Rodina

enkal: Plechová cmunda od maminky

Po přečtení prvních příspěvků jsem si nasadila bryndák a vedle noťase přistavila malý lavorek na stékající sliny.  Je už o mně dostatečně známo, že nejraději mám dobře upečený či ugrilovaný bůček (nepohrdnu ani prorostlou krkovičkou), protože, jak praví DanaD, bílé maso je zdravé.
 Neodmítám ani jídla jiná a se škrundáním v žaludku vzpomínám na mamčinu plechovou cmundu. Nikdy se mi nepovede tak jako jí. Podařilo se to ale jednomu z mých netových přátel, s kterými jsem se seznámila jak jinak než přes jídlo. Recept mám od mamky. Přibližný, protože ona vařila "podle oka".
Dobrou chuť    

  enka1

 PLECHOVÁ CMUNDA
cca 1kg brambor/cca 400g hrubé mouky-dle potřeby/10 stroužků česneku/35g droždí/0,5 l teplého mléka/1 vejce/15dkg sádla, Omegy/sůl/majoránka/lžička cukru

Z trochy mléka,cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Nameleme mělký vrchovatý talíř oloupaných brambor (zbavíme se přebytečné vody) a smícháme se sádlem rozpuštěným v mléce,vajíčkem, rozetřeným česnekem, solí a majoránkou.Pak mícháme a vsypáváme mouku dokud ve směsi nestojí vařečka. Až naposled přidáme kvásek, přikryjeme a necháme kynout. Těsto rozetřem na pomastěný plech a dáme péct do předehřáté trouby asi na 190st.C dozlatova. Jedno z jídel, které se smí párkrát zkazit, než ho dostaneme „do oka“. Hotová cmunda by měla mít výšku asi 1,5cm.

cmunda

pozn. red.: text nebyl redakčně upraven

Tak tu bych si teď fakt dala! :(


Dnešním tématem jsou

VAŠE OBLÍBENÁ JÍDLA, KTERÁ DOMA PŘIPRAVUJETE!

Pište, posílejte recepty, diskutujte, perte se za vaši nejlepší svíčkovou!

Které je u vás to nejoblíbenější jídlo? Co milujete vy, přítel, manžel, děti, tchyně, soused? Jak probíhá příprava, jste pečlivka, nebo máte za půl hodiny navařeno? Dneska se pořádně nadlábnem! Tak pište, jaký je koloběh jídel právě u vás! Inspirujte ostatní...

Pište mi na redakce@zena-in.cz

předmět JÍIDLO

Nejlepší příspěvek odměním hezkou sadou bambusového prostírání na stůl. Těšte se!

prostirani

   
22.06.2010 - Rodina - autor: Linda Wimmerová

Komentáře:

  1. avatar
    [29] femme [*]

    DanaD — #7  na jihu Čech tomu taky říkávali bramborka Sml58 a s uzeným to nemělo chybu Sml67 

    superkarma: 0 22.06.2010, 18:08:11
  2. avatar
    [28] mio [*]

    enka1 — #27 tak ten by tam dostal dozajista infarkt!

    superkarma: 0 22.06.2010, 15:39:26
  3. avatar
    [27] enka1 [*]

    mio — #26 Vezměte s sebou Polrajcha nebo jak se jmenujeSml16

    1. na komentář reaguje mio — #28
    superkarma: 0 22.06.2010, 15:38:23
  4. avatar
    [26] mio [*]

    Sonne — #25 no, my se tam chystáme v půli července, tak téhle se tedy opravdu vyhnem. A nebo, že bychom nostalgicky zavzpomínali?Sml30

    1. na komentář reaguje enka1 — #27
    superkarma: 0 22.06.2010, 15:14:31
  5. avatar
    [25] Sonne [*]

    mio — #24 Jo, tak to se ti nedivím, že jste si nechtěli otrávit návštěvu Krumlova. Já se tam taky už nějakou dobu chystám, tak jen doufám, že zrovna na tuhle "knajpu" nenarazím (snad už ji zavřeli!!) Sml57

