Reklama

Můj manžel vymyslel dovolenou v Thajsku. Měla jsem z tak exotické země nejprve docela strach, ale zážitky, které jsme tam zažili nikdy nezapomenu.

Jednou večer jsme jeli ještě s ostatními Čechy na pravý thajský večerní trh. Hned jak jsme tam přijeli, tak jsme ochutnali párečky, které prý byli "little spicy" (trochu pálivé). Pálivé? To bylo slabé slovo.

Potom jsme přešli ke stánku s hmyzem - bylo tam snad všechno, mouční červi, kobylky, sarančata, larvy, cvrčci atd. Tak jsme si nechali dát trochu cvrčků, moučných červů a larev.

Hmyz hodili do rozpáleného oleje snad s pórkem nebo citronovou trávou, jen narychlo prohřáli a pokapali nějakou omáčkou (tipovali jsme, že nějakou jako naše sójová) a dali do igelitového pytlíku, ostatně jako všechno.

První co jsem byla ochotna zkusit byl cvrček - nebylo to vůbec špatné, ale zůstávaly mi na jazyku ty nožičky a krovky.

Potom jsem se nechala přemluvit na moučné červy. Toto zvířátko vůbec nesnáším, ale všichni říkali, že je lepší než cvrček. Opravdu byl, takový jemný, chuťově jak arašídy.

Na larvu jsem odvahu neměla, ale manžel říkal, že ten tlustý červ je takový dost moučný, tak nevím. S tímto pytlíkem hmyzu jsme putovali thajskou tržnicí a pojídali jako brambůrky nebo oříšky.

Všimli jsme si, že místní děti, když někdo takový pytlík nedojezený vyhodil do popelnice, tak ho z popelnice vylovili a dojedli.

Na tržnici jsme si potom dali ještě suši, taky výborné, místní polévku a na závěr sladkou tečku - smažené asi odpalované těsto pocukrované a koktejl z čerstvého ovoce. Úžasný chuťový zážitek.


Máš můj obdiv. Bomba!! Taky bych do toho klidně šla! M.

Napište mi dnes na redakce@zena-in.cz, co jste kdy odvážného ochutnali a jestli byste šli s námi do výživného hmyzu, který máme dnes v redakci k obědu. Zvolili jsme cvrčky pražené s mandlemi, v sýrovém těstíčku a jako zákusek s banánem a čokoládou.

Těším se na vaše názory a příběhy, hezký den!