Výzvu najdete na této stránce: Máme pro vás soutěž! Hledáme generační dvojice - vaříte s oleji Lukana?

První dvě generační dvojice jsme vám představili ve článcích „Naše vaření vychází z české klasiky,“ shoduje se babička, maminka i dcera" a „Míša a Dominika: Jídlo není jen láska, ale také naše práce.“

„Jídlo pro nás znamená především to, že se sejde celá rodina. Je to takový „stmelovač“ naší rodiny.“ Tak to vypadá doma u Evy z Plzně (59) a její dcery Kláry (26 let), které spolu vaří již řadu let, a Klára má díky své mamince k jídlu dobrý vztah.

Celá rodina si potrpí na oblíbených pokrmech. Z běžného stolování se tak stává rodinný rituál, při kterém si všichni pochutnají. Eva to upřesňuje: „Každý má rád něco jiného, ale když uvařím hrnec mého dobrého guláše, tak to snědí všichni bez výjimky. Miluju tato setkání, popovídáme si, pobavíme se, zasmějeme.“


 
V létě se schází hlavně o víkendech, kdy často grilují, a gril potřebují opravdu velký, protože jedlíků je plno. Mezi oblíbená grilovaná jídla patří naložená krkovička, kuřecí řízky, paličky, ryby - hlavně pstruh a losos nebo i burgery. K těm vždy napečou domácí bulky. Zelenina všeho druhu nesmí chybět, tu jejich rodina miluje. Při grilování se nesmí podcenit marináda, Eva velmi ráda používá oleje Lukana, se kterými má dobrou zkušenost.
 
Jak Eva, tak Klára mají moc rády také jídla v trojobalu či v těstíčku. Kromě masa takto připravují i zeleninu. Cukety, lilky, dýně, květák - to vše obalují a smaží nebo zapékají, většinou se sýrem nebo se strouhankou z kukuřičných lupínků. Zajímavé recepty hledají na internetu nebo v časopisech.

„S Klárkou uvaříme cokoli. Máme rády hlavně klasiku - od svíčkové až po „segedín“, který spolehlivě vždy zmizí. Hodně jedou také těstoviny se sýrem a různými omáčkami – rády si v průběhu vaření vymýšlíme, co tam ještě přidat. Já mám ráda spíše klasiku, tradiční česká jídla, Klárka navíc vaří asijskou nebo italskou kuchyni,“ upřesňuje Eva.
 
Obě se shodují na tom, že mají rády sladké. „Hodně pečeme, v týdnu nejraději něco rychlého - viz recept na bábovku nebo muffiny, hodně u nás letí cheescake“ popisuje Eva. Moderní zákusky a dorty dělá Klárka, je odbornice na tartaletky. Oblíbené tiramisu ale dělají spolu, těší se, jak si při tom popovídají. Stejně tak se těší na Vánoce na pečení cukroví.
 
Eva má radost, že se u nich vaří v podstatě všechno - jak klasika, tak cizokrajné recepty. Je šťastná, že vaření Klárku baví, o to víc, když strávníkům chutná a jídlo chválí.

Recepty od Evy a Klárky

Oblíbený guláš

Budeme potřebovat:

  • 1kg libové krkovičky
  • 1kg cibule (půl červená a půl bílá)
  • 5 stroužků česneku
  • řepkový olej Lukana
  • 1 balíček lahůdkové papriky
  • 100g anglické slaniny
  • 1 větší paprika (žlutá)
  • 1 konzerva fazolí v tomatě
  • 150g hub – nejlépe čerstvých (i žampiony)
  • pivo na podlití
  • strouhaný chleba na zahuštění
  • mletý kmín, pepř, sůl
  • strouhaný sýr

 Postup:

Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme česnek, poté na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a restujeme. Přidáme maso, okořeníme, osolíme a osmahneme ze všech stran. Zasypeme lahůdkovou paprikou, podlijeme pivem a dusíme cca půl hodiny. Pak přidáme čerstvou nakrájenou papriku, pokrájené houby, podle potřeby podlijeme vodou/pivem a znovu povaříme. Vmícháme fazole v tomatu, prohřejeme a nakonec zahustíme strouhaným chlebem. Nejlépe guláš chutná proležený druhý den. Podáváme s čerstvým chlebem nebo s knedlíky, které vaříme v páře - karlovarské. Při podávání sypeme podle chuti strouhaným sýrem.

Obalovaná zelenina z trouby

Budeme potřebovat:

  • 1 cuketu
  • 1 máslovou dýni
  • 1lilek
  • slunečnicový olej Lukana
  • strouhanku z kukuřičných lupínků
  • strouhaný eidam, nivu, uzený sýr
  • sůl, chilli
  • med, citron

Postup:

Cuketu dýni i lilek nakrájíme na cca 1cm silná kolečka. Ze strouhanky, strouhaných sýrů, chilli a soli si připravíme směs na obalování. Kolečka zeleniny nejdříve namočíme z obou stran do slunečnicového oleje a poté obalíme v připravené směsi. Takto obalenou zeleninu klademe na plech pokrytý pečícím papírem a pečeme při 180°C cca 20 minut. Kdo má rád sladší chutě, může zeleninu před dopečením potřít směsí medu a citronu.

Univerzální vláčné těsto

A na závěr naše rychlá sladká tečka – vláčné těsto, ze kterého můžeme udělat bábovku nebo i muffiny.

Budeme potřebovat:

  • 4 vejce
  • 200 ml rostlinného oleje Lukana
  • 350 g hladké mouky
  • 180 g třtinového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 1,5 kelímku bílého plnotučného jogurtu
  • 1 prášek do pečiva, popř. 2 lžičky jedlé sody
  • 100g kokosu
  • na ozdobení kešu nebo jiné ořechy a Nutellu
  • kousek vanilky, strouhanou citronovou kůru

Postup:

Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s třtinovým cukrem ušleháme do pěny, přidáme olej a šleháme do zhoustnutí. Přidáme mouku, kokos, vanilkový cukr, citronovou kůru, prášek do pečiva, jogurt a pořádně promísíme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
Do vymazané a vysypané formy nalijeme polovinu těsta a pak přidáme po lžičkách Nutellu, kešu ořechy a zalijeme zbylým těstem. Pečeme při 180°C cca 40 minut.

Muffiny dají více práce - také naléváme do každého polovinu těsta, pak lžičku Nutelly, kešu a znovu zalijeme těstem. Pečeme cca 20 minut při 180°C.
Můžeme ozdobit kopečkem Nutelly, posypat kokosem, zapíchnout kešu, prostě podle fantazie..

Uložit

Uložit

Reklama