    1. na komentář reaguje mio — #26
    superkarma: 0 22.06.2010, 14:52:39
  6. avatar
    [24] mio [*]

    Sonne — #19 to byla taková dost podivná knajpa, ale my byli tenkrát v tak dobré náladě (taková malá svatební cesta před větší svatební cestouSml30) a nadšeni z Krumlova, že jsme to tak nějak hodili za hlavu. Jinak bych se ale bila jako lev za kvalitu podávané stravySml30

    1. na komentář reaguje Sonne — #25
    superkarma: 0 22.06.2010, 14:38:28
  7. avatar
    [23] enka1 [*]

    Tanzánie — #21 A škvarkový placky,páne joSml22

    superkarma: 0 22.06.2010, 14:28:51
  8. avatar
    [22] enka1 [*]

    DanaD — #18 Sml22hroznej denSml30

    superkarma: 0 22.06.2010, 14:26:25
  9. avatar
    [21] Tanzi [*]

    jj bramboráky mám ráda a co takhle bramborové placky?Sml58

    rcp nemám, dělávala je babička na chatě a pekla nahoře na kamnech a teprve pak mazala sádlem, nebo povidlama, jak kdo chtěl.

    1. na komentář reaguje enka1 — #23
    superkarma: 0 22.06.2010, 14:17:58
  10. avatar
    [20] DanaD [*]

    enka1 — #17 muze tam fakt pridat co mas doma, klidne  i nakladany houbicky nebo parek... ale pro dietare fat staci jen ty brambory a trosku prisolit i tak je to mnamka

    superkarma: 0 22.06.2010, 14:11:01
  11. avatar
    [19] Sonne [*]

    mio — #8 Ač nejsem "problémista", to bych jim vrátila. Hlavně tedu tu "fazolovou" polívku Sml43

    1. na komentář reaguje mio — #24
    superkarma: 0 22.06.2010, 14:08:12
  12. avatar
    [18] DanaD [*]

    enka1 — #17 tebe musela honit mlsna.. je to hned ze?

    1. na komentář reaguje enka1 — #22
    superkarma: 0 22.06.2010, 14:07:26
  13. avatar
    [17] enka1 [*]

    DanaD — #11

    s trochu jinou povrchovou úpravou

    1. na komentář reaguje DanaD — #18
    2. na komentář reaguje DanaD — #20
    superkarma: 0 22.06.2010, 14:06:40
  14. avatar
    [16] Sonne [*]

    Tak to bych si taky dala!! Sml29 Ale jak je to kynutý, netroufám si na to... Sml31

    superkarma: 0 22.06.2010, 14:06:09
  15. avatar
    [15] DanaD [*]

    vodfon — #14 hlavne nepripalit... radej pomaleji a dyl.. ono se to da pouzit i jako priloha k masu....

    superkarma: 0 22.06.2010, 13:48:14
  16. avatar
    [14] vodfon, kolie [*]

    DanaD — #12 Mě to trklo!Sml59

    1. na komentář reaguje DanaD — #15
    superkarma: 0 22.06.2010, 13:46:03
  17. avatar
    [13] vodfon, kolie [*]

    DanaD — #11 Děkuji za inspiraciSml59Určitě vyzkoušímSml59

    superkarma: 0 22.06.2010, 13:44:05
  18. avatar
    [12] DanaD [*]

    DanaD — #11 mel  byt nastrouhej nahrubo syrovou bramboru ....

