • než se pustíte do tohoto plodu hruškovitého tvaru, musíte jej podélně rozpůlit, odstranit z něj pecku a dužninu mírně posolit, popepřit nebo pokapat citronovou šťávou. Poté vnitřek můžete vyjídat lžičkou. Obsahuje poměrně málo vitaminů, je mazlavé a chuťově málo výrazné. Používá se do salátů, zmrzlin i koktejlů. Pecka avokáda obsahuje šťávu, která na vzduchu zčervená. Indiáni peckami z avokáda barvili látky.

Ze známějšího exotického ovoce se podívejme na zoubek třeba ananasu:

Ananas konzumujeme po oloupání slupky, nažloutlá dužnina obsahuje velké množství minerálních látek, vápník, hořčík, ale nepříliš velké množství vitaminu C. Z ananasové šťávy se vyrábí víno, z bílých látek v listech zase sítě, látky nebo třeba rohože. Ananas bývá častý alergen.

Na náš trh se dostávají také ještě mnohem exotičtější kousky, třeba Physalis, Pomelo, Karambola, Grenadilla, Tamarillo, Pitahaya červená, Maracuja. Jen je vyslovit je dřina, ochutnat se asi ani neodvážím.

Co vy? Co máte rády? Které druhy exotického ovoce pro vás nejsou vůbec exotické, ale běžnou součástí vašeho jídelníčku? 

 

 
Reklama