    1. na komentář reaguje vodfon — #14
    superkarma: 0 22.06.2010, 13:41:05
  19. avatar
    [11] DanaD [*]

    vodfon — #9 hele tak vyzkousej tohle.. jednou to delali v receptari a je to fakt  bezvadny... nakrajej si nahrubo syrovou bramboru.. staci jedna vetsi  a rozprostri to na teflonovou panev .... nasucho ... osol,  muzes pridat i trochu majoranky a pec.. hlidej at se to nepripali.. delej spis zvolna.. az se bramboru spoji a zezlatnou tak otoc a dodelej z druhe strany  .. hotove je tomoc dobre krupave.. bez tuku... muzes si to prichutit cim chces. delam si to kdyz me honi mlsna, nedavam  majoranku a hotove mazu povidlim

    1. na komentář reaguje DanaD — #12
    2. na komentář reaguje vodfon — #13
    3. na komentář reaguje enka1 — #17
    superkarma: 0 22.06.2010, 13:37:07
  20. avatar
    [10] enka1 [*]

    mio — #8 se nedivím, my se bojíme i krumlovskejch řidičůSml57

    superkarma: 0 22.06.2010, 13:34:13
  21. avatar
    [9] vodfon, kolie [*]

    V našem kraji se cmunda nepeče. Tohle jídlo znám a právě teď mi tečou sliny.Sml59Já při mojí slinivce, sádlo, ani česnek nesmím!Sml80Bohužel nezkusím.Sml80

    1. na komentář reaguje DanaD — #11
    superkarma: 0 22.06.2010, 13:23:09
  22. avatar
    [8] mio [*]

    enka1 — #5 my když byli v Jižních Čechách, tak všude dělali cmundu, ale byl to klasickej bramborák. V centru Č.Krumlova jsme si ho pak dali, se zelím a uzeným, ale můžu ti říct, horší jídlo jsem snad nikde nejedla!! a před tím fazolovou polívku, to byly jen propláchlý fazole v neosolené vodě. Ten oběd mě straší ve snech snad dodnes!!

    1. na komentář reaguje enka1 — #10
    2. na komentář reaguje Sonne — #19
    superkarma: 0 22.06.2010, 13:16:44
  23. avatar
    [7] DanaD [*]

    Babicka tomu rikala bramborka a pridavala do toho na kosticky trosku uzenyho

    1. na komentář reaguje femme — #29
    superkarma: 0 22.06.2010, 13:15:14
  24. avatar
    [6] Žábina [*]

    tohle je normální bramborák, ale na plechu...fotka mě připomíná spíš bramborovou buchtu, která je výborná a moje maminka jí vždy dělala z vařených brambor a dávala do ní droždí

    dostala jsem na ní takovou chuť, že si jí v nejbližší době udělám Sml67

    superkarma: 0 22.06.2010, 13:10:10
  25. avatar
    [5] enka1 [*]

    mio — #3 Sml16ale jo. Bramborák je kulatý na pánvi a bez kvásku

    1. na komentář reaguje mio — #8
    superkarma: 0 22.06.2010, 13:07:28
  26. avatar
    [4] enka1 [*]

    DanaD — #2 my vždycky v kombinaci s bramborovou polívkou

    superkarma: 0 22.06.2010, 13:05:30
  27. avatar
    [3] mio [*]

    Vy Budějičáci fakt neřeknete cmundě bramborák??Sml54

    Na plechu jsem ještě nezkoušela, ale mám to též v plánuSml22 

    1. na komentář reaguje enka1 — #5
    superkarma: 0 22.06.2010, 12:57:32
  28. avatar
    [2] DanaD [*]

    jo a moc dobra je kdyz ji namacis do zakysane smetany.. ta je dobra ik bramborakum...

    Jo a kdyz jsi vzpomela tu krkovicku... miluju rizky z krkovicky, ale musi byt aspon 1.5 cm tluste....

    1. na komentář reaguje enka1 — #4
    superkarma: 0 22.06.2010, 12:56:08
  29. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    Sml67 plechvou cmundu taky peču, miluji jí, manža raději placky, ale už jsem ho naučila jí jíst Sml67

    superkarma: 0 22.06.2010, 12:51:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme